Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Zikir Hakkında Hadis-i Şeriflerden Bazıları
🌹 "Zikrullahı çok eden münâfıklıktan kurtulur." “Zikir nurdur, zikrullahla meşgul olanın içini nurlandırır. İç nurlanınca da, hikmet husule gelir.“ “Rabbini zikredenlerle etmeyenlerin misali, diri ile ölü gibidir.“ “Allahu Teala’yı çok zikretmekle o derece mest olunuz ki, münafıklar sizi mecnun zannetsinler." “Temizlik imanın yarısıdır. Elhamdülillâh duası mizanı, sübhânallahi ve’l–hamdülillâhi zikri ise yer ile göklerin arasını sevap ile doldurur.” “Bir kimse sübhânallahi ve bi–hamdihî: Ben Allah’ı ulûhiyyet makamına yakışmayan sıfatlardan tenzih eder ve O’na hamdederim, derse, cennette onun için bir hurma ağacı dikilir. ” “Dile hafif, mîzana konduğunda ağır gelen ve Rahmân olan Allah’ı hoşnut eden iki cümle vardır: Sübhânallahi ve bi–hamdihî sübhânallahi’l-azîm: Ben Allah’ı ulûhiyyet makamına yakışmayan sıfatlardan tenzih eder ve O’na hamdederim. Ben Yüce Allah’ı ulûhiyyet makamına yakışmayan sıfatlardan tekrar tenzih ederim”
SEYÂHATNÂMEDEN: HURMA
Seyyâh-ı âlem Evliyâ Çelebi, meşhûr Seyâhatnâme adlı eserinde hurma hakkında şunları zikretmiştir: Bağdat şehri, körfezleri, ark ve akarsularıyla gayet mamur bir yerdir. Her tarafı güllük gülistanlık ve hurmalık olup toprağının hoşluğu sebebiyle hurma ağaçları uzun boylu olur. Zira buranın toprağına; peygamberler, yüz binlerce evliyâ ve âlim,
SEYÂHATNÂMEDEN: HURMA
Seyyâh-ı âlem Evliyâ Çelebi, meşhûr Seyâhatnâme adlı eserinde hurma hakkında şunları zikretmiştir: Bağdat şehri, körfezleri, ark ve akarsularıyla gayet mamur bir yerdir. Her tarafı güllük gülistanlık ve hurmalık olup toprağının hoşluğu sebebiyle hurma ağaçları uzun boylu olur. Zira buranın toprağına; peygamberler, yüz binlerce evliyâ ve âlim,
"Bir kimse Sübhanallahi ve bihamdihi ( Allah'ı tenzih eder ve O'nu kendisine layık bir övgü ile överim)dediğinde cennette kendisini için bir hurma ağacı dikilir." Tirmizi, Da'avât, 60
Sayfa 212Kitabı okudu
İlim öğrenen bir kimse vefat ettiğinde..
Hz. Ali (r.anh) diyor ki: İlminden istifade ettiğin âlimin senin üzerindeki haklarından bazıları şunlardır: Kendisine çok ve zor soru yöneltmeyeceksin. Cevap vermek istemediğinde, onu illaki cevaba zorlamayacaksın. Çekingenlik gösterdiği zaman, öğrenmek için elbisesine yapışıp ısrar etmeyeceksin. El ve göz işaretleri yapmayacaksın. Bir mecliste, kendisine soru sormayacaksın. Hata etse dahi, hatasını arzulamayacaksin; böyle durumlarda sabır gösterip hatasından dönmesini bekleyeceksin. Ona, "Falan senin tam aksini söylüyor!" demeyeceksin. Sırrını ifşa etmeyeceksin. Yanında kimseyi çekiştirmeyeceksin, huzurunda ve gıyabında daima onu savunacaksın. Bulunduğu bir meclise girdiğinde, cemaati umumî olarak; onu ise özel olarak selamlayacaksın. Önünde oturacaksın, bir ihtiyacı belirdiğinde herkesten önce onun hizmetine sen koşacaksın. Uzun sohbetletinden usanmayacaksın! Çünkü âlim, meyveli bir hurma ağacı gibidir; ağaçtan hurmanın düşmesini beklediğin gibi, âlimin, yararlanacağın bir sözü söyleyeceği zamanı sabırla bekleyeceksin! Zira âlim, oruçlu olarak Allah yolunda savaşan bir mücahit gibidir. Bir âlim öldüğünde İslâm kalesinde, kıyamete kadar onarılması imkânsız bir gedik açılır. İlim öğrenen bir kimse vefat ettiğinde, cenazesine semadaki mukarreb meleklerden yetmiş bin melek iştirak eder.
Sayfa 311Kitabı okudu
Sav
O'nun sözleri tatlıdır, O'nun sözleri yumuşaktır, Kökleri sağlam ve bol meyve veren hurma ağacı gibidir. Hz. Ömer dizisi 🎥
Zakkum ağacını canınla beslesen, gene ondan meyve yiyemezsin. Zehir ağacı dalı hurma vermez. Ne ekersen onu biçersin.
Ticaret yapmak için Etil nehri kıyısındaki çarşıya (panayıra) gelen Rusları gördüm. Onlardan daha boylu postlu kişiler görmedim. Hurma ağacı gibi, sarışın, kızıl insanlar. Gömlek ve kaftan giymezler.
Alim,uzun konuştuğunda bıkma zira o hurma ağacı gibidir;ne zaman ondan üzerine bir fayda düşücek diye beklersin.Alim,Allah yolunda cihad eden oruçlu kimse konumundadır.Alim öldüğü zaman, İslam'da bir gedik açılır ve Kıyamet Gününe kadar da kapanmaz.İlim öğrencisine gelince,o öldüğünde onu semada Allah'a yakın olanlardan yetmiş bini uğurlar.
Hz.Ali raKitabı okudu
Cabir (r.a.) Peygamber'in şöyle buyurduğunu rivayet eder: "Her kim Sübhanallahi ve bihamdihi derse cennette onun için bir hurma ağacı dikilir."
Şis Aleyhisselam 'dan sonra oğlu Enuş Peygamber oldu. Yer yüzünde ilk kez hurma ağacı diken, Enuş idi. İlk kez, sadaka veren ve vermeyi teşvik eden de, o idi.
—Sen, kutuplarda hurma ağacı, Üstüvâ Hattı(Ekvator) üzerinde de kutup ayısı yetiştirir gibi, varlığını ikiye bölen ve iki ayağından kafatasına kadar iki parçaya ayıran bu tezatlardan ne gün kurtulacaksın?.. Başının üstünden gelip geçen güneşler kaydırak hızıyle akıyor ve sen nefsine mühlet üstüne mühlet veriyorsun!.. Kalk, dem bu dem, zaman bu zaman, yönüne dal ve yürü!
Sayfa 244Kitabı okudu
Sakın deme: "Benim namazım nerede, şu hakikat-ı namaz nerede?" Zira bir hurma çekirdeği, bir hurma ağacı gibi, kendi ağacını tavsif eder.
Hurma ağacı:)
Hurma insan canlısı ağaç. Hurma insanlığın halası. Allah hurmayı Âdem’i yarattığı toprağın tortusundan yaratmış. Hurma insana benzeyen yanları olan tek ağaç. İnsan gibi duygusal. Bizler gibi üzülür, küser. Hatta üzülüp küstüğü yıl meyve vermez.
1.161 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.