Bu kitap, Necip Fazıl’ın Türk entellektüeller muhiti Bâbıâliyi, bizzat merkezinde olarak şahıs şahıs bir kıymet hükmüne bağladığı, kendini ise acımasız bir nefs muhasebesine tâbi tuttuğu otobiyografik eseridir. «O ve Ben»le birlikte Necip Fazıl mevzuunda anahtar olmak hususiyetiyle de ayrı bir değer kazanan eserde, «Bâbıâli, Tanzimat sonrası, her an oluş veya bir türlü olamayış buhranları içinde kıvranan Türk cemiyetinin boğaz anaforu; şahıslarsa aynı damga altında gelip geçen ve akıp giden dalgacıklar…» O ve Ben ile Bâbıâli, Necip Fazıl’ın «hayat hikayesi bütününün, birbirinde tekrarlanmayan iki ayrı dilimi…»
344 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Otobiyografi
·
Puan vermedi
Türk şiirinin önemli şairlerinden
Necip Fazıl Kısakürek
Necip Fazıl Kısakürek
benim otobiyografi olarak değerlendirdiğim bu kitabında, oldukça açık sözlü bir üslup kullanmış. Fikrî değişiminin önünü ve arkasını, içinde yetişmiş olduğu Bâbıâli çevresi ile katıştıran şairimizin, hayat hikayesinin yanında sosyal çevresi ile olan temaslarını da kitaptan öğrenebiliyoruz. Dostlukları, kendisi sevmediği kişiler olarak belirtse de düşmanlıkları açık seçik ortaya serilmiş. Ayrıca dönemin birçok sanat ve düşünce adamı, kadını hakkında da Necip Fazıl, ne hissediyorsa veya ne düşünüyorsa açıkça kaleme almış. Devrine tanıklık eden Necip Fazıl’ın kaleminden Türkiye’nin aydın ocağı Bâbıâli, bakalım düşündüğünüz gibi bir çevre mi? Özellikle Nazım Hikmet gibi tanınmış simalar hakkındaki tanıklıkları kitabı aynı zamanda bir arşiv belgesine dönüştürüyor. O dönemde yayın dünyasında etkili olan ancak günümüzde pek tanınmayan isimler hakkında da bilgi sahibi olabileceğiniz bir kitap. Bir hususa daha dikkat çekmek gerekir ki bu benim şahsi düşüncemdir: Bu kitabı okuduktan sonra ben Necip Fazıl’ın kendi egosunu aşamadığını, çevresini överken bile bunu ancak kendi yüksek konumundan yaptığını anladım. Misalen
Yunus Emre Divanı
Yunus Emre Divanı
gibi bence çok önemli bir çalışmaya ömrünü adayan
Burhan Toprak
Burhan Toprak
hakkındaki yaklaşımının içinde bu sözünü ettiğim kendini yüksekte görme tutumunu okuyabilirsiniz. Ancak onun bu hareketinin kişiliğine uygun olmadığını söyleyemeyiz. Neticede o bir dahi. Diğer insanları küçük görmesinin altında da bu üstünlük duygusu yatıyor. Hepinize keyifli okumalar dilerim.
Bâbıâli
BâbıâliNecip Fazıl Kısakürek · Büyük Doğu Yayınları · 20171,053 okunma
Bâbıâli
344 syf.
8/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Üstad'ın hayatını, kendi yaşadığı dönemdeki siyasal ve edebi olayları anlatığı olaylar genelde eleştiri var Babıali'deki edebiyat çevrelerinden tutun da dönemin siyasilerine kadar birçok konuya değinilmiş. Daha önce hiç duymadığınız olaylara ve anılara bu kitapta şahit olacaksınız. üstat en cok t kendine iğneyi batırmış
Bâbıâli
BâbıâliNecip Fazıl Kısakürek · Büyük Doğu Yayınları · 20171,053 okunma
FESAD MİHRAKI BÂBIÂLİ...
343 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Üstad, Bâbıâli'de bir dönemin topoğrafyasını çekiyor ve tabiî kendisini de işin içine katarak bir yakın tarih incelemesi. Bâbıâli başlığı altında, Bâbıâli vesilesiyle, kendi dünya görüşü çerçevesinden, 51 ana başlık altında, dönemin sözde edebiyatçılarını, şairciklerini, aydıncıklarını, siyasî figürlerini, umumî ahvali tesbit tahlil ve teşhis ediyor. Eserin "Bir İzah" başlıklı bölümünde, eseri hangi gaye ve hedef üzerine kaleme aldığını ifşa ediyor: - "Ben bu eseri sadece İslâmî gaye ve bu gayeye ilişik iki hedef üzerinde kaleme alıyorum. Birincisi: Benim hangi noktadan yola çıkıp işi hangi noktada bitirdiğimi ifade; ve en korkunç (anti tez) den gelerek (tez)i ispat etmek... Metodların en kuşatıcısı... İkincisi: Kurtuluşa istihkakının kabul etmediğim malûm kışır idraki sınıfını bir asırdan uzun bir zaman ipliğiyle sımsıkı bağlayan, boğan ve sesini kesen ve "Bâbıâli" dedikleri fesad mihrakında yuvalanan küfür (klik)inin şahıs şahıs röntgen camını teşhir etmek..." Eser Üstadın şaheserlerinden bir tanesi. Belki hatıratı denebilecek bir, (1920-80 arası) yakın tarih incelemesi... Keyifli okumalar dileğiyle...
Bâbıâli
BâbıâliNecip Fazıl Kısakürek · Büyük Doğu Yayınları · 19741,053 okunma
Haddimize Olmasa da Bir Kaç kelime…
344 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Üstad’ın kalemi beğenilmeyecek gibi değil. Anlatımdaki harikalık harikulade. Hikayeciliğine laf yok. Bu eser hem biyografi hemde otobiyografi alanında yazmış olduğu fevkalade bir kitap. O zamanın vazgeçilmezlerini, zamanın münevverlerini İslâmî perspektiften ele almış. Konulara gençlik devrinde ve O’nu bulduktan sonraki hakimiyeti, İslama karşı yapılan aykırılıklara son derece haşin tavrını görmekteyiz. Takdire şayan, okunulabilecek bir eser…
Bâbıâli
BâbıâliNecip Fazıl Kısakürek · Büyük Doğu Yayınları · 20171,053 okunma
Ölü Bir Ruhun Şahlanışı
344 syf.
·
Puan vermedi
"Selim yoldan değil de bataklıktan dünyayı aşma gayreti" içinde olan herkese selim yolu gösterici bir yaşam öyküsü. Şair bu eserinde hayat evini üç pencereden seyrettiriyor bize. İlk pencerede biraz uzun kalıyor. Manzarası bataklık bu pencerenin. Şahlanışa hazırlığı hayli dikenli yoldan geçtiği için uzun durduğu kanaatindeyim. Diğer iki pencerede ise doğruluş ve ayaklanış manzaraları. Üç pencerede üç Necip Fazıl tanıyoruz: Genç Şair, Mistik Şair, Sâbık (Lâhik) Şair... Bâbıâli yokuşunu aşan Servet-i Fünun aydınlarına apayrı bir bakış: Lâhik Şair bakışı. Tanzimat ile şekillenen yeni Türk edebiyatını dehlizleriyle tanımak isteyen herkes Lâhik bakışın Bâbıâli gözlüğünü takmalı :)
Bâbıâli
BâbıâliNecip Fazıl Kısakürek · Büyük Doğu Yayınları · 20171,053 okunma
344 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
 1- Şüphecilik Bahsi Peyami Safa şüphecilikten bahis açıyor:
Bâbıâli
BâbıâliNecip Fazıl Kısakürek · Büyük Doğu Yayınları · 20171,053 okunma
10/10 puan verdi
·
Beğendi
ÜSTAD’IN GÖZÜNDEN BİR IRKÇININ PORTRESİ: ATSIZ Gelelim Nihâl Atsız’a…
Bâbıâli
BâbıâliNecip Fazıl Kısakürek · Büyük Doğu Yayınları · 20171,053 okunma
344 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Bâbıâli kitabın şimdi bitirdim Üstad Necip Fazıl KISAKÜREK'in, tavsiye ederim. Samimi şekilde hatalarını yazmış bu eserinde... Dünyada pek az kişi yaşamındaki yanlışları noktasına kadar eser olarak gelecek nesillere bıraksın. Olacak iş değil. Bence Necip Fazıl'ı şahsiyet abidesi yapan özellik bu. Kendi nokta hatalarını gizlemek için kıvıran, yanlışını haklı çıkarmak için dombalak gibi dönenlerin Necip Fazıl'ın yapmış olduğu hataları eleştirmesi cahillikten olsa gerek bir durum. Yahu Üstad, eserlerin çoğunda yazmış zaten yaptığı hataları. Bu hatalarından vaz geçebilmek için dedavi yöntemlerinide yazmış. O işlerine gelmiyor tâbi ikiyüzlü riyakarların...
Bâbıâli
BâbıâliNecip Fazıl Kısakürek · Büyük Doğu Yayınları · 20171,053 okunma
344 syf.
9/10 puan verdi
2013 yilinda alip 2016 yılında okuduğum kitap bende guzel etkiler bırakti. Necip Fazil bu kitapta kendi genclik yillarindan o yillarda yasadigi yerlerden karsilastigi kisilerden ve onlar hakkindaki görüşlerinden bahsediyor. Kitap kapsamli Necip Fazil hakkinda kafamda çokça ışık yakti diyebilirim. Donemin sair yazarlariyla ilgili tahlileri hitap edene guzel. Beğendiğim kitaplar arasindadir.
Bâbıâli
BâbıâliNecip Fazıl Kısakürek · Büyük Doğu Yayınları · 20171,053 okunma
Necip Fazıl’ın Otobiyografisi
344 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Necip Fazıl’ın bir dönem Türk basınının merkezi olan “Bâbıâli” ekseninde, dönemin sanatçı, yazar, mütefekkir ve siyasetçileri hakkındaki görüşlerine yer verdiği, “O ve Ben” kitabının tamamlayıcısı diyebileceğimiz otobiyografik eseri. Kitapta yazar hayatını 1934’e kadar “Genç Şair”, 1934-43 “Mistik Şair”, 1943’den sonra “Sabık Şair” diye üç kısma ayırarak anlatmış. Özellikle “Genç Şair” dönemlerindeki bohem hayatını, kumar düşkünlüğünü, iş hayatında dikiş tutturamamasını, düşünce buhranlarını özeleştiri yaparak anlatmış. Fakat Necip Fazıl’ın karakter olarak kendinden başka kimseyi beğenmeyen, küçümseyen bunu yaparken de hakarete varan sözler etmekten çekinmeyen kibirli, ukala tarafının bolca görüldüğü bir kitap. Türk Edebiyatında, sanatında, siyasetinde iz bırakmış bir çok isim bu aşağılayıcı sözlerden nasibini almış. Bu yönüyle bana çok itici geldi. Fakat Necip Fazıl’ın dilinin, ifade gücünün her eserinde olduğu gibi bu eserinde de çok etkileyici olduğunu kabul etmeliyiz.
Bâbıâli
BâbıâliNecip Fazıl Kısakürek · Büyük Doğu Yayınları · 20171,053 okunma

Yazar Hakkında

Necip Fazıl Kısakürek
Necip Fazıl KısakürekYazar · 157 kitap
Ahmet Necip Fazıl Kısakürek, (d. 26 Mayıs 1904, İstanbul - ö. 25 Mayıs 1983, İstanbul) Türk ve İslamcı şair, yazar ve fikir adamıdır. Necip Fazıl, 21 yaşında yayımladığı Örümcek Ağı adlı şiir kitabının ardından, 24 yaşındayken yayımladığı Kaldırımlar adlı şiir kitabıyla tanınmıştır.[2] 1934 yılına kadar sadece şair olarak tanınmış ve meşhur Bâb-ı Âli'nin önde gelen isimleri arasında yer almıştır. 1934 yılında Abdülhakîm Arvâsî ile tanıştıktan sonra büyük bir değişim yaşamış ve bu değişimi kendisi "...içimi öylesine bir sosyal mücadele ve cemiyeti yorma hamlesi kapladı ki, artık çalışamaz oldum." şeklinde tanımlar. Bu tarihten sonra Türkiye'nin bir çok şehrinde konferanslar düzenlemiş, düzenlemiş olduğu konferanslarda ki sözlerinden dolayı hakkında dâvâlar açılmış ve bu dâvâlar neticesinde öncülük ettiği Büyük Doğu Hareketi'ne dair yayın yapan Büyük Doğu Dergisi yayın hayatı boyunca 16 kez kapatılmış, Necip Fazıl'ın eserleri toplanmış ve basımı yasaklanmıştır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.