Siyah Kutulu Özel Baskı

1984

George Orwell

2020 26. kitabı
Kelimeler olabildiğince azaltılmalıdır ,kitaplar okunmamalı gereksiz hiçbir sözcük sarf edilmemelidir.Çünkü kelimeler güçlüdür.Geniş bir kelime hazinesi genis bir zihin aşılması zor bir deryadır.O
2022 8. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2022 10:03
‘Burada ilginç olan, Orwell’ın , büyük biraderin gözünün hep insanların üstünde olduğu bir toplum düzenini anlatırken, bize, bugün yaşadığımız toplumda hep duyduğumuz bir kaygıyı anımsatmaktadır: iktidarı ellerinde tutanların uyguladıkları baskıların da ötesinde, “başkaları ne der “ kaygısı… Düşünmenin, yerleşik anlayışa karşı düşüncelerimizi dile getirmenin, alışılmış davranışları aykırı davranışlarda bulunmanın, dahası egemen ahlaka ters düşen aşklara kapılmanın eşiğine geldiğimizde, “çoğunluk ne der” sorusunu aklımıza düşüren kaygı…’ O kadar güzel bir kitap ki bir de can yayınlarından çıkan özel basımından okumak gerçek bir keyif verdi. Okurken o korku dolu ortamda sanki bir kafesin içinde yaşamaya çabalayan insanın ; zekasını, kalbini ,hatıralarını ,zevklerini kaybetme yolculuğu sanki…Hayatımın yeni bir dönemine başladığım şu süreçte okumak beni biraz hüzünlendirdi nedense . Bunu da yazmak istedim . Kendimde de olmakta olan değişimin (aynı tarz olmasa da )verdiği acı hissi benzer gibi geldi. Ve sonrasında herşey gibi ‘geçmesi ‘ … Kesinlikle okunması gereken bir roman .
2021 12. kitabı
Orwell' ın dünyasını çok seviyorum bize gelecekten sesleniyor çok büyük bir öngörü yeteneğine sahip aslında kitabın içinden bazı yerlerde bugün o noktaya geldiğimizi ya da en yakın zamanda geleceğimizi gördüm. Kitap distopik bir kitap ama birçok yanıyla bugünü ya da yakın geleceği anlatıyor akıl oyunları yüzyıllar boyunca yapılan bişey ama gelecekte ki yakın gelecekte bunun çok tehlikeli bir noktaya geleceğini düşünüyorum. Orwell 1984' te farklı bir dünyayı anlatıyor birebir aynısını yaşamayacak olsakta benzerini yaşayacağımız bir dünyayı düşüncelerin bile suçlu her adımın kontrol altında tutulduğu cinselliğin yok edilmek istendiği daha doğrusu cinselliğin bir amaca yönelik sadece bir araç olduğu, alınan-verilen nefesin daha kontrol altında tutukduğu bir ülkeyi anlatıyor ve bu ülkenin adı ise Okyanusya.
2020 10. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2020 23:51
George Orwell'ın iktidar olmak ile ilgili yazdığı harika eser. Bir iktidar ne ister? Ne istemez? Insanın düşüncelerine etki edilebilir mi? En kötü işkence nedir? Aşk, tutku, ihanet kavramlarını kusursuz işliyor Orwell. Baskıcı bir rejim altında yaşayan Winston'ın yaptıklarını okurken nefesiniz kesilecek. Anlatım olarak genel hatlarıyla sürükleyici bir dili var ama bazi yerlerde heyecanını kaybediyor.
2020 2. kitabı
Kitap okumaya yeni başlayan biriyken tanışıp, kitap bittiğinde bu ney ülen dediğim kitap :) sonra tekrar okuyup, verdiği mesajları iyice anlayınca yine aynı tepkiyi verdim. " Bu ney ülen". Toplum analizi en yüksek seviyede olan bir kitap. Kitabın içinde kendinizi görebilir ve biraz sinirlenebilirsiniz. :)
Büyük Biraderin Gözü Üzerinizde
·464 syf.·
2019 4. kitabı
Distopya diyenler oldu Ütopya diyenler oldu saçma diyenler yarıda bırakanlar hiçbişi anlamadım yeaa diyenler..Bir çok yorum okudum gördüm görüyorum da yıllardır.Birde Sosyalist-Kapitalist tartışması var ki bence Eser ABD, AB ve elbette Türkiye'de gençlerin Sosyalizm çöplüğüne düşmemesi için okutulduysa, bu eserler Komünist ülkelerde gizlice dağıtıldıysa o adamın düşünceleri Kapitalizm'e hizmet etmiştir, Kapitalisttir zannımca. Adam resmen günümüzü yazmış arkadaşlar. Neredeyse evrensel hale gelmiş siyasetin iğrenç yüzünü nakış nakış işlemiş. Distopik ögelerle anlattığı için karmaşık geliyor ilk başta fakat girince alışıyorsun. Gündemi takip edenler çok şey bulacak ;) Okuduğunuz her yıl başka bir anlam yükleyeceksiniz. Kitabın Can yayınlarına ait özel baskısı bir harika. Kitabı okumama rağmen tekrar okuttu bana büyük bir zevkle. Evinize kütüphanenize alabileceğiniz en güzel hediye. Unutmayın... Büyük Biraderin Gözü Üzerinizde
2020 35. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2020 01:34
Orwell, başlangıçta, öykünün geçtiği yıl olarak 1980'i seçmiş, kitabın tamamlanması biraz da hastalığı yüzünden uzadıkça 1980'i 1982 olarak değiştirmiş, daha sonra da 1984'te karar kılmıştı. Sonradan, romanına 1984 yılını tarih seçmesinin nedenini yakın dostu, yazar Julian Symons'a açıklarken, "Kitabın yazımını 1948 yılında tamamladığım için, 1948'in son iki rakamının yerlerini değiştirmeye karar verdim," diyecekti. Her şey o kadar basitti ki! Bir kez teslim olmayagör, gerisi kendiliğinden geliyordu. Hani çok güçlü bir akıntıya yüzmeye çalışırken birden vazgeçip kendini akıntıya bırakırsın ya, öyle bir şeydi işte. Değişen , yalnızca senin tutumundur: Önceden belirlenmiş şey olmuştur, o kadar. Herkesi kaybedebilirsin, hayatın alt üst olabilir, sevgilinden bile vazgeçebilirsin, kim olduğunu bile unuttururlar... Sen sadece söyle İKİ ARTI İKİ KAÇ EDER? İKİ ARTI İKİ BEŞ EDER. Büyük Birader'e itaat etmelisin, o ne derse doğrudur,sorgulamamalısın, onun kurallarına göre yaşamalısın, en önemlisi de onu sevmelisin. İsteyerek olmuyor mu? Öyleyse zorla, şiddetle, yıldırarak, korkutarak... Eğer sen yapmazsan, sen pohpohlamazsan, sen övmezsen elbet senin yerine yapacak birileri bulunur. Elbet sorgulamayan aptallar çıkar. Tanıdık geliyor mu? Gelmeli... Faşist iktidarla yönetilen devletleri düşünün. Çok uzağa gitmeyin ama. Büyük Birader'in gözü hep üstünüzde. 1947'de yazılmasına rağmen okurken yaşadığınız döneme tanıklık ediyor fikrine kapılmamak imkansız.
2021 30. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2021 01:36
1984 korkunç bir distopya örneği. Akıllara durgunluk veren düşünceler ve bu düşünceleri hayata geçirmek için yapılan korkunç eylemlerle dolu bir dönem. Özel yaşamın olmasının mümkün olmadığı daima gözetlenilen, kontrol altında tutulan, ne düşüneceğinize dikkat etmeniz gereken bir yaşam. En can alıcı noktalardan biri ise dil hakkındaki kısımlardır. Dil, zekanın ve nitelikli düşünmenin kanıtıdır.Kişinin kelime dağarcığı genişledikçe anlama ve anlatma becerisi de artar. Bu da haliyle kitapta anlatılan düzene uymayan bir sistemdir. Bu yüzden az sözcükten oluşan yeni bir dil yaratma çabasına girerler. Nacizane fikrim şudur ki; 1984 okumuş olduğum en zekice kurgulardan birisi. Anlatılan yıldan bile çok önce yazılmış olmasına rağmen, George Orwell'ın bu kitabı büyük bir öngörü ile yazdığını düşünüyorum. Bugüne ve yarına ilişkin bir uyarı niteliğinde. Günün birinde dünyamızın kitaptaki bahsedilen düzeni alma ihtimali bile korkutucudur.
1984
2022 46. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2022 09:06
Kitap Okyanusya isimli bir yerde geçiyor, Okyanusya’da herkesin üzerinde olan bir göz var: Büyük Birader. Buradaki düzenden biraz bahsedecek olursam.. Okyanusya dilindeki kelimeler sürekli
İnsan ve Toplum
Başkaları Ne Der?
2021 2. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2021 11:17
George Orwell'ın 1984 eserinde anlatılan toplum düzeni, bir "büyük gözaltı"dır. Burada ilginç olan, Büyük Biraderin gözünün hep insanların üstünde olduğu bir toplum düzenini anlatırken,

George OrwellYazar · 77 kitap
1903'te Hindistan'ın Bengal eyaletinin Montihari kentinde doğdu. Ailesiyle birlikte İngiltere'ye döndükten sonra, öğrenimini Eton College'de tamamladı. Gerçek adı Eric Arthur olan Orwell, 1922-27 yılları arasında Hindistan İmparatorluk Polisi olarak görev yaptı. Ancak, İmparatorluk yönetiminin içyüzünü görünce istifa etti. 1950'de yayımladığı Bir Fili Vurmak adlı kitabı, sömürge memurlarının davranışlarını eleştiren makalelerin derlemesidir. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru yazdığı Hayvan Çiftliği, Stalin rejimine karşı sert bir taşlamadır. Orwell'in en çok tanınan yapıtlarından Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, bilim-kurgu türünün klasik örneklerinden biri olmanın yanı sıra, modern dünyayı protesto eden bir romandır. Burma Günleri ise, Orwell'in Burma'daki (bugünkü Myanmar) İngiliz sömürgeciliğini dile getirdiği ilk kitabıdır. Orwell, 1950'de Londra'da öldü.