Nineteen Eighty-Four

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı
İngilizce

2020 51. kitabı
Okunma: 25 Haziran 2020 12:47
Hayvan çiftliğinden sonra 1984.. Detaya girmeyeceğim zira bazı şeylere okunarak şahit olunmalı. George Orwell müthiş gözlemci, tespitçi ve öngörü sahibi. Her iki kitabı da okudukça tanıdık geliyor ve yaşananlarla ister istemez paralellik kuruyorsun. Herkesin mutlaka okuması gereken kitaplar ve yazar. Büyük bir hayranlıkla Tavsiye ediyorum..
İyi ki vardın Mustafa Kemal Atatürk
2021 23. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2021 14:43
Henüz pek az kişinin bildiği, kıyıda köşede kalmış nadide eser. Keşfettiğim için çok mutluyum ama keşke bu zamanda okumasaydım. Bir yıldır evden dışarı çıkmayan biri olarak iyice mutsuz etti bu kitap beni. Evet şimdi herkesin dediği gibi "Okurken hep Türkiye ile kıyasladım." cümlesinden bir tane daha görürsem çıldıracağım. Hep aynı yorumlar dönüp dolaştığı için bu kitabı dört yıldır okumayı ertelemiştim Sonunda okudum lanet kitabı. Şimdi kitapta şöyle yazıyor: "Gelecek kuşak beni ilgilendirmiyor, canım. Beni bizim ne olacağımız ilgilendiriyor.". Bu yazılana hem katılıyorum hem de katılmıyorum. Katılıyorum çünkü daha bu hayatta konsere, tiyatroya gitmemiş, kendi yaşadığı şehirden çıkamamış gençler var. Kitap alırken bile pahalılığından dolayı üç kez düşünen öğrenciler var. Kendini gerçekleştiremeyen biz gençler ilk önce kendimizi yetiştirmeliyiz. Gelecek kuşağı sonra düşünürüz. Ayrıca bu ülkenin en güzel zamanını yaşayıp, 40 günde öğretmen olup 10 soruluk sınavlarla atanan memurlar bize akıl vermesin. Katılmadığım nokta şu ki biz ne kadar cefa çeksek de en azından gelecekteki kuşağın bunları yaşamaması için taşın altına elimizi koymalıyız. Tıpkı Atatürk'ün ve o zaman ki Anadolu'nun yaptığı gibi. Belki o zaman 1984'te yaşanılanlar bizim için sadece kitap kurgusu olur.
...Korkutan Güzellik...
2020 21. kitabı
Okunma: 17 Temmuz 2020 01:10
Evet evet!! Genel anlamda 'Korkutucu Güzellikte' bir roman olarak tabir etsek pekte yalan olmayacaktır... Anlatımı akıcı, kurgusu harika bir kitap diyebilirim.. Özellikle, günümüzü anlatan birçok cümle var romanda.. Yani sanki bizler git gide 1984'e evriliyor gibiyiz..Kitapta mutlaka ders çıkarılacak noktalar mevcut. Okunmasını özellikle tavsiye ediyorum..
izliyorlar
2021 1. kitabı
Gerçekten şöyle bir etrafımıza çok uzağa gitmeden aynanın karşısına geçip bakınca da rahatça anlayabiliyoruz , her yerden her taraftan takipteyiz. Aslında açık hapisanelere dönmüş şehirlerde yaşıyoruz...
Hayat
2020 2. kitabı
1984 "Kimse devrimi korumak için diktatörlük kurmaz, diktatörlük kurmak için devrim yapar." Anlamlı , güzel sözler ve cümleler bulunan kitap. Okumanin insana katacakları ve sorgulamayi tetiklecek hisleri barımdırması daha da hoş
Siyaset
2020 82. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2020 20:58
Çıktığından beri üzerine sayfalar yazılmış bir kitap. Derin bir incelemesini arıyorsanız onun hakkını ben veremem, internette rahatlıkla bulabilirsiniz. Bana yalnızca "Okumaya değer mi değmez mi?" diye sorun, ben de KESİNLİKLE diyeyim. Ömrünüz boyunca sadece 5 tane bilim kurgu okuyacaksanız biri 1984 olsun. Bilim kurgu çevrelerinde bulunup 1984 hakkında bilgi sahibi olmamak neredeyse imkansız. Hatta bilim kurgu kitlesinin çok ötesine ulaşmayı başaran bir kitap. Eğer "Ne anlattığını biliyorum, söyledikleri eskidi, okumama gerek yok." diye düşünüyorsanız kitapta geçen bir paragrafı paylaşıyorum: "Kitap onu cezbetti, ya da daha doğrusu teskin etti. Bir bakımdan ona yeni hiçbir şey söylemiyordu, ama çekiciliğinin bir kısmı da bundandı. ... Fark etti ki, en iyi kitaplar sana bildiklerini anlatanlardı." Belki de Orwell, bir yandan da size sesleniyordur?
2020 17. kitabı
Bazı kitaplar vardır okursunuz çok beğenirsiniz bazıları vardır beğenmezsiniz. Ama orada kalır. Ama bazıları vardır ki onu okuduktan sonra hayatınız bir daha eskisi gibi olmaz. İşte 1984 öyle bir kitap. Eğer her şey eskisi gibiyse emin olun anlamamışsınızdır. İşte öyle büyük bir kitap.
2020 8. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2020 23:55
Uygun şartlar oluşturulduğunda bu kitabı uzun uzun örnekler ile inceleyeceğim.. Akıllılık çoğunluğa bakılarak ölçülmez. Düşüncelerinizi başıboş bırakmak çok tehlikeliydi.
2021 34. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2021 23:51
Üçüncü Dünya Savaşı sonucu dünya üçe bölünmüştür: Okyanusya, Avrasya ve Doğu Asya. Hikayenin konusu; Okyanusya’da geçmektedir. Okyanusya iktidar partisinin sloganı “Savaş barıştır, özgürlük köleliktir, cahillik güçtür”. Gerçeklik duygusu partinin “çiftdüşün” olarak adlandırdığı bir düşünce biçimi ile manipüle edilmektedir. Çiftdüşün, iki çelişik düşünceyi zihinde aynı anda bulundurabilmek, ikisini de kabullenmek anlamındadır. Böylece zihin bir kavram çorbasına dönüştürülür. Okyanusya’nın dili sadeleştirilmektedir. Sözlükten zıt kelimeler (“Kötü” yerine “iyi değil” kullanılıyor) ya da eş anlamlı kelimeler, anarşist yapılanmaya sebep olabilecek kelimeler çıkartılmaktadır. Böylece kimse Büyük Birader’e muhalefet yapamayacaktır. Dil düşüncenin yansıması olduğuna göre düşünce kodlarını iktidar belirlemeli, zihinleri dilediği gibi biçimlendirmelidir. Dil güçlü olmazsa, iletişim eksikliği olur. Bu da iktidarın işine gelir. Kitabın ana karakteri Winston Smith, Julia ile yaşadıkları aşk neticesinde içinde yaşadığı sistemi sorgulamaya başlar ve isyan eder. Çünkü duygular, insanları mekanikleşmeden kurtarır. Zaten tam da bu yüzden Okyanusya’da aşk yasaktır. Evlilikler partinin onay verdiği kişiler arasında, sadece üreme amaçlı gerçekleştirilir. Çocuklar ailelerini ihbar etmeye yönlendirilir. Böylece aile bağları kopar ve birey güvenecek kimseyi bulamaz. Evlerin içine konulan tele ekranlar ile yüz mimiklerine kadar her şey gözetim altındadır. Her şeyi duyan bilen gören bir Büyük Birader vardır. BB’e karşı yapılacak en küçük eleştiri ya da itiraz hainlikle suçlanmaktadır. Yanlış düşüncelerde olanları düşünce polisi yakalar ve buharlaştırır. Okyanusya’da dört bakanlık kurulmuştur: Barış Bakanlığı savaşın, Gerçek Bakanlığı yalanların, Sevgi Bakanlığı işkencenin, Varlık Bakanlığı
1984George Orwell · Can Yayınları · 2023199,9bin okunma
2025 2. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2025 20:45
Yaklaşık 4 sene önce bu kitabı okumaya başlayıp yarıda bırakmıştım. Neden ve nasıl olduğunu ise hiç hatırlamıyorum... Fakat şöyle bir düşüncem var. Bazı kitapların insanlarda bir okunma döngüsünün olduğunu düşünüyorum. Eğer doğru zaman değilse o kitapla aranızda bir bağ oluşmuyor ve sonuç başarısız! İncelemeye geçecek olursak yazarın daha önce Hayvan ÇiftliğiHayvan Çiftliği kitabını da okumuştum... Diline, anlatım tarzına yabancı değilim. 19841984 , Yazarımız George OrwellGeorge Orwell ’in II. Dünya Savaşı sonrası yazdığı ve yaklaşık 50 yıl sonrasının resmedildiği bir distopya ile karşı karşıyayız. Eserdeki çoğu unsur günümüzde distopya olarak kalmamış modern devletlerin yönetme aygıtına dönüşmüş durumdadır. Geçmişte kölelik olmak üzere çeşitli şekillerde insan bedenine hükmedilirken şimdi insana hükmetme sadece insan bedeniyle sınırlı kalmamakta aynı zamanda insan zihnine de hükmedilmektedir. İnsanlar artık kendilerini özgür(!) olarak görerek gönüllü köleliğe razı olmaktadır. Gelişmiş iletişim araçlarıyla insanlara zihinsel olarak da hükmedilmektedir. Eser, bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların tüm eylemlerinin takip ve kontrol edildiği hatta makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü bir modern devletin eleştirisi niteliğinde. İnsanlar; yaşam tarzlarından, kullanacağı kelimelere ve cümlelere kadar her yandan kuşatılmış bir halde, adeta kapana sıkıştırılmış bir fare misali... Hangi dönem okunursa okunsun, o dönemi yansıtacak ve güncelliğini asla kaybetmeyecek ve tabiki günümüz siyasetine dair çıkarımlarda bulunabileceğimiz bir eser. Son olarak kitabın her ne kadar komünizm eleştirisi olduğunu belirten yorumlar yapılmış olsa da, yazarın eleştirdiği rejim komünizm değil, herhangi başka bir ideoloji arkasına sığınıp iktidarı ele geçirenlerin o güçle yaptıkları zulümdür... Mutlaka
1984George Orwell · Can Yayınları · 2023199,9bin okunma

George OrwellYazar · 77 kitap
1903'te Hindistan'ın Bengal eyaletinin Montihari kentinde doğdu. Ailesiyle birlikte İngiltere'ye döndükten sonra, öğrenimini Eton College'de tamamladı. Gerçek adı Eric Arthur olan Orwell, 1922-27 yılları arasında Hindistan İmparatorluk Polisi olarak görev yaptı. Ancak, İmparatorluk yönetiminin içyüzünü görünce istifa etti. 1950'de yayımladığı Bir Fili Vurmak adlı kitabı, sömürge memurlarının davranışlarını eleştiren makalelerin derlemesidir. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru yazdığı Hayvan Çiftliği, Stalin rejimine karşı sert bir taşlamadır. Orwell'in en çok tanınan yapıtlarından Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, bilim-kurgu türünün klasik örneklerinden biri olmanın yanı sıra, modern dünyayı protesto eden bir romandır. Burma Günleri ise, Orwell'in Burma'daki (bugünkü Myanmar) İngiliz sömürgeciliğini dile getirdiği ilk kitabıdır. Orwell, 1950'de Londra'da öldü.