Eveet muhtişimler ötesi kitabı bitirdim))
İlk olarak kitapta bahsi geçen 'çiftdüşün' üzerinde durmalıyım:
Çiftdüşün-- insanın iki çelişik düşünceyi aynı anda kabullenmesidir. Bu sözcüğün kullanımı bile, çiftdüşünü gerektirir. Bu sözcüğü kullanmakla, insan gerçekleri zedelediğini kabullenmektedir.
Şimdi 4 bakanlık, Büyük Birader, Parti ve birey konusuna gireyim:
Doğruluk Bakanlığı aslında yalanı, Sevgi Bakanlığı nefreti, Bolluk Bakanlığı açlığı ve fakirliği, Barış Bakanlığı ise savaşı aşılıyordu.
Piramidin tepesinde Büyük Birader vardır. Bb yanlışlık yapmaz, tüm güç onun elindedir.
Her başarı, her zafer, her buluş, bütün bilgi, bütün mutluluk, bütün erdem onun önderliği altında var olur ve ondan esin alır. Kimse bugüne kadar Bb'i görmüş değildir. Kendisi posterlerde bir yüz, tele ekranda bir sestir.
Ne zaman doğduğu bilinmez ama asla ölmeyeceği ortadadır. Parti, kendisini Büyük Birader imgesi arkasına gizleyerek dünyaya açılmaktadır. Bu imgenin işlevi, sevgi, korku ve saygı gibi, bir kuruluştan çok bir kişinin üzerinde daha kolaylıkla yoğunlaşabilecek duygular için bir odak noktası oluşturmaktır.
Bir Parti üyesi, doğumundan ölümüne dek Düşünce Polisinin gözetimi altında yaşamaktadır. Yalnız olduğu zaman bile, yalnızlığından emin değildir. Nerde olursa olsun, uyurken ya da uyanıkken, çalışırken ya da dinlenirken, banyoda ya da yatakta, uyarılmadan gpzetlenübilir ve kendisinin bundan haberi olmaz. Yaptığı hiçbir şeye önemsiz gözüyle bakılmaz. Arkadaşlıkları, dinlenmesi, karısına ve çocuklarına karşı davranışları, yalnızken yüzünün anlatımı, uyurken sayıkladıkları, hatta bedeninin kendi özgü davranışları, hepsi titizlikle incelenir. Yalnız yanlış davranışları değil, herhangi bir özgünlüğün, ufak da olsa davranışlarındaki bir değişikliğin, bir içsel çekişme belirtisi