Ademden Önce

Jack London

2023 7. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2023 11:00
J London'un diger  kitaplarından  daha farklı  bir tarz ile karşılaştım bu kitabı okumaya  başladığımda. Evrim konusunun güçlü bir şekilde işlendiği hikâye  bana masalsı bir tat verdi. Fakat sonlarına doğru gelişen olaylar bana; Las Casas' ın, Amerikan'ın keşfi ile milyonlarca Kızılderili 'nin (akılalmaz işkencelere özellikle kızartarak) nasıl soykırıma ugratıldığını anlatan" Kızılderililer nasıl yok edildi" adlı kitabını hatırlattı. Özellikle öldürme biçiminin ateşle, yakarak bölümlerini okurken... Muhtemelen  jack london da Kanada da olduğu süre içerisinde bu gerçekleri bizzat kızılderililerden öğrenmiş bulunuyordu. Kitaplarında sosyal mesajlara yer  veren yazarımızın bu kitabı da son derece hoş ve tavsiye olunur.
2021 42. kitabı
Okunma: 19 Temmuz 2021 23:43
Jack London'ın hayatından iz taşımayan okuduğum ilk kitabı sanırım. Kar, kış, denizcilik, boksörlük, yazarlık yok bu kitapta. Yazar bu kez evrim teorisi üzerine bir kurgu hazırlamış. Kitap yayımlandığı dönemde hem kiliseden tepki toplamış hem de Stanley Waterloo isimli yazar tarafından hırsızlıkla suçlanmış fakat London'ın kendince hepsine cevapları olmuş. Konusu itibariyle ilgi çekici olan kitap aynı zamanda yazardan daha önce okumadığım bir düşünce barındırdığı için meraklandırdı. Başlarda heyecanla okusam da kurgudaki kopukluklar belki de yeterince detaylı işlenmeyişi yüzünden zaman zaman sıkıcı buldum, sürükleyiciliğini yitirdi. Alt benliğinin rüyalarında ortaya çıktığını, rüyalarında farklı ve ilkel bir hayat yaşadığını fark eden bir genç tarafından anlatılan kitap; hem ilkel düzen içinde insan davranışları hem birlik olamamanın acı sonuçları hem de egoizmin can yakıcılığı üzerine akıcı bir romandı. Yazara başlamak için uygun bir kitap olduğunu düşünmüyorum çünkü diğer kitapları hakkında pek fikir verici değil. Belli başlı kitaplarını okuyanlar içinse yazarın evrime bakışını görmek için farklı bir eser.
2021 49. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2021 02:11
Muazzam derece de farklı ve ilgi çekiçi bir kitaptı. Son dönem okuduğum hiçbir kitaba benzemiyordu. Hatta acaba ne olacak duygusu gece 2ye kadar okuyup kitabı bitirmeye sevk etti beni. Kitapta bazı kısımlara katılmıyorum. Ayrıca kitaptaki karakterleri hayal ederken evrim halleri ile değil kendi zihnimde oluşturduğum şekilleri ile hayal ediyorum. Muhtemelen bahsedilen konu ve olaylar üzerinde de biraz düşüneceğim. Bazen uykuya daldığında geçmiş veya gelecekte bir beni yaşayabilir miyim duygusu da düşüneceklerimden.
Puan vermedi
Kitabı beğendim ama beklediğim gibi değildi.Pek bilgi içerikli değildi ben biraz daha bu konuda iyi olmasını beklerdim daha çok öykülemiş kitabı. Kitap kendi zamanındaki bir çocuğun çok önceki yani ilk yaşam belirtilerinin olduğu devire yolculuk yapıyor, rüya görüyor ama o zamana daha çok ait hissediyor kendini.Kendi zamanındaki hayatıyla birebir olmasa da benzer şeylere rastlıyor.
Geçmişten günümüze
2022 48. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2022 00:00
oncelikle kitap günümüzden geçmişe giden kişilik farklılığı yaşayan bir kahramandan yola çıkıyor.. kendini bir mağara adamı olarak bulan bu ilkel kişi bir kabilenin içinden yaşadığı tabi başka kabilelerinde olduğu (orman adamlar. ates adamlar. vb.) gibi bir yerde hayat mucadelesini ateşin korkunc ve de dayanilmaz bir açısı olduğu.. onun disinda da kabile içi çatışmaları ve kabilenin başına musallat olmuş bir magara adamının (kızıl göz) nasılsa kabilede terör estirdigini anlatiyor.. geçmişte hiçbir sosyal yaşantının getirisinin olmadığı güçlünün istediğini yaptığı gucsuzun ise susmaktan ve kaderine razi olmaktan baska yapabilecek birşey olmadığını anlatiyor.. kişisel fikrim gercekten bir magara cikmisligimiz varsa anca böyle bir hayatin olacağını tahmin ediyorum.. guzel bir anlatım geçmişe gitme dürtüsü vs kendini mağara adamlarının çıkış yerinde bulduğun bir zamanda bulman hoş bir anlatım olmustur.. okunurmu okunur farklı bir gozle bakmak onemlidir..!
Bilim-Kurgu
2020 35. kitabı
Okunma: 03 Temmuz 2020 23:55
Herhangi bir şeye karşı çıkmak aslında ona değer vermektir. Var olduğunu ve dikkate değer olduğunu ilan etmektir. Karşı olmak bir düşünceyi bir fikri öldürmez. Hatta senin şahsına karşı olanlar, kendileri inanmasa bile,senin karşı olduğun fikri, sırf sen karşısın diye, bayraklaştırabilirler. Herhangi bir düşünceyi Hüküm Dağı’nın cehennemi andıran ateşlerinde yakmak onu ortadan kaldırabilecek bir yöntem değildir. Yakılan düşünceler mutlaka “Zümrüdüanka”ya dönüşür. Bir düşünceyi yok etmenin en iyi yolu, öyle bir düşünce “zaten yokmuş” gibi davranmaktır. Adını anmamak en büyük yok etme yöntemidir. Evrim teorisi ile ilgili “doğru” yöntem en sonunda bulundu. Daha önce kedicikleri ile ünlü bir bir zatı muhteremin çok kaliteli kağıtlara basılan kitapları,“maymundan geliyorsak şimdi niye maymunlar insan olmuyor” ana fikri ile tüm ateistleri Cuma namazında ön saftan yer kapma kavgası yapar hale sokamayınca, yeni bir yöntem benimsendi. Artık okullarda evrim teorisi hakkında doğrudur yanlıştır yorumları yapılmıyor. “O da ne ?” deniyor. Bu fevkaladenin fevkinde taktik sayesinde sadece bir nesil sonra kimse, nursuz, cenabet suratlı Darwin’i veya onun teorisini hatırlayamayacak. Tabi ki bu yetmez! Bu teorinin çamurlarının bulaştığı kitapları da belirlemeliyiz. Hayır yakmayacağız!
Neandarteller ve sosyal evrim
2024 17. kitabı
Jack Landon bu kitabı 1906 yılında nasıl yazmış valla helal olsun.Şempanze ve bonobolar ile ilgili yapılan deneyler,gözlemler be araştırmalar çok daha yeni onların sosyal yapılarını keşfetmemiş 1959lerden sonra olmasına rağmen adam bunları düşünmüş ve harika bir dille sanki yaşarcasına anlatmış çağını aşmış da diyebiliriz gerçekten eşsiz bir eser ben bayıldım. Bu kitabı okumadan önce bonobo ve ateist kitabını okumuştum yani en yakın akrabalarımızın bilimsel deneylerle ne kadar akılıı ne kadar bize benzer olduğunu ,iradelerinin varlığı,kıskançlık,ahlaksızlık gibi bize ait olduğunu sandığım şeylerin onlarda da olduğunu öğrendikten sonra ademden önce kitabı cuk oturdu beni çok etkiledi gerçekten.bu arada kuranı kerimde adem için ilk insan olarak değil ilk elçi olarak geçer yani evrim islamiyet ile çelişmez,okuyan ve araştıran beyinlere selam olsun
2024 2. kitabı
Aradığın o minik eğlenceler var ya işte bunu bulabilceğin; karmaşadan uzaklaşıp biraz muzipleşebileceğin bunu yaparken hayal kurabileceğim bir kitaptı benim için. Şuan yaşadığımız dünyaya çok benzettim aslında. Yine bir hayatta kalma telaşı, barınmak, yemek ihtiyacı… Farklı olan tek durum eğlenebilmeleri ve buna çok imrendim.
Söz
Evrim, Darwin ve İnsansılar
2023 92. kitabı
Okunma: 10 Ağustos 2023 21:01
Jack London denilince akla sanırım ilk herkes gibi sizin de Martin Eden kitabı geliyor. Benim ama unutamadığım kitabı bir kurdun gözünden insanlığa bakış romanı olan Beyaz Diş kitabıdır. Hatta en son Kızıl Veba kitabını da okudum. O da fena değildi. Peki Âdem'den Önce kitabını bu kitapların arasına koyabilir miyiz? Ya da en az onlar kadar iddialı mıydı? Hadi hep birlikte Âdem'den Önce kitabının derinliklerine inelim. Kitabı, Jack London 1906 ve 1907 yılları arasında yazmıştır ve adından da anlaşılacağı üzere Ademden Önceki dönemle ilgili London un gözünden bir kurgu oluşturma macerası hikayesidir. Biliyorsunuz bu kurgulama, kimsenin aklına gelemeyecek şeyleri art arda getirerek oluşturma olayında London Kızıl Veba kitabı ile önemli bir adım atmıştır aslında edebiyat dünyasına. Yani ufku geniş bir kalem olduğunu başka bir kitabında da kanıtlamıştır. Kitap, erken bir insansı canlı örneğinin yaşadığı düşünülen hayatının üzerine oluşturulmuştur. Yani evrenin erken bir resminin London un gözünden kurgulanışı da demek mümkün. Hikaye, mağarada yaşayanlardan bir insansının üzerinden oluşturulmuş. Mağara İnsanlarına ek olarak, daha gelişmiş Ateş İnsanları ve daha hayvana benzeyen Ağaç İnsanları da vardır kitapta. Hikayede aynı zamanda soyu tükenen bir kedi gibi şu anda olmayan bazı geçmiş canlı türleri de bulunmakta. London, belli ki kitabı iyi bir araştırma neticesinde oluşturmuş ama aradan geçen 120 yılda tahmin ediyorum bazı yeni ya da gözden kaçan bilgilerde London u günümüzde bana kalırsa mağdur etmiş durumdadır. Mesela sayfa 101 de geçen alıntı : '' Sadece insan türünün erkeği dişisini öldürür. '' gibi. "Microcebus murinus" kedigillerden bir hayvandır ve erkek dişisini yer. Bu bilgiyi bence ya o günlerde araştırmalarında bulamadı, ya da fazla araştırma yapmadan düz bilgilerle bu kimine göre
Âdem'den ÖnceJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202526bin okunma
2025 68. kitabı
Okunma: 14 Haziran 2025 17:40
“Ademden Önce”, bana zamanlar arası bir yolculuk gibi geldi. Ama öyle klasik bir tarih romanı gibi değil… Bu kitapta hem modern dünyada yaşayan bir çocuğun hayatına tanık oluyoruz, hem de onun rüyaları aracılığıyla binlerce yıl öncesine, insanlığın en ilkel hâline gidiyoruz. İki hayat, iki bilinç, iki çağ… ve tek bir bedenin taşıdığı hafızayla birbirine bağlanıyor. Jack London bu kitapta bildiğimiz doğa anlatımını, hayatta kalma savaşını, insanın içgüdüsel yönünü yine çok güçlü bir şekilde işliyor. Ama bu sefer başka bir tat var: Daha felsefi, daha sorgulayıcı, hatta biraz da sarsıcı. Çünkü kitap boyunca kendime şu soruyu sordum: “Acaba modern sandığımız her şeyin temeli zaten ilkelde mi atıldı?” İlkel Zamanlar’daki o sert hayatta kalma mücadelesi, kabile savaşları, korku, açlık, aidiyet, sevgi arayışı… Aslında bunların hepsi hâlâ bizim içimizde var. Belki artık taşla değil, kelimelerle savaşıyoruz. Belki avlanmıyoruz ama hayatta kalmak için hâlâ bir şeylerin peşinden koşuyoruz. Bu yüzden kitap bana hem ilkel hem de çok tanıdık geldi. En etkileyici kısımlardan biri, kahramanın “eski benliğini” hatırlamasıydı. Sanki ruhun, zamanın ötesinden gelen bir belleği varmış gibi… Bu düşünce hem büyüleyici hem de ürpertici. İnsan, kendini düşünürken bile yalnızca “bugün”e ait olmadığını fark ediyor. Jack London’ın dili sade ama derin. Kitap kısa ama düşündürdüğü şeyler uzun. Yani hemen okunup geçilecek bir şey değil. Arada durup içe bakmayı gerektiriyor. Çünkü bu kitap sadece “ilkel insan”ı değil, bizdeki ilkel yanları da anlatıyor. Özetle: Ademden Önce benim için sadece bir kurgu değil, içimdeki hayvana, hayatta kalana, hatırlayana dokunan bir deneyimdi. Kendimi anlamak için biraz da atalarımı görmek gerektiğini fark ettim. Ve bu fark ediş, sanırım kitapların bana verdiği

Jack LondonYazar · 120 kitap
12 Ocak 1876’da San Francisco’da doğdu. Gerçek adı John Griffith Chaney’dir. Evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelen Jack London, soyadını, henüz sekiz aylıkken annesinin evlendiği John London adlı savaş gazisinden aldı. Maddi sıkıntılar nedeniyle küçük yaşta okulu bırakıp gazete satıcılığı, tayfalık, balıkçılık, istiridye korsanlığı, gazetecilik, sahil koruma devriyeliği gibi çeşitli işlerde çalıştı ve Amerikan işçi sınıfını tanıdı. 1894’te serserilik suçlamasıyla otuz gün hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra hayatını değiştirmek arzusuyla liseye kayıt yaptırdı. Lise öğrenimini bir senede tamamlayarak 1896 yılında Kaliforniya Üniversitesi’ne girdi. Bir dönem okuyabildiği üniversiteden maddi zorluklar sebebiyle ayrıldı. 1897’de Klondike bölgesinde altın arayanlara katıldı ama bir yıl sonra yine yoksul ve işsiz olarak geri döndü. Yoğun bir çalışma programı hazırlayarak şansını yazarlıkta denemeye karar verdi. Soneler, baladlar, nükteli fıkralar, anekdotlar, korku ve serüven öyküleri yazmaya başladı. 1909’da yazdığı Martin Eden bu dönemi yansıtması bakımından otobiyografik izler taşır. İlk kitabı Kurt Dölü (1900) büyük ilgiyle karşılandı. Aynı yıl Elisabeth Maddern ile evlendi ve bu evlilikten iki kızı oldu. Ancak bu beraberlik uzun ömürlü olmadı ve 1904’te sona erdi. Charmian Kittredge ile ikinci evliliğin ardından 1916’da Kaliforniaya’daki çiftliğinde hayatını kaybetti. London yazarlık kariyeri boyunca elliye yakın kitap yazdı ve döneminin en çok okunan yazarlarından biri oldu. Yazdıkları, yaşadıkları etrafında şekillenmiş, sosyalizmin de etkisiyle toplumcu bir dünya görüşüne ulaşmıştır. Başlıca eserleri arasında Beyaz Diş, Martin Eden, Uçurum İnsanları, Vahşetin Çağrısı yer alır.