Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Puan vermedi·517 syf.··
2025 1. kitabı
Ana
Ana
Maksim Gorki
Maksim Gorki
Ezilen işçi sınıfının sosyalizm ile tanışmaları neticesinde burjuvalara karşı baş gösteren çatışmalar ele alınmıştır. Süreç içinde taraflar fabrikadaki sefil işçi hayatı üzerine konuşup bildiriler hazırlarlar. Böylelikle 1905 devriminden önceki bu hazırlıklar işçileri despotizme karşı ayaklandırır ve ve sonunda beklenen mezkur devrim patlak verir...Bu süreçte rol alanlardan başta Pavel olmak zere birçok kimseye sürgün hükmü verilmiş ve hatta oğlunun gittiği yolda giden Ana öldürülmüş olsa da sarf edilen çaba sonuç vermiştir.
1000Kitap
AnaMaksim Gorki · Bordo Siyah Yayınları · 200434,3bin okunma
Puan vermedi
“Beş yıl o fabrika benim bu fabrika senin dolaştım durdum. Köy alışkanlığımı yitirmiştim. İşte böyle! Köye dönünce baktım, ben böyle yaşayamam dedim! Anlıyor musun ?Yaşayamam! Sizler burda öylesine alçaltılmazsınız. Ama köyde, açlık insanı gölge gibi izler. Doyasıya ekmek yeme olanağı yoktur! Açlık ruhları yutmuştur, insana benzer yanı olmayan yaratıklar haline getirmiştir. Bu yaratıklar yaşamazlar, inanılmaz bir yoksulluk içerisinde çürürler… Çevrelerinde, resmî makamlar kargalar gibi bekçilik eder, acaba bir lokma fazla mı yedi diye… Fazla bir lokma gördüler mi hemen kaparlar elinden, üstelik bir de dayak atarlar…”
AnaMaksim Gorki · Bordo Siyah Yayınları · 200434,3bin okunma
6/10
·517 syf.··
2025 32. kitabı
1900'lerin başında Rusya'daki işçi sınıfı ağır çalışma şartları, açlık sınırındaki yaşamın getirmiş olduğu zorluklar karşısında içkiye ve şiddete yönelmiştir. Pelageya başlarda kaderine razı gelmiş kocasından dayak yiyen zor şartlarda yaşayan bir kadındır. daha sonra eşini kaybedince oğlu önce babasının yolundan gitse de sonra kitaplar okumaya, yeni arkadaşlar edinmeye başlar. Bu arkadaş sohbetlerinden etkilenen pelageya okuma yazma öğrenmeye oğluna ve genç arkadaşlarına destek olmaya başlar. O artık sıradan bir kadın değil bir aktivistir. Eser özgürlük, umut ve direniş gibi kavramları da ele almaktadır. Ana karakterin yaşadığı zorluklara rağmen asla umudunu ve direncini kaybetmemesi çok etkileyiciydi, okumaya değer bir kitap.
AnaMaksim Gorki · Bordo Siyah Yayınları · 200434,3bin okunma
Puan vermedi·432 syf.··
2023 11. kitabı
Ana Maksim Gorgi'nin Çocukluğum, Ekmeğimi Kazanırken, Benim Üniversitelerim eserlerinden sonra şimdi gelelim Ana'ya..
AnaMaksim Gorki · Can Yayınları · 201834,3bin okunma
Aklı kanla söndüremezsiniz!!!
10/10
·432 syf.··
Beğendi
·
2025 7. kitabı
·
9 günde okudu
·
Okunma: 10 Mart 2025 11:04
Ezilen, sömürülen, hakları çiğnenen işçilerin var olan düzene karşı çıkışını, ideolojin her ne olursa olsun zalimin değil mazlumun yanında, ezenin değil ezilenin yanında olup, hak, adalet,
İnceleme
AnaMaksim Gorki · Can Yayınları · 201834,3bin okunma
10/10
·416 syf.··
Beğendi
·
2025 33. kitabı
·
14 saatte okudu
·
Okunma: 13 Mayıs 2025 15:01
Selamlar efenim! İnceleme biraz uzun olabilir ama anlatacaklarım önemli :) İşçi haklarını zaten biliyoruz, kitabı da anlatma sürpriz olsun ,başımızı şişirme derseniz . Buyurun, çıkışlar sağda :)
AnaMaksim Gorki · Evrensel Basım Yayın · 201634,3bin okunma
"ANA!"
10/10
·368 syf.··
Beğendi
·
2022 50. kitabı
·
6 günde okudu
·
Okunma: 06 Ekim 2022 22:35
Kitabın incelemesini yapmadan önce ana olmanın ne demek olduğunu yazmak istedim. Beceremedim. Hiç bir sözcüğe sığdıramadım anneliği... Belli başlı kavramlarla sınırlanacak türden de değildi... En
AnaMaksim Gorki · Oscar Yayınları · 201934,3bin okunma
7/10
·432 syf.··
Beğendi
·
2021 28. kitabı
·
10 günde okudu
·
Okunma: 13 Mart 2021 15:00
"Yaşamın kaynağı sevgidir, kin değil." Kitabı okusanız da, okumayı düşünsenizde, hiç okumayacak olsanız da bu incelemeyi okumanızı tavsiye ederim çünkü kitabı okumak isteyenler için çok
1000Kitap
AnaMaksim Gorki · Can Yayınları · 202534,3bin okunma
Ana - Gorki (Kütüphanemin en başındaki Kitap)
10/10
·416 syf.··
Beğendi
·
2023 34. kitabı
Bu kitabı üniversitenin ilk senesinde okumuştum. Ufkumu açan, düşüncelerime, hayata bakış açıma temel oluşturan bir kitap. Çalıştığım yerde yönetici olmama rağmen hak arayanlara her zaman sempati
Edebiyat
AnaMaksim Gorki · Evrensel Basım Yayın · 201634,3bin okunma
10/10
·432 syf.··
Beğendi
·
2021 18. kitabı
·
8 günde okudu
·
Okunma: 13 Temmuz 2021 13:48
    Maksim Gorki Ana kitabını 1906'da sürgünde bulunduğu yıllarda kaleme almıştır. Ve Ana kitabı ilk başta bölümler halinde bir dergide yayınlanmaya başladığı halde Rusya'da oldukça büyük yankı
Edebiyat
AnaMaksim Gorki · Can Yayınları · 202534,3bin okunma

Yazar Hakkında

Maksim GorkiYazar · 96 kitap
Aleksey Maksimoviç Peşkov, en çok bilinen adı ile Maksim Gorki, Sovyet Rus yazar, sosyalist gerçekçi yazımın öncüsü politik eylemcidir. 1892 yılında Tiflis'te, Kafkasya Gazetesi'nde çalışmaya başladı. Yoksullukla ve acıyla dolu bir hayat sürdüğü için Rusça'da acı anlamına gelen Gorki takma adını kullanmaya başladı. 1895'te St. Petersburg'da yayınlanan bir dergide çıkan Çelkaş adlı öyküsü ile ünlendi. Ardından Yirmi Altı Erkek ve Bir Kız öyküsü yayınlandı. Ünü hızla yayıldı. Bu öyküler kadar başarılı olmayan bir dizi roman ve öykü daha yazdı. Gorki'nin 1898 yılında yayınlanan ilk kitabı Hikâye Denemeleri (Очерки и рассказы) çok beğenilir ve yazarlık kariyerinin başlangıcı sayılır. İlk romanı Foma 1899'da basıldı. Bu dönemde sağlam bir olay örgüsü kuramaması ve yaşamın anlamı üzerine uzun felsefik tartışmalara girmesi romanlarının başarısını düşürür. 1906'da yazdığı ve Rus Devrimi'ne adadığı Ana en başarılı romanıdır. 1899-1906 arasında St. Petersburg'da yaşar. Gorki, Çar rejimine açıkça karşı çıkmış ve bu yüzden birçok kez tutuklanmıştır. Çarlık tarafından kontrol ve baskılara maruz kalmıştır. 1901'de Fırtına Kuşunun Türküsü isimli kısa şiiri yüzünden tutuklandı. Kısa sürede serbest kaldı, Kırım'a gitti. Gorki birçok devrimci ile tanıştı. Lenin'le tanıştığı 1902 yılından itibaren aralarında yakın bir arkadaşlık oluşmuştur. 1902 yılında Rusya Edebiyat Akedemisi'ne seçilir. Ancak Çar II. Nikolas buna izin vermez. Anton Çehov ve Vladimir Korolenko bu tavrı protesto eder ve Akademiden ayrılır. Başarısız olan 1905 Rus Devrimi sırasında Peter ve Paul Kalesi'nde kısa bir süre daha hapis kalır. Gorki Güneşin Çocukları adlı oyununu yazar. Oğlunun Mayıs 1935'teki ani ölümünü takiben Gorki de, 1936 yılında Haziran ayında öldü. Her ikisinin de ölümü şüphe altındadır. Zehirlendikleri iddia edilmiş, ama bu iddia hiçbir zaman ispatlanamamıştır. Gorki'nin cenaze töreninde tabutu taşıyanlar arasında Stalin ve Molotov da yer alacaklardır. 1938'de Buharin'in mahkemesinde Gorki'nin NKVD başkanı Yagoda tarafından öldürüldüğü itiraf edilmiştir.