Arkadaş Islıkları

Everest Yayınları
Sıralamalar

2021 53. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2021 17:25
Arkadaş Islıkları,Orhan Kemal'den okudugum ilk kitap oldu.Ilk başlarda diyalogları okumaya alışamamış olsamda ilerledikce keyifli hale geldi.Kitabın geneli bu sekilde, karşılıklı konuşmalardan oluşuyor sonlara dogru ise okuyucuya mesajı iletiyor sevgili yazarımız. Bir delikanlının mahalle arkadaşlarıyla birlikte yaptıgı serserilikleri devam ederken,genc bir kıza aşık olması sonucu arkadaşlarından kopuşu anlatılirken,hayatın aslinda hiç öyle lay lay lom geçmeyeceğine tanık olur.Sartlar zorlasmış sorumlulukları artmıstır.Hal böyleyken eski günlerini de özleyen kahramanımız arkadaş ısliklarina kulak verir ve artik ipin ucunu kaçırır. Bu dönem yazarlarının kitaplarında dikkatimi çeken kız çocuklarının egitimden hep uzak kalmıs olmasıdır.Orhan Kemal bu kitabında aslen bu konuya değinmiştir.incelememe alıntılarla devam etmek istiyorum. "Demek istiyorum ki,kizlar sadece kocalarına güvenen birer zevk aracı olarak kalmasınlar.Bu bilinci verebilirsen,onlar kendilerini,hic olmazsa kendilerini ilkin,düşünme alıskanlıgıni kazanırlar.Kendini düşünmeyen,düşünemeyen,başkalarını düşünemez!" "Bir meslegi olmayan kadının,erkek eline bakması...Doktor bayan,avukat kocasına muhtaç mıdır?Kocası artık onu sevmedigini söyledigi anda,sırf ekmek için,bogazının tokluğu icin onun yüzüne güler mi?" Dahası var elbette bir kaç cümle degildir bu kitabın özeti.Bir sonraki Orhan Kemal ne olur bilmiyorum ama Eskici ve Oğulları adlı kitabı okumayi çok istiyorum.Kitapla ve sevgiyle kalıniz.
2019 126. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2019 17:30
"...İki buzdolabı alıp yarı fiyatlarına satarak dört aylık ev kirası borcumla, uçan kuşlara olan borçlarımı temizledim.Yani yüzde yüz faizle borçlanıp, bütün borçlarımı koordine ettim gibi bir şey...Ne sinema, ne de gazetelerde roman üzerine iş.Durum bombok.Türkiye'den hicreti bile düşünüyorum.Dünyanın hiçbir tutunmuş romancısı, dünyanın hiçbir yerinde bu vaziyete düşmez.Düşerse hapse düşer, yoksa işsiz kalmaz, bırakılmaz." (Arkadaşım Orhan Kemal, Fikret Otyam) der bir mektubunda Orhan Kemal. Orhan Kemal geçim derdi nedeniyle, çalakalem, taslak halinde yayımlanmış eserler de bırakır geriye.Tam 28 roman yazar Orhan Kemal.Tefrika ve müsveddeleriyle bu sayı daha da fazladır. 1968 yılında yayımlanan Arkadaş Islıkları, serseri mayın diye nitelendirilen bir kenar mahalle delikanlısı ile sevdiği kızın aşkına odaklansa da arka planda toplumsal değişim başarılı bir şekilde aktarılıyor.Serseri mayının, elinden kitap düşmeyen, işçi İlyas Usta ile tanışıp, bilinçlenmesi romanı bir aşk romanından farklı bir yere taşıyor. Daha önce de bahsetmiştim... Bu kitabı Selvi Boylum Al Yazmalım'ı ilk seyrettiğim dönemde lise yıllarımda okumuş, film ile kitap arasında yakın bir bağ kurmuştum. Arkadaş Islıkları'nın serseri mayını, İlyas'ı, "Benimki'si ( ismi hiç geçmez kızın) Asya'yı, İlyas Usta ise Cemşit'i çağrıştırmıştı. Yıllar sonra kitabı tekrar okuduğumda ilk yaşadığım o romantizmi yaşayamasam da ( yaşlandık tabii ki...️) gençliğimden tatlı bir esinti hissetmeme neden oldu. Demiş ki Murathan Mungan: "ıslığımızı bırakıyoruz boğazlı kazaklarımızı okuduğumuz kitapları başka gizlere, başka kalplere başka zamanlar onarsın diye zamanın bizden kemirdiklerini tanıdık dünyanın derinliklerine benzeyen gözlerimizde tek yaş kaldı: yaşlılık bundan böyle"
2025 95. kitabı
Çok akıcı bir kitap, özellikle karakter gelişimi görmek için bile okunabilir ki, değinilen düşünceler, fikirler sonlara doğru bayıldım kitaba! Tek sevmediğim şey karakterin her şeyi şöyle olmuştur böyle olmuştur vs diye düşünmesi bu yer yer kitaptan soğuttu beni,ama genel anlamda gerçekten çok sevdim ve herkesin okumasını öneririm. Devamı var mı bilmiyorum ama olsa onu da keyifle okurdum.
2020 45. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2020 18:13
Bir Orhan Kemal klasiğinin daha sonuna geldim..Kitap,gerek,sizi içine çeken tatlı diyalogları,gerekse insanlığa dair verdiği mesajlarla oldukça etkileyiciydi.Özellikle kadınlara karşı yapılan kötü mumaleleri,onlarında bir birey olduklarına sık sık vurgu yapması,verilen en anlamlı mesajdı bana göre.İnsani duyguların ve farkındalıkların gelişmesi için bu kitap kesinlikle okunmalı!
2020 11. kitabı
Okunma: 05 Mart 2020 19:14
Var mıdır arkadaş ıslıklarından, fısıltılarından etkilenmeyen bir hayat? ️ Bir gencin serserilikten sıyrılışının hikayesi... Hayat yolunda attığı adımlarda ve aldığı kararlarda ailesinin, arkadaşlarının, konu komşunun ne düşüneceğine, ne söyleyeceğine göre hareket eden bir genç... ️ Bu belki de bir insanın hayatında yaptığı en büyük yanlış değil midir? Onların fısıltılarına aldanarak hareket etmezsek acıyacaklar bize, ayıplayacaklar, istemeyecekler... Ama ya onlar alkışlasın, doğrusu bu desin diye kaybettiklerimiz? ️ Bu kitapta anlatılan ana karakterler isimsiz. İsme gerek yok zaten bu kişiler gerçek hayatta hepimizin tanıdığı, bildiği kişiler yani biziz. Arkadaş ıslıklarının etkisinden kurtulup hayatınızı nasıl yaşamak istiyorsanız öyle yaşayabilmeniz dileğiyle iyi okumalar...
Arkadaş IslıklarıOrhan Kemal · Everest Yayınları · 2016721 okunma
Serseri mayından,olgun bir adama...
2020 8. kitabı
Okunma: 08 Ekim 2020 13:21
Kitap, arkadaşlarının ıslıklarıyla koşa koşa aşağı inip çöp kovalarını direk yaparak futbol oynayan, babası vefat etmiş annesinden harçlık alarak geçinen, para bulduğunda arkadaşlarıyla şarap içmeye giden, kahvehanelerden çıkmayan serseri mayın olarak adlandırılan 19-20 yaşındaki bir gencin aşık olmasından sonra yaşanan olaylar silsilesinde nasıl olgunlaştığını anlatıyor. Kitap sizi 1960'lara götürüyor, yaşatıyor. O işsizliği o acıyı siz çekiyorsunuz adeta. Kitap, 20sayfa sonra aniden içerisine çekiyor ve elinizde bırakamayacağınız bir hale geliyor. Buradan sonrasını kitabı okumayanlar okumasın. Karakterimiz, sevdiği kızın üstünden geçerken ne yapıyorsun seen diyorum ama o serseri bir mayın olduğu için işitemiyordu. O kadar sevdiler zülumlere katlandılar ayrılmalarına çok üzüldüm ama Orhan Kemal bastıra bastıra bize hayatın acı gerçeklerini söylüyor. Kitapta, karakterin sevgilisinin acaba şu an ne yapıyor, nerede düşünceleri çok uzun sürdü. Kitapta çok büyük yer kapladı bu bölüm, İstanbul'a gitmesi genelevlerde çalışma düşünceleri vb. Ayrıca okurken neden duruyorsun, düş kuracağına git araştırsana sorsana kız fabrikaya giricem diyordu, baksana dedim içimden ki haksız değildim. Kitabın sonuna kadar lütfen kızı bulsun ve birdaha kaybetmesin diyordum ama tozpembe bir roman değil bu roman, bize hayatın acı gerçeklerini gösteriyordu. Kitabın sonunda ise nasıl kaybettin bu kızı dedim, nasıl. Evlenmiş, evlendiği kişi de tamirhanede yağ içinde çalıştığı için ailesi tarafından reddedilmiş. İlyas usta diyordu, o kız seni sen olduğun için sevmiş, paranı sevmemiş. İşte hep beklediğim o cümle kitabın son 3.sayfasına karşıma çıktı, o BENİMKİYDİ. Seni hala seviyorum ama kocama saygı duyuyorum, şu an gebeyim dedi ve ardından telaşlı bir Hoşça kal diyerek gitti. Ah be ne yaptın sen.
·255 syf.·
2022 431. kitabı
Orhan Kemal'in ilk okuduğum kitaplarından biriydi "Arkadaş Islıkları". Sokaktaki insanı anlatmakta çok başarılı olan yazarımız, gençlik dönemini, arkadaşlıkları, arkadaşların insanın hayatı üzerine etkilerini, kişilik gelişiminin hangi yöne evrildiğini, müthiş gözlem gücü ve akıcı anlatımıyla bir film gibi gözümüzün önüne getiriyor. Bize de izlemek ve yorum yapmak düşüyor.
2021 12. kitabı
Okunma: 21 Nisan 2021 19:19
Ortalama üstü bir kitap. Orhan Kemal'den daha iyi şeyler okuduğumu biliyorum. Oldukça hızlı okunuyor, tahminimce Orhan Kemal'de pek bir derinlik göstermeden yazmış. Diyaloglar bolca. Konu klişe, belki de o yıllar için öyle değildi ama bugün hepimizin tahmin edebileceği bir yöne ilerliyor. Verilmek istenen mesaj net. Ama kabul edeyim, karakterler oldukça güzel işlenmiş. Özellikle İlyas Usta oldukça hoşuma gitti. Politik olarak uyuşmasak da, hayat konusunda güzel tespitleri vardı. Kafam dağılsın, bir şeyler okuyayım bari derseniz okuyabilirsiniz. Üzerine uzun uzun düşünmelik bir eser değil. Orhan Kemal okumaya devam edeceğim.
·255 syf.·
2018 25. kitabı
Bu kitabı anlamak istiyorsanız, ilk olarak kendinizi kesinlikle kitaptaki karakterle özdeşleştirmelisiniz. Yoksa anlamayabilir, belkide okumayı bırakabilirsiniz. Kitap Orhan Kemal'in deyimiyle; "Serseri mayınlıktan" olgun bir gence geçen karakterimizin yaşadıkları, tanıdığı farklı kesimlerden olan insanlar ve bu gencin kendine seçtiği yolu, muhteşem betimlemelerle çok güzel bir şekilde anlatıyor. Bu kitapta pek çok güzel şey öğrendim. Kesinlikle okuyup bitirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Her kesime hitap eden bir kitap. Bu arada kitabın sadece, arkadaşlıkla, dostlukla alakalı olduğunu düşünmeyin. Sosyalizmden tutunda, değer yargılarımıza kadar her şey mevcut bu kitapta.
2020 58. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2020 19:16
Arkadaş Islıkları Türk filmleri tadında bir kitap istiyorsanız buyrun efendim :Arkadaş ıslıkları. Orhan Kemal’den okuduğum ilk eser olma özelliğine sahip. Kitabın baş karekterlerinin isminlerinden bahsedilmemiş. Şimdiki zamanda ergen dediğimiz ama o zamanların serseri mayınları,yeni yetme gençleri... Sabahın erken saatlerinde arkadaş ıslıklarıyla kendini dışarıya atan, gerçek hayattan bir haber, tek işleri serserilik olan bir hayat. Baş kahramanımız ve arkadaşları. Gece yarılarına kadar o kahveden o meyhaneye, barlara gidip gelen, ağzından küfür eksilmeyen gençler. Ne olacak bunların sonu diye merak ettiğimiz bir hayat. Baş kahramanımız bir kıza aşık olur ve olaylar başlar. Hadi bakalım zengin kız fakir oğlan hikayesi yani konu bilindik. Babası kızını oğlana vermeyince ne olur? Kız oğlana kaçar dimi. Sonra sefil bir hayat onları bekler. Orda burda geçinmeye çalışırlar. Evet buraya kadar doğru. Sonra kız zengin hayatından bu fakirliğe alışmaz ve oğlanla kavgalar başlar? Yok yok burda işte bildiğimiz hikaye değişiyor. Sonunu çok merak ettiğim bir kitap oldu. Hem bireyin iç dünyasına hem de o zamanki toplum yapısına değinen güzel bir eser. Keyifli okumalar...

Orhan KemalYazar · 78 kitap
Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır. Adı, Türk edebiyatının büyük ustaları arasında anılan yazar; roman, öykü, oyun, şiir gibi farklı tarzlarda birçok esere imza atmış olsa da daha çok romancılık yönü ile tanınmıştır. İlk öykü kitabı Ekmek Kavgası (1949) ve Küçük Adamın Notları başlığı altında yayımladığı öz yaşam öyküsü roman dizisiyle yaygın bir üne kavuştu. Edebi hayatı 1960'lı yıllarda zirveye ulaştı. Adana'da toprak ve fabrika işçilerinin dünyasını, İstanbul'daki gecekondu mahallelerini, fabrika çevrelerini eserlerine yansıttı. Murtaza, Hanımın Çiftliği, 72. Koğuş adlı eserleri başyapıtlarındandır. Adanaspor'da futbol oynamıştır. Golcü Raşit olarak bilinmektedir. HAYATI; Orhan Kemal, 15 Eylül 1914’te Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğdu. Babası Çanakkale cephesinde topçu teğmeni olan avukat Abdülkadir Kemali Bey, annesi ise öğretmen Azime Hanım’dı. Çocukluğu Adana’da geçti, I. Dünya Savaşı sonrası Fransız işgali nedeniyle ailesiyle Niğde ve Konya’ya taşındı. Babası Kuvâ-yi Milliye’de yer aldı ve daha sonra TBMM’ye milletvekili seçildi. 1931’de aile Beyrut’a taşındı; Orhan Kemal burada orta öğrenimini bırakıp çeşitli işlerde çalıştı, bir yıl sonra Türkiye’ye dönerek Adana’da çırçır fabrikalarında işçilik yaptı. 1937’de evlendi ve ilk çocuğu Yıldız doğdu. 1938’de askere gitti; Maksim Gorki ve Nâzım Hikmet kitapları okuduğu için 5 yıl hapis cezası aldı ve Kayseri Hapishanesi’nde tutuldu. Burada ilk şiirlerini yazdı ve 1940’ta Nazım Hikmet ile tanışarak onun etkisiyle öykü ve romana yöneldi. İlk öykülerini Bacaksız Orhan adıyla yayımladı, Orhan Kemal ismini ise 1943’te kullanmaya başladı. Tahliye olduktan sonra Adana’da işçilik ve hamallık yaptı; geçim sıkıntısı yaşadı. 1945’te öyküleri yayımlanmaya başladı ve kısa sürede tanındı. 1948’de ilk öykü kitabı Duygu, 1949’da ilk romanı Baba Evi yayımlandı. İstanbul’a taşındıktan sonra edebiyat çalışmalarını sürdürdü, önemli eserleri arasında Murtaza, Cemile, Bereketli Topraklar Üzerinde ve 72. Koğuş bulunur. 1960’larda tiyatroya da adım attı ve çeşitli ödüller kazandı. Orhan Kemal, 2 Haziran 1970’te geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti ve Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi. Hayatı boyunca yoksul ve emekçi sınıfların yaşamını, toplumsal gerçekçilik çerçevesinde eserlerine aktardı ve Türk edebiyatında bu türün öncü isimlerinden biri oldu. Anısını yaşatmak için İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, Cihangir semtinde Orhan Kemal Müzesi açıldı. 1972'den bu yana adına bir roman yarışması (Orhan Kemal Roman Armağanı) düzenlenmektedir. Ayrıca Fatih Ordu Caddesi üzerinde bulunan İl Halk Kütüphanesi'ne adı verilmiştir.