Alain de Botton
Orijinal Adı:
The Course of Love

Puan vermedi·256 syf.·
2023 8. kitabı
Aşk deneyimini yaşarken yaşadıklarımızın herkesinkinden farklı olduğunu düşünmeye meyilli oluruz. Aşkın özel olduğunu düşünme sebebimiz aşkın mükemmel bir duygu olduğunu düşünmemizle doğru orantılıdır. Çoğu zaman aşkın heves olduğunu, kendi kendine gelişen ve kendi kendine kaybolan bir olgu olduğunu düşünürüz. Aslında aşkın bittiğinin çoğu zaman elle tutulabilir bir kanıtı da yoktur. Azalır, artar, azalır ve belki bir gün biter. Son ilişkimden önceki hayatımda aşkın emek gerektirmediğini, kendiliğinden gelişen duygularla yönlendirildiğini düşünürdüm. Son ilişkimin koşullarının zorluğundan olsa gerek az biraz bu durumla yüzleşebildim :D ilişkilerin aslında çok emek istediğini, sevginin herkese verilebilecek bir şey olmadığını, bağzı noktalarda tavizler verilmesi gerektiğini ve bunların hemen toxic tanımına dahil edilmemesi gerektiğini de öğrendim. Yaşadıkça öğrendiğim bu şeylere bir anlam verebilmek zordu. Açıkçası çoğumuz için de zor olduğunu düşünüyorum. Çünkü etrafta o kadar çok bilirkişi çıktı ki.. duygularımızı bizden daha çok hissedenler mi dersiniz, ilişkiler hakkında kesin ve genel yargıları olanlar mı... Kendi sayıklamalarımı bir kenara bırakıp biraz kitap hakkında konuşabilirim galiba :) Önce yazarından bahsetmek istiyorum ki Alain de Botton benim aşık olduğum yazarlardan biridir. Çünkü yazdıklarının iyileştirici bir tarafı olduğunu düşünüyorum. Kitaplarını okurken benzer sorunlarımız hem bir anlam kazanabiliyor hem de çözüme kavuşma yolunu çizebiliyor. Okuduğum her kitabı bende gerçek anlamda katarsis etkisi yaratıyor diyebilirim özetle. Bu kitabında Kirsten ve Rabih adında bir çiftimiz var. Evlilik dönemleri de dahil ilişkilerinin her dönemini anlatan bir kurgu okuyoruz ve ara sıra yazarımız çiftin geçirdiği deneyimler hakkındaki yorumlarını iliştiriyor
2024 19. kitabı
Okunma: 04 Mart 2024 00:00
İlk bölümlerde, ilişkiler üzerine, anlatım şekli bakımından bu tarzda hiç okumadığımı fark edip hoşuma gitmişti ancak ilerleyen sayfalarda olayın başka boyutlara taşındığını ve netflix film ve dizilerini aratmayan içeriğine doğru gittiğini farkedip, sanki görsel bir şey yazıya dökülmüş gibi hissettim. Evet bazı yerlerde altını izdiğim ve bakış açısını beğendiğim yerler oldu ancak evli olan insanlar için “arada başka kişileri de arzulamak kadar doğal ne olabilir ki? “ gibi normalleştirilmeye çalışılan, hem ilişki hem cinsellik adına insanların kafasını karıştırarak bir çok şeye sebep olabilecek düşünceler vardı. Bunu birazda mesleğimden örnek vererek açıklamak isterim. Bir enstruman çalmak istiyorsunuz ve kursa yazıldınız uzun bir süre devam ettiniz ancak daha sonra kursu bıraktınız. Bir gün yeniden başlamak istediniz ve öğretmeniniz değişti, size ilk öğrendiğinizin şeylere ters düşecek bilgiler aktarıyor. Bu durumda kime ve neye inanırsınız? (Genellikle ilkler doğru kabul edilir ve yanlış bile olsa zihnimize kazındığı için değiştirmekte güçlük çekeriz) ben size diyim eğer bilinçli biriyseniz araştırırsınız ve ne bildiklerinizle ne de size öğretilenle yetinir, ona inanırsınız ama çok da bilinçli değilseniz ne duyduysanız ve aklınıza ne yatıyorsa (ki bu işinize nasıl geliyorsa öyle demek oluyor) ona inanırsınız. Yani sizi doğruya ya da yanlışa itebilme gücü “zihniyetinize” bağlı olan bir kitap ve ben savunulan nice şeyin çok uçuk ve doğru olmadığını düşünen taraftayım.
Aşk DersleriAlain de Botton · Everest Yayınları · 20241,195 okunma
Ders kaydınızı yapmayı ihmal etmeyin :)
2024 31. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2024 08:16
Felsefe ile harmanlanıp, incelikten uzak, farklı bakış açılarına kapalı bir roman okumadım bugüne kadar. Öyle bir roman ki, tam da gündelik hayatı yansıtan ve bu hayatta yaşananları felsefi bakışla değerlendiren ve üçüncü bir çift göz olarak, okuyucuyu da kitaba dahil eden bir roman. En azından ben bu tadı aldım. Okurken kitabı, film izler gibi hissettim. Sıradan insanların sıradan hayatlarını izlerken filmi durdurup, yaşanan olaylara felsefi bir bakış atılıyor. Bu bakıştan sonra da kitabı siz durdurup, bu seferde kendi hayatınıza bakmaya başlıyorsunuz. Dura dura ve su gibi akan bir roman bence. Yazarın okuduğum ilk kitabı ve son olmayacak, eminim.
Aşk DersleriAlain de Botton · Everest Yayınları · 20241,195 okunma
Evlenmeyi düşünen herkese okutmak isterdim
2024 38. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2024 14:11
Aşk basit bir heves değil, beceridir... diyen Alain de Botton ;aşk,mimari, seyahat,edebiyat üzerine yazılar yazmıştır. Bazı ülkelerde kitapları çok satanlar arasındadır. Aşk Dersleri günümüz ilişkiler ve onların problemleri üzerinden tesbitler yapıyor. Bir kurgu var ve gayet gerçekçi. Ebeveyninden yaralı ,başka coğrafyalarda dünyaya gelen iki gencin birbirine âşık olmalarıyla başlayan, evlilikleriyle devam eden süreci anlatıyor. Süreçte masallar kadar güzel bir aşk falan yok. Gayet travmalarının,psikolojilerinin incelendiği ,analiz edildiği, günümüz ilişkilerine ayna tutan bir kurgu. Muhtemelen yaşanabilecek çoğu problem anlatılmış psikolojik tesbitler ile.. Rabih erkek, Kirsten bayan karakterimiz. Neden âşık oluruz,nasıl âşık oluruz,sonrasında aşk nereye kaçar,sevgiye dönüşür mü? Hangi davranışlar,neye yol açar. İletişim problemleri neler,Problemleri çözdüler mi,nasıl bir yol izlediler? Çocuklarla evliliği idare etmek nasıl,ne gibi badireler bekliyor müstakbel ebeveynleri?gibi soruların incelendiği , yaklaşık 18 yıllık süreci anlatan bir kurgu. Evlenmeden önce,bir insanla aynı evde yaşamak nasıl olduğunu gözlemlemek fırsatı olmayan herkesin bu kitabı okumasını isterim açıkçası. Gayet gerçekçi olduğu için. Uzun yıllar, yaşanabilecek problemleri göz önüne serdiği için. Tâbi burada aileler hiç anlatılmamış. Eğer bu kitap ülkemize uyarlanacak olsaydı mutlaka kayınvalide,görümce,baldız vb ailelerle ilgili kim varsa eklenmesi gerekirdi. Bu kitapta onlar yok. Onları da düşünmek gerekiyor mutlaka bizim kültürümüze göre evlenenler için. Malum diğer ülkelerde evlilik tango iken,bizim ülkemizde evlilik halaya benzetiliyor uzmanlar tarafından. Kendi evine alacağın tabureye, kendi perdeni yıkayacağın deterjana karışan aileler var . Tesbitler var ama çözüm önerileri yok çok fazla. Eğer
2025 2. kitabı
Son zamanlarda okuduğum en verimli kitaptı. İsmine bakınca tırı vırı bi kitap olduğunu düşünmüştüm ama bu resmen ders kitabı çıktı. Geçtiğimiz günlerde izlediğim ‘ilk ve son’ dizisinin 3. Sezonunu izlemişim hissi verdi. Sadece partner ilişkilerinde değil, bi ebeveyn , bi çalışan, bi turist olarak bile baktığımız perspektifi değiştirebilecek bi anlatım. Evli bekar çocuklu çocuksuz herkese tavsiye ediorm.. herkesin her konuda kendini haklı bulduğu dünyada ‘diğeri’nin de haklılığını gözümüze öyle nazik bi şekilde sokuo ki yazar, bi durup soluklanıosunuz..çok başarılıydı. Bi de ben Prag uçağında okurken, karakterlerin bi anda Prag tatili yapmaları da sevmemde büyük paya sahip oldu. Bayılıorm böle süprizlere
2025 18. kitabı
Okunma: 10 Ağustos 2025 23:17
Ismine bakınca tıri virı bir kitap gibi gelmişti ama okuyunca o hissiyatim gitti. Geçtiğimiz günlerde izlediğim ilk ve son dizisinin 3. Sezonunu izliyormuşum hissi verdi. Sadece partner iliskilerinde degil, bir ebeveyn, bir çalışan, bir turist olarak bile baktığımız perspektifi değiştirebilecek bir anlatım. Herkesin her konuda kendini haklı bulduğu dünyada, " diğeri"nin de haklılığını gözümüze nazikçe sokuyor yazar. Bir diğer güzel yanıda kitap bir hikaye üzerinden ilerliyor, yazar olay aralarında giriş yaparak fikrini belirtip felsefe yapiyor. Direk fikir kitabı olarak okusak bu kadar ilgimizi çekmeyebilirdi. Rahatsız edici yerleri de bir hayli var aslında. Olaylarin farklı boyutlara taşınıp netflix dizi ve filmlerini aratmayan içeriklerde var.
Aşk DersleriAlain de Botton · Everest Yayınları · 20241,195 okunma
Aşk neydi? Beceri? Mükemmellik? Kendini bulmak?
Puan vermedi·256 syf.·
2024 11. kitabı
Öncelikle kitabın kapağı hakkında konuşmak istiyorum, kitabın kapağına bakınca "sanırım aşk üçgeni içeren bi hikayede bulacağım kendimi" diye geçirdim içimden. Ama hiç öyle değil, bu arada bence berbat bir kapak seçmişler. Orijinal dildeki basımların kapağına bakınca o hayat serüvenin her karesini içeren minik detayların olduğu kapaklar muazzamdı. Dış güzellik üzerine düşüncelerim burada noktalanmıştır gelelim içine. Kitabı 56 günde ama aslında 2 günde okudum. Şöyle ki. Elime aldım bir solukta yarısına geldim. Sonrasında her şey mükemmel giderken zirveye ulaşmışken düştüğü, işlerin sarpa sardığı ve yüzleşmekten çekindiğim süreçlerin geldiği noktalarda kitap elimde döndü, yıprandı, çantamda dolaştı, kapağını açmaya çekindim resmen. Bugün cesaretimi topladım ve dedim "yüzleşmeye hazırım" ve elime aldım kalan yarısını bir solukta okudum. Tekrar tekrar okuduğum kısımlar, dönüp dönüp tekrar baktığım, gözden geçirdiğim paragraflar oldu. Beni bu kadar etkileyeceğini düşündüğüm bir kitap değildi ama çok şey öğrendim, çok şey hissettim. Hem mutluluktan gözlerim doldu hem acı çektim. Yani tam anlamıyla enpati kurabiliyorsunuz karakterle. çünkü karkterler kurgusal bir karakter değil. Okuduğunuz 'siz'siniz ya da partneriniz. artık hangi bakış açısından bakabiliyorsanız. Orada, tamamen hikayenin içerisinde bulunabiliyorsunuz. O yüzden bu kadar etkilenip hem elimden bırakamayıp hem de okumakta çok zorlandığım bir kitap oldu. Kendime dair çok şey öğrendim. Okumanızı kesinlikle tavsiye ederim. Mükemmel bir son değil kötü bir son değil, gerçek bir son var kitapta. Tamamen gerçekliğin olduğu bir kitap; duygular, hisler, yaşantılar, olacaklar, olabilecekler tam anlamıyla gerçek.. keyifli okumalar
2024 41. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2024 01:47
Yazarın okuduğum bu serideki ikinci kitabı. Kitaplar bağımsız okunabilir ve ben bu kitabı çok daha fazla sevdim. Özellikle evli insanların sorgulamalara düşeceği ve bazı durumlarla yüzleşeceği hatta sarsılacağı kitaplardan. Salt kurgu değil. Kişisel gelişim, psikolojik roman gibi kategorilere de alınabilir. Yorumlarda netflix dizisi gibi yorumu yapanlar olmuş ama kitabın detayları, mesajları ve sorgulamaları çok çok ötesinde ve gerçek. Salt aldatma hikayesi gibi bir beklenti ile okuyacak olan okumasın. Kitapta öyle bir hikaye yok. Var olan kısmın veriliş amacı da anlamak için okunduğunda elbette ki anlaşılır. Hak verirsin, katılırsın ya da hak vermez ve katılmazsın o okurun sorunu. Ancak yazar yapmak istediğini başarıyla inşa etmiş. Evlilik üstüne aşk dersleri vermiş ve hikayeyi bu eksende derleyip toplamış. Bir çift üzerinden anlatılanlar o çiftin yaşadıklarının çok ötesinde. İlla öyle ya da böyle kendinizden bir şey bulup bakış açınızı değiştirebileceğiniz türde. Yok daha neler de diyeceğiniz yerler de olacak. Nitekim kitabın sonunda daha anlaşılmış bir yaşantınız olduğunu anlayıp kendinizle yüzleşeceksiniz. Ben çok beğendim. 1 puan da kırmazdım da bazı cümleleri zorlamama rağmen anlayamadım. Muhtemelen çeviriden dedim. Ya da cümle yapısı bana çok uzak ve alışmadığım türdendi.
·256 syf.·
2023 4. kitabı
Sevgili, eş, flört gibi her ilişkide kendimizden bir şeyler bulabileceğimiz ve geliştirebileceğimiz konulara değinilmiş bir kitap. İlişkinin başlangıcı, ilerleyişi, evlilik, çocuklar, aldatma gibi başlıklardan tutun da ev işlerinde görev paylaşımına kadar örnekle anlatılmış. Rabih ve Kristen çiftinin başından geçen olaylar, yaşadıkları zor günlerde neler hissettikleri, birbirlerine nasıl tepki verdikleri ve bunların altında yatan sebepleri okuyoruz. İlişkisini daha iyiye götürmek isteyen herkese tavsiye ederim. Kitabın devamı olan yazarın diğer eseri Aşk Üzerine’yi de en kısa zamanda okumayı hedefliyorum.
İnceleme
Otuz Yaş Öncesinde Düşünceler
2024 1. kitabı
Aşk Üzerine 23 yaşında yazdığı romanında ardından Botton, Aşk Dersleri'nde 46 yaş olgunluğunun meyvelerini paylaşıyor bizlerle. Roman niteliği bir yana yazarın anlatımı güçlendirecek italik yorumlarıyla pekiştirilmiş bir biçimde okura iç gıdıklayıcı farklı bir lezzet sunuyor. Ilık yaz günlerinde keyifle okuduğum neredeyse her sayfada altını çizecek cümle bulduğum, kendimden bir şeyler bulduğum ama ihtiyacım olan artı değeri de fark edebildiğim incelikte yazılmış nispeten yeni sayılacak bu kitabı bekar insanların en az bir kez, evli insanların ise üç kez okumasını tavsiye ediyorum.
Kitap Alıntısı

Alain de BottonYazar · 23 kitap
Yahudi asıllı  yazar ve televizyon programları yapımcısıdır. 1969 yılında İsviçre’de doğdu. Yahudi asıllı, Mısır doğumlu finans yatırımcısı Gilbert de Botton'un oğludur. Alain de Botton'un İsviçre doğumlu annesi de bir Aşkenaz Yahudisidir. Alain, hayatının ilk on iki yılını Fransızca ve Almanca konuşarak büyüdüğü İsviçre'de geçirdi. De Botton, İngilizcenin ana dil olduğu Oxford'da bulunan The Dragon School'a gitti. Daha sonra, İngiltere'de bir devlet okulu olan Londra'daki Harrow School'da yatılı olarak eğitim gördü. Çocukluğunu sık sık yatılı okullarda yaşayan utangaç bir çocuk olarak tanımladı. De Botton, Gonville ve Caius Koleji'nin bir üyesi olduğu Cambridge Üniversitesi'nde Tarih okudu ve çift yıldızlı birincilikle mezun oldu. Daha sonra Londra'daki King's College'da Felsefe alanında master yaptı. (1991–1992). Harvard Üniversitesi'nde Fransız felsefesi alanında doktora eğitimi almaya başladı, ancak yazarlığa ayırdığı zaman nedeniyle tamamlayamadı. De Botton, 1993'te yayınlanan ilk romanı Aşk Üzerine'de ( Essays in Love) aşka düşme ve aşktan çıkma sürecini ele alır. 2010 yılında, Essays in Love, yönetmen Julian Kemp tarafından romantik komedi My Last Five Girl Friends adıyla filme uyarlandı. Yapıtları on altı dile çevrildi. Kitapları, felsefenin günlük yaşamla olan ilişkisini vurgulayarak çeşitli çağdaş konuları ve temaları tartışır. 2003 yılında eşi Charlotte ile evlenen De Botton'un iki oğlu var ve ailesiyle birlikte Londra'da yaşıyor. Kitapları - Essays In Love (1993) (On Love: A Novel olarak da bilinir (2006), Aşk Üzerine, Sel Yayıncılık - The Romantic Movement (1994), Romantik Hareket, Sel Yayıncılık - Kiss and Tell (1995), Öp ve Anlat, Sel Yayıncılık - How Proust Can Change Your Life (1997), Proust Yaşamınızı Nasıl Değiştirebilir, Sel Yayıncılık - The Consolations of Philosophy (2000), Felsefenin Tesellisi, Sel Yayıncılık - The Art of Travel (2002), Seyahat Sanatı, Sel Yayıncılık - Status Anxiety (2004), Statü Endişesi, Sel Yayıncılık - The Architecture of Happiness (2006), Mutluluğun Mimarisi, Sel Yayıncılık - The Pleasures and Sorrows of Work (2009), Çalışmanın Mutluluğu ve Sıkıntısı, Sel Yayıncılık - A Week at the Airport (2009), Havaalanında Bir Hafta, Sel Yayıncılık - Religion for Atheists: A Non-Believer's Guide to the Uses of Religion (2012), Ateistler İçin Din, Sel Yayıncılık - The Course of Love: A Novel (2016), Aşk Dersleri, Sel Yayıncılık