Elim koptu yazarken, okuyup paylaşırsanız sevinirimm
·400 syf.·
2021 157. kitabı
Hepimizin okuduğu, izlediği, en azından repliklerine hakim olduğu eser... Bihterin babası yaşında ki Adnan ile evlenmesi, fakat Adnan'ı oğlum dediği Behlül ile aldatması... Peki gerçekten böyle mi? Benim gözümde her zaman Behlül daha fazla suçluydu, ama böyle derin işlenmiş bir romanda suçu tek bir kişiye yüklemek saçmalık olur. Adnan, kızı yaşındaki bir kadınla evlendi. Bihter'i hiç aileden biriymiş gibi hissettirmedi. Ki final bölümüne dikkat ederseniz, ”Sen benim oğlumdun” dedi Behlül'e, dönüp yerde kanlar içinde ki Bihter'e bakmadı bile. Nihal, Kardeş gibi büyüdükleri Behlül'e aşık oldu "gerçek kuzen değiliz" bahanesinin arkasına sığındı. Firdevs, Hırsı ve para gözlülüğü ile herkesle oynayabileceğini zannetti, ama elinde sandığı ipler boynuna dolandı. Bihter ve Behlül.... Bihter aslında Adnan'ı babasının eksikliğini tamamlamak için sevdi. Yani ikisi de babası gibi sevdikleri birine ihanet ettiler. Behlül de kardeşi gibi gördüğü Nihal ile, sırf amcasının imkanlarından yararlanabilmek için birlikte oldu. Eh bu karmaşa da ne mi oldu? Bu hikayede yanan Bihter oldu. Her acısında "Sen Bihter Ziyagil'sin" diyip güçlü kalmak zorunda bırakılan Bihter'in mezar taşında Bihter Yöreoğlu yazdı... Aslında herkesin hayatından geçen bencil, cesaretsiz bir Behlül vardır. Bizi öldüren kendi yaşayan. Ve, Bihter aşkından kendisini öldürecek cesur, Behlül mezarının başında seni seviyorum diyemeyecek kadar korkaktı... Bihter ölür, Behlül kaçar...
Aşk-ı MemnuHalid Ziya Uşaklıgil · Alter Yayınları · 201622,8bin okunma
ARADA YASTIK VAR MIYDI? YOK MUYDU?
2020 4. kitabı
Okunma: 29 Mart 2020 11:45
Aşk-ı Memnu deyince hepimizin aklına yazarı Halit Ziya Uşaklıgil'den ziyade Beren Saat ve halen aklımda olan ve atamadığım şekilde, iç sesimin direkt olarak Behlül portresi olarak gözümün önüne gelen ve hatta şu an bile internetten ismini arama ihtiyacı hissettiğim -şu an arıyorum- Kıvanç Tatlıtuğ geliyor galiba. Neden millet olarak magazine bu kadar muhtacız anlamış değilim. Neden büyük bir yazarın önce kitabını okuyup da sonra dizisi, filmi çekilince "aaaa Halid Ziya'nın büyük romanını filme almışlar" şeklinde tepkiler veremiyoruz? Kafamda deli sorular. Kitaba geçelim... Don Juan'mı daha fena yoksa bizim Behlül mü onu da bilemedim. Behlül karakteri Bihter'den önce Bihter'in kardeşi, annesi ve bilimum tanımadığımız İstanbul kızlarını sıradan geçirmiştir. Behlül bir ustadır, bir avcıdır. Usta bir avcıyı ne durdurabilir? Tabi ki güzel ve naif Nihal. Belki farkında değilsiniz ama aslında kitabın içeriğiyle ilgili ufaktan ufaktan bilgiler veriyorum siz sevgili okuyuculara. Bundan da rahatsız değilim. Zaten birçok insan diziyi izlediği için kitaba hakimdir. Kısaca bir özet verecek olursak; Adnan Bey zengin ve nüfuzlu bir adamdır. Karısını kaybetmiş ve konağında kızı Nihal, oğlu Bülent ve yeğeni Behlül -nam-ı diğer Don Juan Behlül- ile birlikte yaşamaktadır. Dul kalmak Adnan Bey'in canına tak demiştir ve kendine bir hanım aramaktadır. Daha doğrusu satılık bir beden aramakta ancak bunun aşk ile olabileceğini düşünerek kendini avutmaktadır. Bu sırada tam olarak satılık bir kadın olan Firdevs Hanım'ın kızı, genç ve güzel Bihter'i gözüne kestirir ve evlenirler. Bihter'in kendinden yaşça çok çok büyük olan Adnan Bey ile evlenme amacı izahtan varestedir. Evlilik, Bihter'in konakta Behlül ile aşna fiştelerinin ayyuka çıkması ile hazin bir şekilde son bulur. Hazin son.. Bihter
Puan vermedi·400 syf.·
2021 2. kitabı
Tanzimat romancılarının özentisiz, kurmaca, sallama yönlerinden çok hatalı acemice yazdıkları romanların aksine yazılan tüm romanlar yönlerden kusursuz romanlar yazan Halit Ziya Türk romancılığını teknik yönlerden en üst seviyeye ulaşmayı hedeflemiş ve bu hedefini gerçekleștirmiştir. Yazarın hoşuna giden, sevdiği olan tema (bölüm) olan yasak aşkı işleyen bu roman, ilklerde olan Bihter olmak üzere kahramanlarının canlandırılışı ve roman tekniği açısından en olgun eserler arasındadır. Adnan Bey kendisinden yaşça küçük Bihter Hanım’la olan evliliği ve Adnan Bey’in genç yeğeni Behlül ile yengesi Bihter arasında yaşanan bir aşk hikayesidir. Gözü yükseklerde genç bir kadın olan Bihter, Melih Bey takımından lükse ve Batılı yaşama düşkün bir kadın olan annesi Firdevs Hanım’ın da telkinleri ile orta yaşında bir adam olan Adnan beyle evleniyo Adnan Bey ve Bihter’in ilk başlarda mutlulukla devam eden evlilikleri, Bihter’in genç, yakışıklı ve çapkın adam olan Adnan Bey’in yeğeni Behlül ile gizli bir aşk yaşamaya başlaması dnan Bey’in aile hayatını ve mutluluğunu tehdit etmeye başlar.
2020 21. kitabı
Ah Bihter... Ah Nihal...    Birçoğumuzun uyarlandığı dizisiyle daha doğrusu dizileriyle tanıdığı bu kitabı merak edip okudum ve ilk sayfalarda farkettim ki bize televizyonda sunulan şey, günümüze uyarlanmış ve reytingler için içine fazlasıyla entrika katılmış bir yapımdı. En azından benim gözlemim bu yönde. Kitap özünde çok iyi betimlemelerle çok iyi psikolojik tahliller içeren ve işlediği olayın verdiği heyecanla yetinen bir eser. Bu heyecan, olaylar geliştikçe farklı duygulara evrildi ve sonunda dilimde bi 'Ah!' nidâsı kaldı.   Ah Bihter çünkü istemediği insanlardan kurtulmak, kurtulmak istediği insanların hayallerindekilere sahip olmak için kendisinin ne istediğini bir an olsun düşünmeden çıktığı yolculuğun sonunda elinde kalan şeyin hiçbir kıymeti yok. Yolda bir yerde ne istediğini buluyor ama bu kez de kendisine olan saygısını yaptığı hatalarla kaybediyor. Nasıl olsa sonunu biliyorum demek yerine yolculuğuna eşlik ettiğim için çok mutluyum. Özellikle o aynaya gerçekten bakıp kendini gerçekten gördüğü o sayfalara eşlik ettiğim için.  Ah Nihal çünkü yaşadığı travmanın onu güçsüz bıraktığını gören insanlar, onun yeniden güçlenmesine yardım etmek yerine minimini Nihal diyerek o akıllı kızı sadece çevresindeki insanlarla hayal kuracak duruma getirip sonra bunun sonuçlarını değiştirmesini beklediler.  Az çok bildiğimiz Bihter ve Nihal'in halleri çok naif kelimelerle ifade edilmişti ki içime işledi. Bu hikayenin Behlül'ü sanırım kendisinden sonra gelen o çapkın denilerek aslında kibarlaştırılan düşüncesiz ama sonrasında da kendi kitabında en düşünceli insanı hak ettiğini iddia edip yaptığı her şeyi yok sayabilen basit karakterlerin babası oluyor. Adnan Bey'e gelince kendisi bu kitabın en eksik bulduğum karakteriydi. Üzerine düşünebilecek, konuşabilecek kadar hakkında bir
2020 45. kitabı
Serveti Fünun döneminin en önemli romancısı olan Halid Ziya'nın bu romanı defalarca sinemaya uyarlanmış olup ,Madam Bovary ve Anna Karenina ile konu yönünden benzer. Dili oldukça ağır fakat sadeleştirilmiş baskıları da mevcut. Melih Bey takımı olarak bilinen Firdevs Yöreoğlu ve kızları sosyetenin önde gelen, zenginliğe ve lükse düşkün adından söz ettiren bir ailedir. Lüks harcamaları yüzünden zor durumda kalan ve paraları tükenmek üzere kalan ailenin kızı Bihter kendisinden oldukça büyük iki çocuk sahibi, zengin bir adamla evlenir. Fakat eşini Adnan Ziyagilin yeğeni Bihter ile aldatmaya başlar .
2021 4. kitabı
Türk tarihininin baş yapıt bir aşk romanı diyebilirim ben kendimce.Hayatta yapılan yanlışların bir insani nasıl sessiz ve yavaş yavaş öldürdüğünü,kücük bir kaçamağın nasıl dönülmez bir yola dönüşebildiğini romanın her sayfasını cevirdiğimizde hissettiğimiz bihterin acısı sayesinde anlıyoruz.Yazarın yazarken neler hissettiğini neler yasadigini cok merak ediyorum.
2021 11. kitabı
Halit Ziya Uşaklıgil'in ölümsüz eserinden, Aşk-ı Memnu. Tutku mu? Sadakat mi? Edebiyatımızın en hisli yazarlarından Halit Ziya, bu konuyu yaptığı betimlemeler ve eski türkçesi ile olağanüstü bir şekilde yansıtmış. Okurken kim haklı, kim suçlu diye çok sordum kendime. Ne söylesem bilmiyorum bir yanda mantıksız bir evlilik bir yanda yasak olsa da var olan bir aşk. Bana sorarsanız; masum aranmamalı, önyargılar kenara çekilmeli, öyle okunmalı bu roman.
2020 2. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2020 12:38
Dizisini izlediğimi pişman oldum kitabı okuyunca. Okurken her seferinde dizideki sahneler gözümde canlandı. Birebir aynı değil ve bir sonraki adımı bilmek ve dizideki karakterleri gözümde canlandırarak okumak zevk vermedi bana. Kitap tabiki harika bir kitap. Dizi gereksiz uzatmalarla kitaba tam anlamıyla bağlı kalmamış ama izlediğim için, kitabı okurken, birazdan olacakları bilmek ve olmaması ya da farklı olması okurken rahatsız etti beni. Keşke diziyi hiç izlemeden kitabı okusaymışım.
2020 1. kitabı
Aslında tüm yaşananlara rağmen bu yasak aşk için Bihter’i suçlamak, ihanet eden kadın vasfını vermek ne denli doğru olur, tartışılır. Çünkü Bihter, genç bir kadındır. Evlenmiş fakat mutsuz olmuştur. İçerisinde yer alan korkuları sebebiyle Adnan Bey’e mutsuzluğunu söyleyememiştir. Ruhunu okşayacak bir aşka hasret olması, içinden gelen, elinde olmadan kendini gösteren bir histir. İnsan yaşayamadığı duygulara çektiği hasreti nasıl yok sayabilir, ne kadar gizleyebilir ki ? Bihter, hislerini yok saymaya mecbur olduğu düşüncesine kendini inandırmak için uğraşmış, fakat tüm arzuları bir bedene bürünmüş haliyle karşısına çıkmıştır. Yanlış da olsa gün yüzüne çıkan arzularını geri çevirememiştir. Her insanın hata yapabileceği gerçeği de eklenince Bihter’ e karşı bakış açımızın daha olumlu hale gelmesi mümkün olacaktır.
2019 3. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2019 08:52
Hepinizin diziden dolayı yakından bildiği bir kitap aslında. Kitabı okuduğum zaman dizi henüz yeni yayınlanıyordu. Merak duygusuyla ilerleyen bölümlerde ne olacağını önceden bilmek istediğimden alıp okumuştum. Diziye uyarlanınca izlenmesi için bazı yerlerde ekleme yapılmıştı. Dizisini de kitabı da severek tamamladım. Dizisini izledim ama kitabını da okumak istiyorum dersiniz tavsiye ederim

Halid Ziya UşaklıgilYazar · 62 kitap
Halid Ziya Uşaklıgil, Servet-i Fünûn ve cumhuriyet dönemi Türk romancı ve yazardır. Bazı edebi yazılarını Hazine-i Evrak dergisinde Mehmet Halit Ziyaeddin adıyla yayımlamıştır. Servet-i Fünun edebiyatının en büyük nesir ustası kabul edilir. İlk büyük Türk romanı olarak kabul görmüş Aşk-ı Memnu'nun yazarıdır. Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun Sultan Reşat devri Mabeyn Başkatibi (1909-1912), ve Ayan Meclisi üyesidir. İstanbul'un Eyüp semtinde doğdu. Babası halı tüccarı Halil Efendi, Uşak'tan İzmir'e göçmüş varlıklı bir ailedendi. Halit Ziya, o sırada İstanbul'a yerleşmiş olan Halil Efendi ile Behiye Hanım'ın üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Mahalle mektebindeki ilk eğitiminin ardından Fatih Askeri Rüştiyesi'ne devam etti. 93 Harbi'nin başlaması ile Halil Efendi'nin işleri bozulunca aile, İzmir'e yerleşti ve Halit Ziya öğrenimini İzmir Rüştiyesi'nde sürdürdü. Ardından İzmir'de Ermeni Katolik rahiplerinin çocukları için kurulmuş yatılı bir okula devam ederek Fransızcasını geliştirdi; Fransız edebiyatını yakından tanıdı. Fransızca çeviri denemeleri yaptıktan sonra henüz öğrenci iken ilk yazılarını yayımlamaya başladı. Önce İzmir çevresinde kendini tanıttı. Bazı edebi yazılarını İstanbul'da Hazine-i Evrak adlı önemli bir dergide "Mehmet Halid" adıyla yayımladı. Son sınıfta iken okuldan ayrıldı, babasının kâtibi olarak iş yaşamına başladı. Aynı yıl, Bıçakçızade Hakkı ve Tevfik Nevzat adlı arkadaşlarıyla Nevruz adlı bir dergi yayımlamaya girişti. 10 sayı kadar yayın hayatında bulunan ve İzmir'in ilk edebiyat dergisi olan bu dergide çeviri şiir ve hikâyeler, mensur şiirler, bilimsel yazılar yayımladı. Babasının yanındaki işi edebiyat merakı ile bağdaştıramadığından farklı bir iş aradı. İstanbul'a giderek hariciyeci olmak için başvurdu; başvurusu kabul edilmeyince İzmir'e döndü. İstanbul'da bulunduğu süre içinde Fransız edebiyat tarihi ile ilgili olarak uzun süredir yazmak istediği kitabı yazdı. Garbdan Şarka Seyyale-i Edebiye: Fransa Edebiyatının Numune ve Tarihi adlı kitabı 1885'te 84 sayfa olarak basıldı. Bu eser, onun basılan ilk kitabıdır ve Türkçede basılmış ilk Fransız edebiyatı tarihi olma özelliği taşır. İzmir'e döndükten sonra İzmir Rüştiyesi'nde Fransızca öğretmenliği yaptı, öğretmenliğe devam ederken Osmanlı Bankası'nda çalışmaya başladı. İzmir İdadisi'nin açılmasından sonra öğretmenliğe bu okulda devam etti; Fransızcanın yanısıra Türk edebiyatı dersleri verdi. Milli mücadele döneminde genellikle Ahmet Cevdet’in İkdam Gazetesi’ne yazılar gönderdi. Çoğunlukla dil ve edebiyatla ilgili yazılar yazdı. Cumhuriyet döneminde kendisini tamamen edebiyata verdi. Cumhuriyetin ilk yıllarında devletin şekillenmesini uzaktan izledi ve fazla eser vermedi. 1930’larda yazı hayatına büyük bir canlılıkla döndü. Cumhuriyet ve Son Posta gazetelerinde yazıları yayımlandı. Özellikle hatıra tarzında yazılarıyla edebiyat dünyasında aktüel bir isim haline geldi. Dil devrimi’ne gönülden inanan yazarın I. Türk Dili Kurultayı’nda (26 Eylül 1932) sunduğu, Türkçenin geçirdiği evreleri ve dil sevgisini sanatkârane bir üslûpla dile getiren bildiri çok ses getirdi.[3] Bazı eserlerini sadeleştirdi ve Latin harfleriyle yeniden yayımladı. 1937’de Tiran elçiliğinde görevli oğlu Halil Vedat’ın 33 yaşında intihar etmesi üzerine büyük bir yasa girdi. Acısını, yazmakla hafifletmeyi seçti. Her türlü tedaviyi reddettiği uzun bir hastalığın ardından 27 Mart 1945’te öldü. Bakırköy mezarlığında oğlu Halil Vedat’ın yanına gömüldü.