2015 124. kitabı
Aşk-ı Memnu'nun romanını da okudum, dizisini de izledim. İnsanlar orada bölünmüş aile yapısını, amcasını aldatan bir yeğeni, eşini aldatan bir kadını görüyor. Hatta daha da ileri giderek Behlül'ü Bihter'in baştan çıkardığını söylüyorlar. Halbuki hikaye, toplumun kadına bakış açısını muhteşem bir ustalıkla gözler önüne seriyor. Gelin bir de hikayeye şu açıdan bakın: 50 yaşlarında bir adam, kendi kızından yalnızca birkaç yaş büyük bir kızla evleniyor. Öyle bir zamanlama ki hem kızın babasının ölümünden kısa bir süre sonra hem de kız, annesinin babasına olan ihanetinden ötürü annesinden nefret ederken, onu suçlarken.. Çok manidar değil mi? Adnan Bey, kızı yaşında bir kıza göz dikmenin bedelini ödedi, kızın en zayıf anında, bir baba figürüne en çok ihtiyaç duyduğu anda ondan faydalandı. Ama insanlar bunu tamamen göz ardı etti ve Bihter'i suçladı. Bihter, Behlül'den uzun süre kaçmaya çalıştı, reddetti. Behlül sürekli hep bir şekilde üzerine gitti. Dediler ki "Bihter'in bu davranışı Behlül'ü ayartmak içindi." Ama Bihter geri durmasaydı, yine kötü kadın gözüyle bakacaklardı, nitekim baktılar da. "Adnan'la evlenmeseydi" diyeceksiniz, kız babasının, annesinin ihaneti yüzünden öldüğünü düşünüyor ve ondan nefret ediyor. Adnan'la evlenmeseydi nefret ettiği, dahası sızlanmaktan başka bir iş yapmayan bir kadınla aynı evde yaşamaya mahkum kalacaktı, dahası kalan borçlar için annesinin utanmadan babasını suçlamasını duyarak yaşayacaktı. Adnan'la evlenmek onun için bir çıkış oldu. Ama hayır, toplumun gözünde suç olan bu, bir adamın kızı yaşında kadına göz dikmesi değil! Olanların vicdan azabını, hayal kırıklığını, acısını Bihter tek başına üstlendi. Adnan mutluydu, Behlül mutluydu, umursamadan devam ettiler ama Bihter öldü ve şimdi hala bir şekilde Bihter'i suçluyorlar. Çünkü suçlu
Aşk-ı MemnuHalid Ziya Uşaklıgil · Yakamoz Yayınları · 201622,8bin okunma
DİZİSİ YÜZÜNDEN HARCANAN KİTAP!!!
2025 89. kitabı
Okunma: 19 Ekim 2025 21:46
Herkese selamlar kitap dostlarım… Yıllardır dizisinden dolayı önyargıyla yaklaşıp okumayı ertelediğim, fakat okuyunca tıpkı tahmin ettiğim gibi dizinin tam tersine çok derin bir içeriğe sahip olduğunu gördüğüm kitabın incelemesini yapacağım. Baştan söyleyeyim bu incelememde dizi kitap karşılaştırması çok olacak çünkü dizinin bu denli kitabın önüne geçmiş olması beni aşırı derece irite ediyor. Dolayısıyla bir edebiyatsever olarak bunu boynumun borcu olarak görüyorum. Kitaba geçmeden önce çok dolu olduğum iki konudan bahsetmek istiyorum. Birincisi; muhteşem edebi eserlerimizin reytinglere kurban edilmesi… Dev yazarlarımızın emek emek yazdıkları; alt metinde psikolojik, sosyolojik, tarihi, edebi, kurgusal, sanatsal ve daha bir sürü derin konuların işlendiği başyapıtları alıp; tamamen yüzeysel, ahlaksızlığı aşk diye gösterip güzelleyen, toplumun ahlaki değerlerine dinamit yerleştiren, ve bunları yapabilmek için kitaptaki birçok şeyi değiştiren ( farklılardan bahsedeceğim birazdan ) dizi sektörümüze buradan isyan etmek istiyorum! Lütfen elinizi bu değerlerimizden çekin artık! Ya kitaplara tamamen sadık kalıp onlarla oynamayın, ya da kitapları dizilere uyarlamaktan vazgeçin! Ve bu dizileri izleyip üstüne fanatiği olan, karakterlere gıyabi cenaze töreni kılacak kadar ileri giden izleyiciler! Artık uyanın, evlerimizin salonlarına kadar girip ahlaksızlığı, ensest ilişkileri, mafyatik tipleri normalleştiren, çocuklarımızın zihnine bebekliğinden itibaren bunları empoze eden bu işleri izlemeye ve savunmaya daha ne kadar devam edeceksiniz? Dolu olduğum ikinci konu ise şu: Kitabın 1K’daki incelemelerine baktım ve şok oldum… En çok etkileşim alan incelemelerin birçoğu diziyi yorumlamış, kitap ile alakası yok. Bildiğiniz kitabı okumadan dizi üzerinden kitap incelemesi yapmışlar!
Aşk-ı MemnuHalid Ziya Uşaklıgil · İş Bankası Kültür Yayınları · 202122,8bin okunma
《 A Ş K - I M E M N U 》
2025 85. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2025 09:13
Aşk-ı Memnu kitabının son sayfalarında Halit Ziya Uşaklıgil için şöyle bir cümle geçiyor: "Türkçe üzerinde düşünenlerin başında gelir." 'Ne kadar haklı bir cümle' diye düşündüğüm bu kitap, yazarımız Halit Ziya Uşaklıgil'in, güzel Türkçemizin zarif kelimeleriyle yazmış olduğu bir romandır. Yazar, yazdığı bu kurguyu realizm ve natüralizm çerçevesinde enfes bir anlatımla zenginleştirmiştir. Kitap, sadece yasak aşk anlatmıyor; zengin bir yalıda bulunan, toplumu temsil eden küçük bir topluluğun, çeşitli açılardan sosyolojik ve psikolojik analizlerini de anlatıyor. Bu anlatımı yaparken sade ve basit bir dilden ziyade, edebiyatın birey psikolojisindeki sanatsal vuruşlarını ve zarafetini estetik bir şekilde gözler önüne seriyor. Bu kitap sadece Bihter ve Behlül'ün yasak aşkını anlatmıyor; ebeveynlerinden dolayı sevgi susuzluğu çeken bir kız çocuğuyla, hedonist yani haz peşinde koşan dürtüsel bir erkeğin sürüklendikleri yanlışa dikkat çekiyor. Söylemek istediklerim, kurguyu normalleştirme değildir. Romanı okurken cinsel içerikli bir sahne olmasa da bu uygunsuz kısımları okumak bile yeterince rahatsız ediciydi. Lakin yazarın derdi yasak aşkı anlatmak değildir. Aksine, yasak aşka sürüklenen bu ikilinin psikolojik analizlerini yaparak, yanlışa götüren sebeplere dikkat çekmektir. Bence yazar, ebeveyn rehberliği olmayan bazı çocukların, ahlaki açıdan ne kadar zayıf olduğunu anlatmak istiyor. Bihter; babası vefat etmiş, annesinden zerre sevgi görmeyen, üstüne üstlük annesi varken onun yokluğunu çeken, hatta annesinin rekabetine maruz kalan bir kız çocuğudur. Behlül ise annesi babası olmayan, amcasının yanında yaşayan, orada büyüyen bir erkektir.Bihter, ebeveyn eksikliğini sevgi açlığı olarak haykırırken; Behlül bu eksikliği, sevgiye inancını yitirmiş olarak, sadece hazza ve
Edebiyat & Roman
2025 189. kitabı
Okunma: 27 Eylül 2025 18:56
Aşk-ı Memnu – Halit Ziya Uşaklıgil Aşk-ı Memnu, sadece yasak bir aşk hikâyesi değil; bastırılmış duyguların, suskunlukların ve toplumsal rollerin insanı nasıl yavaş yavaş içine çektiğini anlatan güçlü bir roman. Halit Ziya, karakterlerini yargılamadan, onların zaaflarını ve çelişkilerini tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor. Bihter, çoğu zaman tek bir sıfatla açıklanmaya çalışılan bir karakter ama bana göre o, sevilmek isteyen, anlaşılmak isteyen ve yalnızlığını yanlış yerlerde doldurmaya çalışan bir kadın. Behlül ise sorumsuzluğu ve kaçışlarıyla bu yasak ilişkinin hem tetikleyicisi hem de kaçınılmaz sonunun habercisi gibi. Roman boyunca en çok hissettiğim şey, herkesin bir şeyleri bilip susmasıydı. Aşk kadar güçlü olan bir diğer duygu da korku: toplumdan, yalnız kalmaktan ve gerçeğin ortaya çıkmasından duyulan korku. Bu sessizlik hâli, romanın gerilimini sürekli diri tutuyor. Aşk-ı Memnu, duyguların bastırıldığında yok olmadığını, sadece başka şekillerde ortaya çıktığını gösteriyor. Bitirdiğimde aklımda kalan şey, yasak olanın cazibesi değil; kaçınılmaz sonun hüznü oldu. Zamanı aşan bir roman olmasının nedeni de bence tam olarak bu insanî gerçeklik.
Aşk-ı MemnuHalid Ziya Uşaklıgil · Yakamoz Yayınları · 201622,8bin okunma
İhanetin Sessiz Çığlığı
2025 12. kitabı
Okunma: 13 Temmuz 2025 19:33
Aşk bazen çiçek gibi açmaz; yangın gibi yayılır. Aşk-ı Memnu, işte tam da bu yangının romanı. Yazar Halit Ziya, sadece yasak bir aşk hikâyesini anlatmıyor burada. Aksine, toplumun yüzeyde kalan şıklığının altında çürüyen ilişkileri, suskunluklarla büyüyen bir ihaneti, ve en çok da insanın kendi kendine bile itiraf edemediği gizli arzularını anlatıyor. Romanın merkezinde Bihter var. Güzel, genç, gururlu. Ama bir o kadar da kırılgan. Annesi Firdevs Hanım'ın gölgesinde büyümüş, sevgi ararken gövde gösterisine tutulmuş bir kadın. Onun Adnan Bey'le evliliği bir kurtuluş gibi sunulsa da aslında bir teslimiyet. Sevilmek isterken saygın olmaya razı geliyor. Fakat kalbi, saygınlıkla yetinmeyi reddediyor. Behlül ise bambaşka bir muamma. Herkese şakacı, uçarı, sorumsuz gibi görünen bu genç adam, aslında korkaklığın ete kemiğe bürünmüş hâli. Aşkı da, sadakati de ciddiye almayan biri değil; sadece kendisiyle yüzleşmeye cesareti olmayan biri. Bihter’e duyduğu tutku bir sığınak gibi başlıyor, ama zamanla her ikisini de yutacak kadar karanlık bir boşluğa dönüşüyor. Roman boyunca bir “Aşk-ı Memnu”nun peşindeyiz ama yasak olan yalnızca aşk değil aslında. Bastırılmış arzuların, konuşulamayan duyguların, görülmeyen acıların da hepsi yasak bu yalıda. Herkes rolünü oynuyor; anne, eş, yeğen, çocuk, hizmetçi... Ama içten içe herkes başka biri olmak istiyor. Herkes biraz yorgun, biraz kırgın, biraz da yalnız. En çok da Nihal. Bu evin en masum karakteri belki de. Onun masumiyeti bir suskunluğa dönüşüyor. Bir çocuğun gözünden, dünyadaki en büyük yıkım sessiz ama ayrıntılı bir şekilde izleniyor. Romanın dili, yazıldığı döneme göre akıcı olsa da, bugünün okuru için yer yer ağır gelebiliyor. Mamafih anlatmak istediği şey ise çok bariz: İnsanın en büyük savaşı, kendi içinde verdiği savaştır.
Aşk-ı MemnuHalid Ziya Uşaklıgil · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202322,8bin okunma
Beni Beni Niçeda'nı! (Spoiler içerir)
·514 syf.·
2023 46. kitabı
Aşk ve Nefret! Masumiyet ve İhtiras! Zarif ve Sakil! İyi ve Kötü! Bilge ve Aptal! Chopin ve Wagner! Her şey ne kadar da zıttıyla (ya da zıttı olduğunu düşündüğümüzle) daha anlamlı oluyor. Firdevs Hanım: Melih Bey Takımı Asil üyesi, Melih Bey kitapta Firdevs hanımın babasıdır. Düşük meşrepli oldukları için aşağılayıcı bir edayla bu şekilde hitap edilirler. Peki nedir onları milletin gözünde böyle lanse ettiren? Firdevs hanım rahat alışveriş yapma, zengin ve gösterişli bağımsız bir hayat hayali ile evlenir ancak evlilik genç yaşta onu anne olmaya ve yaşlılığa yaklaştırmaya neden olan bir engel haline gelir. Aşıkları da cabasıdır. Kendisini hep erkeklerin gözünü alamadığı, istenilen kadın olarak görür. Kızlarının da ezeli rakibidir. Onların evliliği ve çocuk yapması da onu yaşlılığa yaklaştıran nedenlerdendir ve asla istemez. Kocasına ihaneti ve ölümünden sorumluluğu da onu bu hitaba uygun kılar. Firdevs Hanım, siz ne kadar zerafete düşkün, gösterişli ve alımlı olsanız da zaman sizin elinizden kayıp gidecek ve o asla kaybetmek istemeyeceğiniz güzelliğiniz yok olup gidecek. (Dizi de daha güzel gösterilmişti bu) Peyker: Melih Bey Takımı ikinci üyesi, Nihad beyle yaptığı evlilik ve çocuklarıyla güzel bir aile kuran ve bu hitaba yakışmayan tek kişi. Bihter onu babasına benzetir. Zaten tip olarak da babasına benzemektedir. Bihter: Melih Bey Takımı üçüncü üyesi, bu hitaptan en rahatsız olan kişidir. Kendisi tip olarak annesine benzese de Peyker gibi babasına benzemek istemektedir. Babasının ölümünden sonra iyiden iyiye annesine düşman olur. Küçüklüğünden beri annesiyle rakabet halindedir. Hatta annesinin Adnan Bey'e ilgisi olduğu halde ona değil de kendisine ilgisi olduğunu görünce Adnan Bey yaşına rağmen Bihter'e cazip gelmiştir. Pek tabii bu ona cazip gelen tek şey
Aşk
Aşk-ı MemnuHalid Ziya Uşaklıgil · Özgür Yayınları · 200822,8bin okunma
2026 2. kitabı
Aşk-ı Memnu, 1898-1899 yılları arasında tefrika edilmiş, kitaplaşması 1901 yılını bulmuştur. Halit Ziya'nın bu romanı, annesiz bir karakter etrafında şekillenen acıklı bir aşk öyküsüdür. Benzer biçimde Mai ve Siyah’ta da Ahmet Cemil’in babasının olmaması dikkat çeker. Aşk-ı Memnu, Halit Ziya’nın zirvesidir; çünkü yazar, adeta matematiksel bir denklem kurar gibi karakterleri yerli yerine oturtmuştur. Roman, yalnızca anlattıklarıyla değil, söyleyemedikleriyle de okura çok şey hissettiren; karakterlerin iç dünyalarını incelikli bir dille yansıtan güçlü bir anlatıya sahiptir. Bu yönleriyle, klasik Türk edebiyatının önemli eserlerinden biri olan Aşk-ı Memnu’yu okumanızı tavsiye ederim.
Aşk-ı Memnu (Açıklamalı Orijinal Metin)Halid Ziya Uşaklıgil · Can Yayınları · 201622,8bin okunma
Yasak Bir Arzunun Anatomisi
2026 9. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2026 13:11
​Bazı kitaplar vardır, kapağını kapattığınızda odadaki hava değişir. Aşk-ı Memnu benim için sadece bir yasak aşk hikayesi değil; insanın kendi hırsları, yalnızlığı ve toplumun ona biçtiği roller arasında sıkışıp kalışının hazin bir senfonisidir. Halid Ziya, o ağdalı ama büyüleyici diliyle bizi Melih Bey Takımı’nın gösterişli dünyasından alıp, Boğaz’ın serin sularına nazır bir yalının içindeki o karanlık dehlizlere hapseder. ​Bihter, Türk edebiyatının belki de en trajik karakteridir. Onun Adnan Bey ile evlenmesi bir sevgi arayışı değil, annesi Firdevs Hanım’a duyduğu nefretin ve onun gibi olmama çabasının bir sonucuydu. Ancak kaderin cilvesi şudur ki; Bihter kaçtığı şeye, yani annesinin ruhuna dönüşürken kendi sonunu hazırlar. ​Bir gün gelecek ki ben de onun gibi olacağım, onda gördüğüm her şeyi kendimde bulacağım diye korkuyordu. ​Bu cümle, kitabın trajedisinin tohumudur. Bihter’in aynaya her bakışında annesini görmesi, aslında özgürleşme çabasının nafileliğini anlatır. Duygusal bir açıdan baktığımızda, Bihter’in Behlül’e olan tutkusu, aslında hayatındaki o derin boşluğu doldurma çığlığıdır. ​Behlül, yakışıklılığının ve zekasının arkasına saklanmış, sorumluluk almaktan aciz bir salon erkeğidir. Onun için aşk, yaşanması gereken bir macera; Bihter ise elde edilmesi gereken en zor kaledir. Ancak bu kale fethedildiğinde, Behlül’ün korkaklığı gün yüzüne çıkar. ​Onun Bihter’e olan yaklaşımı, aslında modern insanın bağlılıktan kaçışını simgeler. Bihter her şeyini feda etmeye hazırken, Behlül’ün kaçışı bize aşkın tek kişilik bir kahramanlık olamayacağını hatırlatır. ​Nihal, bu hikayenin en masum ama en sessiz kurbanıdır. Annesiz büyümenin verdiği o kırılganlıkla babasına ve evine tutunur. Onun dünyası, babasının sevgisi ve Behlül’e duyduğu çocuksu hayranlık
Aşk-ı Memnu Neden Teknik Bakımdan Başarılı Bir Romandır?
2023 12. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2023 23:22
Aşk-ı Memnu, 1899-1900 yıllarında ilk kez Servet-i Fünûn dergisinde tefrika edilmiş, 1901 yılındaysa kitap olarak yayımlanmış, edebiyatımızın Batılı anlamda Mai ve Siyah’la (1897) birlikte ilk romanlarından biridir. Aslında romanın en önemli özelliği de bu Batılı anlamda ilklerden biri olmasıdır. Roman, Türk edebiyatına Tanzimat’la birlikte girdi. Romanın bizdeki tarihsel gelişimine baktığımızda Mai ve Siyah, Aşk-ı Memnu gibi ilk örneklere gelinceye kadar geçen süre bir hayli azdır. Ortalama 40 yıllık bu zaman diliminde yazılan romanlarımız teknik bakımından kusurlu, mantık hatalarıyla dolu, tesadüfi bir olay örgüsüne sahip basit örneklerdir. İlk örnekler olması nedeniyle bu girişimlerin hepsi çok değerlidir ve bizde romanın gelişimine bu ilk örnekler büyük katkı sağlamıştır. Fakat Halit Ziya, ki kendisi Türk romancılığının babası kabul edilir, artık romana farklı bir soluk getirmiş, o acemiliği kırmış ve yetkin romanlar ortaya koyan ilk yazar olmuştur. Bu girizgâhtan sonra bu romanın hangi özellikleriyle sağlam bir tekniğe sahip olduğundan bahsetmek istiyorum. Zira dizi sayesinde herkes genel hatlarıyla da olsa olay örgüsüne hâkim diye düşünüyorum. Tabii dizi ile roman arasında ciddi farklar mevcut. Ben bu kıyaslara girmeden, içerik bilgisi vermeden teknik bakımdan değerlendirme yapmaya çalışacağım. Bu romanda özellikle dikkat çeken ilk şey bence olay örgüsü değil. Evet, dönemine göre oldukça iddialı bir konu seçmiş Halit Ziya. Ki benzer bir konu Mehmet Rauf’un Eylül’ünde de karşımıza çıkıyor. Hemen hemen iki roman da aynı dönemde tefrika ediliyor diyebiliriz. Günümüzde bile aldatma konusu, ahlaki değerlerin yozlaşması ciddi bir konu. Bundan 120 küsur sene önce sanırım toplumun bu konuya yaklaşımı günümüzden daha serttir. Halit Ziya’nın aslında döneminde yaşanan
2024 14. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2024 23:03
Eser 1899-1900 yıllarında Servet-i Fünûn dergisinde tefrika edilmiştir. Batılı tekniğe uygun ilk ve büyük eser aslında bize iki ailenin hayatını anlatmaktadır. Bu aileler Melih Bey Takımı ve Adnan Bey’in ailesidir. O dönemin motiflerinden olan dışarıdan gelen evin huzurunu kaçırır motifi ile yazılmıştır. Bihter’in kendi iç çatışmalarıyla doludur yani denilebilir ki tam bir kadere karşı isyan romanıdır. Özete veya konuya giriş yapmayacağım genel olarak birçoğumuz hakimiz ama orijinal metindeki farklılardan bahsedeceğim. - Başkahramanlarımız sadece Bihter ve Behlül değildir. Arka planda kalmış Nihal vardır. -Roman mezarlıkta değil, bir maun sandalda Firdevs Hanım ve kızlarıyla başlar. -Başta Bihter, Adnan bey ile evlenmeyi ister çünkü kendisinin bir ailesi olmadığını düşünür ve bu yüzden aile olmak için evlenmeyi kabul eder. Ayrıca sadık bir kadın olmak ister eşine karşı çünkü annesi babasını aldatmıştı. Artı olarak ablasının evliliğine özenir ve öyle olacağını düşünür. Ve tabi maddiyat. - Firdevs Hanım hastalıktan dolayı yalıya gelir. - Ve tabi Bihter’in ölüm sahnesi tamamıyla senaryodur. Sadece odasında intihar etmesi doğrudur. - Behlül ile Nihal’in düğün günü hiç olmamıştır. Ve en çarpıcı nokta ve herkesin çok iyi bildiği kısım olan Bihter’in ayna sahnesi. Bu sahne o kadar psikolojik tahlile yer veren bir noktadır ki çoğu yazar, okuyucu hayretler içinde okumuştur. - Ayna karşısında kendini izleyen Bihter, her şeyi düşünür. Güzelliğini Adnan beye heba ettiğini düşünür. Burada bir rüya görür. Ayna onu içine çeker. Aynanın dışındaki Bihter sadıktır, içindeki ise aldatma taraftarıdır. Gölge karakteri dediğimiz bu olay yaşanır ve Bihter gölgesine yenilir ve eşini aldatır.
Aşk-ı MemnuHalid Ziya Uşaklıgil · Ayrıntı Yayınları · 201822,8bin okunma

Halid Ziya UşaklıgilYazar · 62 kitap
Halid Ziya Uşaklıgil, Servet-i Fünûn ve cumhuriyet dönemi Türk romancı ve yazardır. Bazı edebi yazılarını Hazine-i Evrak dergisinde Mehmet Halit Ziyaeddin adıyla yayımlamıştır. Servet-i Fünun edebiyatının en büyük nesir ustası kabul edilir. İlk büyük Türk romanı olarak kabul görmüş Aşk-ı Memnu'nun yazarıdır. Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun Sultan Reşat devri Mabeyn Başkatibi (1909-1912), ve Ayan Meclisi üyesidir. İstanbul'un Eyüp semtinde doğdu. Babası halı tüccarı Halil Efendi, Uşak'tan İzmir'e göçmüş varlıklı bir ailedendi. Halit Ziya, o sırada İstanbul'a yerleşmiş olan Halil Efendi ile Behiye Hanım'ın üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Mahalle mektebindeki ilk eğitiminin ardından Fatih Askeri Rüştiyesi'ne devam etti. 93 Harbi'nin başlaması ile Halil Efendi'nin işleri bozulunca aile, İzmir'e yerleşti ve Halit Ziya öğrenimini İzmir Rüştiyesi'nde sürdürdü. Ardından İzmir'de Ermeni Katolik rahiplerinin çocukları için kurulmuş yatılı bir okula devam ederek Fransızcasını geliştirdi; Fransız edebiyatını yakından tanıdı. Fransızca çeviri denemeleri yaptıktan sonra henüz öğrenci iken ilk yazılarını yayımlamaya başladı. Önce İzmir çevresinde kendini tanıttı. Bazı edebi yazılarını İstanbul'da Hazine-i Evrak adlı önemli bir dergide "Mehmet Halid" adıyla yayımladı. Son sınıfta iken okuldan ayrıldı, babasının kâtibi olarak iş yaşamına başladı. Aynı yıl, Bıçakçızade Hakkı ve Tevfik Nevzat adlı arkadaşlarıyla Nevruz adlı bir dergi yayımlamaya girişti. 10 sayı kadar yayın hayatında bulunan ve İzmir'in ilk edebiyat dergisi olan bu dergide çeviri şiir ve hikâyeler, mensur şiirler, bilimsel yazılar yayımladı. Babasının yanındaki işi edebiyat merakı ile bağdaştıramadığından farklı bir iş aradı. İstanbul'a giderek hariciyeci olmak için başvurdu; başvurusu kabul edilmeyince İzmir'e döndü. İstanbul'da bulunduğu süre içinde Fransız edebiyat tarihi ile ilgili olarak uzun süredir yazmak istediği kitabı yazdı. Garbdan Şarka Seyyale-i Edebiye: Fransa Edebiyatının Numune ve Tarihi adlı kitabı 1885'te 84 sayfa olarak basıldı. Bu eser, onun basılan ilk kitabıdır ve Türkçede basılmış ilk Fransız edebiyatı tarihi olma özelliği taşır. İzmir'e döndükten sonra İzmir Rüştiyesi'nde Fransızca öğretmenliği yaptı, öğretmenliğe devam ederken Osmanlı Bankası'nda çalışmaya başladı. İzmir İdadisi'nin açılmasından sonra öğretmenliğe bu okulda devam etti; Fransızcanın yanısıra Türk edebiyatı dersleri verdi. Milli mücadele döneminde genellikle Ahmet Cevdet’in İkdam Gazetesi’ne yazılar gönderdi. Çoğunlukla dil ve edebiyatla ilgili yazılar yazdı. Cumhuriyet döneminde kendisini tamamen edebiyata verdi. Cumhuriyetin ilk yıllarında devletin şekillenmesini uzaktan izledi ve fazla eser vermedi. 1930’larda yazı hayatına büyük bir canlılıkla döndü. Cumhuriyet ve Son Posta gazetelerinde yazıları yayımlandı. Özellikle hatıra tarzında yazılarıyla edebiyat dünyasında aktüel bir isim haline geldi. Dil devrimi’ne gönülden inanan yazarın I. Türk Dili Kurultayı’nda (26 Eylül 1932) sunduğu, Türkçenin geçirdiği evreleri ve dil sevgisini sanatkârane bir üslûpla dile getiren bildiri çok ses getirdi.[3] Bazı eserlerini sadeleştirdi ve Latin harfleriyle yeniden yayımladı. 1937’de Tiran elçiliğinde görevli oğlu Halil Vedat’ın 33 yaşında intihar etmesi üzerine büyük bir yasa girdi. Acısını, yazmakla hafifletmeyi seçti. Her türlü tedaviyi reddettiği uzun bir hastalığın ardından 27 Mart 1945’te öldü. Bakırköy mezarlığında oğlu Halil Vedat’ın yanına gömüldü.