Cam Şato #3

İlk Yayın Tarihi:
2014
Dex Yayınevi
Orijinal Adı:
Heir of Fire (Throne of Glass #3)

Kitap özet: karanlık ile ışık kapışması
2026 4. kitabı
Serinin 2. kitabından sonra ne umutlarla okumaya başlamıştım. İlk 400 sayfa tamamen aynı, tamam farkındayız herkes ya eğitimde ya da planlar yapıyor ve kurgu yavaş yavaş işlenmek isteniyor. Özellikle Celaena'nın karakter gelişimi için yavaş gidiliyor, biz "Vay be, kız ne yollardan geçti." diyelim diye. Ama yeter! İliklerime kadar hissettim, o kraliçe. Ben bu seride Chaol ve Aedion dostluğunu çok hoş buldum. Aedion büyük adam bence ilerleyen kitaplarda hissederiz gibi geldi banaa. Gelelim zavallı Dorian'a... Ya bu çocuğu babası sevmiyor, dostu bilgileri paylaşmıyor, en sonunda naneyi yedi. Yazık ettiniz cidden bu seride harcanması gereken son kişiydi. Gün yüzü göremedi... Bu yüzden de Chaol'a ısınamıyorum tam olarak... Manon umarım önemli biri olursun çünkü sana bu kadar gelişim yazdılar... Bakalım. Kısaca kitap sonda bir şeyler verdi onun dışında ara gelişim kitabıydı. Bu kadarcık olayı 630 sayfada anlatmak başarı. Sanırım seriye devam etmeden araya başka kitap atacağım, bu kitap beni daralttı.
Ateşin VarisiSarah J. Maas · Dex Yayınevi · 20162,799 okunma
Ateşin Varisi
2025 8. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2025 14:36
Rowan la tanışmak için bu kitaba kadar olay örgüsünün şekillenmesi susamış bir insana suyu damla damla vermek gibi. Aelin i eğitim için mi zevk için mi hirpaliyor belli değil sonraki kitapta umuyorum biraz daha rowan vardır:) tabi dorian i bu kadar nazik anlatmak ta olmamış bence çünkü yapi olarak karakter inanılmaz bir ruhsal dayanikliliğa ve kıvrak bir zekaya sahip ama sanki kitapta bu özellikler biraz arkada bırakılıyor.
2024 Okuma Raporları
Ateşin VarisiSarah J. Maas · Dex Yayınevi · 20162,799 okunma
2026 7. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2026 21:35
Cam Şato serisinin üçüncü kitabını güç bela bitirebildim. Ne çok kötü ne çok iyiydi açıkçası ama ilk iki kitabına göre anlatımda gözle görülür bir ilerleme vardı. Yine de şu üç kitap boyunca bende iz bırakacak kadar derin bir hikayeye sahip olduğunu düşünmüyorum. Karakterler hala yeterince derin değil. (Aelin dışında) Her kitapta yeni bir düşman (tabiri caizse boss) ortaya çıkıyor ve alın size yeni hikaye kurgusu. Aslında bu durumdan bu kadar şikayetçi olmayabilirdim ama aynı şey tek kitapta anlatılabilecekken üç kitap boyunca tekrarlanması bana göre epey gereksizdi öyle ki hikayeden koparıyor bir yerden sonra. Ek olarak katedilen yol hala çok çok az, ana konu ilerlemiyor denecek kadar hem de. Bu kitabı biraz daha farklı bir boyuta taşıyan tek unsur ise hikayedeki yeni karakterlerdi. Rowan'ı başta sevemesem de ana karakterimiz Aelin'e yavaş yavaş alışması ve sonrasında onsuz yapamaması, üstüne ona olan bağlılığı ve saygısı ile koskoca seride sevdiğim sayılı karakterlerden biri haline geldi. Aelin ile kimyalarının da çok iyi uyduğunu söyleyebilirim. Bu kitaba renk katan biri varsa o da hikayeye yeni dahil olan Manon'du kesinlikle. Çok farklı bir karakteri ve çok farklı bir hayatı olmasıyla beraber hikayeyi hangi yöne doğrultacağını da merak etmiyorum değil. Ejderhalar söz konusu olunca da kitap çekilir hale geldiği için Manon'a sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. (⁠人⁠ ⁠•͈⁠ᴗ⁠•͈⁠) Dorian'ı asla sevemeyeceğim sanırım o kadar basit ve çocukça bir karakter ki ne elinden iş geliyor ne de kendisine ya da arkadaşlarına bir faydası var. Hikayeyi değiştirebilecek önemli karakterlerden biri ama yazar üç kitaptır herifi put gibi durdurdu bildiğiniz. Dorian'ın bölümlerini de okumak bu yüzden benim için işkence gibiydi. Daldan dala atlayan ergen görünümünden fazlasını veremeyen
Ateşin Varisi - Cam Şato 3 / Kitap Yorumu
2023 71. kitabı
Herkese selam! Spoilersız yorumlara devam ediyoruz. “Celaena artık küllerin ve ateşin varisi, kimsenin önünde eğilmeyecek. Ölümcül yarışmalardan ve kalbini parçalayan anılardan sonra hayatta kaldı. Şimdi de en karanlık gerçeğe doğru yola çıkıyor... Geleceğini sonsuza kadar değiştirebilecek korkunç bir gerçeğe doğru... Dünyasını köleleştirmeye çalışan acımasız canavarlar, ufukta birer birer görünmeye başladılar. Celaena gücünü toplamak zorunda. Sadece içindeki kötülükle savaşmak için değil, zincirinden kopmuş şeytanı yenmek için.” İkinci kitabın sonundan sonra ben yıkılmıştım. Chaol’la birbirlerine söyledikleri ve Celaena’nın yola çıkması… İkinci kitapta bol bol gözlerim dolmuştu ve ağlamıştım. Üçüncü kitaba kalbime öküz oturmuş gibi başladım. Beklentim yoktu çünkü yolculuk edeceği yerde neler olacağı hakkında hiçbir fikrim yoktu. Seriyi neredeyse sıfır spoilerlı okuyordum. Yediğim ufak spoilerlardan biri de Rowan adlı karakterimizle ilgiliydi. Onun hakkındaki beklentilerim tamamen boşa çıktı. Geç gelir sanıyordum, üçüncü kitabın hemen başlarında geldi. Ponçik birisi olarak tanışacaklar sandım fakat Celaena ile kitabın çoğunda kanlı bıçaklıydı. İlk başta sevmesem de sonra biraz ısındım ona. Celaena ile dostlukları çok güzeldi… Birbirlerine yara bandı oldular. Onun dışında yine çok gördüğüm Manon karakteri bu kitapta geldi. Kitapta en sıkıldığım kısımlar Manon kısımlarıydı. Ayrıca karakteri sevemedim fakat ileride sevebileceğimi düşünüyorum. Aedion karakteri de yeni geldi ve onu da çok sevdim. Chaol kısımları en severek okuduğum kısımlardı çünkü Chaol’u çok iyi anladığımı ve onunla bir bağ kurabildiğimi düşünüyorum. Onun çelişkilerini, yapması gerekeni yaparken hissettiklerini okumayı seviyordum. Dorian’ın yalnızlığına çok üzüldüm. Chaol- Dorian- Celaena’nın oturup
2024 10. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2024 11:42
Ayy öyle güzeldi ki... İlk 200 sayfa elimde sürünüyor cam şato serisi. İlk kitapta da böyle oldu bunda da. Hani öyle bir şey ki diyorum bu seri bana göre değil ya. Sonra kalan yerleri okuyunca ne kadar harika bir seri olduğunu fark ediyorum. İlk üç kitap arasından en iyisiydi. Sonu da öyle güzel bir yerde bitti ki, 4. Kitabın ilk 200 sayfasından da umutluyum şuanda. Hala en sevdiğim karakter Chaol ve yüreğim buruk bu konuda. Zaten Rowan'nın geleceğinin spoilerini yemiştim -ki kendisini baya sevdim- ama ben Chaol'u daha çok seviyor gibiyim... Her ne kadar Celaena Rowan'la daha çok yakışsa da ben Chaol'la olmasını isterdim...
Bir miktar spoiler var!
2021 12. kitabı
Okunma: 22 Nisan 2021 17:42
İki arada bir derede kaldığım yazarın okumuş olduğum bu altıncı kitabıyla net kanaatime varmış bulunuyorum, bu kadının kalemini sevmediğimi nihayet anladım. Kurgulara hakim olabilmek adına çok beğenilen, popüler kültür kitaplarını takip etmeye özen gösteriyorum ve aralarında gerçekten cevherler de çıkmıyor değil ama bana göre Sarah’ın kitapları benim cevherlerimin arasında yer almaya yeterli nitelik taşımıyor. Öncelikle çok ağdalı bir dili var, betimlemenin güzelliği, karmaşıklığı ve uzunluğundan esas alınmaz, yazar sanki ne kadar olay ya da hissedilen duygu varsa sağdan soldan tuttuğum tüm metaforları ekleyeyim de güzelleşsin kafasında gibi yazıyor. Betimlemeyi etkileyici az ve öz kelimelerle süsle yeter ama uzattıkça uzatıyor, alakasız yerlere göndermeler yapıyor bu da kurgudan kopmama sebep oluyor. Bir diğeri bunun bir durum değil olay kitabı olmasına rağmen kitabın onda sekizlik kısmını karakterin düşünceleriyle bezemesi. Bana olayı öylesine anlatıp geçme bana olayı yaşat. Bir diğerine geçelim karakteri sevdirmek mi istiyorsun bana? O halde onu övme, bana onu gözlemleme fırsatı vererek tanıt, seversem ben senin yerine yüceltirim zaten. Bu noktada değineceğim Bir Rowan karakteri var ki evlerden ırak, Chaol ve Aeidon karakterinin yanında esas kızımızın neden aşık olduğunu bir türlü anlayamadığım biri. Aralarında hiçbir duygusal paylaşım, etkileşim olmadan aşık oluyor, bunu belirtiyorum çünkü ilk görüşte aşk da değil. Ben yazarın oluşturduğu bir hayaletim diye çığlık çığlığa bağırıyor. Ne yazık ki duyguları bana geçiremedi, yazarımız burada genç kızları etkileyeceğini düşündüğü küstah, soğuk, Kaba bir erkek karakter koymuş ve kızımızın buna aşık olması gerekli diyerek yapıştırmış. Ki söylediğim bu kişilik özellikleri Rowan karakterinin yanında iltifat kalır.
Roman
ATEŞİN VARİSİ KİTAP İNCELEMESİ
2023 13. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2023 00:00
Cam Şato serisinin 3. kitapla başladığını söyleyenler ne kadar da haklıymış, seri resmen bu kitapla birlikte boyut atladı. Artık sınırlı bir mekanda sınırlı karakterlerle kalmıyoruz, daha geniş bir kadro, daha epik bir evren, daha detaylı bir olay örgüsü ve çok daha katlanılabilir bir yazım tarzı. Kesinlikle şimdiye kadarki favorim oldu bir kitap. Bu kitabın özwllikle Celaen'nın karakter gelişimine bu denli odaklanmasını çok sevdim. Artık geçmişini de bildiğm için karakteri daha çok benimsedim, onunla daha çok empati kurup tercihlerini daha iyianlamlandırabildim ve... çok üzüldüm. Suikastçının Hançeri'nden zaten Celaena'nın suikastçı geçmişine hakimdim ama bu kitapla birlikte daha derinlere, çocukluğuna indik ve ailesini, sevdiklerini, krallığını nasıl kaybettiğini ve nasıl da yapayalnız kaldığınız okudukça bir kahroldum ki anlatamam :")) Suikastçının Hançeri'nin son kısmında Kuzeyin Lordu ile yaşadığı anın neden o kadar dokunaklı olduğunu da çok daha iyi anladım. Çok anlamlı ve güzel bir detay olmuş, artık geyiklere aynı gözle bajmayacağım ehehe:') bir de neden Adarlan kralından o kadar korktuğu, onunla özellikle göz göze gelmemek için neden o kadar uğraştığı da anlaşıldı ama bana hala çok mantıksız geliyor. Adamın ona yaşattıklarını okudukça mahvoldum hem üzüntü hem sinirden ama Celaena onun şampiyonu olarak kelimenin tam anlamıyla ona hizmet etmekle övünüyor, onun takdirini kazanmaya çalışıyor, onun parasını yiyip kendi halkı sefalet içinde yüzerken onun sarayında yaşadığı lüksün tadını çıkarıyor ve onun en yakınlarıyla -hem oğlu hem en güvenilir adamıyla aşk yaşıyor... Gerçekten bakın yine sinirlendim, tam yazarın kurduğu mantığı takdir edecekken mantıksızlıklar yine daha ağır bastı nfhhdhh serinin okuduğum her kitabıyla birlikte ilk kitap daha berbat bir
Durağan Bir Sessizlikten Fırtınalı Bir Son Düzlüğe
2025 38. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2025 19:01
Sarah J. Maas ’ın Cam Şato serisinin üçüncü kitabı Ateşin Varisi sonunda bitirdiğim için oldukça mutluyum. Çünkü bu kitap benim için normalden çok daha uzun sürdü. Genelde kitaplarımı 1-2 günde bitiririm fakat bu sefer tam 8 günümü aldı. Hatta okuma isteğimi kaybetmemek için bu süreçte 15 çizgi roman bitirdim. Kendimi aktif tutup okuma isteğimi korumaya çalıştım. Ateş Varisinde karakterlerin farklı yerlere dağılması seriye yeni yüzler eklenmesine sebep oluyor. Bu da kitabın ve karakterlerin alışma sürecini uzatıyor. Üstelik kitap bir geçiş kitabı olduğu için okuması daha yorucu hale geliyor. Alıştığım karakterlerle bile yaklaşık 480 sayfa boyunca bağ kuramadım. Son 140 sayfa ise bana göre kitabın en güçlü ve en güzel kısmıydı. O bölümleri okuyabildiğime gerçekten şükrettim; gelmeyecek sandığım yoğunluk ve duygu sonunda geldi. Celaena dışında başka karakterlerden okumak seriye olan bağımı zorlaştırdı. Özellikle Manon’un bölümlerini çoğu zaman atlamak istedim. Ejderhasıyla bağ kurana kadar karaktere hiç ısınamadım, cadıları ise neredeyse hiç sevmedim. Belki sadece Asteria’ya biraz daha sıcak bakabildim. Onun dışında kültürleri, davranışları, karakterleri bana hiç hitap etmedi. Hatta Manon’un ejderhası Abraxos, klandan çok daha sempatik geldi ve onun sahneleri okumayı daha katlanılır kıldı. Kitap boyunca beni en çok hayal kırıklığına uğratan şeylerden biri de tekrar eden olay örgüsü oldu. İlk kitapta Celaena şatonun derinliklerinde canavar öldürüyordu, ikinci kitapta yine benzer bir döngü vardı. İlk kitapta Celaena Chaol’dan eğitim alıyordu, bu kitapta ise Rowan’dan. Yine ilk kitapta Celaena ile Dorian’ın yakınlaşmasını okurken burada Dorian ve Sorscha’nın ilişkisine tanık olduk. Artık farklı şeyler görmek istiyorum; sürekli aynı formül üzerinden ilerlenmesi okuma deneyimini
·629 syf.·
2023 138. kitabı
Sonunda o çok bahsedilen Rowan seriye dahil oldu. Ateşin Varisi, Celaena’nın dibe vurmuş haliyle başlıyor. Önceki kitapta yaşadıklarından sonra tamamen bir enkaz halinde. Rowan’ın onu eğitilmesine karşı açıkçası çok olumlu karşılıklar vermiyor. Rowan’ın Celaena’ya karşı aşık, anlayışlı tavra bürünmememiş olması güzeldi, çizdiği imaj Rys aşkımı anımsattı. Kitabın sonunda yaptıkları neden sevildiğinin ön gösterimi gibiydi :) Ama kendisine karşı hala nötrüm. Celaena karakterini çok sevdim, güçlü ve zayıflıklarının farkında. Elinden geleni yapan mücadeleci biri. Açıkçası Sarah bu karakteri güzel işlemiş. Daha doğrusu seride tüm karakterleri başlangıcından itibaren güzel güzel işliyor. Bu kitaptada küllerinden doğmasını, zekice davranıp kitabın sonunda oynadığı kumarı kazanması çok iyiydi. İlahi bakış açısı her kitapta sevmediğim bir yazım ama bu seri için çok iyi, serideki diğer karakterlerinde neler yaptığını görmüş oluyoruz. Aedion sevdiğim karakterlerden oldu. Kuzenine duyduğu sadakat gerçekten çok derin ve güzel işlenmişti. Chaol almak zorunda olduğu kararlar hep zor ve kaybedilmiş bir aşkın yasını tutuyor. Eminim mutlu son bulacak onu. Dorian bu kitapta daha güçlü ve daha netti. Olması gereken kral adayı olmaya başladı diyebiliriz. @redcatsjournal Ateşin Varisi Sarah J. Maas
2023 Okuma Raporları
2024 9. kitabı
Ve sonunda beklenen kişiler seriye dahil olur ve kitaba renk gelir. Kimden mi bahsediyorum. Namını, methini çok duyduğum; Manon Siyahgaga'dan veeee Rowan Whitethorn'dan. İkisi de efsane. Ve en önemlisi saçma kaprisleri, bir dünya kendilerini sorgulamaları yok. Makine gibiler. Gerekeni anında yapıp, yollarına bakıyorlar. Celaena gibi ben dünyanın en iyi suikastçisiyim diyip diyip paket olmuyorlar. Ve Celaena'da en çok kızdığım şey çok laf az icraat. #karanlıktaç kitabının sonunda bizim kızın çok önemli biri olduğunu öğrenmiştik, suikatçiden çok çok daha önemli biri. Gel gör ki bizimki kimliğini kabul edene kadar ben kurdeşen döktüm. Ya kızım sen arkadaşının halkını kurtar hobi olarak onları yine kurtar ama kendi halkın ne olacak. Azıcık onları da düşünüp elini taşın altına koysana. Çok şükür Rowan sayesinde aklın başına geldi. O da başlarda ağzının ortasına çakıverince beynine kan gitmeye başladı galiba... Rowan ölümsüz bir fey olman, yüzünden başlayıp vücudunu saran dövmenin hikayesi ve sadakatin adamın dibisin dibi. Tek falson bu zillide ne buldun. Bu daha iyi versiyon gelirse seni yarı yolda bırakır. Ama olsun omzum müsait her zaman gelip ağlayabilirsin. Ben teselli ederim seni... Manon... O bir cadı... Zeki, güzel ve ölümcül... Ve on üçler ile şeytani bir ekip. Sen alfasın alfa. Bayıldım sana. Daha ilk andan belli ettin kendini. İşte kendini güçlü diye tabir eden bir kadın karakter yazacaksanız, Manon gibi olsun lütfen. Onun bölümlerini okumaya bayıldım. Heleki kralın ordusuna katılmak için ejderhalarla uçuş eğitimi aldıkları bölüme. Kimsenin dönüp bakmadığı ejderha ile kurduğu bağa. Ve ileride kendi klanının anasının kontrolünden çıktığında kendi kalbiyle aldığı kararların muazzam olacağına eminim. Prens Dorian, Yüzbaşı Chaol ve Celaena'nın kuzeninin kitabın
Kitap Yorumu

Sarah J. MaasYazar · 17 kitap
1986 yılında New York’ta doğan Sarah J. Maas, Cam Şato ile Dikenler ve Güller Sarayı serileriyle New York Times, USA Today ve uluslararası çoksatan kitaplar listelerinde uzun süre 1 numarada kalan, çağdaş fantastik edebiyatın en güçlü yazarlarından biridir. Sarah J. Maas’in ilk bölümlerini internette yayınladığı ve 16 yaşında bitirdiği ilk kitabı Cam Şato şu an 37 dilde okunmaktadır. 18 yaşındaki Celaena adlı bir suikastçıyı anlattığı Cam Şato, Karanlık Taç, Ateşin Vârisi, Gölgeler Kraliçesi, Fırtınalar İmparatorluğu, Şafak Kulesi ve Kül Krallığı başlıklarıyla yedi kitaptan oluşan epik fantastik Cam Şato serisi 20 milyonun üzerinde satmıştır. George R. R. Martin’e benzetilmesine neden olan Güller ve Dikenler Sarayı ise periler diyarının kusursuz ve vahşi dünyasını anlatır. Sarah J. Maas’ın bu serisi, Güller ve Dikenler Sarayı, Sis ve Öfke Sarayı, Kanatlar ve Küller Sarayı, Buz ve Yıldızışığı Sarayı kitaplarından oluşmaktadır. Güller ve Dikenler Sarayı pek çok kez Goodreads ödüllerine layık görülmüştür. Sarah J. Maas’ın kurduğu evren, yedi kitaplık serinin ilki Cam Şato romanından başlayarak anlaşılabilir. Yazarken klasik müzik dinlediğini söyleyen Sarah J. Maas’ın son yayımlanan Hilal Şehri serisi de yine pek çok ödül almıştır. Hamilton College’da Yaratıcı Yazarlık ve Dini Çalışmalar bölümlerinde derecesi olan Sarah J. Maas, Philadelphia’da köpeği, oğlu ve eşiyle yaşamaktadır.