Bayan Dalloway

Virginia Woolf

2020 13. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2020 16:47
Kitabın adı Bayan Dalloway olsa da pek çok karakterin hayatına değinen bir kurgusu var romanın. Peter Walsh, Sally Rosseter, Richard Dalloway ve Clarissa Dalloway’in gençlik yıllarına dönüşler oluyor sık sık. Peter’ın Clarissa’yı unutamamasının, Clarissa’nın Peter’ı daha çok sevdiği halde Richard’la evlenmesinin ve Sally’le yaşadığı kaçamak öpücüğü en mutlu olduğu an addetmesinin sebepleri birer sır olarak kalıyor. Kitap bilinç akışı yöntemiyle yazıldığı için zamandan zamana, kişiden kişiye dolayısıyla da mekandan mekana atlıyor devamlı. Anlatıcı kim, hangi zamandayız, burası neresi gibi sorulara cevap ararken bulabilirsiniz kendinizi. Belki de bu yüzden bu kitap beyine iyi gelen kitaplar listesinde yer alıyor. Gençliklerinde bir arada olan karakterler dışında iki karakter ilgimi çekti. Birincisi Septimus ki kendini camdan atarak ölen eski asker yeni akıl hastası bir karakter, ikincisi ise Bayan Kilman ki Clarissa’nın tarih öğretmeni ve zamanının aktivisti diyebileceğimiz biri. Bence bu iki karakter iki farklı seçeneğe işaret ediyor: ya Septimus gibi aklını sıyırıp ölmek ya da Bayan Kilman gibi bir amaç uğrunda çalışmak. Bayan Dalloway Kilman’dan korkuyor ama Septimus’un ölüm haberini aldığında onu hiç tanımamasına rağmen cesur buluyor ve kendine yakın hissediyor. Teknik açıdan başarılı olsa da akıcı olmayan hatta insanı yoran bir kitap olduğundan sakin kafa ile ve vaktiniz bolken okumanızı öneririm.
2021 55. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2021 11:12
Nisan ayı Rory Gilmore Kitap Kulübü konuğu Bayan Dalloway'di. Şansıma Virginia Woolf'la tanışmama da vesile oldu. Ama sonuç beklediğim gibi olmadı. Ben kitabı sevmedim. Bayan Dalloway isimli karakterin 1 gününü anlatıyor kitap. Gün içerisinde olan bitenin arasına da geçmişten kareler sıkıştırarak ilerliyor. Ama o kadar dağınık bir anlatım var ki tam konsantre olacakken başka bir tarafa ani geçiş yapıyor ve yakaladığınızı da kaçırıyorsunuz. Pür dikkat okumak gerek ama bu dikkati uzun süre korumak zor olduğu için 'kitabı sabah alırım, kısa zaten akşama da biter' gibi düşünmeyin. İşte o dağınık anlatım sürekli okuru sekteye uğrattığı için ilerlemek güçleşiyor. Çeviriden mi kaynaklanıyor diye de düşündüm ama hayır. Kitaba Yason'dan çıkan baskıyla başlayıp Kırmızı Kedi'den çıkanla devam ettim ve sonuç değişmedi ne yazık ki. Bir de böyle tam güzel bir cümle yakalıyorum derken bir bakıyorum ki elimde hiçbir şey yok. Tuhaf bir deneyim yaşadım kısacası. Tabii ki yazarı bu kitap yüzünden rafa kaldıracak değilim ama bir süre kendisiyle görüşmeyi planlamıyorum.
·221 syf.·
2025 19. kitabı
ya kitaplar hakkında kötü konuşmayı çok sevmem ama bi kitap hiç mi okutmaz kendisini. betimlemelerin başı sonu belli değil, hadi betimleme de olsun abi sırf uzasın diye yazmış da yazmış. yine yarım bırakmak istemediğim için bitirdim, bitirmez olaydım sonu bi yere de bağlanmadı. onun yerine kaç kitap okurdum
Puan vermedi
 “Mrs. Dalloway çiçekleri kendi alacaktı.” 20.yüzyılın en önemli yazarlarından Virginia Woolf Bayan Dalloway adlı romanına bu cümleyle başlıyor. Sadece yazarın değil, edebiyat dünyasının da en dikkat çekici romanlarından biri kabul edilen Bayan Dalloway zaman kavramını her şeyin üzerinde tutarken zarifçe yaptığı sistem eleştirileriyle de okuyucuyu büyüleyici bir yolculuğa çıkarıyor.
2018 4. kitabı
Üniversitede roman dersimizde okuma fırsatı bulmuştum ve harika bir öğretmen eşliğinde inceledik. Virginia Woolf. Çok derin bir kadın o. Tabi ki bu da romanlarına yansıyor. Sadece bir günü anlatan Bayan Dalloway kitabı bir kadının kalabalık içerisinde çırpınışlarını, henüz tanışmasa bile Septimus ile aynı duyguları nasıl paylaştığını anlatan harika bir eser. Gerçekten onun için bir gün dahi yaşamak o kadar zordu ki...
2026 5. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2026 00:43
clarissa’da yaşamı, septimus’ta ölümü, peter’da geçmişi, sally’de gençliği, richard’da düzeni, rezia’da acıyı gördüğüm şahane bir romandı. virginia woolf, basit bir gündelik eylemin içine zamanın akışını, geçmişin izlerini, savaşın travmasını ve modern insanın derin yalnızlığını yerleştirerek romanı sıradan bir olay örgüsünden çıkarıp bir bilinç haritasına dönüştürüyor. bir anı, bir çiçek, bir bakış ve bir parti gibi küçük varoluşlarla hayatı anlamlı kılıyor.
·200 syf.·
2017 16. kitabı
İngiliz Edebiyatının feminist yazarı Virginia Woolf, her zaman ilgimi çeken bir yazar olmuştur. Gerek yazdıklarıyla gerekse hayatıyla dikkat çeken bir isim. Çocukluğundan itibaren psikolojik
Hayata dair her şey
·200 syf.·
2021 52. kitabı
Mrs. Dalloway’in kendi iç dünyalarının insanı olan karakterlerin her biri bende Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna kitabında geçen şu alıntıyı hatırlattı. “Ben dünyadan ziyade kafamın içinde
2018 45. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2018 21:53
"Mrs.Dalloway çiçekleri kendisinin alacağını söyledi." Kitap işte bu meşhur cümleyle başlıyor ve bütün bir gün boyunca Mrs.Dalloway'in gününe, saatlerine tanıklık ediyoruz. (Kitabın ismi
Mrs. DallowayVirginia Woolf · Kırmızı Kedi Yayınları · 20185,9bin okunma
2023 41. kitabı
”Mrs Dalloway çiçekleri kendi alacaktı“ cümlesiyle başlayan bu kitap evden hangi amaçla çıktığını unutan ,giderken binlerce düşünceye dalan insanları hatırlattı bana …Yani kendimi …İnsan bazen bir sokakta yürürken geçmişin en kırılgan ve en dönüştürücü anlarına ışınlanıveriyor . öyle değil mi ? Yaşamını ,başkalarının yaşamını , yaptığı seçimleri ,arkadaşlıklarını, ilişkilerini sorguluyor … .Roman bir davet gecesini anlatıyor . Bilinç akışı sayesinde zihinden zihnine geçebiliyoruz. Bu o kadar akıcı ve güzel bir şekilde kaleme alınmış ki hayran olmamak elde değil . Davet gecesinde Clarissa’nın yıllar sonra ilk aşkı Peter Wals’le karşılaşmasına tanık oluyoruz ve Clarissa’nın geçmişini ve diğerlerinin geçmişini yaşıyor ve izliyormuş gibi hissediyoruz … .Zaman ,ölüm ve seçimler hakkında sorgulatacak bir kitap olan Mrs . Dalloway öznel konuların yanısıra 1.Dünya Savaş ‘ı sonrası Londrası’na ve toplumsal düzene de bir eleştirel niteliğindedir …

Virginia WoolfYazar · 55 kitap
Virginia Woolf, İngiliz feminist, yazar, romancı ve eleştirmendir. 1882'de Londra'da dünyaya gelen Virginia Woolf, Victoria devri'nin tanınmış yazarlarından Sir Leslie Stephen'ın kızıydı. Annesi ve babası daha önce başkalarıyla evlenmişler, dul kaldıktan sonra ise bir araya gelmişlerdi. Her ikisinin de ilk eşlerinden çocukları vardı. Sir Leslie Stephen'ın ilk eşi, ünlü romancı William Makepeace Thackeray'nın kızıydı. Thackeray'nın eşi akıl hastası olduğundan, Leslie Stephen'ın bu kadından olan kızı Laura, anneannesine çekmiş, yirmi yaşında bir akıl hastahanesine kapatılmıştı. Virginia'nın annesi Julia Duckworth ile Leslie Stephen'ın beş çocukları oldu. Yaş sırasıyla Vanessa, Julian, Thoby, Virginia ve Adrian. Virginia on üç yaşındayken annesi ansızın ölmüştür. Woolf, o yıllarda kadınların ikinci planda kalması nedeni ile okula gönderilememiş fakat babası yardımı ile kendini geliştirmiştir. Kızkardeşi Vanessa Bell daha küçük bir yaşta iken bir ressam olmaya, Virginia Woolf ise bir yazar olmaya karar verir. Kendisini babasının kütüphanesinde geliştiren Virginia Woolf, 1895'de bir gazetede kısa hikâyelerini yayınlatır. Özellikle, Viktorya tarzı yaşamaya karşı olan Virginia Woolf, yazılarında da bundan bahseder. Bloomsbury Grubu 1904'te babasının ölümünden sonra kardeşleriyle Bloomsbury'ye taşınması ise hayatında ciddi bir dönüm noktası olmuştur. Bloomsbury grubu içinde birçok ünlü edebiyatçıyı barındıran ve cinsel konulardaki özgürlükçü tavırlarıyla tanınan bir grup entelektüelden oluşuyordu. Grupta bulunan birçok kişi eşcinsel ya da biseksüeldi. İnsanlar onları etik bir grup olarak görüyorlardı. Grupta John Maynard Keynes, E. M. Forster, Roger Fry, Duncan Grant ve Lytton Strachey gibi ünlü kişiler vardı. Woolf, 1909'da bir süreliğine Lytton Strachey ile nişanlanmıştır. Evliliği Virginia Woolf 1912 yılında Leonard Woolf ile evlenmiştir. Evlilikleri cinsel açıdan yeterli olmasa da, Virginia Woolf için çok önemli olmuştur. Leonard Woolf eşi için bir basımevi kurmuştu ve bu da Virginia Woolf'un yazdığı kitapları yayımlatması için bir fırsat olmuştu. Ölümü Perde Arası romanını yazdığı sıralarda artık kendini yeterince yetenekli hissetmiyor, yeteneğini kaybettiğini düşünüyordu. Her gün savaş korkusu ve yeteneğini kaybetmenin vermiş olduğu stres, dehşet ve korku sonucu ruhsal bunalıma girmiş, 28 Mart 1941'de içinde bulunduğu duruma daha fazla dayanamayıp evlerinin yakınlarında bulunan Ouse nehrine ceplerine taşlar doldurarak atlayıp intihar etmiştir. Virginia Woolf, geride iki intihar mektubu bırakmıştır. Birisi kardeşi Vanessa Bell'e diğeri ise kocası Leonard Woolf'a. "Sevgilim, yine çıldırmak üzere olduğumu hissediyorum. O korkunç yeniden yaşayamayacağımı hissediyorum. Ve ben bu kez iyileşemeyeceğim. Sesler duymaya başladım. Odaklanamıyorum. Bu yüzden yapılacak en iyi şey olarak gördüğüm şeyi yapıyorum. Sen bana olabilecek en büyük mutluluğu verdin. Benim için her şey oldun. Bu korkunç hastalık beni bulmadan önce birlikte bizim kadar mutlu olabilecek iki insan daha düşünemezdim. Artık savaşacak gücüm kalmadı. Hayatını mahvettiğimin farkındayım ve ben olmazsam, rahatça çalışabileceğini de biliyorum. Bunu sen de göreceksin. Görüyorsun ya, bunu düzgün yazmayı bile beceremiyorum. Söylemek istediğim şey şu ki, yaşadığım tüm mutluluğu sana borçluyum. Bana karşı daima sabırlı ve çok iyiydin. Demek istediğim, bunları herkes biliyor. Eğer biri beni kurtarabilseydi, o kişi sen olurdun. Artık benim için her şey bitti. Sadece sana bir iyilik yapabilirim. Hayatını daha fazla mahvedemem. Bizim kadar mutlu olabilecek iki insan daha düşünemiyorum."