Kitabın içinde 7 adet hikâye bulunmakta, ben en hoşuma giden iki hikayeyi inceledim.
Varenka Olesova
Çok güzel ama eski geleneklerine bağlı bir kadınla evlenilip evlenilmemesi üstüneymiş gibi görünen, dönemindeki Çarlık - Sosyalizm karşılaştırması, Maddecilik üstüne eleştiriler ve kızın saflığı, umutsuz aptallığı karşısında onunla nasıl evleneceğini düşünürken kahramanın kendini amansız sorgulayışı anlatmış.
Bozguncu
Döneminde, elinde türlü güçleleri bulunan soylu sınıfın ; alt sınıfın çektiği sorunlara, dertlere burun kıvırıp küçük görmesini, fakir insanların yaşadıkları tecrübeler üstünden eleştiren hikaye
Maksim Gorki'nin 7 seçkin hikayeden oluşan eser; insan ruhunun en büyük araştırmaları ve tasvirleri yer alıyor. insan hikayeleri, cesurca yapılan dönem tahlilleri, psikolojik analizlerinin yanı sıra umut öğeleri ve özgürlük on planda tutulmuş. Hikâyelerin içerisinde en etkileyici olan kartal türküsü ve iki arkadaş isimli hikayeleri cok beğenmişti. İşçinin ve emekçinin sözcüsü Gorki! Bu defa Sovyetler döneminde dile gelmemiş hayatların bir bakıma gür sesi olmuş. Verdiği toplumsal mesajlara etkileyici bir eserdi. Dil ve anlatım olarak kolay okunabilir bir eserdi. iyi geceler diliyorum.
Yalan olduğunu bilsen dahi inanacaksın insan oğluna, yani dinleyeceksin onu, niçin yalan söylediğini anlamaya çalışacaksın. Bazen yalan, insanın özünü gerçeklerden daha çok açığa vurur.
İşçinin ve emekçinin yanında olup sözcüsü olan, ve hayatını tam anlamıyla buna adayıp, muazzam eserler bırakan favori yazarım:
"MAKSİM GORKİ"
Bir Maksim Gorki hayranı olarak okuduğum bozguncu adlı eserde ruhumun aç kalmış ve bilinmedik diyarlarda hayatın anlamını kavratan muazzam bir eser okumuş oldum...
Gorki'nin bu eseri 7 farklı hikayenin toplanmasından oluşuyor. Yazar, bu hikâyeleri bazılarına çok uzun tutmuş. Kimisine bakıyorsunuz birkaç sayfa diğerine bakıyorsunuz nerdeyse ayrı bir kitap kadar uzun...
Ben Maksim Gorki'yi bu eserinde biraz hüzünlü gördüm. Yazar her zamanki gibi gene sosyalistliğini konuşturuyor ama bu kez yazar biraz solgun... Hayattan yakınıyor... İnsanlardan yakınıyor... Sesini duyurmak için elinden geleni yapıyor...
Maksim Gorki'nin ana kitabında en sevdiğim alıntısı "Karnı tok olan çoktur, ama dürüstüde yoktur." idi. Ve kurgu bunun üzerine kurulu idi.
Bu eserinde ise en sevdiğim alıntısı: "Vicdan azaldıkça para çoğalır." oldu.
Eserin giriş hikayeleri daha çok yaşamı anlama daha doğrusu insanın anlam arayışını anlamlandırmaya yönelik ifadeler kullanmış sonlara doğru ise sosyalistliğinden iyice söz ettiriyor.
İşçinin, emekçinin yanında durmak emek hırsızlığıyla mücadele etmek istiyorsanız size çok güzel yol gösterici olabilecek bir yazar. Kesinlikle okunmasını tavsiye ederim.
Herkese keyifli okumalar dilerim...
BozguncuMaksim Gorki · Can Yayınları · 2015301 okunma
Sol yanımı dolduran, buram buram Rus, Kırım toprakları kokan hikayeler içermekte... Kitap dili yalın, Rusça kelimeler içermekte ama gayet anlaşılır bir çeviri olmuş ben beğendim...
Can yayınlarında kolay kolay körü çıkmaz zaten...
Kitap sırf Kartal Türküsü adlı Kırım öyküsünü okumak için ele almaya değer... Varenka ve Bozguncu en uzun hikayeler kitaptaki, diğerleri kısa kısa ve Bozguncu'dan daha etkili...
Okuyun, okutun efendim...
BozguncuMaksim Gorki · Can Yayınları · 2015301 okunma
İnsan ruhunun en büyük araştırmacılarından biri olan Gorki, genellikle özyaşamöyküsel olan edebiyat eserlerinde insanı, iradesi ve iradesizliğiyle, yeteneği ve yeteneksizliğiyle, en çelişkili yönleriyle anlattı. Yaşamın her katmanından insanları anlatan edebiyatıyla hem çarlık döneminde hem de Sovyetler döneminde dile gelmemiş hayatların gür sesi oldu.
Kitap 7 farklı öyküden oluşuyor. En sevdiğim öykü “Varenka Olesova” oldu. Hikayenin geçtiği dönemdeki sosyalizm, çarlık sistemi, materyalizm gibi kavramları çok güzel işlemiş. Maksim Gorki her zaman işçi sınıfının yanında yer alan bir yazar olmuştur. Bu kitaptaki bütün öykülerinde de bunu vurgulamış. Keyifle okuduğum bir eser oldu. Maksim Gorki
Gorki muhteşem toplum analizi ve tecahül-i arif kullanan karakterleri ile çok etkileyici. Çehov ve Dostoyevski de sınıf ayrımını çok net işlerken. Gorki' nin bozguncudaki karakterleri daha cesaretli.
Yalan olduğunu bilsen bile inanacaksın insan oğluna, yani dinleyeceksin onu, niçin yalan söylediğini anlamaya çalışacaksın.Bazen yalan, insanın özünü gerçeklerden daha çok açığa vurur.
Çok sevdiğim bir kafenin sahaf bölümden aldığım kitap; 1984 yılında hazırlanan 2.baskısı ile elime geçti. Bu baskıda kitap 5 öyküden oluşuyor. En sevdiğim öyküler İki arkadaş ve Konovalov. Arkadaşlık hikayeleri gerçekten okunmaya değer :)
Aleksey Maksimoviç Peşkov, en çok bilinen adı ile Maksim Gorki, Sovyet Rus yazar, sosyalist gerçekçi yazımın öncüsü politik eylemcidir.
1892 yılında Tiflis'te, Kafkasya Gazetesi'nde çalışmaya başladı. Yoksullukla ve acıyla dolu bir hayat sürdüğü için Rusça'da acı anlamına gelen Gorki takma adını kullanmaya başladı. 1895'te St. Petersburg'da yayınlanan bir dergide çıkan Çelkaş adlı öyküsü ile ünlendi. Ardından Yirmi Altı Erkek ve Bir Kız öyküsü yayınlandı.
Ünü hızla yayıldı. Bu öyküler kadar başarılı olmayan bir dizi roman ve öykü daha yazdı. Gorki'nin 1898 yılında yayınlanan ilk kitabı Hikâye Denemeleri (Очерки и рассказы) çok beğenilir ve yazarlık kariyerinin başlangıcı sayılır. İlk romanı Foma 1899'da basıldı. Bu dönemde sağlam bir olay örgüsü kuramaması ve yaşamın anlamı üzerine uzun felsefik tartışmalara girmesi romanlarının başarısını düşürür. 1906'da yazdığı ve Rus Devrimi'ne adadığı Ana en başarılı romanıdır. 1899-1906 arasında St. Petersburg'da yaşar. Gorki, Çar rejimine açıkça karşı çıkmış ve bu yüzden birçok kez tutuklanmıştır. Çarlık tarafından kontrol ve baskılara maruz kalmıştır. 1901'de Fırtına Kuşunun Türküsü isimli kısa şiiri yüzünden tutuklandı. Kısa sürede serbest kaldı, Kırım'a gitti.
Gorki birçok devrimci ile tanıştı. Lenin'le tanıştığı 1902 yılından itibaren aralarında yakın bir arkadaşlık oluşmuştur.
1902 yılında Rusya Edebiyat Akedemisi'ne seçilir. Ancak Çar II. Nikolas buna izin vermez. Anton Çehov ve Vladimir Korolenko bu tavrı protesto eder ve Akademiden ayrılır.
Başarısız olan 1905 Rus Devrimi sırasında Peter ve Paul Kalesi'nde kısa bir süre daha hapis kalır. Gorki Güneşin Çocukları adlı oyununu yazar.
Oğlunun Mayıs 1935'teki ani ölümünü takiben Gorki de, 1936 yılında Haziran ayında öldü. Her ikisinin de ölümü şüphe altındadır. Zehirlendikleri iddia edilmiş, ama bu iddia hiçbir zaman ispatlanamamıştır. Gorki'nin cenaze töreninde tabutu taşıyanlar arasında Stalin ve Molotov da yer alacaklardır.
1938'de Buharin'in mahkemesinde Gorki'nin NKVD başkanı Yagoda tarafından öldürüldüğü itiraf edilmiştir.