Yusuf Atılgan
Odam uzaktı. Bir park çıktı önüme. Elmayı çıkardım. Sanki küfeden aldığım değildi bu, kırmızılı yeşilli iri bir elmaydı. Karşıdaki otların içine fırlattım. İçimde teneke borudan çıkan dumanı gördüğümdeki aynı kazıntı vardı. Yandaki kanepede oturan bir adam bana bakıyordu: beni görüyormuş, ben oradaymışım gibi. Yusuf Atılgan, ilkgençlik yıllarında yazdığı öyküleriyle Tercüman gazetesinin açtığı yarışmada ödül kazanmış, daha sonra öykülerini edebiyat dergilerinde yayımlamıştı. Tek öykü kitabı Bodur Minareden Öte’yi 1960 yılında çıkardı. Yazarın bütün öyküleri ilk kez 1992 yılında Eylemci adıyla basıldı, Bütün Öyküleri başlığını taşıyan ve Ekmek Elden Süt Memeden’deki çocuk öykülerini de kapsayan bu kitapsa 2000’de yayımlandı. Edebiyatımızın bu büyük yazarının öyküleri okura romanlarının atmosferi ve coğrafyası hakkında ipuçları verecektir.
144 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Ocak 2017

Puan vermedi
"Kümesin Ötesi" başta olmak üzere bu hikayelerden çok zevk aldım açıkçası, imgeleri detayları çok önemli Yusuf Atılgan'ın... İyi bir gözlemci olması yanı sıra aynı zamanda detayların adamı. Kümesin Ötesinde anlatımını yaptığı tavuk Franz Kafka'nın böceği gibi aslında toplumsallaştırmaya dayanıyor... Tavuğun yaşadığı toplum bilinci, horoza karşı olan tutumu var...Masal gibi, rüya gibi. Çok güzel, çok eşsiz. Sizi sıkmadan modern ve sade diliyle son derece akıcı, bir çırpıda bir nefeste tüketilecek hafiflikte.
Puan vermedi
YÜK (Yusuf Atılgan) Hikayeyi okuduktan sonra epeyce uzerinde tefekkür etme fırsatım oldu. Sıradan bir hikaye gibi okur geçersek basit bir çocuk hikayesinden başka birşey değil. "Peki bu adam ne anlatmak istiyor" diye bir soru sorarsak kendimize, işte gercek hikaye o zaman başlıyor. Ve ben o soruyu sordum kendime. Once buz gibi oldum
124 syf.
8/10 puan verdi
Eylemci
Yusuf Atılgan'ın öykülerine dair ilk kitap 1960 yılında Bodur Minareden Öte adında çıkmıştır. Daha sonra bu kitabın dışında yayınlanmış iki öykü "Ağaç" ve "Eylemci" eklenerek 1992 yılında Simavi Yayınları tarafından "Eylemci" adı altında yeniden yayınlanmıştır. Daha sonraları ise çocuk kitabı olarak yayınlanan fakat
Bütün ÖyküleriYusuf Atılgan · Yapı Kredi Yayınları · 20172,466 okunma
9/10 puan verdi
Yusuf Atılgan benim için post modernizmin baş yazarlarından biri. Gerek Aylak Adam, gerek Anayurt Oteli haklarında ne kadar konuşulsa eksik kalacak, çokyönlü, uzantıları derin, uç kitaplardı. Onları bu "uç"a getiren neydi benim için? Elbette olayları. Günlük uzaklıklar. Yakının içindeki uzaklıklar, yaşarken dünyaya, dokunurken
Puan vermedi
Bir çırpıda okunacak güzel öyküler. Bundan evvel Tarancı'nım öylülerini okumuştum onlar kadar edebi lezzet alamadım. Dedikodu öyküsünü beğendim en çok. Bir olayı şahısların bakış açılarından ayrı ayrı vermesi tüm karakterler ile empati kurulmasını sağlıyor ve insanları yargılarken yaptıkları eylemlerin asıl nedenlerini bilmediğimizden ötürü yanılgıya düşeceğimizi anlatması bakımından değerli idi. Yazım dili yalın ve gerçekçi. Özellikle köylü insanını çok iyi gözlemleyip yansıtmış. Keyifli okumalar.
10/10 puan verdi
Yusuf Atılgan çok iyi bir anlatıcı. Öykülerini ilmek ilmek örüyor ve okura oldukça mahir biçimde aktarıyor. Dolayısıyla onun kaleminden çıkan ne varsa okumak büyük bir keyif halini alıyor.
Bütün ÖyküleriYusuf Atılgan · Yapı Kredi Yayınları · 20172,466 okunma
9/10 puan verdi
Öykü okumayı sevmediğimi zannediyordum. Ta ki Yusuf Atılgan ile tanışana kadar.. Yapı Kredi Yayınları yazarın tüm öykülerini bir kitapta toplamış ve çok da güzel olmuş. İlk sayfayı okuduğum an anladım ne kadar güzel bi kitaba başladığımı. Hiç bitmesindi hiç... Dili o kadar güzel o kadar akıcı ki başladığınız öykünün nasıl bittiğini anlamıyorsunuz bile. Yaşadığı toplumu çok iyi gözlemleyerek uç noktalara değinmiş. Aslında hepimizin yaşadığı ya da yaşayabileceği durumları bir çırpıda okumuş oluyoruz. Her bir öyküde başka bir hayat gördüm başka bir hayat yaşadım. O hayatlara üzüldüm ya da sevindim. Okuduğum kitabın duygu silsilesi yaratması benim çok hoşuma giden bir durum. Hiç bir kelimeye takılmadan bir engelle karşılaşmadan film seyreder gibi derinliğini anlamaya çalıştım bunu yaparken de hiç yorulmadım. Cümlelerin her biri dolu dolu ve bu doluluk mütevazılık ile örülü. Kimi hikayede yalnızlık karşıladı beni. Gördüğüm bu yalnızlık çok onurlu ve kararlı ne istediğini bilen bi kadına aitti. Kimi hikayede bir adam tanıdım. Tanıdığım o adam sevdiği kadın uğruna kendi kurallarından vazgeçmişti. Beni o kadar içine aldı ki kişilerden biri gibi oldum sanki her öyküyü bitirdiğimde. Kitabı bitirdiğimde sanki çok sevdiğim bi dostumu uzaklara uğurlar gibi hissettim...
10/10 puan verdi
Kısa kısa hikayelerin olduğu Yusuf Atılgan ruh hali ile yazılmış tadından yenmeyen bir eser her bir hikayesini severek okudum bazı hikayelerinde hayvanları konuşturmuş ve insan özelliklerine cok güzel eleştiriler yapmış beni yormadı diyebilirim okunulası .... P.su
9/10 puan verdi
Yusuf Atılgan öyle yalın, öyle özgün bir kalem ki, keşke daha fazla kitabı olsaydı, daha fazla okuyabilseydim diyor insan.. Bu öykü kitabı, Bodur Minareden Öte kitabındaki öykülerden ve Ekmek Elden Süt Memeden kitabındaki iki masaldan oluşuyor. İçlerinde birkaç öykü var ki, bana göre Türk edebiyatının en güzel öykü örnekleri arasında sayılabilir; özellikle "Evdeki", "Yaşanmaz", "Tutku" öykülerini çok beğendim. Henüz okumamış olan öykü severlere tavsiye ederim.
9/10 puan verdi
Sevdiğim yazarlara inceleme yazarken, ayrı bir mutlu olma hali kuşanıyorum. Yusuf Atılgan, Türk Edebiyatında, herkese hitap etmeyen duruşu ve kalemiyle beni her zaman çekti, okuttu ve sevdirdi. Edebi hayatına kattığı çok az sayıdaki eserleriyle, kendine has bir dünya kurmuştu ve öyle kalmayı tercih etti. Sanırım onu okuyan ve sevenlerinde bir nevi o dünyada kalmalarını, anlamalarını istedi. Aylak Adam ile başladığım Yusuf Atılgan arşivime Bütün Öyküleri'ni de eklediğim için hoşnutum. Öykülerinde konular yine yazarın müptelası olduğu temaları içeriyordu. Yalnızlık, yabancılaşma, iç sorgulama, bağımsızlık (en çokta bunu seviyorum) çokça rastlayacağımız anlatılardı. Kasabadan, Köyden, Kentten, Eylemci, Ekmek Elden Süt Memeden başlıklarıyla öyküler birbirinden ayrılmış. Kasabadan bölümündeki "Evdeki", Köyden bölümündeki bir kümes hayvanının gözünden dünyanın nasıl görüldüğünü anlatan çok hoş bir hikaye olan "Kümesin Ötesi", Eylemci bölümünden, emekli bir öğretmenin komünistleri bombalamak istemesini anlatan yine aynı adlı "Eylemci" adlı öyküyü ve Ekmek Elden Süt Memeden adlı bölümdeki, bir çocukla bir köpeğin dostluğunu masalsı bir dille anlatan "Korkut'a Masal" masalını çok beğenerek okudum. Kitabı, tüm Yusuf Atılgan sevenlere ve yazarı okumak isteyenlere tavsiye ediyorum. Hep böyle harika yazarlar ve onların güzel kitaplarıyla kalalım.

Yusuf Atılgan
Yusuf AtılganYazar · 9 kitap
Yusuf Atılgan (d. 27 Haziran 1921, Manisa - ö. 9 Ekim 1989, İstanbul) Türk roman ve öykü yazarı. 1936 yılında Manisa Ortaokulu'nu, 1939 yılında ise Balıkesir Lisesi'ni ve ikinci sınıftan sonra askeri öğrenci olarak devam ettiği İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Nihat Tarlan'ın yönetiminde hazırladığı bitirme tezinin konusu Tokatlı Kani: Sanat, şahsiyet ve psikoloji idi. Aynı dönemde Akşehir'de Maltepe Askeri Lisesi'nde bir yıl edebiyat öğretmenliği yaptı. Üniversite öğrenciliği sırasında Türkiye Komünist Partisi'ne katılarak faaliyette bulunduğu iddiasıyla sıkıyönetim mahkemesince tutuklanarak ceza kanunu'nun 141. maddesi uyarınca hapse mahkûm edildi. altı ay Sansaryan Han'da, dört ay da Tophane Cezaevi'nde olmak üzere on ay hapis yattı. 26 Ocak 1946'da serbest kalmış, öğretmenliği elinden alınmıştır. 1946 yılında Manisa'nın Hacırahmanlı Köyü'ne yerleşerek çiftçilik yaptı. 1976'da İstanbul'a döndü danışmanlık, çevirmenlik ve redaktörlük yaptı. Yazımı devam eden "Canistan" adlı romanını tamamlayamadan 9 Ekim 1989'de kalp krizi nedeni ile İstanbul, Moda'da öldü. Aylak Adam ve Anayurt Oteli adlı romanlarında psikolojik yabancılaşma ve yalnızlık temasını başarıyla işleyen bir yazar olarak tanındı ve modern Türk edebiyatının önde gelen ustaları arasında yer aldı. 1987'de Anayurt Oteli romanı, Ömer Kavur tarafından aynı adlı sinema filmi olarak çekildi.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.