Diriliş

Lev Tolstoy
“Tanrı âlemindeki gerçeği arayın; geri kalan her şey verilecektir size. Fakat biz, geri kalan şeyleri arıyor ve bulamıyoruz.” Diriliş Tolstoy’un, tıpkı kahramanı Prens Nehludov gibi, kendi varoluşunu sorguladığı, yaşam tarzını değiştirmeye başladığı sürecin ürünüdür. Tolstoy o dönemde, içki ve tütünü bırakmış, basit köylü giysileriyle dolaşmaya, kendi işini kendi görmeye başlamıştır. O yıllarda yazdıklarında, kahramanları hep ait olmadıkları dünyada yaşanan haksızlıkları sorgular. Diriliş’teki Prens Nehludov gibi. İnsan bir gençlik heyecanının masum bir kızın hayatına mal olacağını bilebilir mi? Hz. İsa’nın nurlar içinde dirilişine rastlayan pazar arifesinde baştan çıkardığı çocuk yaştaki hizmetçi Katyuşa, yıllar sonra Prens Nehludov’un karşısına bir cinayet zanlısı olarak çıkar. Sonunu düşünmeden yaşadığı bir gecelik ilişki, ardına bakmadan bırakıp gittiği genç kızın yaşamının mahvolmasına yol açmıştır. Genç asilzade yaşamı, ülkesinin gerçeklerini, herkese eşit dağıtılmayan adaleti sorgular. Vicdan azabı onu, sonu gelmez bir hukuk mücadelesinin içine iter. Manen ölmüş ama bu mücadeleyle yeniden doğmuştur sanki...
Yazar:
Lev Tolstoy
Lev Tolstoy
Çevirmen:
Nihal Yalaza Taluy
Nihal Yalaza Taluy
Tahmini Okuma Süresi: 16 sa. 46 dk.Sayfa Sayısı: 592Basım Tarihi: 19 Şubat 2018İlk Yayın Tarihi: 1899Yayınevi: Can YayınlarıOrijinal Adı: Воскресение
ISBN: 9789750700569Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
582 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
-spoiler içerir- Kitap kesinlikle muazzam bir kitaptır fakat ben burada konusundan bahsedip okuyun vesaire demeyeceğim, etkilendiğin kısımlardan bahsedeceğim. -Nehludov'un köylülerin yaşamını bu kadar umursaması ve onlara acımasını okuduktan sonra kendime şöyle bir soru yönelttim. "Acaba bunları bu zamana kadar anlamadığım için bende mi sorun var?" -Kitapta Üçüncü Bölümün 6. Kısmı kısa ama öz denilebilecek etkileyici bir hikaye anlatmakta. Bu beş sayfalık kısımdan ayrı bir roman çıkacağına eminim. -İkinci Bölümün 41. kısmında trendeki yolcu bir ihtiyardan bahsedilmekte. Tolstoy karakterin dış görünüşünü detaysız bir şekilde betimlemiş fakat okumamla ihtiyarın dış görünüşünü tamamen Tolstoy'un kendisi gibi hayal ettim. Özellikle de Nehludov ve ihtiyar konuşurken o kadar keyiflendim ki. -Üçüncü Bölümün 21. kısmında başka bir ihtiyar adam ile tanışır Nehludov. Bu adamın şöyle sözleri vardır ki böyle birisi şu an aramızda acaba var mı dedirtmektedir. İhtiyarın Nehludov'a söylediği söz ise şudur. "'Adın ne?' diyorlar. Kendime bir ad takacağımı sanıyorlar. Oysa ben hiçbir adı kabul etmiyorum. Her şeyi bıraktım; ne adım, ne dinim ne de vatanım var. Bir başımayım. Adım mı? İnsan. 'Kaç yaşındasın ihtiyar?' Saymıyorum, diye yanıt veriyorum; zaten ne diye sayayım, çünkü ben her zaman vardım, vardım ve var olacağım." -Kitabın sonunda Nehludov herkesin İncil'e göre eğitilirse hayatın ne kadar iyi olacağını düşünür. Kitabı bitirdikten sonra ben de acaba herkes Kur'an-ı Kerim'e göre yaşasa nasıl bir dünya olurdu acaba diye sordum kendime.
Diriliş
DirilişLev Tolstoy · Can Yayınları · 201817,5bin okunma
Reklam
592 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Hem vicdan kavramını hem de dönemin adalet sistemini sorgulayan, inanılan dinin gerçeklerinin değil alışılagelmiş hatalarının yaşatıldığını gözler önüne seren, "Hugo-Dickens"vari Tolstoy eseri... "Hugo-Dickens"vari diyorum çünkü ufaktan bir Sefiller, ne bileyim bir D.Copperfield havası sezdim ben. Bu arada ilk defa bir kitabın çevirilerini karşılaştırma imkanı buldum ve sonuçlar beni çok eğlendirdi. Bu eğlencenin sebebi de; esas oğlanımızın adı gibi önemli bir konuda bile fikir birliğine varılamamış olması... Nehludov, Nehlüdov, Nehlüdof... Eski Rusça, ilginç bir dilmiş demek. Bu arada benim tercihim Can Yayınları'ndan yana oldu, çünkü (1900 Rusya-Kazan doğumlu) Nihal Yalaza Taluy çevirisiyle metin bana daha akıcı geldi. =)
Diriliş
DirilişLev Tolstoy · Can Yayınları · 201817,5bin okunma
637 syf.
8/10 puan verdi
Tolstoy'un en beğendiğim kitabı. İki kez okuduğum kitaplardan biridir. İlk okuduğum zamandan bir süre sonra tekrar okumak istemiştim. Kitap benim için; ahlak vurgusunun çok ince yerlerine dikkat çeken olaylar zinciri üzerine örülmüş ve akış tamamen bu temel üzerinde ilerlemiş. Kitapta neler var? derseniz.. ne yok ki; kilise eleştirisi, toplumsal ve ahlaki sıkıntılar, bencilce bir vicdan muhasebesi.. ve Nehlüdov! mahkeme salonunda Katyuşa ile karşılaşınca kendisinde bir vicdan muhasebesi yapmaya başlıyor ve olaylar zinciri böyle başlıyor. Ben Nehlüdov'a çok kızarak okudum ilk kitabı ama sonra objectif şekilde tekrar okuduğumda her şey daha başka bir hal aldı. çok güzel bir eser.. okuyunuz, okutunuz efendim.
Diriliş
DirilişLev Tolstoy · Can Yayınları · 201817,5bin okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.