2020 11. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2020 22:33
Tolstoy efendi olarak hayatını sürmeye devam ederken kendini büyük bir gafletin içinde bulur. Kapitalist sistemin içlerinde olduğunu farkeder ve gitgide mütevazı bir hayat sürmeye başlar. Çevresindeki insanlarin çevresinde olan olaylara karşı nasıl kör olduklarını aklı almamaktadır. Bu kapitalist sistemden nefret etmeye başlar...
2025 60. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2025 19:44
Çok güzel bir romanla geldim. Bu romanda hem imkansız aşkı, hem vicdanın uyanışını, fedakarlığı ve hukuk sisteminin adeletsizliğini göreceksiniz. Suçsuz yere yargılanan insanlar, sürgünler.... Her topluma bir prens Dmitriy Nehludov gibi insanlar gerekli. Ben kahramanımızı çok sevdim. Verdiği mücadele, yapılan yanlışı düzeltme çabası...... Yüzyıllar boyunca, suçlu olduklarını ileri sürdüğünüz pek çok insanı idam ettiniz. Kökünü kurutabildiniz mi? Kurutmak söyle dursun, suçlular çoğaldıkça çoğaldı. Üstelik bu suçlulara kendilerini mahkum eden, zindancı, sorgu yargıcı, savcı gibi başka suçlular da eklendi.
2021 64. kitabı
Okunma: 02 Ağustos 2021 21:25
Normalde klasiklerden uzak durmaya çalışıyorum çünkü tarzım değildir. Fakat bu ve birkaç klasikler elimde kalmış olduğu için okuma ihtiyacı duydum. Tolstoy’un yazdığı bu kitap eleştirel olmanın dışında biraz da Hristiyanlığa özendirme içeriyordu. İnsanların suçsuz bir şekilde mahkum olması, torpilin işlemesi, dayın varsa hayatının kolay olması, tanıdığın yoksa haklı bile olsan yoktan yere hayatını mahetmeleri ve bunun üzerine uzun süre sonra hiçbir suçun olmadığı anlaşılması üzerine hiçbir şey olmamış gibi davranılması… yani dünyamızda kaç sene geçerse geçsin hiçbir şekilde adaletin olmadığı, haksızlıkların devam ettiği, bir karakter üzerinden anlatılmaya çalışılmış. Zenginken hayatı sorgulayan, hayatın gerçeklerini gören bir insanın gelgitleri ve düşünceleri ile tekrardan dirildiği kitabın baş konusu olmuş. Fakat kitabın sonunda Hıristiyanlığın bu kadar övülmesi, incilden kesitler sunulması bana göre hoş olmamış. İnsanlık din ile değil kendi vicdanı, ahlakı ve içsel dünyası ile olan bir şey. Kitap boyunca bunu anlatmaya çalışıp kitabın sonunda incile bağlanması olmamış. Bunun dışında vurgulanmak istenen konu iyiydi. Klasik sevenler okuyabilirler…
2023 17. kitabı
Okunma: 08 Mart 2023 23:45
Bir insanın ölmeden Dirilişi... Gençliğinde yaptığı ve bir kızın bütün hayatına mal olabilecek bir hata. Bunun sonucunda yıllar sonra gerçekleşmiş olan ilk karşılaşmadan doğan pişmanlık, kendi kendiyle olan hesaplaşma ve vicdan azabı. Bütün bunları telafi edebilecek kadar zamanı var mı acaba... Tolstoy'un yaşamının son yıllarında yayınlanmış olanDiriliş, yazarın yıllarca hayatta arayış içinde olduğu hayatın manasını bulmaya çalışmasını, kitabın baş karakterine yansıttığını görmek mümkün. Yazar kitapta o dönem Rusya'daki yozlaşmış toplum yapısını ele almış, adaletsiz mahkemelerden, ahlak seviyesinin çöküşünden, özel toprak sahipliğinin halkı fakirleştirmesi gibi pek çok konuya değinmiş. Rus Edebiyatı meraklılarına özel bir baş yapıt bence.
Gelişemeyen İnsanlık
Puan vermedi
1900 başları Çarlık Rusyası, asiller, köylüler, adalet ve insanlığın yozlanmışlığı inandırıcı bir konuyla anlatılıyor, karakterler çok gerçekçi, tasvir ve anlatım sizi hikayenin içine alıp adeta hapsediyor. Farklı biçimlerde dünyada hala bu işler dönüyor.
2024 89. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2024 17:40
Katyuşa maslova ve Nehludov üzerine kurulu hikayede Nehludov baş karakter. Katyuşa’yı infaal eden Nehludov bir kez daha yolları kesişir ve hikayede başlar. Üçüncü göz tekniği ile aktarılmış bu
DirilişLev Tolstoy · İletişim Yayınları · 201921,5bin okunma
Diriliş - L. N. TOLSTOY (Bazı kitaplar ertelemeye gelmez, okumadan ölmeyin!)
2022 50. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2022 23:45
Okumadan önce korkutmuştu hacmi! Kalın gelmişti gözüme! Ah o lanet olası ön yargılar!
Vicdan Azabı
2023 55. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2023 21:47
#189729771 İnsan Neyle yaşar kitabı incelememde
Lev Tolstoy
dan detaylı olarak bahsetmiştim. Tekrara düşmemek için linkini bıraktım, oradan kısaca okuyabilirsiniz.
romanını Tolstoy 1899 yılında
DirilişLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202521,5bin okunma
Gücün haklı çıktığı yerde, adalet bekleme!..
2025 26. kitabı
Okunma: 11 Temmuz 2025 11:20
Bir prensin ahlaki uyanışını, ruhunun dirilişini, toplumsal eşitsizliğin farkına varışının hikâyesi... Baş karakterimiz Prens Nehlüdov tatil için gittiği halalarının yanında kalırken, evin
İnceleme
2025 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2025 09:24
Diriliş,,, Klasik Rus Edebiyatı buram buram nefes alıyor eserde. Realist, sorgulayan , ne yapabilirimin muhakemesini yapan bununla beraber şapkayı önüne koyup düşündüren , özeleştiriyle yaşamı anlamlı kılan yanlarını çoğu satırda hissettiriyor. Akıcı , sürükleyici, okunması keyifli bir eser.
DirilişLev Tolstoy · Funda Yayıncılık · 200421,5bin okunma

Lev TolstoyYazar · 205 kitap
Lev Tolstoy 28 Ağustos 1828 tarihinde Moskova'da doğdu. Babası Kont Nikolay İlyiç Tolstoy, 1812 Napolyon Savaşlarına katılmış emekli bir yarbaydı. Tolstoy romanlarında, insanoğlunun ne kadar değişik karakterli olduğunu vurgular. ''Savaş ve Barış'', ''Anna Karanina'' insan tahlileri ve canlı tasvirler bakımından birer baş eserdir. Lev Tolstoy'un kendini arayış serüveni ölünceye kadar sürdü. Karısı bile onu anlamadı. Tolstoy, bir çocuk gibi hayata küstü ve kaçtı. Seksen iki yaşındaki karanlık ve yağışlı bir Ekim gecesinde köyünden ayrıldı. Yolda hastalandı 7 Kasım 1910'da küçük bir tren istasyonunda hayata veda etti. Lev Tolstoy zengin bir ailenin çocuğu olarak Rusya'nın Tula şehrindeki Yasnaya Polyana adlı konakta doğdu. Çok küçük yaşlarında önce annesini, sonra babasını kaybetti, yakınlarının elinde büyüdü. Çocukluğundan beri gerçekleri incelemeye karşı büyük bir ilgisi vardı. Öğrenimini tamamlamak için Moskova'ya gitti. Çalışkan zeki bir öğrenci olarak başarı ve sevgi kazandı. Fransızcasını ilerletmiş, Voltaire'i ve J. J. Rousseau'yu okumuş, bu iki yazarın kuvvetli etkisinde kalmıştı. Yasnaya-Polyana'ya döndü, yoksul köylüler arasına katıldı. İlk eseri olan "Çocukluk"u bu sıralarda yazdı. Lev Tolstoy Bir süre sonra orduya girdi; Kafkasya'ya gitti. Kafkas halkının yoksulluk dolu yaşayışlarını ele aldığı izlenimlerle ilk gerçekçi hikâyelerini yazdı. 1854'te Kırım savaşı'na subay olarak katıldı. Sonra askerlikten ayrılıp Petersburg'a gitti. Bir kısım eserlerini oldukça sakin geçirdiği o yıllarda yazdı. Gene de içinde, aradığını bulamayan bir ruh çalkalanıyordu. Batı Avrupa ülkelerinde uzun bir gezintiye çıktı. Almanya, Fransa, İsviçre'de dolaştı. Yurduna dönüşünde gene Yasnaya-Polyana'ya yerleşti. Asalet ünvanlarından, lüksten sıkılıyordu. Köyünde bir okul kurdu. Bu okul, öğrenim, eğitim bakımından yepyeni bir kurumdu. Huzura kavuştuğuna kanaat getirdikten sonra, 1862'de evlendi. Lev Tolstoy evlendiğinde karısı Sophie Behrs kendisinden 16 yaş küçük olup henüz 18 yaşındaydı. Bu evlilik onun düzenli bir hayat özlemini giderecekti. Bu evlilikten 13 çocukları oldu; bu çocukların 3'ü bebek iken, biri 5 diğeri de henüz 7 yaşında iken öldü. Eserlerinden en kuvvetli olan iki romanı "Savaş ve Barış" ile "Anna Karenina'yı" bu dönemde yazdı. Karısı, eserlerini yazmasında en büyük yardımcısıydı. Hatta "Savaş ve Barış"ın düzeltmelerini 12 kez yapıp yazmıştır. Aradan bir süre geçince yeniden, bu sefer eskilerden daha şiddetli bir moral çöküntüsüne uğradı. Geniş halk yığınlarının, özelikle Rus köylüsünün yoksul, perişan durumu onu çok üzüyordu. Bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Kaba saba giyiniyor, giydiği her elbiseyi kendisi dikiyordu. Değişmeyen tek tarafı bıkıp usanmadan yazmasıydı. "Kroyçer Sonat", "Efendi ile Uşak", "Karanlıkların Gücü", "İman nedir", "İnciler", "Kilise ve Devlet", "İtiraflarım" hep bu yılların ürünleridir. Lev Tolstoy Eserlerinde insanlığın çeşitli meselelerine değinen Tolstoy'un dünya ölçüsünde bir sanat ve fikir değeri vardır. Kendi ülkesinin toplumsal siyasal çalkantılarını, halkının yaradılışını, yaşayışını büyük bir ustalıkla yansıtmıştır. Gerçekçi edebiyatın en büyük temsilcilerinden olduğu kadar, bir filozof ve bir eğitimci olarak da ün kazanmıştı. Yukarıda sayılanların dışında "Diriliş", "Gençliğim", "Çocukluk", "Hacı Murat", "Ayaklanış", "Sergi Baba", "Tanrı Bizim İçimizdedir", "Kazaklar", "Tesadüf", "İki Süvari" gibi eserleri vardır. Lev Tolstoy 82 yaşındayken, 1910 yılında öldü. Kış ortasında evini terk ettiğinde hasta düştükten sonra, Astapovo'da tren istasyonunda zatürre'den öldü. Polis, cenazesine katılmak isteyenlere ulaşımı sınırlandırmak için çalıştı, ama binlerce köylü cenazesinde sokakları doldurdular. 82 yaşında vefat eden Lev Tolstoy birçok kez büyük sıkıntılar yaşamıştır. Marksizm'den etkilenerek oluşturduğu mülkiyet konusundaki radikal fikirleri nedeniyle bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Bu sebeple ailesiyle arası açıldı. Hıristiyan anarşizmini geliştirmeye çalıştığı kitabı "tanrının egemenliği içimizdedir" kitabıyla yeni bir hristiyanlık akımı tanımlaması, Ortodoks Kilisesi tarafından aforoz edilmesine sebep oldu. Tolstoy, ömrünün son yıllarını büsbütün derbeder bir şekilde geçirdikten sonra, bir küskünlük sonucunda, evini bırakıp yollara düştü. Astapovo tren istasyonunda ölü olarak bulundu. Ölümüne zatürrenin sebep olduğu bilinmektedir. Hayatı boyunca yaşamın nasıl bir şey olduğunu anlamaya çalıştı. Eserlerinde bunu eksiksiz olarak yansıtmayı hedef edinmiş en büyük Rus yazarlarından birisi olarak edebiyat ve dünya tarihindeki yerini aldı.