2025 6. kitabı
Yani Suat’ın masumluğu o kadar övülüyorki sonradan Necip için hissettiklerini tasvip edemedim. Ama Süreyanın ben merkezciliği şımarıklığı belki Suat’ı bu noktaya getirdi. Yine de ay seviyor mu yok sevmiyor aman aşkımdan yandım yok unutucam onu draması boğdu beni.
Puan vermedi·351 syf.·
2021 5. kitabı
İlk Türkçe psikolojik roman olarak kabul edilen bu roman, Necib ile Suad arasındaki umutsuz ama karşılıklı asklarini anlatıyor. İki taraf da birbirine aşık olmasına rağmen bu aşk ikisi için de imkansızdı. Bakalım onlar mutlu sona kavusabilecekler mi yoksa hayatın onlara başka sürprizleri mi vardı?
Roman Tahlili
2024 39. kitabı
Okunma: 19 Eylül 2024 21:02
Mehmet Rauf’un Eylül romanı, 1901 yılında yayımlanmış ve Türk edebiyatında ilk psikolojik roman olarak kabul edilmiştir. Roman, dönemin toplumsal yapısını ve bireysel duyguların derinliğini inceleyen
2019 397. kitabı
Romanda Aşk-ı Memnu benzeri bir aşk üçgeni görmekteyiz. Ancak karakterler ve karakterlerin davranışları Aşk-ı Memnu'dan oldukça farklı. Konuyu herkes biliyordur, Suat ve Süreyya evlidir ve
2020 6. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2020 00:45
Ortalarına geldiğiniz de sonu ile ilgili merak uyandırıyor. Fakat başı için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Ben de ki 1983 yılın da İstanbul’da basılan 8. Baskılardan. İstanbul’a gittiğim dönem Beyoğlu’nda bir sahaftan almıştım bu kitabı. Merak uyandırıyor doğru,sıkılmadan okumanız dileğiyle..
2019 35. kitabı
Okunma: 09 Ağustos 2019 13:37
Elimde kitap kalmadığı için kütüphaneye gitmiştim. Gözüme çarpan "Eylül" romanını aldım, biraz içini karıştırıp arkasındaki özet bölümünü okudum. Türk edebiyatının ilk psikolojik romanı olduğunu öğrenince merak ettim ve okumaya başladım. Ama sadece başladığım bir işi yarım bırakmamak için bitirdim ve bitirmek için kendimi baya zorladım. Roman çok yavaş ilerliyor. Daha doğrusu ilerlemiyor. Büyük bölümü iki insanın kendi zihnindeki konuşmalardan ibaret. Pek bana hitap eden bir roman değildi açıkcası. Stefan Zweig'in "Bir kadının yaşamından yirmidört saat" ve "korku" kitaplarıyla benzer bir yönü vardı ki o da evli olan kadınların eşlerini aldatmaları ve romanların bunun üzerinden devam etmesi. Bu benim sadakat ve ahlak anlayışıma ters davranışlar olduğu için çok beğenerek okuyamadım. Romanın sonunu kitabın arkasındaki özet bölümünde yazmaları da biraz ilginç geldi. İlk psikolojik roman olması hasebiyle genel kültür adına okunabilir..
2020 14. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2020 16:28
Süreyya, karısı Suat’la birlikte babasının evinde kalmaktadır. Süreyya’nın kız kardeşiyle onun eşi de onlarla birlikte yaşamaktadır. Süreyya baba evinde kalmaktan, evin uzak bir yerde olmasının da
2008 28. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2008 00:00
Eylül romanı yasak aşk konusunu işlemektedir. Bu konuda diğer dönem romanlarından farklı olarak sadakatsizlikle bağlılık çatışması, romanda yasak aşkın önündedir. Nitekim romanın sonunda yasak aşklarına ürkek tutkuyla bağlı olan Necip ve Suat birbirine kavuşamaz..
2016 20. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2016 21:43
O zaman eylül doğada ilk korku ayı, faniliğin ilk hissedildiği ay, ilk faydasız ve yakıcı mücadele arzusu gibi, hayatın ne olduğunu anlayıp habersiz geçen güzel geçmişin özlemiyle boyun bükülmüş bir ay. Ayaklarının altında çamurlanmış çürük yapraklara bakarak "Evet, her şey çürüyor. Demek bizde çurüyeceğiz?" diye düşündü Suat. Demek ki çürüyecekti, o da çürüyecekti. Böyle, hiç bir mutluluk gelmeden, daha henüz, beklerken, özellikle hayatının nasıl gafil geçmiş olduğunu anladıktan sonra.
EylülMehmet Rauf · Norm Kitap · 201149,9bin okunma
Başyapıt... Peki kime göre, neye göre?
2025 23. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2025 17:51
Bugün incelemesini yapacak olduğum kitap ömrümden ömür yiyen ve uzun bir süre Türk klasiklerinden uzak durmama neden olacak bir kitap. Türk edebiyatının ilk başarılı psikolojik eseri sayılan Eylül...
EylülMehmet Rauf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202549,9bin okunma

Mehmet RaufYazar · 40 kitap
Mehmed Rauf Servetifünun romancılarından, 1875 yılında doğdu, 1931 yılında İstanbul'da öldü. Bahriye Mektebi'ni bitirdi (1893), deniz subayı oldu, staj için Girit'e (1894), Kiel kanalının açılış töreninde bulunmak üzere Almanya'ya (1895) gönderildi, dönüşte İstanbul'da Tarabya'da elçilik gemilerinin irtibat subaylığına atandı. 1908'den sonra bahriye'den ayrıldı, hayatını yazarlıkla kazanmaya başladı. Cumhuriyet devrinde kadın dergileri çıkardı, ticaretli uğraştı. On altı yaşındayken yazdığı Düşmüş adlı hikayesini İzmir'e, Halit Ziya'ya göndermiş, Halit Ziya da Hizmet gazetesinde basmıştı, daha sonra İstanbul'da Mektep dergisinde yazıları çıktı. Halit Ziya, Cenap Şehabettin, Hüseyin Cahit'le böylece önceden tanışan Mehmed Rauf, sanatının en başarılı eserini Eylül romanıyla verdi; psikolojik roman örneği olan Eylül'de olduğu gibi öteki eserlerinde de özellikle aşk maceralarını konu yaptı. Romanları: Eylül (1901), Genç Kız Kalbi (1925), Böğütlen (1926), Define (1927), Son Yıldız (1927), Kan Damlası (1928), Halâs (1929) Hikâye Kitapları: İhtizar (Cançekişme, 1909), Âşıknâme (1909), Son Emel (1913), Hanımlar Arasında (1914), Bir Aşkın Tarihi (1915), Üç Hikâye (1919), İlk Temas İlk Zevk (1923), Aşk Kadını (1923), Eski Aşk Geceeri (1924) Mensur Şiir: Siyah İnciler (1901, 1925) Oyunlar: Ferdi ve Şürekâsı (1909, filme de alındı: 1917), Cidal (Kavga, 1911), Sansar (1920), Ceriha (Yara, 1927)