Tasarımcı:
Ahmet Yanar

Eylül’e Dair...
2021 51. kitabı
Mehmet Rauf’un Dili: Mehmet Rauf , süslü cümleleri , “edebiyat yapmayı seviyor;özellikle doğa betimlemelerinde .Aynı Mehmet Rauf , “ edebiyat yapmadan” da güzel cümle kurulabileceğini
EylülMehmet Rauf · Anonim Yayınları · 201849,9bin okunma
Baskısına dikkat et mek gerekiyor ben okuyamadım eski Türkçe ile yazılmış çoğu kelimenin açıklamasına bakmak zorunda kaldım haliyle kitabı yarım bıraktım.
Duygu ve Düşünce
2021 57. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2021 17:43
İlk psikolojik roman ünvanına sahip olan bu kitap, ünvanına yaraşır biçimde psikolojinin çetrefilli dehlizlerinde sürüklemeyi çok iyi başardı. Genel olarak baktığımda çok zevk aldığım ve Türk insanını çok iyi yansıtan bu kitap; yasak ve olanaksız bir aşkı konu eden ve sonunda elem ve hüznün dans ettiği, gözümde sıradışılığını sıradan içerikleri farklı üsluplarla yansıtmasından kazanan alışılmışın dışında bir anlatıma sahipti. Kısacası herkese tavsiye ederim, iyi okumalar.
2019 16. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2019 18:53
Mehmet Rauf’un Eylül’ü ... Bakırköyde bir bağ evinde oturan süreyya ve suat çifti birbirlerini severek evlenmişlerdir. Sürayyanın kuzeni olan Necip onların aile dostudur ; sık sık gelip ziyaret eder ve yanlarında günlerce kalır. Sürayyanın istediği yaşam aslında bu değildir. Deniz kenarında bir yerdir. Fakat parasızlıktan bir türlü istediğini gerçekleştiremez ama suat onun bu durumuna dayanamayarak parayı babasından temin eder ve boğazda bir yalı kiralayarak oraya yerleşirler . Fakat süreyyanın sandal geziler , balık merakı derken karısı suat’ı ihmal eder. Necibin sıklıkla onlara uğraması ve suatla ilgilenmesi üzerine aralarında bir yakınlaşma olur ...
2022 14. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2022 13:04
Servet-i Fünûn Dönemi'nin nesir alanında en mühim şahsiyetlerinden olan Mehmet Rauf'un Eylül adlı romanı bildiğimiz üzere ilk psikolojik romandır. Süreyya ile Suat başlarda Süreyya'nın babasının evinde Boğazkesende bir bağ evinde sakin bir evlilik hayatı sürmekte iken Süreyya bu durumdan rahatsız olduğunu dile getirir.Suat ise bu duruma bir çare ararken Babasından bir miktar para isteyerek yazlık bir yalı kiralamak fikrine kapılır.Babası parayı gönderir ve Boğaziçi'nde bir yalı kiralarlar.Bu süreçte Süreyya'nın halasının oğlu olan Necip onlara destek olur.Yalıya taşınırlar,Süreyya kayık ile sık sık denize açılır.Lakin Suat rahatsız olduğu için evde kalmayı tercih eder.Necip de bu sırada yalıya sık sık gelerek onlara arkadaşlık eder.Suat ile Süreyya'nın Musîkîye olan ilgileri onları aynı noktada buluşturur.Suat zaman zaman piano başında bazı eserler çalar,Necip ise dinler ve hayranlık duyar.Necip Suat'ın vefasından,sabrından ruhunun güzelliğinde çok etkilenir.Zamanla bu aşka dönüşür.Aynı şeyi Suat da Necip için hissetmektedir.Bir çıkmaza doğru yol olan bu aşk romanın sonunda Suat ve Necib'in bir yangında alevler içinde kalması ile sona erer. Selametle..
2020 29. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2020 01:12
Eylül'ü eğitim hayatımda da çokça duyduğumdan, ilk psikolojik romanımızı okumaya başladığımda beklentim yüksek ve merakım fazlaydı. İlk bölümlerinde betimlemelerden, uzun ruh tahllillerinden biraz
2020 20. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2020 18:00
İlk psikolojik roman olan Eylül kitabını okurken sıkılmadım desem yalan olur. Okurken aşkı memnu yu çağrıştırdı ama fiziki bir yaşanmışlık olmadan sadece anlatımla geçiyor. Ortada bir aşk var ama bakışmadan ileri gitmeyen bir aşk bir bakışmanın bir hareketin ya da bir düşüncenin sayfalarca anlatıldığı bir aşk. Okumayanlar için beklentinizi çok yüksek tutmayın derim. Yüzeysel anlatım günlük gereksinimlerin içeriğine inmeden sadece yaşanan aşkın derinliği anlatılmış.
2020 14. kitabı
öz betimlemelere ve kişisel tahliller ağır basıyor. Zaman zaman akıcı olmaktan çıkıyor ama epeydir merak ettiğim bu ilki okumak genel anlamıyla keyifliydi
2026 2. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2026 11:00
Romanın kalbinde, kelimelere dökülmeyen ama her bakışta, her susuşta büyüyen bir tutku var. Necip, bir aile dostu olmanın verdiği o ağır sorumlulukla, kalbindeki fırtınayı dindirmeye çalışır. Onun aşkı öyle naiftir ki; Suat'a dokunamaz, onun yerine siyah bir eldiven tekine sığınır. Suat ise zarif bir sadakatle, kalbine düşen o yasak ateş arasında sıkışıp kalmış bir "Eylül" kadınıdır. Dışarıdan bakıldığında dingin bir deniz gibidir ama derinlerde devasa dalgalar saklar. Eşi Süreyya'nın dünyevi telaşları ve gamsızlığı yanında, Necip'in ruhundaki o ince sızıyı hisseder. Eylül bize en trajik ama belki de en birleştirici sonu hazırlar. Alevler her yeri sardığında, herkes dışarı kaçarken Necip, bir saniye bile düşünmeden kendini o cehennemin içine atar. Neden mi? Çünkü Suat içeridedir. Süreyya dışarıda çaresizce beklerken, Necip aşkının peşinden alevlere yürür.Bu sahne aslında romanın başından beri süregelen o duygusal hiyerarşiyi kanıtlar:Süreyya dışarıda(yüzeysel),Necip ise içeridedir(derin ve tutkulu). Romanın Sonu:Romanın adı gibi,her şey solar,biter ve geriye sadece küller kalır. EylülEylül Mehmet RaufMehmet Rauf
2020 5. kitabı
Okunma: 21 Kasım 2020 01:12
Eylül ilk psikolojik roman olması ile dikkatimi çekmişti. Okurken yoğun bir dönemde olduğum için yavaş ilerledi. Genel olarak konusu çok hoşuma gitti. Anlatım şekline aynı şeyi söyleyemeyeceğim malesef. Genel olarak beğendiğim bir kitap oldu. Suat ve Süreyya birbirine düşkün, çok iyi anlaşan bir çift. Süreyya'nın yakın arkadaşı Necip ise sürekli eve girip çıkan, evlenmeye çok karşı bir karakter. Süreyya ve Suat'ın tek sıkıntıları Süreyya'nın evden gitmek, ve boğaz manzaralı bir yalıda oturmak istemesi. Suat ise bu konuda kocasının çok üzüldüğü gördüğü için babasından para ister ve kocasına sürpriz yapmak için boğaz manzaralı bir yalı satın alır. Bu yalıya taşındıktan sonra olanlar olur. Necip kadınları sevmemesine rağmen Suat gibi bir eşim olsaydı belki evlilik düşünürdüm diye hep içinden düşünceler geçirmeye başlar. Süreyya ve Suat'ın araları gittikçe bozulur. Sonu hakkında daha fazla bilgi vermek istemiyorumsonu çok farklı bitiyor. Meraklanıp okuyun bence

Mehmet RaufYazar · 40 kitap
Mehmed Rauf Servetifünun romancılarından, 1875 yılında doğdu, 1931 yılında İstanbul'da öldü. Bahriye Mektebi'ni bitirdi (1893), deniz subayı oldu, staj için Girit'e (1894), Kiel kanalının açılış töreninde bulunmak üzere Almanya'ya (1895) gönderildi, dönüşte İstanbul'da Tarabya'da elçilik gemilerinin irtibat subaylığına atandı. 1908'den sonra bahriye'den ayrıldı, hayatını yazarlıkla kazanmaya başladı. Cumhuriyet devrinde kadın dergileri çıkardı, ticaretli uğraştı. On altı yaşındayken yazdığı Düşmüş adlı hikayesini İzmir'e, Halit Ziya'ya göndermiş, Halit Ziya da Hizmet gazetesinde basmıştı, daha sonra İstanbul'da Mektep dergisinde yazıları çıktı. Halit Ziya, Cenap Şehabettin, Hüseyin Cahit'le böylece önceden tanışan Mehmed Rauf, sanatının en başarılı eserini Eylül romanıyla verdi; psikolojik roman örneği olan Eylül'de olduğu gibi öteki eserlerinde de özellikle aşk maceralarını konu yaptı. Romanları: Eylül (1901), Genç Kız Kalbi (1925), Böğütlen (1926), Define (1927), Son Yıldız (1927), Kan Damlası (1928), Halâs (1929) Hikâye Kitapları: İhtizar (Cançekişme, 1909), Âşıknâme (1909), Son Emel (1913), Hanımlar Arasında (1914), Bir Aşkın Tarihi (1915), Üç Hikâye (1919), İlk Temas İlk Zevk (1923), Aşk Kadını (1923), Eski Aşk Geceeri (1924) Mensur Şiir: Siyah İnciler (1901, 1925) Oyunlar: Ferdi ve Şürekâsı (1909, filme de alındı: 1917), Cidal (Kavga, 1911), Sansar (1920), Ceriha (Yara, 1927)