Bez Ciltli

Mehmet Rauf

Bu kitapta bakışmaya doyacaksınız
·352 syf.·
2021 154. kitabı
Suat ile Süreyya evli ve mutlu bir çifttir . Yaz için Boğaziçi'nde bir yalı kiralayan bu çifti , hem akrabaları hem de yakın dostları olan Necip sık sık ziyaret eder . Necip , Suatı diğer kadınlardan farklı görerek ona hayranlık duymaya başlar ve zamanla bu hayranlık artık vazgeçemeyeceği bir aşka dönüşür . Bu aşk , her birinin yaşamında büyük felaketlere neden olacak çıkmazları da beraberinde getirir . " İlk psikolojik roman " olarak nitelendirilen Eylül'de Necip ile Suatın iç dünyalarına , bunalımlarına , dünya görüşlerine , çelişkilerine , gelgitlerine , çaresizliklerine ve yaşadıkları yasak aşkla toplumun ahlaki değer yargıları arasında kalmalarına geniş bir şekilde yer veren Mehmet Rauf , karakterlerin ruh hallerini de uzun çözümlemelerle tahlil eder . Hem de nasıl tahlil eder. İnsanı kanırta kanırta canını yaka yaka tahlil eder. Eylül ayından soğudum çok yoruldum. Gerçekten ne kadar yorucu bir ay oldu ayın ilk yarısı. Bu Eylül birçok yenilik gördüm. Birçok başlangıç yaptım. Birçok sonum oldu . Kitapta ayda yordu beni. İlk psikolojik roman olması adına güzel bir okuma deneyimi oldu. Sevgili 1k sizi seviyorum, diyebilecek kadar enerjim varsa ayın ikinci yarısı da biter gider diye düşünüyorum.
2021 16. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2021 17:57
Herkese merhaba! Okullarda hepimize ilk psikolojik roman olarak ezberletilen, çoğumuzun hâlâ aklının bir köşesinde duran Mehmet Rauf’un Eylül kitabının yorumuyla geldim. Kitabın konusu günümüz için fazlasıyla klişe ve basit bir konu olsa da anlatım açısından gayet başarılı bir romandı fikrimce. Suat ve Süreyya (Suat kadın, Süreyya erkek.) evli bir çifttir ve kafa dağıtmak için bir yalı kiralayıp oraya tatile giderler. Çok yakın dostları olan Necip de bu çifti orada sık sık ziyaret eder. Ve bu sık olan ziyaretler sırasında Necip’in Suat’a karşı içinde bastıramadığı sevgisi ve Suat’ın da Necip’e karşı hissettikleri ikisinin de hayatını altüst eder, ikisi de bu hisler karşısında kendileriyle savaşmaktan başka bir şey yapamazlar. Yazarın ağzıyla anlatılmış olan kitapta Süreyya, Hacer, Fatin gibi daha birçok karakter olmasına rağmen bu karakterlerin iç dünyalarına hiç yer verilmemiş diyebiliriz. Öyle ki iç dünyasını, hislerini ve düşüncelerini okuyabildiğimiz, hatta bunlara sayfalarca yer verilen bir tek Suat ve Necip var. Eylül, psikolojik türde bir kitap olduğu için bu uzun uzun anlatılan iç dünyalar gayet normal ama bazen akıcılığı bozabiliyor. Buna rağmen anlatım dili ağır değildi bence. Benim keyifle ve sıkılmadan okuduğum bir kitap oldu, Türk edebiyatı eserlerine ilginiz varsa tavsiyemdir.
Eylül kitap incelemesi:)
2025 13. kitabı
Okunma: 22 Mart 2025 01:52
Eylül, Türkçe edebiyat ürünleri arasında en çok incelenen, hakkında akademik ya da akademik olmayan birçok yazı yazılan beş on eserden biridir. "İlk psikolojik romanımız" olarak bilinen Eylül, gerçekten de Suat ile Necip'in iç dünyaları, bunalımları, aşkları, tereddütleri, dünya görüşleri, en çok da çelişkileri, kısacası psikolojik analizlerini eksiksiz bir şekilde yansıtan bir roman. Eylül, üçüncü şahıs anlatıcı tarafından, ancak genelde Necip ve Suat'ın bakış açısıyla anlatılır. Suat'ın Süreyya'ya olan ilgisi Necip'in genç kadına aşık olmasında önemli bir rol oynar. İlişki yaşadığı bütün kadınlardan ve son zamanlarda birlikte olduğu, "asıl hayatlarını oyuncular gibi unutmuş" olan Beyoğlu kadınlarından hiçbirinin iffetli olmadığını, hepsinden kötülük gördüğünü düşünen Necip, Suat'ı "namus timsali" olarak sever ilk önce; ruhunu sever onun. Ne var ki zamanla bu aşk maddeye de dönüşecek, genç kadının da ilgisi başlayınca yine namus tartışmalarına girilecektir. Necip'in dayanamayarak aşkını itiraf etmesi Suat'ın da ona karşı duyguları olduğunu fark etmesine yol açar. Bundan sonra roman iki gencin inişli çıkışlı ruh halleriyle gelişir. "Eylülde sanki bahara özlem duyan boynu bükük bir tazelikle, sanki üzerine çöken kışın, kendini yok etmek isteyen sonbaharın inadına kalıcı olmak, tekrar bahar olmak mücadelesi vardı."
İstanbul'u yaşadım.
2021 42. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2021 19:10
Suat Ile Necip'in yasak aşklarını mükemmel psikolojik çıkarımlar ile okuyoruz. Bana Genç Walterin acılarını anımsattı. Mehmet Rauf'un etkilendiği yazarlar arasında Goethe'nin olduğunu görüyoruz. Bu roman her şeyden öte benim için İstanbul... Betimlemeler öyle güzel ki; Tarabya'dan Beykoz'a sandal ile geçerken dalgayı da rüzgarı da hissettim. İstanbul özlemimi arttıran bu romana teşekkürleri borç bilirim.
Eylül İnceleme
2022 2. kitabı
(Kitabın sonuna dair bir spoiler verdim, kitabı okuduktan sonra incelemeyi okumanızı tavsiye ederim) Kitaptaki psikolojik tasvirler bir süre sonra ağır gelip sıkmaya başladı. Hep ne olacak acaba merakıyla kitabı okumaya devam ettim. Süreç ne kadar ağır ilerlediyse kitabın sonu da bir o kadar hızla bitti. Kitabın sonu sadece 2 sayfaya sığdırılmıştı sanki. Ondan öncesi uzun uzun ve sancılı ilerleyen bir gelişme bölümüydü. Sonu beklediğim gibi bitti, mutlu bir son beklemiyordum. Zaten mutlu sayılabilecek alternatif bile bence mutsuzdu. Her türlü mutsuz sayılabilecek bir sona sahipti diye düşünüyorum. Türk edebiyatının ilk psikolojik romanı ünvanını derinden hissettiriyor. Suat ve Necip’in psikolojik dünyaları içinde bir ara kaybolacağımı hissetsem de farketmeden kitabın sonuna geldim. Zaman zaman tasvirlerin beni aşırı bunalttığı ancak sonunu merak ettiğim için okumaktan kendimi alamadığım bir roman oldu kendisi.
Puan vermedi
Kitabı gerek isminden gerek ilk psikolojik roman olmasından dolayı çok büyük bir heyecanla okudum. Ancak beklentimi karşılamadı. Okuyacak olanların da ilgisini ilk psikolojik roman olması çekecektir. Yazar karakterlerin ruh halini son derece ayrıntılı yazmış. Ancak kitabın konusunun yasak aşk içermesi bir hayal kırıklığı. Mehmet Rauf’un kitabın ilk sayfalarında üstat olarak bahsettiği Halit Ziya Uşaklıgil’den etkilendiğini, tıpkı Aşkı Memnu benzeri bir kitapla yola çıktığını görüyoruz. Sonuç olarak her ne olursa olsun okumak bir bakış aşısı katacaktır ancak beklentiyi çok da zirvelerde tutmamakta fayda var.
2022 6. kitabı
" İlk psikolojik roman " olarak nitelendirilen Eylül'de Necip ile Suatın iç dünyalarına , bunalımlarına , dünya görüşlerine , çelişkilerine , gelgitlerine , çaresizliklerine ve yaşadıkları yasak aşkla toplumun ahlaki değer yargıları arasında kalmalarına geniş bir şekilde yer veren Mehmet Rauf , karakterlerin ruh hallerini de uzun çözümlemelerle tahlil eder.
Yorum
2021 76. kitabı
Okunma: 20 Ekim 2021 13:08
Merhaba bugün Eylül yorumu ile geldim. 😇 Hani ne yazacağınızı bilmediğiniz kitaplar vardır ya işte Eylül de böyle bir kitap. Arka kapak yazısında ve sunuşunda ilk psikolojik kitap olarak yazılmış. İlk başlarda Suat ve Süreyya'nın 5 yıldır evli olduğu ve Suat'ın Süreyya'nın endişelerini nasıl gidereceğini bilemediğini görüyoruz. Birde aile dostları Necip var her zaman ziyaretkerine gelir ve Suat'a saplantılı bir şekilde aşık olur. Bu kısımda aslında ihanetde demek doğru olacak bana biraz Aşk-ı Memnu'yu hatırlattı, bu eserde de ihanet vardı. Bu eseri çok ama çok merak ediyordum okudukça biraz çıldırdım fazlaca şok oldum, gerçekte bunları yaşayanların günümüzde dahi olması şaşırtmasa da bunları yapanların nasıl yapabildiğini nasıl cesaret ettiğini anlamakta zorlandım bu eserde de. O an nasıl bir duyguda ve psikolojide olduklarını başıma gelmeden anlayamam ama Allahda yaşatmasın böyle bir şey.
Roman
2021 47. kitabı
Türk edebiyatının ilk psikolojik romanı. Necip ile Suat'ın iç dünyaları, bunalımları, dünya görüşleri, çelişkileri, gelgitleri, çaresizlikleri ve yaşadıkları yasak aşkla toplumun ahlaki değer yargıları arasında kalmaları. Toplum belirleyici. Karakterlerin uzun zun ruh halleri çözümlenmiş. Klasiklerin ilk girişleri vardır ya betimlemeler, ruh halleri. Eylül' ün tamamını bunlara benzetebiliriz. Yapı bakımından Suç ve Ceza tadı aldım sanki. Keyifli okumalar. Tavsiye edilir.. :)
İnceleme
Puan vermedi
Mehmet Rauf’tan okuduğum ikinci eserdi. İlk olarak Genç Kız Kalbini okuyup yazara ve kalemine bayılmıştım. Eylül’ü ise okumayı hep istiyordum ama biraz gözümü korkutuyordu. Türk Edebiyatının ilk psikolojik romanı kabul edilen Eylül de Suat ve Süreyya adlı 5 yıllık evli çiftin aileleri ile birlikte her yaz tıkılıp kaldıkları yazlıktan Süreyya’nın isteğiyle ayrılmaları ile başlıyor hikayemiz. Aralarında hiçbir sorun yokmuş gibi gözüken ve mutlu bir evlilikleri olan çiftimiz aslında göründüğü kadar mutlu değil. Süreyya’nın istekleri için kendinen feda eden ve eşi mutlu olsun diye kendini yiyip bitiren bir Suat var arka planda. Süreyya’nın beğendiği yazlığa gitmek için babasından para alan Suat ve Süreyya’nın yazlığa taşınması, Süreyya’nın yakın dostu ve kuzeni olan Necip’”n de davet edilmesiyle Suat Ve Necip arasında gözlerde ve sözlerde kalacak bir yasak aşk macerası başlıyor. Okurken yer yer çok sıkıldım, bazı yerlerde karakterlerin iç sesini dinlemekten yoruldum ama eser anlattıklarıyla ve dönemiyle çok güzeldi. Sonu zaten… Listenizde olması gereken bir eser.

Mehmet RaufYazar · 40 kitap
Mehmed Rauf Servetifünun romancılarından, 1875 yılında doğdu, 1931 yılında İstanbul'da öldü. Bahriye Mektebi'ni bitirdi (1893), deniz subayı oldu, staj için Girit'e (1894), Kiel kanalının açılış töreninde bulunmak üzere Almanya'ya (1895) gönderildi, dönüşte İstanbul'da Tarabya'da elçilik gemilerinin irtibat subaylığına atandı. 1908'den sonra bahriye'den ayrıldı, hayatını yazarlıkla kazanmaya başladı. Cumhuriyet devrinde kadın dergileri çıkardı, ticaretli uğraştı. On altı yaşındayken yazdığı Düşmüş adlı hikayesini İzmir'e, Halit Ziya'ya göndermiş, Halit Ziya da Hizmet gazetesinde basmıştı, daha sonra İstanbul'da Mektep dergisinde yazıları çıktı. Halit Ziya, Cenap Şehabettin, Hüseyin Cahit'le böylece önceden tanışan Mehmed Rauf, sanatının en başarılı eserini Eylül romanıyla verdi; psikolojik roman örneği olan Eylül'de olduğu gibi öteki eserlerinde de özellikle aşk maceralarını konu yaptı. Romanları: Eylül (1901), Genç Kız Kalbi (1925), Böğütlen (1926), Define (1927), Son Yıldız (1927), Kan Damlası (1928), Halâs (1929) Hikâye Kitapları: İhtizar (Cançekişme, 1909), Âşıknâme (1909), Son Emel (1913), Hanımlar Arasında (1914), Bir Aşkın Tarihi (1915), Üç Hikâye (1919), İlk Temas İlk Zevk (1923), Aşk Kadını (1923), Eski Aşk Geceeri (1924) Mensur Şiir: Siyah İnciler (1901, 1925) Oyunlar: Ferdi ve Şürekâsı (1909, filme de alındı: 1917), Cidal (Kavga, 1911), Sansar (1920), Ceriha (Yara, 1927)