Germinal

Çevirmen:
Hamdi Varoğlu

2021 49. kitabı
Okunma: 02 Ekim 2021 00:45
Nasıl ki bir durumu nitelemek için onun tanımının bilinmesi bir şarttır, aynı zamanda biz insanlara atfedilen ve hayat boyunca omuzlarımızda ağırlığınca da taşıdığımız kelimeleri, yüceltilişleri de bilmeli, tanımalıyız. Üstelik ne denli özgürlük naralarının atıldığı ve kişisel olarak atfettiğimiz kendimize özgü hayatların sahibi olsak da sormalıyız.. Özgürlük nedir ve elbet sorumuzu oluşturan, konumuzu oluşturan bir kıstas, Başarı nedir? Neyi niteler ve asıl soruyla, Başarı Kimdir? Yeryüzüne şöyle bir albenisiyle, o tüm parlak ışıklarıyla, elmaslara da benzetiyorum ya bazen, baktığımızda gördüğümüz şey nedir peki? Muhakkak ki gün üzere telaşına ve dahi kaygısına düştüğümüz bir mesele bulutların ardından göz kırpacaktır bize. Misal, gündüz vakitleri, açlıktan kırılan ve bizim hiç ilgilenmediğimiz kim bilir konumuzu dahi oluşturmayan bir kıtada ismini dahi bilmedikleri bir mısır tanesine benzetebiliriz göğü. Keyfimizde yerindeyse üstelik, bizi bekleyen bir sofra ve bir aile, başımızı sokacağımız bir yuva, bir çatı ve kemiklerimizi ısıtan bir sıcaklık varsa, özellikle havaların soğuduğu topraklarımızda.. Söyledim ya bu bizi ilgilendirmeyen ya da seni, aslında da beni, bizi ilgilendiren bir mevzu tam olarak. (...) Bakışlarını gökyüzünün elmaslarından, o büyüleyici semadan aldığın vakit veyahut çaldığın mı demeliyim, karşılaşmayı umduğun nedir peki? Ve farz edelim ki karşımızda Émile Zola var. İlk yapmaman gereken şey bir *arkadaş tavsiyesidir unutma, çağının sana taleplerin ölçütünde baş döndürücü bir hızla sunduğu ve karşılık olarak sade ve sadece düşünmemeni, en verimli çağındayken üstelik, gençliğinde, nesillerinin bir meşalesi de vazifesindeyken sorgulamamayı öğütlemesidir ve senin yazardan sakın bu hususla bir imza isteğin ki olmasın. İmza bir kimliktir, bir
Tavşan Polonya:)
2020 54. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2020 21:07
Pandemi gunlerinde evde kitap okumaktan artik kitaplarin sonu ve icerigi daha bir tahmin edilebilir hale geliyor. Emile Zola'dan ilk okudugum eser oldu. Sevdim mi? Sevdim. Ama V.Hogo ve diger Fransiz yazarlarin okudugum kitaplarin tarihleri boyle peşpeşe yakın zamanlar olunca "ya bu Fransizlar ne lanetli milletmis" gibi bir hissiyat olustu :) Nedense Rus edebiyatini okuyunca daha bir sever olmustum onlari fakat Fransizlar icin tam aksi söz konusu! Kitabin konusuna gelirsek; Etienne, genclikte dunyayi degistirebilecegini dusunen asıl kahramanimiz. Insanlik o zamandan beridir işçi haklarini gelistirmeye calisir da bu kadar mi beceriksizlik olur? Bir arşın boyu yol gidilememiş. Eger Zola kitaplarinda emek,sermaye, calisan haklari vs konulari uzerinden devam ettiyse yilda 1 okumak yeterli benim icin. Insan okudukca haline daha cok uzuluyor! Gelelim kitabin baskısina; ben Yordam edebiyattan okudum. Cevirmen Hamdi Varoglu. Bu eseri ilk kez Turkceye ceviren de kendisiymis zaten ve Atilla Ilhan'a gore "en iyi Zola cevirmeni"ymis. Ben bir iki yer dışında sıkıntı yaşamadim. "Halde" kelimesinin bu kadar fazla kullanilmasi hosuma gitmedi sanirim:) ama cokta onemli degildi. Okumasi cok zor olmayan, insanı dusunmeye ve sorgulamaya iten guzel bir eserdi. Okumayi dusunenlere tavsiye olunur. Keyifli okumalar dilerim:)
Germinal
2020 3. kitabı
Zola nın kaleminden çıkan muhteşem bir eser daha ama başlamadan önce Meyhaneyi okumanız şiddetle tavsiye edilir. İlk sayfalardan sonra kurgusu ile tasvirleri ile bir anda kendinizi Kuzey Fransa da bulup sabahları kilometrelerce yol yürüyüp madenlere girip gece açlık için de meyhaneler sığınan insanlarla yan yana oluyorsun. Burjüva ya sömürüye karşı sizde ayaklanıyorsunuz. İşleyiş konu o kadar iyi ki ilk sayfadan sonra ilmik ilmik örmüş kurgu yu ve sonun da o başkaldırının içinde oluyorsunuz. Özellik Soma faciası dönemin de okuduğum için bıraktığı etki daha yıkıcı. Okurken kömür kokusunu burnunuz da hissedeceksiniz. .Natüralizm bence dünyada ki en iyi eseri.
2019 9. kitabı
Yazı, içerik hakkında bilgi içerir. Bazı kitaplar vardır ki, size acı çektirmek için, sizi, var olduğunuz konforlu hayattan çekip dünyada bir yerlerde gerçekleşen yüreğinizi burkacak olayları anlatmak için yazılırlar. Germinal işte böyle bir kitap. Gazap Üzümleri'ni okuduğumdan beri bu derece üzüldüğüm, bu derece çaresiz hissettiğim bir kitap okumamıştım. Montsou maden ocağının işçileri, her gün zar zor doyurdukları karınlarıyla borç içinde yüzerek yaşamakta, yaşama tutunmaya çalışmaktadır. Yüzyıllardır başka bir yol bilmeyen işçiler bütün hayatlarını madene adarlar. Ancak gün gelir ki İşletme'nin ücretlerde değişik tarife uygulama yapmaya başlamasıyla birlikte işçiler aç kalacağını fark eder ve neyi, nasıl, neden yapacağını bilemeyen Etienne önderliğinde başkaldırırlar. Ve sermaye ile emeğin, kapitalizm ile sosyalizmin savaşı başlar. Kitap boyunca grevin maden işçilerinin hayatındaki yıkımlarına tanık oluyoruz. İşçilerin ortalığı yakıp yıktığı sahneler ve madende göçük altında kalınan sahneler gerçekten etkileyici, hayatım boyunca unutamayacağım satırlardı. Germinal bende en çok çaresizlik hissi uyandırdı. Göçük altında kurtarılmayı beklerkenki çaresizlik, patrondan emeğinin karşılığını alamayış karşısında kalınan çaresizlik, açlıktan ölmeyi beklerkenki çaresizlik, bakkaldan veresiye alabilmek için bakkala kadın ve kızları göndermedeki çaresizlik... Bütün bunlar insanın boğazında kocaman bir yumru oluşturuyor. Bütün bunları hazmedemiyorsunuz . Böyle olmamalı diyorsunuz kendinize ama böyle oluyor. Kendinizi karakterin yerine ağlamak isterken buluyorsunuz. İşçilerin hayatlarını ve madenleri çok detaylıca inceleyen Zola mükemmel bir iş çıkarmış ortaya. Asıl üzücü olan tarafsa aynı maden işçilerinin problemlerinin yüzyıllardır hala devam ediyor olması. Keyifli
GerminalEmile Zola · Yordam Kitap · 201614,3bin okunma
Emile Zola'dan harika tasvir.
2019 1. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2019 12:22
Emile Zola, kapitalist düzenin embriyo aşamasında, 1800lerde işçi sınıfına çektirdiklerini ve onların bu hayatının aksine, burjuvazinin yaşadığı rahatı ve refahı, iki sınıf arasındaki çelişkileri harika bir biçimde tasvir etmiş. Bu çelişki sonucu işçi sınıfının eyleme geçmesi, bu eylemin zorunluluğu ve eylem içerisinde yapılmaması gerekenler, yapılan olay içinde çok güzel ortaya konmuş. Sonda ise kitlenin yenilişi, eylemin başarısızlığı ve haklık kendisine öncülük edenlere bir anda düşmanlığı ile konjoktürün ve bilincin önemi güzelce resmedilmiştir. 1800ler kapitalizmini anlatan harika bir romandır. Mutlaka okunmalı, okutulmalı.
2023 26. kitabı
Okunma: 31 Mart 2023 21:32
Merhaba. Unutulmayacaklar listesine bir yenisinin daha eklenmesi mutluluğuyla rafa kaldırdım kitabımı. Germinal tam bir emek sömürüsü anlatımıydı. Açlığın, direnişin, insanlıktan çıkışın, kinin, nefretin, umudun bu kadar güzel anlatıldığı nadir kitaplardan bence. 7'den 70'e madende çalışılan, açlığın had safhada yaşandığı ve bunun getirisi olarak öfkenin de yine 7'den 70'e yaşandığı yerler ve zamanlar... Bir yanda açlık ve karanlığa mahkum insanlar, diğer yanda bir eli yağda bir eli balda hayata pembe bir pencereden bakanlar. Sadece maden işçilerinin değil maden kuyularına indirilen atların da hikayesiydi bence. Onların da duyguları, karanlığı, özlemi çok güzel anlatılmıştı. Filmi de varmış, mutlaka izleyeceğim. Kitapla kalın.
2021 5. kitabı
Öncelikle bu kitabı okurken kitap okuyor gibi değil film izliyor gibi hissediyorsunuz. Yaşanan sefilliği, berduşluğu o kadar iyi anlıyorsunuz ki etkilenmemek elde değil. Biraz ağır ve detaylı bir eser ama bir o kadar gerçekçi. Natüralimzin kurucusu Emile Zola olayları bütün çıplaklığıyla anlatıyor. Burjuvazinin tıpkı ayrı bir evrende gibi yaşaması ve proleterlerin hep acı çekmesi, ölmesi, aç, ateşsiz, susuz kalması gerçekten çok çarpıcı. Olay geçişleri çok fazla şaşırtıyor. Darwin, Bakunin, Marx, Engels okumaları yapıyorsanız hayli keyif alacaksınızdır. Sosyalizmin her halini kitapta buluyorsunuz. İnsanların derinlerinde gizli duran ve ezilmişliğin verdiği o başkaldırı ateşinin körüklenmesinin gerektiğini tam anlamıyla anlıyorsunuz.
2019 12. kitabı
Kitap sizi işçilerin çektiği acı ve zulümü tattırıp yer altındaki hisleri tatmanıza imkan veriyor, bu yanı en hoş yanı olsa gerek fakat çok fazla cinsellik ve açlık yakarışları bünyenizi zora sokabilir bu ölçüde dikkatli olun benden demesi
Grev ve Açlık
2023 7. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2023 15:12
Emile Zola, natüralist yazarlardan, hatta bu akımın öncülerinden demek doğru olur. Yahudi asıllı Dreyfus isimli yüzbaşıyı savunduğundan dolayı ülkesi Fransa yı terk edip, İngiltere de yaşamak zorunda kalmıştır. Daha sonra yaşamının ilerleyen senelerinde bu davadaki tutumun doğru bulunması ve davanın tersine dönmesi nedeniyle ülkesine tekrar dönebilmiştir. Bu davanın neticesinden sonra ülkesinde ulusal kahraman haline gelmiştir. Zola da yoksul bir ailenin çocuğu idi. Babasını erken bir yaşta kaybetti. Zola nın ilk üstadı Alexandre Dumas, sonra Victor Hugo, en son olarak da Alfred de Musset olmuştur. Okul hayatı onun başarısızlıkla neticelenmiştir. Tamamlayamadığı öğrenimden dolayı iş aramaya başlamış ve en sonunda yazar olmaya bu şekilde karar vermiştir. İncelemesini yaptığım Germinal i 2.İmparatorluk döneminde yazmıştır. Bu dönemde en önemli 3 eserini de yazmıştır. Dönem Devlet Darbesi ile Sedan Bozgunu arasında kalan dönemdir. Meyhane ve Nana da yine bu dönemde yazılmış ve yazarın en verimli dönemi olmuştur. Zola, ölümü duman zehirlenmesi ile olmuştur. Ama gerici gruplar tarafından Dreyfus Davası ile alakalı bir intikam olarak suikast sonucu öldü diyenlerin sayısı da halen hayli fazladır. Germinal kitabını iyi bir şekilde analiz edebilmek için bence önce çıkış noktasını iyi bir şekilde bilmek gerekmektedir. Öncelikle Germinal Fransa da bir ayın adıdır. Baharın doğuşunun olduğu aydır.İşçi grevine yani bu halkın uyanışına bir gönderim vardır. Büyük Anzin Madenci Grevinden etkilenerek Zola bu kitabı yazmaya karar vermiştir. 10bin maden işçisi katılmış ve ulusal çapta büyük bir yankı uyandırmıştır bu olay. 3bin asker ile olay bastırılmış ve aynı kitaptaki gibi madenciler bu olay neticesinde hiçbir şey elde edememiştirler. Zola bu kitabı yazabilmek ve madencilerin iç dünyasını daha net
GerminalEmile Zola · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201914,3bin okunma
Yoksulluk, devrimin ve suçun anasıdır
2026 3. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2026 12:05
Germinal kitabında madencilerin nasıl zorlu ortamda çalıştıkları, bireylerle ilişkilerini ve yaşamları ve bunun sonucunda isyan ederek, işçilerin zorlu grev öyküsü anlatılır ve bu öykünün sonu, üzücü, başarısız ve mutsuz biter. Bu dönem Fransız devriminden sonraki dönemdir. Bu madenciler, Fransa’nın Montsou kasabasındaki işçilerdir. Bu kasaba Türkiye’deki Soma gibidir. Babadan oğula aktarılan statü vardır. Çocuk doğar madenci olur , onun çocuğuda madenci olur. Ölümleri de genelde madende olur. Çünkü çalıştıkları koşullar çok ağırdır , tünelin 554 metre derinlikte olması da bu ağır şartların en büyük sebeplerindendir ayrıca zamanlarının çoğu madende sefillik içinde geçiyor. Bu yüzden kişisel olarak da kendilerini geliştiremiyorlar. Ellerini yıkadıkları su bile siyah renktedir, çalıştıkları madende hiçbir güven ortamı yok ve sık sık da göçükler olmaktadır. Madenciler bu göçükler altında can vermektedir.. İşte romanda bu şartları çok realist bir şekilde işliyor. Roman da genel olarak görülen kalabalık işçi ailelerdir ve bu kalabalık işçiler bazen 3 metre kare içinde yaşamak zorunda bırakılmıştır . Bu ailelerde yaşayan insanların özel hayatları olmadığı gibi sefalet içinde yaşamaktadırlar. Ailenin dedesi Bonnemort, çocuk yaşlarda madene inmiş ve madende üç kez ölme tehlikesi geçirmiştir. Fakat kurtulmuştur. Bu ailede çoçuklar da dahil olmak üzere 5 çalışan var. Roman da çocuk işçilerin ruh halleri, sorunları hakkında da durulmuştur. Fakat 5 çalışan olduğu halde aldıkları ücretleri toplayınca bile ailenin ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olmuyor. Ve bu genel durum da işçileri isyana, greve götürüyor. Aynı ücretle, işçiler 10 sene önce geçinebiliyorken geldikleri durumda geçinemez hale gelmiştir. Çünkü aldıkları ücretler firma tarafından düşürülmüştür. Ayrıca firmanın
GerminalEmile Zola · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201914,3bin okunma

Emile ZolaYazar · 56 kitap
Émile François Zola (2 Nisan 1840 – 29 Eylül 1902), Fransada natüralizm akımının öncüsü olan ünlü bir yazardır. Zolanın edebiyat dışındaki şöhreti ise, Dreyfus Davasında takındığı aydın tavrından kaynaklanmaktadır. 1897 yılında Fransız ordusunda Yahudi olması nedeniyle askeri yargının duyarsızlığına kurban giden yüzbaşı Dreyfus’u hükümetin bütün baskılarına rağmen savunan ve Fransa devlet başkanına hitaben “İtham Ediyorum” makalesini yayınlayan Zola, baskılardan dolayı Fransayı terkedip bir süre Londrada yaşamak zorunda kaldı. Çabaları sonucunda Dreyfus Davasının yeniden görülüp adaletin yerini bulması sonucu yurduna döndü. Émile Zola, 1902 sonbaharında,kaldığı otelin yatak odasında duman zehirlenmesinden öldü. “Nana”, “Germinal” ve “Meyhane” en tanınmış romanlarıdır.Tüm romanlarında,doğal ve gerçekçi bir tarzla,hayatın zorluklarından bahsedilir.Örneğin Nana adlı romanda yokluktan dolayı batağa sürüklenen bir genç kızın dramı,büyük bir gerçekçilik ve dramla anlatılır.