Günümüz Türkçesiyle

Gulyabani

Hüseyin Rahmi Gürpınar

2025 28. kitabı
Okunma: 17 Mart 2025 01:40
Hüseyin Rahmi Gürpınar okumanın tadı damakta kalır dostlar. Üniversite yıllarımda zorunlu okurken bile keyif alırdım. Tabi o zaman vizeydi, finaldi,büttü derken biraz daha farklı olurdu. Gulyabani yıllardır çok iyi bildiğim ama baştan sona okumadığım bir eserdi dediğim gibi ben Gürpınar'ı çok severim fırsattan istifade edineyim dedim. Çocuklar deneme olurken yarısını geçmiş buldum kendimi kalan 20 30 sayfada az önce bitince geriye sizle paylaşmak kaldı. Başlamadan önce bu kitabın bir üçleme olduğunu hatırlatmakta fayda var Kendi deyimiyle Garaib Faturası Külliyatı 'nın ilk eseri Gulyabani ikincisi Cadı üçüncüsü üzerine farklı görüşler olsa da bence Cadı Çarpıyor olsa gerek diyorum ve romana geçiyorum Kitap bir koca karının (kitapta öyle geçiyor) Gürpınar'a harika mektubu ve onun cevabı ile başlıyor. Muhsine Hanım konu komşu topluyor başlıyor hikayata anlıyoruz ki bunu düzenli olarak yapıyor. Gençlik yıllarında dul kalmasıyla anne tarafından tanıdığı bir kadın tarafından kaldırılıp dere tepe düz gidip bir köşke hizmetçi oluyor,aman ne köşk in,çin,peri bir de Gulyabani iki de saf hizmetçi ah bir de evin soylu hanımı köşkün sahibi akıldan da biraz karışıkca okurken gırgır şamata zaten.Fakat Muhsine bu durumdan çok da eğlenmiyor bu saçma durumdan kaçmak isterken iyice içine düşüyor bu doğaüstü şeylere saplanıp kalıyor ta ki karşısına Hasan çıkana kadar önce perisi sonra kendisi derken Muhsine'nin de köşkün de alınmasını okuyoruz.Ee neyden aranıyor derseniz bu deli saçmalarından yahu. İnsanın saflığının ne kadar kötü sonuçlar doğuracağını harika dil ve üslupla gözler önüne seriyor roman saflıktan kastım saf kötülük,hırs,yalan dolan malum...
2026 3. kitabı
Okunma: 15 Mart 2026 16:09
Türk romanının fantastik türünün ilk örneklerinden sayılan Gulyabani, gerçekten tek kelime EFSANE bir romandı benim için. Kitaba başlarken bir günde bitireceğim aklımın ucundan bile geçmezdi ama kitap o kadar sarıyor ki elinizden bırakamıyorsunuz. Kitapta Muhsine karakteri dul kaldıktan sonra Üsküdar'ın sessiz kırlarındaki bir çiftliğe hizmetçi olarak gitmek zorunda kalır. Bu çiftlikte doğa üstü varlıklar vardır ve bu varlıklar evin hanımı, iki hizmetçi kadını ve yeni hizmetçi olan Muhsineyi delirtme noktasına getirerek her gece korkutur. Fakat iş aslında sanıldığından çok farklıdır. Bu doğa üstü varlıklar bizlere hiç yabancı gelmeyecek, içimizde bulunan cinsten varlıklardır. Konağın kahyalarından biri olan Hasan yeni gelen hizmetçi Muhsineye aşık olur ve hem onu hem ev sakinlerini kurtarmak için olayları açığa çıkartmak için uğraşır. Ve sonunda muvaffak olur. Türk edebiyatının eşsiz eserlerinden biri olan Gulyabani hem günlük hayatta sıkça karşılaştığımız korkunç varlıkların gerçek yüzünü hemde Muhsine ve Hasan arasındaki saf aşkı anlatan harika bir romandır. Bu harika eseri gönül rahatlığıyla herkese önerebilirim.
2025 7. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2025 19:30
Spoiler içerir! . . . Acaba gördüğümüz her şey gerçek mi yoksa koca bir yalandan mı ibaret? İnsanların inançları kullanılarak onları korkutup malına mülküne büyük bir oyunla el konulmuş bir de üstüne evin hanımı delirtilmeye çalışılmış. Bazı noktalarda kızsamda konakta yaşanan olaylar komik bir dille anlatılmış. Periler gamgam yamyam derken okurken zaman nasıl geçiyor anlamıyor insan. Açıkçası kitabı okumadan önce süt kardeşler filmiyle kitabın olay örgüsünün benzer olacağını düşünmüştüm fakat gulyabani dışında çok bir benzerliği yoktu. Biraz eğlenmek akıcı bir kitap okumak isteyenler kitaba şans verebilirler.
2025 2. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2025 20:12
Hurafelerle dolu Yediçobanlar Konağına çalışmak için giden Muhsin’e hanımın yaşadığı macera, korku, komedi dolu günleri anlatan, tiyatro oyunu tadında bir kitap.
2024 21. kitabı
Okunma: 05 Temmuz 2024 12:10
Gulyabani ~ Hüseyin Rahmi Gürpınar . Alıntılar; . Şekerim, gönül kimi severse güzel odur. Aşkla büyülenen kalpler, ruhlarının tutkun olduğundan başkasıyla ateşlerini söndüremezler. . Benim adım Şefika, Şefika, Şefika... Anamınki Refika, Refika , Refika... Babamınki Tayyar... Yaklaşma ha salar... Hurma dalı... Aktı balı... Yarın salı... Deli karı... Çıkar dilini... Salla belini... A... Deli deli tepeli, eski hamam küpeli... Alemin aklını mezada çıkarmışlar da yine herkes kendininkini beğenip almış. Akılcığımı kimseninkine değişmem vallah... . Kitap Yorumu; . Herkesin izlediğiyle bildiği kadar olan bir kitapla geldim. Lakin kitap herkesin izlediği gibi bir kitap değil! İçerisinde öyle gerçekçi şekilde anlatım var ki, acabalara düşüyorsunuz. Çünkü algı olarak hep o Kemal Sunal var Adile Naşit var zencük :) dadı bir de. Yani bazı yerlerinde güldüm gerçekten okurken tebessümler ettim bazı yerlerinde de acaba olabilir mi durumları yaşadım kalem çok hoşuma gitti. Hani anlatmaya kalksam bütün spoilerları verecekmiş gibi hissettiğimden daha fazla yazamıyorum ama hani okumayı düşünen listesinde olan varsa tereddütsüz okuyabilir. Kitapla kalın!
Gulyabani İncelemesi
2025 229. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2025 19:38
Son zamanlarda okuduğum en eğlenceli ve çokça keyif aldığım kitap olabilir. Kitabı alırken pek bir beklentim yoktu ancak güzel bir deneyim oldu. Bu roman 1911 yılında, Dünya savaşından hemen önce, Osmanlı İmparatorluğunun sıkıntılı zamanlarında yazılmış. O zamanlar bildiğimiz gibi Türk romancılığı yeni yeni gelişmekteydi. Bu kitapta romancılığın gelişiminin izleri belli olsa da rahatsız edici düzeyde bir acemilik yok. Yer yer eski kelimelere sahip olsa da gayet akıcı bir şekilde okunabiliyor. Kitabın eğlenceli kısmı ise anlatılan içerikte. Periler, cinler, inler ve hayaletlerle dolu bir çiftliğe hizmetçi olarak gelen Muhsine’nin yaşadıklarını, yine kendisinin ağzından dinliyoruz. Bu kadar da olur mu canım dediğimiz yerler de olurken, çiftlikte yaşayan kadınların korkularına şahit oluyoruz. Psikolojik unsurların da yer aldığı romanın içeriğinden daha fazla bahsedersem, kitabı okumak isteyen insanların keyiflerini kaçıracak bilgiler verebilirim. Özetle, bu roman, çıtır çerezlik olarak nitelendirebileceğim, insanı yormayan ancak keyifli bir deneyim sunacak bir roman. Gönül rahatlığıyla önerebilirim.
2025 15. kitabı
son on sayfaya kadar gizemi koruyup sonda patlatmasına bayılıyorum ya kesik baş ve cadı kitaplarında da benzer olay örgüsü vardı ama hiçbir zaman sıkmıyor gerilim ve merak dolu gidiyor sonuna kadar müthiş bi eleştiri canım dedem
2025 19. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2025 13:45
Türk edebiyatının mistik, fantastik bir kitabı şimdi bitirdim. Çok beğendim, büyük keyifle okudum, güldüm, eğlendim, bazen Muhsin Hanım için çok korktum, siz de vaktinizi ayırın bu güzel kitabı mutlaka okuyun. Ve şunu eklemek isterim ki, tekrar ve tekrar emin oluyorum ki bir insani manipüle etmek, kontrol altına almak için en güçlü bir silah korkudur…!
Düşünce
Süt kardeşler sanmıştım!!
2024 4. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2024 00:00
Yıllar Kemal Sunal'ın, Süt kardeşler keyifle izledim. kitabı okuyama başlarken çokta hevesli değildim filmi birçok kez izlediğim için. Ama Süt Kardeşler filmi ve gulyabani kitabı çok farklı okuyunca anladım. :) Şiddetle tavsiye ederim.
2026 10. kitabı
Filmini kaç kere izledim bilmiyorum bu filmlerle büyüdüğüm için ayrı bir tat veriyor her seferinde bir de kitabını okumak istedim iyi ki okumuşum kitap ve film hep farklı oluyor çok güzeldi kitabı daha farklı duygularla okudum kendi kafamda daha başka bir film çevirdim ayrıca yazarın bütün kitaplarını okumaya başladım

Hüseyin Rahmi GürpınarYazar · 100 kitap
17 Ağustos 1864 tarihinde İstanbul'da doğdu. Hünkâr yaveri Mehmet Sait Paşa'nın oğlu olan Hüseyin Rahmi, üç yaşında iken annesinin ölümü üzerine, Girit'te bulunan babasının yanına gönderildi. İlkokula başladı ancak babasının evlenmesi üzerine altı yaşında tekrar İstanbul'a anneannesinin yanına gönderildi ve eğitimine burada devam etti. Yakubağa Mektebi, Mahmudiye Rüşdiyesi ve idadide okuyan Hüseyin Rahmi, tarihçi Abdurrahman Şeref Bey'in himayesiyle Mekteb-i Mülkiye'ye girdi (1878). Okulun ikinci sınıfında iken ciddi bir hastalık geçiren Hüseyin Rahmi buradaki öğrenimini yarıda bıraktı (1880). Kısa bir süre, Adliye Nezareti Ceza Kalemi'nde memur, Ticaret Mahkemesi'nde Azâ Mülazımı olarak çalışan Hüseyin Rahmi hayatını kalemiyle kazanmaya çalıştı. 1887'de Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yazmaya başlayan Hüseyin Rahmi, ardından İkdam ve Sabah gazetelerinde mütercim ve muharrir olarak çalıştı. II. Meşrutiyet döneminde 37 sayı süren Boşboğaz ve Güllâbi adlı bir gazete çıkardı. İbrahim Hilmi Bey ile birlikte çıkardığı Millet gazetesi de uzun ömürlü olmadı. 1925-1927 yılları arasında yayımlanan Türk Kadın Yolu adlı derginin yazarları arasındaydı. Sonraki çalışmalarını İkdam, Söz, Zaman, Vakit, Son Posta, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerine neşretti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 5. ve 6. dönemlerde Kütahya milletvekili olan Hüseyin Rahmi, ömrünün son otuz bir yılını geçirdiği Heybeliada'daki köşkünde 8 Mart 1944 tarihinde öldü ve oradaki Abbas Paşa Mezarlığı'na defnedildi. Edebiyat hayatı Hüseyin Rahmi Gürpınar; İstanbul halkının toplumsal, töresel yaşantılarını, aile geçimsizliklerini, batıl inançlarını, yaşadığı çağdaki Türk toplumunun geçirmekte olduğu krizleri hümuristik bir mizah dehasıyla anlatır. Servet-i Fünûncuların yaşıtı olduğu halde, ayrı bir sanat görüşünü sürdürür. Romanlarındaki kahramanların çoğu 19. yy sonu İstanbul'un canlı, renkli insan, hayat manzaralarıdır. Eserlerinde Anadolu yoktur. Mizahı, güldürücü olduğu kadar, gülünç yönlerimizin yansıtılması, hicvedilmesi için gerekli bir araçtır. Hüseyin Rahmi, seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuşturur ve olayları gülünçlü, acıklı yönleriyle belirtir. Kuvvetli bir gözlem gücü vardır. Realist, natüralist bir görüşle "toplum için sanat" yapar. Ertem Eğilmez tarafından 1976 yılında çekilen Süt Kardeşler sinema filminin konusu Hüseyin Rahmi'nin Gulyabani (1913) isimli romanından uyarlanmıştır. Bağımsız sanatçılardan biri olarak da anılır. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın romanları ve öyküleri yeni nesiller tarafından da kolayca anlaşılabilmesi için 1960 sonrasında içinde Mustafa Nihat Özön'ün de yer aldığı bir edebî kurulca sadeleştirilmişti. Bu sadeleştirme kimilerince yerinde bulunurken kimileri de özgün dilin dokunulmadan bırakılması gerektiğini savunmuşlardı. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Hüseyin_R...