2019 34. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2019 15:23
Ne zaman Halil Cibran okusam aynı şeyleri söylüyorum. Genelde kitapları incedir ve anlatımı yalındır. Verdiği mesajları almayı bilirseniz 50 sayfalık kitaptan 150 sayfalık ders çıkarabilirsiniz. Bu kitabı da onlardan biriydi, bir saniye bile sıkılmadan okundu ve bitti.
2020 58. kitabı
Okunma: 08 Kasım 2020 22:27
“Üstat Halil Cibran’ı, Eserleri’ni ve malum olan eserini anlatmak için, içinden bir bölüm seçmeliyiz, onu en iyi o anlatabilir!” dedik, fakat ne yazık ki bir tercihte bulunamadık. İmkan olsa, adeta her birini paylaşacaktık bölümlerin. ... Onun diğer yazarlardan bir farkı var. O; hem yazar, hem filozof, hem şair, hemde masalcıdır. Fakat farklı olması bu meziyetlere sahip olmasından kaynaklanmaz. O, bu meziyetlerinin tamamını tek bir eserde, tek bir hikayede hatta tek bir cümlede kullanabildiği için farklıdır. Öyle ki kitabı eline alan her okuyucu, bir sayfada üç sıra, belki bu üç sırada yalnızca bir cümle yazdığını görünce garipser. Bu da doğaldır. Çünkü manasını bilmeksizin yalnızca ‘israfın günah olduğuna’ programlanmıştır zihinlerimiz. Dolayısıyla elbette boş bırakmayı israf zannedeceğiz. Lakin bu bir cümleyi okumaya gark olan her okuyucu da “asıl israfın, sayfalar dolusu yazılmış fakat bir cümle dahi anlam taşımayan kitaplar” olduğuna hemen hükmedecektir. Çünkü bu kısa cümlelerin bir diğer hakikati de budur. “Hükümsüzlüğe ancak hükmederek ulaşabilinir...” Bir değerlendirme geleneği olarak; eserin dili gayet yalın, üslubu sade, temsillemeleri yoğun, tahayyül gücü ise yüksek lakin tüm bunlardan ziyade eser; felsefenin şiire katık edilerek, edebiyat sofrasında karakterleştirilmiş bir baş yapıttır. O sebepten, eserlerin zirvesi olan bu eseri her okuyucuya önermiyoruz. Evet yanlış okumadınız, ÖNERMİYORUZ. Yukarıda sarf ettiğimiz temayül ve istidatların tamamına sahip olmayan lütfen bu eseri okumasın! Şayet her şeye rağmen okuduysa, hakkında fikir beyan etmesin! İnsan, anlamadığı her şeyin kötü olduğuna dair bir ön yargıyla doğar. Bu ön yargı, insanın tekamül yolundaki konum ve varlığını belirleyen birincil etkendir. Dolayısıyla insanın en zor aştığı duvarda
Felsefe
2019 769. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2019 15:08
Yazarın okuduğum ilk kitabı Ermiş’ti, en çok okunan ve beğenilen kitabıyla tanımışım yazarı, böyle bir tanımanın ardından okunan kitapla hayal kırıklığına uğrama ihtimali yüksektir fakat bu ihtimal Halil Cibran için geçerli değil sanırım. Bir oturuşta okunacak bir kitap ama mana altında mana var yazılanlarda. İnsan olmakla ilgili hepsi birbirinden güzel öyküler var. “Muhalifler” Nasreddin Hoca’nın “Hırsızın Hiç mi Suçu Yok” fıkrasının aynısıydı. “Hanedanlar” Yerdeniz’i anımsattı. “Şairler ve Rüzgargülü”nü özellikle çok beğendim. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Keyifli okumalar.
2022 168. kitabı
Kısa, hoş, üzerinde düşündürücü hikayeler okuttu bana halil cibran.Az biraz felsefi tat bırakıyor hikayeler zihinde. Felsefimsi diyorum ben buna :) kitapla kalın iyigeceler
2020 10. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2020 23:36
Herkese Selam! Haberci kitabı ile karşınızdayım. Kitap 47 sayfadan oluşuyor fakat anlatılanlar anlaşılırsa sayfalarca konuşulabilir. Kitabın teması aşk ve özlem. İnsan olmak (olabilmek ) ile ilgili bir çok hikaye barındırıyor. Kıssadan hisselerle ders niteliğinde güzel bir kitap. . . Yazarın kalemiyle tanışma kitabım. Diğer kitaplarını da okuyacağım. Bu arada ilk defa cep boy kitap okudum, karbon yayınlarından. Ve çok beğendim. Özellikle yolculuklarda çok fazla kitap bulundurabiliyorsunuz yanınızda. Tavsiye ederim, puntosu da çok küçük değil, göz yormuyor. Herkese mutlu akşamlar, kitapla kalın . .
2021 3. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2021 16:23
Totalde 15 dakika ya sürmüştür ya sürmemiştir okumam. 45 sayfa bir şey zaten ama kısa metinlerden oluşuyor. Bilirsiniz Halil Cibran kitaplarını. Ben de biliyorum. Bu bilincin beklentisiyle başladım kitaba. Böyle olunca bir Ermiş’i bir Kum ve Köpük’ü bulamamanın hayal kırıklığına uğradım. Kötü değildi elbette. Belki de okuduğum ilk Halil Cibran kitabı olsaydı bayılırdım. Ama değildi. Beklentilerimi karşıladığını söyleyemeyeceğim. Elinizde varsa alınıp okunmalı tabii ki, bir kahve molanızı ayırsanız biter bir kitap. Dediğim gibi belki başka bir ihtimalde ya da başka bir zamanda okumuş olsaydım belki 9’luk olacak bu kitap şuan benim için 6’lık ama sırf Halil Cibran sevgim için 7’lik diyorum. Başka bir zamanda yeniden okumayı deniyeceğim. Belki yalnızca şuan zamanı değildir.
2020 2. kitabı
Okunma: 14 Mart 2020 19:05
Her biri ayrı ders verici, ayrı ayrı düşündürücü kısa hikayelerden oluşan güzel bir kitap. Herkesin de dediği gibi ; Halil Cibran ince bir eser kaleme almasına rağmen eserinin nasıl bu kadar düşündürücü olabildiğine, bunları nasıl yazabildiğine hayret ediyorum
2019 173. kitabı
Okunma: 17 Aralık 2019 04:22
Halil Cibran’ın kaleme almış olduğu ikinci kitabıdır. Kitapta, aşk ve özlem temasında yazılmış, geniş bakış açılı, daha derin bir bilgelik; sıcak, yumuşak bir sevecenlik taşıyan, yine de kontrollü bir ironiye sahip, bir çoğu güncelliğini yitirmeyen konular yer almaktadır. kaygısını usta çizgilerle süsleyerek kelimeleri ustalıkla kullanarak bilge kişiye ermişe dönüşmenin anahtarının habercisi olan bir kitaptır.
2022 8. kitabı
Haberci kısa sürede biten bir kitap olmasına rağmen Ermiş kitabından sonra Halil Cibra'nın en sevdiğim eseri olmuş bulunmaktadır. İçinde barındırdığı hikayelerle okuyucusuna veya dinleyicisine (sesli kitaplar için ) kıssadan hisselerle ders vermeyi amaçlayan bu kitap kişilerde hoş bir hissiyat bırakarak bence amacına ulaşıyor. Kitap çok kısa bir süre içinde bitiyor ve bu beğendiğiniz kitaplarda can sıkıcı olabilmektedir. Herkese tavsiye ederim.
2022 26. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2022 23:27
Halil Cibran'ın Gezgin kitabına çok benziyor. Kısa kısa öykülerden oluşan bir oturuşta çok rahat bitirilebilecek kitabi. Kitapta yer yer Mevlana, yer yer Nasreddin Hoca esintileri var. Bu konuda bir bilgi bulamadım ama etkilendiğine eminim. Kitabı okurken hiç bitmesin istiyor insan. Çok beğendim. Halil Cibran Haberci

Halil CibranYazar · 93 kitap
Cibran, 1883 yılında Osmanlı İmparatorluğu kontrolündeki Cebel-i Lübnan Mutasarrıflığı'nda Maruni bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Ailesi ve kardeşleriyle 1895'de ABD'ye göç etti. Annesi terzi olarak çalışırken Boston şehrinde bir okula başladı. Cibran'ın yaratıcılığını fark eden öğretmeni Cibran'ı fotoğrafçı ve yayıncı F. Holland Day'le tanıştırdı. Gibran, Beyrut'taki Collège de la Sagesse'e kaydolmak için on beş yaşında ailesi tarafından memleketine geri gönderildi. 1904'te, Cibran'ın çizimleri ilk kez Boston'daki Day's stüdyosunda sergilendi ve Arapça ilk kitabı 1905'te New York'ta yayımlandı. Cibran, yeni tanıştığı hayırsever Mary Haskell'in mali yardımıyla 1908'den 1910'a kadar Paris'te sanat okudu. Oradayken, Jön Türk Devrimi'nden sonra Osmanlı İmparatorluğu'nda isyanı destekleyen Suriyeli siyasi düşünürlerle tanıştı; Gibran'ın aynı fikirleri ve aynı zamanda antiklerikalizmi dile getiren bazı yazıları, sonunda Osmanlı yetkilileri tarafından yasaklanacaktı. Eserleri ve düşünceleri dünya üzerinde geniş yankı uyandırdı. Şiirleri yirmiden fazla dile çevrilmiş olan Cibran aynı zamanda başarılı bir ressam idi. Resimlerinin bazıları günümüzde dünyanın birçok şehrinde sergilenmektedir. Yaşamının yaklaşık son yirmi yılını ABD'de geçiren yazar, ölümüne kadar kaldığı bu ülkede eserlerini İngilizce yazmıştır. Halil Cibran'ın en ünlü eserlerinden biri olan ve ilk kez 1923 yılında basılan Nebi adlı eseri, toplam 26 adet şiirden oluşan bir karma şiir denemeleri kitabıdır. El Mustafa adındaki bir kahinin 12 sene kaldığı Orphalese şehrinden ayrılıp evine gitmek üzereyken bir grup halk tarafından durdurulması ve ana kahraman ile halk arasında insanlık ve hayatın genel durumu hakkında geçen konuşmalar kitabın kendisini oluşturmaktadır. Cibran'ın bu kitapta El Mustafa isimli şahsa verdiği bu isimle peygamber Hz. Muhammed'i işaret ettiğini iddia edenler vardır. Fakat kitaptaki metinler çoğunlukla Matta'ya göre İncil'in 5. bölümünde yer alan İsa'nın Dağdaki Vaaz'ıyla içerik ve üslup açısından benzerlik ve paralellik gösterir. Yazarın İnsanoğlu İsa adlı kitabındaki çalışmalar da dikkate alınırsa El Mustafa'nın Meryemoğlu İsa Mesih olabileceği iddiaları daha da güç kazanmaktadır. Ermişin Bahçesi Halil Cibran'ın Ermiş kitabının devamı niteliğindedir. Türkçeye çevirisi R.Tanju Sirmen tarafından yapılmıştır. Yayın yılı 1999.