Sait Faik’in Abasıyanık kitabı
2026 6. kitabı
Okunma: 24 Mart 2026 20:59
Sait Faik’in toplamda 24 tane kısa hikayelerinden oluşan bir kitap adı da yine hikayelerinden birinin adı. Hikayeler çok uzun tutulmamış ancak ana metni ya da ana duyguyu hissettirmiş hikayelerdeki bence bazılarındaki tek sıkıntı betimlemeleri bazılarının uzun olmuş ama gözünüzün önüne gelen bu betimlemeler sayesinde hikayeler de güzelleşmiş. Eski dilden çok kopmamış YKY yayınları eski Türkçe sözcüklere de yer verilmiş kitap güzel olmuş beğendim öykü seviyorsanız okunabilir.
2019 4. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2019 12:23
Sait Faik okuyabilmek, bu değerli eserlere ulaşabilmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Havuz başı eseri de öyle güzel, anlamlı kelimelerle anlatılmış ki olaylar gözünüzün önünde canlanıyormuş da izliyormuş gibi hissediyorsunuz ister istemez. Beğendiğim çok sayıda öykü var fakat ilk öykü olan Havuz başı ve parkların sabahı, akşamı ve gecesi öyküleri beni aşırı etkiledi nedense. Beğendim ve diğer eserlerini de en yakın zamanda okuyacağım.
İnceleme
2026 19. kitabı
Okunma: 24 Mart 2026 22:56
Kısa kısa öykülerden oluşan kitap;sade bir dilde yazılmış.Okuması keyifli birbirinden ayrı konuların bulunduğu kitabı okumanızı tavsiye ederim. Havuz Başı
Alıntı
2020 59. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2020 21:16
Merhabalar. Yine bir Sait Faik kitabı okuyarak karşınızdayım. Sait Faik, okumaktan gerçekten keyif alıyorum. Deniz, beyoğlu, insanlar ve duygulara yönelik izlenimleri gerçekten çok güzel. İyi okumalar herkese.
2026 11. kitabı
Yani cok fazla begenemedim hic surukleyici degildi donemin diliyle yazildigi icin sanirim bir icine alamadi beni hikayeleri normalde hizlica okurdum ama bunu okuyamadim meh yanii
Havuz Başı
2024 73. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2024 00:51
SaitFaikAbasıyanık #HavuzBaşı #YKY #Öykü Havuz Başı “Bir bahar günü Sait Faik ve Orhan Veli ile birlikte yaptığımız bir Boğaz gezintisini anımsıyorum. Üsküdar’dan Beykoz’a kadar her iskelede Sait beni sınava çekmişti: ‘Şu iskeleyi anlatmak gerekse neresinden başlarsın?’ Anadoluhisarı İskelesi’nin yanında küçük bir kahve vardır. ‘Haydi’ dedi, ‘mademki hikâyecisin, şu kahvede ilk gözüne çarpan nedir, söyle bakalım?’ Baktım üç dört kişi oturmuş, kâğıt oynuyor, kahve içiyor, duvarda birtakım basma resimler… İran şahının, Atatürk’le resmi falan. ‘Bu resimleri belirtirim’ dedim. Kızdı birden, ‘Ulan!’ dedi, ‘o kenarda tek başına oturan ihtiyar sakallı var ya? İşte asıl hikâye o be?’ ” Oktay Akbal, Şair Dostlarım, 1964 *Havuz Başı *Kumarbaz Hayri Efendi *Çatışma *İyilik Unutulmaz *Bir Sonbahar Akşamı *Bir Ev Sahibi *Bayan Gülseren *Yüksekkaldırım *On Milyonerle On Metresi *Jimnastik Yapan Adam *İnsan Gibi Bir Şey: Huy *Su Basması *Mektup *Sur Dışında Hayat *Serseri Çocukla Köpek *Sonbahar *İnsanlar, Türküler, Masallar *Parkların Sabahı, Akşamı, Gecesi *Cezayir Mahallesi *Simitle Çay *Şehrin Sabahları ve Adamlarından Biri *Şehrâyin *Güğüm (Tanıtım bülteninden)
2020 9. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2020 23:57
23 hikayeden olusan sicacik bir kitap. Türk edebiyatinin en samimi yazarlarindan birisidir Sait Faik. Hikayelerinde kendinizden bir parca mutlaka bulursunuz icimizden biri cunku. Bu kitapta hikayelerinin bir kismi buyuk keyif verirken bir kismi benim anlayis azligimdan midir nedir "ee bu kadar mi" dedirtiyor bo yarim kalmislik hissi veriyor. Yine de o donemin sartlarinda ortaya cikan eserler birinci sinif.
Havuz BaşıSait Faik Abasıyanık · Yapı Kredi Yayınları · 20112,577 okunma
Durum(çehov) hikâye tarzının en iyisi..
2025 63. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2025 16:38
Sait Faik’in edebiyatımızdaki en en iyi hikâye yazarı olduğunu düşünüyorum. Ve kalemiyle geç tanıştığım için(lise) çok üzgünüm.. O hikâyelere giriş cümleleri.. iç ısıtan, umut ve insanlık konusunda karın doyuran bir anlatım şekli var. Öykü bittiğinde, ferah bir huzurla bakmaya başlıyorsunuz etrafa. Havuz Başı’da onlardan biriydi. İyi ki varsın Sait Faik..
Alıntı
En iyi betimleme
2020 6. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2020 19:29
Kitap yazarin silahı sözcükler ,yazarın mermisi gibi. Kafa patlatmadan okunulabilir bir kitap değil. Gördüğüm en ince betimlemeler diyebilirim. Tıpkı yazarın diğer kitapları gibi.
2021 12. kitabı
Okunma: 05 Mart 2021 00:46
Sait Faik'in okuduğum ilk eseri. Doğru bir kitaptan başlangıç yaptığımı hissettim. Öyküleri, yalın ama derin, anlamlı ancak yormayan cinsten. Her öykünün içerisinde, dolmuş durağında önümüzde bekleyen o adam, otobüsün en arka koltuğuna oturup gözlem yapan bir çift göz, dudağının kenarında kırık bir tebessümle parkta söğüt ağacının altındaki bankı seçip bacak bacak üstüne atmış biri. Bir dış ses gibi. Gündelik telaşlar, anlamını arayan hayatlar, yaşayıp giderken koca koca sözler söylemek için es verenler. Öyküleri bir sabun gibi güzel kokulu, hoş köpüklü ve kaygan. Akıp gidiyor. Herkese en uzak o köşede ama kalabalığın içinde gözleyen bir çift göz. Öykü mü, işte böyle yazılır..

Sait Faik AbasıyanıkYazar · 40 kitap
Sait Faik Abasıyanık ya da Sait Faik, Türk öykü, roman ve şiir yazarıdır. Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından sayılan Abasıyanık, çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılarla Türk edebiyatında bir dönüm noktası sayılır. Modern Türk hikâyeciliğinin öncülerinden olan Sait Faik, getirdiği yeniliklerle "kökü kendisinde olan" bir yazar olarak kabul edilir. Klasik öykü tekniğini yıkarak doğayı ve insanları basit, samimi, hem iyi hem kötü taraflarıyla oldukları gibi fakat şiirsel ve usta bir dille anlatmıştır. Bunu yaparken diğer çoğu Cumhuriyet sonrası sanatçısı gibi Batı'daki gelişmelere bağlı kalmamış, hiçbir edebî anlayışın etkisinde hareket etmemiş ve belli bir tarzın takipçisi olmamıştır. Toplumun problemlerine değil bireyin toplum içindeki sorunlarına yönelen yazar, öykülerinde çoğunlukla kendisinden yola çıkıp bireyler hakkında yazarak insan gerçeğini anlamaya çalışır. Çoğunlukla şehirli alt sınıfın hayatını yazan Abasıyanık, balıkçı, işsiz, kıraathane sahibi gibi karakterleri anlatır. İnsanların yaşama biçimlerini, isteklerini, tasalarını, korkularını ve sevinçlerini irdeleyerek, toplum meselelerinden çok "insanı ele alan sanatçılar" sınıfında yer alır. 1930'larda başladığı yazı hayatı boyunca "sorumlu avare", "gözlemci balıkçı", "çakırkeyf sirozlu", "küfürbaz şair", "müflis tacir", "züğürt yazar", "hamdolsun diyemeyen rantiye", "anadan doğma çevreci" gibi sıfatlarla anılan Abasıyanık'ın tüm yazdıkları bir şair duyarlılığı içermektedir. Hikâye, roman, şiir yazan, çeviriler ve röportajlar yapan sanatçı bütün bu türleri kendine özgü tarzı ile kaynaştırmıştır. Yazarın, anlık heyecanlarını yansıtan izlenimci ve fovist ressamların üslubunu anımsatan bir tarzı olduğu söylenmiştir. Kendi özgün dilini oluştururken André Gide, Comte de Lautréamont, Jean Genet gibi isimlerden etkilenen Abasıyanık, kendisinden sonra gelen Ferit Edgü, Adalet Ağaoğlu, Demir Özlü gibi pek çok yazara da öncülük etmiştir. Ölümünün ardından Burgaz Adası'ndaki evi müzeye dönüştürülen yazar adına her sene öykü ödülü de verilmektedir.