İklimler

Andre Maurois

2022 14. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2022 00:33
Uzun zamandır aklımda olup okumaya ancak fırsat bulduğum ve elimden bırakmadığım bir kitap oldu. Nereden nasıl başlasam bilmiyorum ama etkilendim. Philippe' nin "acı içinde mutluluk arama illetiyle" yaşaması ve bundan içten içe zevk alması tanıdık bir tabloydu benim için aslında ama olaylar, kişiler ve yaşananlar çok güzel, sade ve temiz aktarılmış ve okumamı kolaylaştırdı. Philippe' ye hem kızdım, hem üzüldüm hem de sevdim:) Onun dışında beni çelişkili duygular arasında bırakan diğer isim de İsabelle oldu. Ah be neden yazık ettin kendine dedim içimden. Bir yanım da cesaretine ve mücadelesine destek verdi. Sonunda da tam düzlüğe çıktılar ve bir şeyler yeniden başlayacak dediğimde beklenmeyen ani bir son oldu. Üzücü.. Ayrıca Odile değinmeden olmaz, neden öyle yaptığının cevabını çok aradım sayfalarda ama bulamamış olmakla birlikte seni anlıyorum Odile.. Okumanızı tavsiye ederim, iyi okumalar :)
Aşk
2023 36. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2023 02:47
"Kitaplara gömülmek, kendimi bir köşeye çekilip düşüncelere bırakmak yüzünden ağaçlardan, çiçeklerden, toprağın kokusundan, gökyüzünün güzelliğinden, havanın serinliğinden uzak kalmıştım. Odile bütün bunları her sabah benim ayaklarıma sermişti." Selam :) Birkaç güzel yorum üzerine aldığım Iklimler'i yorumlamak istiyorum. Kitaba çok büyük beklentilerle başlamıştım ama çok da umduğumu bulduğumu söyleyemem Kitap iki bölümden oluşuyor, öncelikle ana karakterimiz Philippe'in seven tarafta olduğu ilk kısmı okuyoruz. Bu bölümde karısını çok sevmesi ve kıskançlıklarına şahit oluyoruz. Kitabı okursanız eğer kıskançlıklarının çok yerinde olduğunu görebilirsiniz. İkinci bölüm ise Philippe'in sevilen tarafta olduğu bölüm. İlk bölümü biraz daha kolay okumuştum ama bu bölümü bitirmek benim için gerçekten zor oldu. Sebebini de çok iyi biliyorum aslında. Kitaplarda bir kadına değersiz hissettirilmesi olayını fazla içselleştiriyorum sanırım ve böyle kitaplara devam etme gücünü kendimde bulamıyorum. Bu sebeple maalesef kitabı sevemedim. İçinizde okuyup sevenler varsa yorumlarını merak ediyorum açıkçası.. Sevgiyle ve kitapla kalın #iklimler #andremaurois
İklimler-Andre Maurois
2021 425. kitabı
Konusu aşk olan romanları genelde sevmem hep aynı gelir bana bu kitaba başlarken yine aynı tip bir kitap okuyorum diye hissediyordum fakat sayfalar ilerleyince güzel bir kitap okuduğumu anladım kitaba gelirsek çocukken okuduğu bir kitaptan etkilenen kahramanımızın hayatından iki kadın geçiyor birincisini kahramanımız çok seviyor kadın ona ihanet ediyor ikincisini ise kadın kahramanızı çok seviyor kahramanımız ona ihanet ediyor Aşk. Vefa ihanet dolu bir kitap duygular hep karşılıklı olmuyor aşk bazı değerleri alıp götürebiliyor insanın yaşamını derinden etkileyebiliyor aşk da karşısındakini yeniden şekillendirme yada kendini karşısındakine uydurma çabası gösterebiliyor insan sevdiğini elde tutabilmek için kör ve sağır olabiliyor yaşamayan kınayabilir aşk fedakarlık mı aptallık mı bu kitap maalesef bunun cevabını veremiyor Kitap güzel bir kitap bazı kısımlarını insanı sinirlendirsede daha doğrusu kahramanları okumaya değer tavsiye ederim
2020 131. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2020 23:30
Evet adına yaraşır bir kitap. İnsanlar da tıpkı 'İklimler' gibi yazın coşkulu, kışın içine kapanık, sonbaharda hüzünlü, ilkbaharda umutlu olabiliyor. Ancak benim feminist duygularım kabardığı için kitaptaki Philippe karakterini öyle pek zarif bulamadım doğrusu. Demek ki insan hangi devirde olursa olsun saçmalamaya müsait. Elindekinin kıymetini bilmezsen, olmayacak kişilere değer verirsen sonun hazin olur tabi ki. Benden söylemesi.
Aşk bu mu? Hayır
2022 1. kitabı
Fransız yazar André Maurois’in İklimler isimli romanı, rahat okunan ve edebi değeri olan bir eser. Konusunun aşk olduğu, inceleyenler tarafından belirtilse de bana göre kadın ya da erkek eşlerden birinin odaklarını başkasına yöneltmesi ondan hoşlanması, vakit geçirmesi, birliktelik yaşaması sürecinde bunu anlayan ve kabullenen eşlerin duygu durumlarını anlatıyor. Yani bence aşk değil Romanın Odile başlıklı birinci bölümde Philippe’nin kadınlara dair gençliğindeki hayallerinden başlayarak Odile ye duyduğu sevgi, evlilik kararı ve evliğin ardından Odile’nin günlerini nasıl geçirdiği ve eşinden uzaklaşması, Philippe’nin bunu gözlemleyip Odile’nin değişmesi konusundaki çabaları ve düşüncelerine yer verildiğini görüyoruz. Romanın İsabelle başlıklı ikinci bölümde ise Philippe’nin İsabelle ile tanışması, evliliği ve yaşamları anlatır. Burada dikkat çeken konu Philippe, ilk evliğinde Odile den yana mutsuz olduğu benzer duygusal durum ve davranışları İsabelle ye kendisinin yaşatmasıdır. Fakat bu durum yaşamlarının doğal akışışı içinde kendiliğinden gelişir ve Philippe, Odile’nin geçmişteki davranışlarına anlamlandırmaya başlar. Gerek İsabelle gerekse Philippe, gündelik yaşamlarında Odile yi düşünürler. İsabelle, Philippe’nin daha çok sevgisini kazanmak için Odileyi tanımak ve ona benzemek ister. Hatta Philippe de İsabelle’nin giyimi vb. konularda Odile ye benzemesi için onu yönlendirir. İsabelle başta silik bir karakterken zamanla değişip güçlü bir karaktere bürünür. Philippe’nin kendisini kıskandığı anlar olduğunda İsabelle bu durumdan mutlu olur. İsabelle, her koşulda Philippe ile birlikte olmak için çaba gösterir. Romanın Odile bölümünde, Odile kendi yaşamına son verir İsabelle bölümde ise Philippe hastalığa yakalanır ve hayatına kaybeder. Eserde burjuva yaşamında evli
Aşkın Yanılsaması Olan Acı
2025 100. kitabı
Kitap, iki benzer kişinin (kültürel, yetiştirilme tarzı olarak) aşık olduktan ya da birine bağlandıktan sonra kendi düşüncelerinden, benliklerinden nasıl vazgeçtiklerini ve dönüşüme uğradıklarını gösteriyor. İnceleme de birkaç kişi başlıktaki İklim'i aşkın zamanla değişimi olarak anlamış ancak bana göre aşkın değişimi değil insanın aşık olduktan sonra ikliminin (kendinin) değişmesinden bahsediyor. Baş karakterimiz Philippe güzelliğinden başını döndüren Odile ile evlendikten sonra değiştiğinden dem vurur. Ancak evlenmeden önce onun aile yapısının, kişiliğinin farkındadır ama güzelliğine duyduğu ilkel bir içgüdü baskın gelmiştir. Odile'in rahat davranışları ve yalanları Philippe'in kuşkulanmasına ve kıskanmasına sebep olur. Kıskançlığın etkisiyle acı çekmeye başlamıştır ve bu acı onda bağımlılığa evrilmiştir. Sonrasında da beklentisi olan sadık kadın profilini farkında olmadan gizemli, kuşkulandırıcı ile değiştirir. Çünkü sağlıklı düşüncesinin yerini sağlıksız düşünceyle değiştirince müthiş hezeyanlar duymaya başlar. Bu evlilik fazla uzun sürmez ve trajik bir şekilde sonlanır. Ancak kafasında yarattığı hastalıklı aşk profilini hayatı boyunca devam ettirecektir. Karşısına ona benzeyen, uyumlu olabileceği ve önceden arzu ettiği gibi sadık biri olan Isabelle çıkmıştır. İlk başlarda yeni bir heyecan olarak gördüğü için bu kadınla arası iyidir. Ama zamanla hastalıklı aşk profiline geri dönecektir. Düzeltmediğimiz her sağlıksız düşünce eninde sonunda patlak verir. Ve Philippe ona derin acılar veren Odile'e dönüşecektir. Kitabın ikinci bölümünde Isabelle konu alınır. Bu kişiler birbirine benzedikleri için (ve Philippe Odile'in erkek versiyonuna evrildiği için) aynı şeyleri kadın versiyonundan okuyoruz. Philippe Odile'e benzeyen birine rastlar ve hastalıklı düşüncesi
1000k
2025 19. kitabı
Alelade bir olay örgüsü üzerine saplanıp kalmış, yan karakterlerin işlevinin az olduğu kitapları sevmiyorum. Ana karakterini kendimle bağdaştıramadığım kitapları sevmiyorum. Düşüncelerimle taban tabana zıt düşen kitapları sevmiyorum. Birkaç basit cümleyle özetlenebilecek kitapları sevmiyorum. Sonunu tahmin edebildiğim, göstere göstere gelen kitapları sevmiyorum. Ama bütün bunlar; beni İklimler gibi bu özellikleri içeren kitapları okumaktan, hatta sevmekten alıkoymuyor. Çünkü hepsinden daha önemlisi, kitapları yolculuğa çıkmak için bir araç olarak görüyorum. Son zamanlarda bir kitabı okuduğuma değmesi için aradığım şartlar belli: beni bir köşeye sıkıştırıp sorguya çekmeli, beni belli noktalarda rahatsız etmeli, düşüncelerimi ya değiştirmeli ya da sağlamlaştırmalı. Andre MaroisAndre Marois da bana tam olarak bu konuda yardım etmiş oldu. İklimler'in üzerinde durduğu konu aşk ve getirdikleri, çoğunlukla da götürdükleri. Tutkulu, kararlı bir aşkın uçarı ve güvenilmez bir ruha yönelmesi trajedisini sunuyor bize. Philippe'in bağlılık içeren bu aşkının; karşısındakinin aslında zannettiği kişi olmadığını fark ettiği an hiçbir değişikliğe uğramadığını, daha doğrusu değişikliğe uğrasa bile aşkının hâlâ sonsuz bir aşk olduğunu görmek çok etkileyici. "Ortak yaşamımızın ikinci ayında, gerçek Odile'in benim sevdiğim Odile olmadığını biliyordum. şimdi tanıdığım Odile'i daha az sevmiyordum, ama tümden farklı bir aşkla seviyordum." Aynı zamanda İklimler; dünyanın dilinde olan, kimsenin konuşmadan edemediği bu ilkel konuyla ilgili birçok şüpheyi akla getiriyor ve sorgulatıyor: Aşk nedir, azalan veya artan bir şey midir, sonsuz sadakat gerektirir mi, kaçan kovalanır mı, onda ne buluruz da birisini severiz... Kitap, adını aşkın mevsimlerinin sürekli değişmesinden alıyor. Evet, aşk hep var ama aşkın
2026 16. kitabı
İklimler Bir aşk romanına verilebilecek en güzel isimlerden biri bence. Aşkın -ya da ilişkinin- baharını, yazını, kışını ve aşkın mevsimlerinin hissettirdiği duyguları öyle güzel anlatmış ki, okuyan herkes kendisinden bir parça bulacaktır eminim. Hem bir kadının ağzından hem de bir erkeğin ağzından okuduğumuz duygular şaşırtıcı derecede başarılı yazılmış. Belki ilk defa hiçbir karakteri çok sevmeden, kitabın bütününü çok sevdim. Aşk ve ilişkiler üzerine iyi bir roman okumak isterseniz bu kitabı listenize ekleyebilirsiniz. Tahsin Yücel'in çevirisini de ayrıca çok beğendim. Kitap hakkında daha detaylı yorumumu dinlemek isterseniz bu videoya bakabilirsiniz. youtu.be/Csx1toCTiPU
2025 24. kitabı
Bu kitabı okurken, içimde uyandırdığı hislerle birlikte, öylesine güzel cümlelerle anlatacağımı düşündüm ki... Fakat şimdi kitabı bitirip de kapağını kapattıktan sonra, elimde kitapla öylece kalakalınca, ne söylesem (ya da ne söylemesem) bir şeylerin eksik kalacağını hissediyorum. O yüzden her ne kadar birkaç kelam etmiş olsam da, güzel bir aşk yaşanmış ve de bitmişçesine, bu kitabın bende bıraktığı hisleri kendime saklayıp, ara ara kitaba bıraktığım izlere dönüp okuyacak, belki kitapta geçen anlardan bazılarında kendimi bulacak, belki de karakterlerin ruh hallerine gülüp geçeceğim... Yalnız bir şey var ki onu söylemeden geçmek olmaz diye düşünüyorum. "Birine geç kalmak"tan bahsederiz ya her zaman, bunca yıldır duyup, hatta kendim de dile getirdiğim bir şeydir bu. Fakat kitap bana bunu hissettirene dek, hiç bu açıdan düşünmemiştim bu cümleyi. Şimdi daha iyi anlıyorum ki, birine geç kalmak, sadece zamansal olmuyormuş. Birine geç kalmak, o kişiye varana değin, yolda rastladıklarımızın bizde bıraktıklarından kaynaklı dönüşümlerimizi de yanımızda getirmemizden kaynaklı. Ve "geç kaldığını düşündüğün kişi"ye vardığında, "eski sen"i arıyorsan eğer, "keşke bu kadar örselenmeden sana gelebilseydim" diyorsan, işte o zaman gerçek "geç kalmışlığı" iliklerine kadar hissediyorsun... Haydn keyifli okumalar :)
Aşk
KARI-KOCA, METRES, SEVGİLİ VE YOSMA
2020 18. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2020 09:36
Baştan sona, her bir kelimesinde, kitaba dair her bilginin, her sonucun, her nedenin olduğu bir inceleme yazısıdır. Kitabı okumayanlar, eğer olayların sonucu ne merakıyla okuyacaklarsa, bu incelemeyi okumamaları daha iyi olur. Benim gibi her şeyi bilmesine rağmen, nedenlerini ve işlenişini merak ederek okuyacaklarsa buyursunlar. BÖLÜM 1 1900'lü yılların başında, kültürel yozlaşmanın ve edepsizliğin içindeki Fransa'nın, paçalarınızı pisliğe bulaşmasın diye kıvırmanız gereken yaşayışı içinde, paylaşımın yüce gönüllülükle, cömertlikle ve titreten bir nezaketle nasıl gerçekleştiğini okuyacağınız, bana göre çok fazla ders içeren, çok iyi bir roman okudum. Beğenip beğenmemekte bir tereddüdüm var ki, bu da aramızda eşrefi mahluklar olduğumuza inandığım için, ''karısını ya da kocasını paylaşmak çok olağan gelmeyecektir'' düşüncesinden kaynaklıyor. Kitaptaki her karakter size sevgiyi, nezaketi, fedakarlığı, vurdumduymazlığı, güzelliği, vefayı, ümit etmeyi, kötü olmayı, nankörlüğü, pis nefisliliği, evliliği, şefkati, sevgili olmayı ve daha nicesini sorgulatıyor. Kitapta geçen birkaç ifadeyi Fransız kültürü içindeki anlamıyla birlikte açıklamam gerek: *Metres; evlisiniz, karınızın da toplumun da haberi olduğu, aynı evde yaşadığınız, gönüllerin hoşluğu içinde meşk ettiğiniz kadın. *Sevgili; evlisiniz ya da bekarsınız, seviyor ya da sevmiyorsunuz, daha çok ilgi ve hoşlanma seviyesinde meşk ettiğiniz kadın ya da erkek. Siz evli o bekar olabilir. İkiniz de bekar olabilir. Siz bekar o evli olabilir. Bir de bunun 2'li ilişki olduğunu düşünmeyin, çoklu da olabilir. Kadının da birkaç sevgilisi olabilir, adamın da birkaç sevgilisi olabilir ama bu bir sorun olamaz. Olağan şeyler. İnsanlar sıklıkla sıkıldığı için, herkes birbirini zamanla en az bir kere, şefkatle bağrına basabilir.
İlişkiler

Andre MauroisYazar · 22 kitap
André Maurois (asıl adı:Émile Salomon Wilhelm Herzog) (d. 26 Temmuz 1885 Elbeuf, Fransa - ö. 9 Eylül 1967 Neuilly-sur-Seine) Fransız roman, hiklaye, deneme, biyografi, tarih yazarı'dır. Yaşamı Alsas'li Yahudi asıllı zengin bir tekstil sanayici ailesinden olup ailesi Fransa-Prusya Savaşı'ndan sonra Alsas'dan kaçıp Normandiya'da Lebeuf'de bir yünlü tekstil fabrikası sahipleri idi. Maurois bu kentte doğdu. Maurois Rouen'de "Pierre-Corneille Lisesi"'de eğitimini yaparken Fransa'da 18. yy. dan itibaren en iyi lise öğrencilerinin girdiği "Concours général" imtihanlarına girip ödül kazandı. Üniversite diplomasını da edebiyat üzerinde yaptı. Mecburi askerlik görevini bitirdikten sonra 12 yıl ailesi sahip olduğu fabrika ve şirketin idarecisi olarak görev yaptı. 1909'de Genevre bir Polonya'lı kontun genç kızı olan Jane-Wanda de Szymkiewicz (Jeanine) (1892-1923) ile tanışıp onunla birinci evliliğini yaptı. I. Dünya Savaşı döneminde Fransız ordusuna katıldı ve Fransa'da bulunan Britanya sefer ordusuda tercümanlık ve liyazon subaylığı yaptı. Yayınladığı ilk eseri olan "Les Silences du Colonel Bramble (Albay Bramble'ın Susması)" bu dönemdeki yaşamını alaycı olarak ama sosyal realizm öğeleri ile işlemektedir. Bu eser Fransa'da hemen rağbet gördü ve İngilizce'ye tercümesindenn sonra İngilizce konuşulan ülkelerde de popüler oldu. Bunu "Discours du docteur O'Grady" adlı romanıyla takip etti. Yazı hayatının kalan kısmında da Maurois Britanya halkı ve konuları hakkında birçok eser hazırlamıştır. Bunlar arasında politikacı Disraeli; Byron,Shelley adlı tanınmış şairler ve Alexander Fleming adlı bilim adamının biyografileri bulunmaktadır. Bu Britanyalilar biyografileri yaninda Maurois Fransiz taninmislari olan Victor Hugo, George Sand,Honoré de Balzac ve General Hubert Lyautey'in biyografilerini de yazmistir. Savaştan sonra "Croix-de-feu" ve "Le Flambeau" adlı edebi dergilerin editörlüğünü yaptı. 1924'de Paris'de ikinci karısı Simone de Caillavet ile tanıştı. Bu ikinci karısı kendini yalnız kocasının şahsi hayatına değil resmi ve edebi hayatına da vakfetti. 1938'de Maurois çok ünlü "Academie Française"'e üye seçildi. Bu seçimde sonradan Nazilerle anlaşıp onlar yararına Vichy Fransası adlı hükümet kuracak Mareşal Petain ona destek olmuş ve 1940'da yazdığı otobiyografi eserinde Maurois bu desteği için Mareşal'a şükranını bildirmiştir. II. Dünya Savaşı başlayınca Maurois Britanya (Ordusu) Genel Karargahı'nda "Resmi Fransız Gözlemcisi" görevini aldı. Bu resmi görevi ile Britanya ordusunun Belçika'ya girişinde o orduda görevini yapmaktaydı. Fransız hükümetinde bulunan bakanları ve politikacilari şahsen tanımaktaydı ve 10 Haziran 1940'da Londra'ya bir misyonla gönderildi. Tam bu sırada Nazi orduları Fransa'da galip geldiler ve Fransa Nazilerle Ateşkes imzalamak zorunda kalmıştı. Maurois terhis edildi; görevinden alındı ve Kanada'ya gitti. Sonra Maurois bu savaş içinde General Charles De Gaulle'ün "Özgür Fransa Kuvvetleri"'na katıldı ve tüm savaş boyunca bu askeri görevde bulundu. 27 Haziran 1947'de Fransa Cumhurbaşkanı kararnamesi ile ismi resmen "Herzog"'dan "André Maurois"'ya değiştirildi. Maurios 1949'da karısı yanında olmadığı bir Güney Amerika seyahatinde kendi eserlerini İspanyolca'ya çeviren, genç, güzel geniş görüşlü María de los Dolores Checa Garçía y Rivera, adlı bir hanıma aşık oldu. Bu ilişkisi 20 gün sürmekle beraber Maurois "Marita" adını verdiği bu genç hanıma 54 mektup ve 11 şiir yazdı ve bu ilişki 1949'da sona erdikten sonra bu yazılar karısının isteğine uyarak yayımlanmıştır. 9 Eylül 1967'de 82 yaşında iken Neuilly-sur-Seine'de vefat etti ve Neuilly-sur-Seine şehir mezarlığına gömüldü.