2025 13. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2025 22:45
“İlk Aşk”, 16 yaşındaki Vladimir Petrovich adlı bir gencin, kendisinden yaşça büyük ve gizemli bir kadına duyduğu tutkulu ama acı dolu aşkını konu alır. Roman, başkahraman Vladimir’in yetişkinliğinde, geçmişte yaşadığı bu ilk aşkı bir grup arkadaşına anlatmasıyla başlar. Kitap boyunca anlatı onun gözünden, bir hatıra olarak verilir. Zinaida; güzel, zeki, alaycı, gizemli ve bir o kadar da başkalarını etkisi altına alabilen bir genç kadındır. Vladimir’in komşusudur. Etrafında birçok erkek hayranı vardır ve onlarla adeta bir oyun oynarcasına ilgilenir. Vladimir de onlardan biri olur. Başlarda sadece gençlik heyecanı gibi görünen bu duygu, zamanla derinleşir ve onu olgunlaştırır. Vladimir, Zinaida’nın kendisine olan ilgisini aşk sanır. Ancak zamanla fark eder ki Zinaida aslında başkasına âşıktır — hem de hiç beklemediği, çok yakınındaki birine... Zinaida'nın gizlice ilişki yaşadığı kişi, Vladimir’in babasıdır. Bu gerçekle yüzleşmek, genç Vladimir’i derinden sarsar. Aşkı, hayal kırıklığına ve acıya dönüşür. “İlk Aşk”, Vladimir’in içsel bir yolculuğudur. Bu aşk, onun çocukluktan çıkıp gerçek dünyanın acımasızlığıyla tanıştığı bir geçiş dönemidir. Aşkın sadece mutluluk değil, acı da getirdiğini öğrenir. Kitap, sadece büyümenin kaçınılmaz bedelini değil; ♡İlk aşkın masumiyeti ve sancısı ♡Tutkunun kör edici etkisi ♡Büyüme ve hayal kırıklığı ♡Kadın-erkek ilişkilerinde güç oyunları Ailenin gölgesinde bireyselleşmesini sade ama duygusal bir dille anlatır.
2020 71. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2020 18:29
Herkese merhaba. Turgenyev hiç okumadığım bir yazardı ve böylelikle ilk aşk kitabını okuduğum için artık tanımış ve biliyor sayılıyorum. İlk aşk kitabı birkaç erkek adamın bir araya gelerek ilk aşklarını anlatmasıyla başlıyor. Baş karakterimiz ilk aşkını anlatmasıyla olaylar başlayıp gelişiyor. Açıkcası çok güzel bir kitap olduğunu düşündüğüm ama beklentimin altında karşılayan bir kitap oldu. Hepimizin ilk aşkı olmuştur ve onu çok başka dillerde anlatırız tekrar ve tekrar. Bu yüzden bu kitapta ki ilk aşk bana göre baya altında kaldı. Kitap kısa ve akıyor ama okurken çok sıkıldığımı belirtmek istiyorum. Giriş güzeldi ama gelişme aşamasından sonra sıkılmaya başladım. Olaylar kısa ve öz bir şekilde daha farklı bir dilde daha iyi anlatılabilirdi diye düşünüyorum. Bir de şöyle bir düşüncem var ki, belki de baş karakterin yaşının küçük olması ve onun yaşına göre ilk aşkının o dilde anlatılması diye de düşünüyorum. Ama kitap yine de beklentimi karşılamadı. Ama yine de okunabilir bir kitap. Okuyup okumamak size kalmış. En azından şans verebilirsiniz.
spoiler vardır
2022 8. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2022 23:23
Dünya edebiyatında büyük bir yerde olan yazarımız. Bu eserinde hayatın ne kadar acımasız olduğunu ve sevginin gerçekten var olduğunu ama sahte sevgilerin de olduğunu bizlere göstermeye
2021 19. kitabı
Eser küçük Vladimir'in büyük aşkını konu ediniyor. Tabii sadece Vladimir'in değil arkadaşlarının da aşklarını konu ediniyor. Her platoniğin bir dramatik yanının olduğunu hissettiriyor. Turgenyev'in okuduğum ilk kitabı. Dolayısıyla hakkında pek fazla bilgi sahibi olmasam da sağlam bir kalemi olduğu muhakkak. Okuması kolay bir kitap. Tavsiye ederim.
2021 79. kitabı
İlk aşk deneyimi ailesinin dramına dönüşen Vladimir Petrovich’in yaşamın şaşırtıcı ve acımasız yüzüyle tanışması.. Bir uğursuz akşamın gölgelerinin hayatını çalması ve geriye kalanlar.. onlar da sadece geçen fırtınanın anıları..
İlk AşkIvan Turgenyev · Ren Kitap · 20189,5bin okunma
Eleştirirken en çok arada kaldığım eserlerden biri
2020 22. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2020 04:21
Sadece Rus edebiyatında değil dünya edebiyatında da yeri sarsılmayacak bir usta , Turgenyev. Onu çevresindeki diğer yazarlardan ayıran derin ayrılıklar var . Yaşamının büyük bir kısmını Fransa ' da geçirmesinden mütevellit çağdaşı olan Rus yazarlarından epey farklı bir edebi hava vardır eserlerinde . Bu kısa öyküsünde ise , Vladimir adındaki on altı yaşındaki bir gencin kendinden hayli büyük bir kadına duyduğu dramatik ve aynı zamanda saf aşkı anlatmış yazar. Duyguların , hüznün , gamın , kederin , çeşitli ruhani hislerin izahı sade bir üslupla , vurucu bir biçimde ele alınmış . Olay örgüsünün yanısıra aynı zamanda çoğu Rus yazarlarında gördüğümüz Çarlık Rusya'nın toplumsal koşullarına ve yazıldığı dönemde ki her katmandan insana da şahitlik ediyoruz . Kitap nezdindeki şahsi eleştirim ise ; okuması kolay , akıcı , sıkmayan bir nefeste okunabilecek bir kitaptı lakin edebi doyuruculuğu çok da tatmin edici olmamakla birlikte yer yer karakterlerin halet-i ruhiyelerinin okuyucuya bütün şeffaflığıyla lanse edilmesi bakımındanda eksik veyahut kusurlu bir eser değildi. Eleştirirken en çok arada kaldığım eserlerden biri oldu benim için doğrusu .
Aah Aşk hep var ol..
2020 40. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2020 13:11
İlk aşk kiminde yaralar açar kiminde çiçek bahçeleri.Vladimir 16 yaşında hem yara hemde çiçekler açmış bir aşıktı...Zinaida'ya olan aşkı,tutkusu,ulaşma isteği ama her seferinde Zinaida'nın Vladimir ile oynaması... Sonu mutsuzluk... Aslında başlı başına imkansız olan bir aşk ve bu aşkının babası ile bir bağlantısı olduğunu hissetmek en acısı... Soru işaretleri kalmış olsa da,severek okuyacağınız bir kitap...Keyifli okumalar
Turgenyev
2019 219. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2019 21:17
Pek çoğumuzun başından geçen bir aşk hikayesi. Zaman geçip insan durulunca, geçmiş aşkını garip bir dinginlikle hatırlıyor. Turgenyev işte böyle bir aşkın hikayesini anlatıyor "ilk aşk" adlı öykü kitabında. Sade, akıcı ve mistik bir tarzda yazılmış bir solukta okunacak bir kitap.
2020 11. kitabı
İlkler unutulmaz derler ya hep bu kitapta bunu destekler nitelikte .Kitapta olay şu sekildedir: 3 arkadaş bir akşam otururlerken birbirlerine ilk aşklarını anlatmaya başlarlar.Sıra Vladimir Petroviç'e gelir. "Benim ilk aşkım olmadı,ikinciden başladım..."dedikten sonra arkadaşlarına anlatmak için yazmaya başlar. Vladimir Petroviç henüz 16 yaşındayken yeni taşınan komşuları Zinaida ile karşılaşır ve onu görür görmez onun çekiciliğine ve güzelliğine tutulur.Bu arada Zinaida herkesin etkilendiği ve çekici bulduğu bir kızdır.İlgiliydi , övülmeyi çok sever ve çevresindeki erkekleri parmağında oynatır diyebiliriz.Vladimir Petroviç'te bunlardan biridir.Gün geçtikçe bu kiza bağlanan Vladimir tam tersine Zinaida'nın kendinden uzaklaştığını ve soğuk davranışlar sergilediğini fark eder.Bunun nedenini ogrenmek istersen olaylar gelişir.Daha fazla ayrıntıya girmeyeyim. Kurgusu , anlatış tarziyla kolayca okunabilir , sürükleyici bir kitaptir.Okumayi düşünenlere tavsiye ederim
Sade ve akıcı bir Rus Edebiyat örneği
2021 43. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2021 23:10
Turgenyev ile tanışma kitabım olan İlk Aşk; okuduğum en sade ve akıcı,derin anlamlardan ve uzun cümlelerden çok anlaşılır ifadelerle duyguların aktarıldığı Rus Edebiyatı eseri. Daha ağır bir kitap beklerken sayfalarin nasıl aktığını anlamadan kitabın sonuna geldim ve Turgenyev'in dilini bu sebeple çok sevdim. Kitabın konusuna gelecek olursak; Vladimir adından 16 yaşındaki genç adamın kendisinden yaşça büyük, herkes tarafından hayran olunan ve son derece çekici prenses Zasyekin e olan aşkı anlatılıyor.Aslında konu tipik ancak sonu ve olayların gidişatı beklenmedik bir biçimde ilerliyor. Vladimir in bu hikayesini kitabın başında üç arkadaşın birbirlerine ilk aşklarını anlatmasıyla, onun dilinden duygularına da yer verdiği şekilde okuyoruz. Bu eseri Rus Edebiyatına yeni başlayanlara tavsiye ederim, yazarın diğer kitaplarını da şimdiden incelemeye başladım.

Ivan TurgenyevYazar · 57 kitap
Ivan Sergeyeviç Turgenyev, 9 Kasım 1818 tarihinde Orel şehrinde varlıklı bir ailede doğmuştur. Annesi Varvara Petrovna Lutovina, babası Süvari albayı Sergei Nikoleviç Turgenyev’dir. Aile 1827'de Moskova'ya taşınır. Babası 1836 yılında vefat eder. Ivan Sergeyeviç Turgenyev, özel okullarda eğitim görüp, özel öğretmenlerden dersler alır. Henüz bir çocukken; Almanca, İngilizce ve Fransızca'yı anadili gibi konuşmaya başlar. Yüksek öğrenimi için önce Moskova’ya oradan da St. Petersburg’a geçen İvan, Rus dili ve edebiyatı eğitimini kendi ülkesinde tamamladıktan sonra Almanya’ya gider ve 1838-1841 yılları arasında Berlin Üniversitesi’nde felsefe okur. Daha sonra St. Petersburg’a geri dönüp iki yıl kadar bir devlet kurumunda çalışır. Ivan Sergeyeviç Turgenyev, Fransa’da tanıştığı “Gustave Flaubert” ile sıkı bir dostluk kurarak, daha sonraki yıllarda gerçekçilik akımının öncülerinden biri olmuştur. Ivan, ilk olarak 1850 yılında “Lüzumsuz bir Adamın Günlüğü” adını verdiği novellasıyla, ölümünden birkaç gün önce zihninden geçenleri not defterine aktaran bir yazarın hikâyesini anlatarak, yakın çevresine adını duyurur. Şöhretini ise 1852 yılında “Bir Avcının Notları” ile pekiştirir. İvan gençlik yıllarında özel eğitiminden geri kalan zamanları avcılıkla geçirmiştir. Yapıtlarındaki ince duygulu karakter çizimleri, lirik-müziksel dil onu Rus gerçekçiliğinin temsilcisi yapmakla kalmaz, dünya edebiyatının büyükleri arasına da sokar. Turgenyev, eserlerinde serflik ilişkilerinin insana aykırılığını, feodal-aristokrat Rusya'nın yıkılışını, yeni burjuva-demokratik güçlerin yükselişini gerçekçi biçimde yansıtmıştır. Batıyla Doğu arasında kendini sıkışmış hisseden yazarın Çarlık Dönemi’nin Rus entelektüellerini irdelediği “Asilzade Yuvası" adlı romanı 1859 yılında yayınlanır. 1859 yılında annesi de ölünce, geriye kalan topraklar serfler ( toprak ağası adına çalışan köylü) arasında dağıtılırken Turgenyev’e de tüm hayatını rahatça idame ettirebileceği yüklü bir miras kalmıştır. Böylece dünyevi sorunlardan kurtulan yazar başyapıtı, “Babalar ve Oğullar” üzerinde çalışmaya başlar. Gençliğinde köylü kızlara duyduğu ilgiyi ve bu ilişkilerden doğan bir gayrı meşru kızını saymazsak Turgenyev hiç evlenmemiş, babalığını üstlendiği bir çocuk sahibi olmamıştır. Özel hayatı, gönül maceraları pek bilinmeyen Turgenyev’in otuzlu yaşlarda tanıştığı Pauline Viardot ise umutsuz bir aşk macerası olarak yaşamına damga vurmuştur. Altı farklı dili konuşabilen, iyi bir piyanist ve şarkıcı olan sevgilisi evli olduğu için bu çiftin yarı fiziksel, yarı duygusal beraberliği kısa süreli ilişkiler şeklinde uzun yıllar devam eder. Bozkırda Bir Kral Lear (1870), Ham Toprak (1877) gibi eserleri eleştirmenlerden beklediği tepkiyi alamadı ve kendini mutsuz hisseden Turgenyev, son kez ülkesini terk edip hayatının son dönemini bir türlü vazgeçemediği kadının, Pauline Viardot’nun yakınlarında, Paris’te geçirdi. Ivan Sergeyeviç Turgenyev, 3 Eylül 1883 tarihinde Fransa'da Paris yakınlarındaki Bougival kasabasında öldü. Ölmeden önceki arzusu uyarınca naaşı Rusya'ya getirildi ve Belinski'nin mezarının yanına gömüldü.