İrade Eğitimi

Çevirmen:
Münir Raşit

2023 40. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2023 23:47
Cemil Meriç'in büyük övgüsü üzerine büyük merakla başladım,incelemeler de dikkatimi çekmisti.Özetin özetini okumuş oldum,ama bu yeterli oldu sanirim.(yarıda bırakırmısım) Yazarımız rektörmüş ve bir eğitimcinin "haylaz ögrencilerine" ders niteliğide yazdigi bir kitabi okudum sanki. Kuramsal kısmı okurken tamamdir dedim dolu dolu bir şeyler geliyor.Sonrasında "mükemmel çalışkan insan modeli" böyle olur öğütleri sıralanıyor.Ben keyif almadım bu yüzden. Ama şu paragrafı güzel:Eğer halkın büyük bir kısmı büyük üstatların romanlarını takip edebiliyorlarsa bu okuyucuların çoğunluğunda hislerin uyuduklarını ve şuurun aydınlığına çıkmak için fırsat beklediklerini gösteren bir delil değil midir?
2024 26. kitabı
Okunma: 11 Eylül 2024 23:48
Cemil Meriç’in, "Ben, disiplinli bir şekilde çalışmayı bu kitaptan öğrendim" şeklindeki ifadesi, İrade Eğitimi kitabını okumama gerçekten büyük bir etki yaptı. Kitap, özellikle öğrenciyken çok işine yarayabilecek bir kaynak. Kitap sanki karşınızda bir büyüğünüz varmış gibi, size faydalı tavsiyeler veriyormuş gibi hissettiriyor. Uzun yıllar önce yazılmış olmasına rağmen, oldukça anlaşılır ve kolay okunur bir kitap. Özellikle öğrenciyken böyle bir rehberlik çok değerli olabilir; kişisel gelişim konusunda uzun vadede işe yaraya bilir. Kısacası, İrade Eğitimi'ni okumak, kişisel disiplininizi geliştirmek iyi bir başlangıç olur belki de. bir kardeşiniz varsa bu kitabı ona hediye edebilirsiniz :)
İrade Eğitimi
2021 11. kitabı
Çok kısa ve incecik olmasına rağmen sosyal hayata ve kendi özünüze daha iyi bakmanızı saglayan bir kitap. İronik bir dille yazılmış ve duyguların beyni nasıl yönettiğini en saf haliyle anlatması da kitabı her yaş grubuna uygun hale getiren bir başka etken. Yazarın ilk başta irademizi nasıl yöneteceğimizden söz etmesi ve sonrasında aslında bunun neden imkansız bir çaba olduğunu açıklamasıyla 'ben bu kitabı boşuna mı aldım? ' sorusunun kafanızı kurcalamasına izin veriyor. Final bölümünde ise 'demek ki irademi yönetmek için önce duygularımı yönetmeyi öğrenmeliyim.' dedirterek kitaba noktayı koyuyor.
Felsefe
2021 21. kitabı
Okunma: 23 Temmuz 2021 13:00
Felsefe ve kişisel gelişime dair mükemmel bir kitap Cemil Meriç disiplinli bir şekilde çalışmasını bu kitaba borçlu olduğunu söylüyor. Herkesin feyz alacağı şekilde yazılan, önerilen o kadar çok şey var ki. Yalnız bir kere okumakla yeterli olacak bir kitap değil. Tekrar tekrar ders alınası bir kitap. Kitapta süreklilik, düzen, irade ve disiplin dörtlüsünün iyi bir şekilde idare edilmesini ve bu idare şekillerinin hepsinin altında yatan sorunların irade ile alakalı olmasından bol bol dem vuruyor. Hani okursunuz bir şey anlamadım diye huzursuz olup tekrar önceki sayfalara bakma hissi gelir ya bu öyle bir kitap bazen anlaşılması zaman alıyor. Bu yüzden tekrar okumakta fayda var iyi okumalar dilerim.
İrade değil Nefis Terbiyesi
2019 49. kitabı
Okunma: 09 Kasım 2019 04:46
Kendini kontrol edemeyen insanlar için birer ilaç fakat bu yayından okumayın ; konuyu anlıyana kadar imanım gevredi... // Bir işi yaparken sürekli o işi neden en iyi şekilde yapmanız gerektiğinin niyeti içerisinde olmalısınız... //Tembellik başarı ile ters orantılı bir kavramdır... //Ne kadar çalıştığımı bilseydiniz yaptığım başarılar size o kadar da inanılmazmış gibi gelmezdi... //başarılı insanla başarılı olmayan bir insanın arasındaki fark o işe ne kadar odaklanabildikleridir...
Eğitim
Merhaba kitapkurtları
2025 1. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2025 23:23
Jules Payot irade eğitimi kitabı irademiz vardır. Ama onu kullanmayı yönlendirmeyi biliyormuyuz belkide bu yüzden hayatınızda yanlış kararlar alıyoruz bu kitap irademizi yönetirken hislerden, zekadan, duygularımız dan yönetebilmemizi ögretirken Çok çalışmak önemli değil düzenli sistemli ve sürekli çalışmak önemli Konfor alanının duygu düşünce Konfor alanını bozmak istemiyoruz yaşam alanı sürekli mazeretler yapıyoruz. Neden çalışmalıyım? Nasıl konuşmalıyım? Öğrenmede doğru öğrenmeyi öğretiyor. Hareketlerde hisleri etki eden bir dostun gelişimi ve stresli olsan da yine seviniriz. Kitaptan: Biz bir ressam gibi hareket ediyoruz ressam nasıl takipçisi olduğu çizgilerle yaptığı resmi ortaya çıkarırsa, Her yapılan çağrışımda bir nevi taslak Bırakır ve çok enerjili bulunduğu zaman yapılan taslaklar belirli ve kesin çizgilerle başlanmış olan Bu eseri tamamlar. Daha sonracığıma cesurane rötuşlarla iş tamamlanmış olur.
Duygu ve Düşünce
2020 50. kitabı
Kitap ince olmasına rağmen içeriği bakımından oldukça ağır olarak niteleyebilirim. Felsefik bir dili var. Disiplin, çalışma, ahlak üzerine ve irade eğitimi konusunda öğrencilere yönelik tavsiyeler dikkate değer. Başka bir özelliği ise Cemil Meriç'in hayatımı değiştirdiği dediği bir kitap aynı zamanda. Birçok yayınevinden çevirisi var. Dorlion yayınevinin çevirisini okudum diğerleriyle karşılaştırma olanağım yok . Ama tavsiye edilen başka bir çeviri daha var fırsatım olursa onu da okumaya çalışacağım. Okurken aynı zamanda bol bol düşündürten ve sorgulatan bir kitap.
Felsefe
İrade Terbiyesi
2021 31. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2021 20:40
Kitabın çok naif bir çevirisi var, kişisel gelişim alanının yanısıra felsefik kategorisine de giriyor zaten.Kitapta oldukça filozoflara değinmiş biraz da kişisel gelişimin,öğrencilik hayatının irade üzerindeki etkisine değinmiş. Severek okudum.. ALINTILAR; "Kant'a göre karakterimizi değiştirmek mümkün değildir.Ne kadar uğraşırsak uğraşalım onu başkalaştıramayız.Keza Schopenheaur'a bakarak karakterler fıtrata bağlı ve değişmezdirler.Mesela bir egoistin iradesinin tabi olduğu motivasyon motifleri değiştirilemez.Siz eğitim yoluyla bir egoisti aldatır,fikrini düzeltir ve kendisini ikna edebilirsiniz.Fakat başkalarının elem ve ıstıraplarına katılmak gerekince o,bu meselede ilgisiz kalır.Şüphesiz bu iş altını kurşunla değiştirmekten daha imkansızdır.Bir egoiste küçük bir menfaatten vazgeçmekle büyük bir menfaat elde edileceği gösterilebilir.Fakat egoistin fenalığını ispat etmeye sıra gelince bunu yapmak mümkün olmaz.Çünkü bu ,bir kediye fareyi haksız yere sevdiğini ispat etmeye uğraşmak gibidir"
2021
İrade Terbiyesi
2021 140. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2021 23:52
Bu kitabı Cemil Meriç'in "disiplin içinde çalışmayı bu kitaptan öğrendim." sözünü okuduktan sonra çok merak etmiş ve hemen edinip okumuştum. Zira bütün insanların hayatının belli alanlarında disipline ihtiyacı vardır. Bende farkındalık oluşturan bir eser olduğunu itiraf etmeliyim fakat hayatımı çok da etkilemediğini söylemem gerek. İradenin eğitilebilen bir şey olduğu su götürmez bir gerçektir fakat bence herkes iradesini farklı şekillerde terbiye edebilir. Mesela bu kitapta yazar felsefe öğrencilerine hitap ederek iradelerini nasıl eğiteceklerini anlatıyor fakat bir üniversite öğrencisi olarak ben anlatılanların hepsini uygulayamadım, uğraşsam da uygulayamam. Bence bu kitap zaten iradesi belli miktarda güçlenmiş ve bu güçlü iradeye güç eklemek isteyenler için yazılmış. Biraz daha disiplin isteyenlere kendilerini kamçılamak için muhteşem bir motivasyon aracı olur. Fakat disiplin "edinmek" isteyenlerde çok da işe yarayacağını düşünmüyorum. Ama sonuçta her insan farklıdır. Belki bende işe yaramayan sizde işe yarar. Her ne kadar içerdiği bilgileri uygulayamayacağımı bilsem de öğütlerin güzelliğini göz ardı edemem. Bu nedenle yine de okumanızı kesinlikle tavsiye ediyorum çünkü insanda değişim yaratmasa bile çok büyük farkındalıklar oluşturuyor. Okumayı düşünen herkese keyifli okumalar diliyorum. Not: Ben Cemil Meriç'in tavsiye ettiği kitabın Jules Payot'un "İrade Terbiyesi" değil, Ethem Bakar'ın "İrade Terbiyesi" kitabı olduğunu sonradan öğrendim. Eğer hâlâ bilmiyorsanız bu konuda dikkatli olunuz. :)
Puan vermedi
Nefis terbiyesi de diyebiliriz.. kendimizi dizginleme, kontrolü ele alabilme, dünyamızı yönetebilmeye dair taktikler. Öğrenciler için özellikle, başarıyı inşa edebilmeye dair çok faydalı taktikler var her bölümde.

Jules PayotYazar · 6 kitap
Payot 1859 yılında Chamonix'te doğdu. Eğitim ve akademik kariyeri hakkında çok az şey biliniyor; bununla birlikte bazı kaynaklar onu, örgün eğitimde lider bir figür olarak ortaya koymaktadır. 1907'de Aix-en-Provence'daki Aix-Marseille Üniversitesi'nde rektörlüğe atandı. Payot 1939'da öldü. En ünlü kitapları arasında 1909'da yayınlanmış olan ve sonradan birçok dile çevrilen Éducation de la volonté (İrade Terbiyesi) vardır.