İrade Eğitimi

Jules Payot

·200 syf.·
2019 7. kitabı
Es-Selam Dostlar... Cemil Meriç ile Ali Fuat Başgil’in tavsiye yazılarını okumam ile kitaplığıma kazandırdığım disiplinli çalışma,irade eğitimi ve ahlak üzere yazılmış bir eser… Yazarımız Julet Payot karakter eğiminin önemi ile başlıyor ve özellikle vurguluyor sağlam nitelikli bir eğitim ile karakterin değişebileceğini. Sonrasında başarı için en temel unsurun irade eğitimin olduğunu vurguluyor. Acaba bu eğitim nasıl sağlanır ve günümüzde iradeyi engelleyen unsurlar nelerdir? Eğitimci olarak yazarımızın başarısızlığımızın en büyük etkeni iradesizlik ( irade zayıflığı ) sözüne sonuna kadar katılıyorum. Derslere girdiğimiz zaman malumunuz üzere öğrencilerimizin en büyük sıkıntıları çaba göstermekten ve özellikle süreklilik gerektiren gayretten uzak kalmaları, nasıl verimli bir şekilde başarı sağlanır bilmemeleri… Neticesinde ise hasıl olan şu davranışlar şekilleniyor; Hantallık,rehavet,tembellik ve aymazlık. Soruyum niçin çalışmıyorsun; -Hocam canım istemiyor, cevabı en çok rastlanan zaaflık göstergesi diyebilirim. Peki bu süreçte bizler eğitimciler daha doğrusu büyüklerimizin payı ne? Maalesef ve maalesef dün sitede arkadaşlarla da istişaresini yaptık müfredat öğrenciyi gerçekten tanımaya veya değerlerini ortaya çıkarmaya yönelik değil. Sadece bilgiye dayalı bir sistem dahlinde hareket ediyoruz. Bir örnek veriyim; Öğrencim rapor aldı ertesi gün aynı kağıdı verdim ve arkadaşlarından soruları aldığı için 87 aldı. -Dedim ki olmaz bu haksızlık ki Cuma günü idi.Pazartesi gel yeniden farklı sorular ile sınav yapacağım. Dostlar! Sadece soruların yerleri değiştirdim ve aldığı not;57… Anladım ki bir konuyu fikri ne derseniz artık bütüncül olarak düşünmek ve gün yüzüne çıkarabilmektir asl olan. Yoksa lüzumsuz detaylar ile bilgi yığını ancak gerçekleri gizler ve tembellikle
Umarım Linç Yemem
2024 20. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2024 09:40
Bu eseri bitirdikten sonra "Bir Ömür Nasıl Yaşanmalı" sorusunun cevabı gibi dedim kendi kendime. Sonra İlber Ortaylı'nın " Bir Ömür Nasıl Yaşanır" kitabı aklıma geldi. Onu da okumuştum ve o kitabı bitirince "İlber hocam sizin bu tavsiyelerinizi uygulayacak insan sayısı Milyonda bir bile değildir. Aynı zamanda tavsiyeleriniz yetiştiğiniz çevredeki insanlara hitap ediyor. Ülkenin %99'una hitap etmiyor. Örneğin Paris'te şu cafede şu kek çok iyi.. Yurt dışında muhakkak şu yerde yemek yemelisin... şuranın havası şöyle felan... Ayrıca 12 yaşına kadar ne olacağını hedefini belirlemediysen senden bişey olmaz treni kaçırdın... vs vs... gibi bir sürü temel insan eğitiminden uzak tavsiyeler. Bugün ülkede 3 aydın sayalım dersek çoğunluk İlber hocayı ilk 3 te sayar. (Beni az çok tanıyanlar Türk yazaralara Türk Edebiyatına ne kadar çok önem verdiğimi bilir. Maksadım batılı yazarları övmek değil, günümüz aydınlarının yokluğu ve var olanların durumunu göstermek) İlber hocan'ın kitabı 2019 da yayınladı. Jules 1909 da yayınlıyor arada 115 yıl var. Ve Jules'in kitabı bugün için Türk toplumuna maalesef kat be kat daha faydalı bir eser, "bir ömür nasıl yaşanmalı" konusunda. Özellikle üniversite okuyan ve eğitimci bireylerin okuması gereken bir kitap. Bu arada İlber hocayı çok severim:)) Ama bu gerçeği görmezden gelemezdim.
İrade EğitimiJules Payot · İş Bankası Kültür Yayınları · 202338,4bin okunma
İRADE: insanın kendini yönetebilme gücü
2026 1. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2026 18:11
Öncelikle belirtmeliyim ki bu kitap tüm önyargılarımı yıktı. İrademle savaştığım, zamanımı yönetemediğim, yapmam gereken şeyleri devamlı aksattığım kısacası verimsiz geçen günlerime bir faydası dokunur, belki bir şeyler öğretir diyerek başladığım bir kitaptı (faydası dokunmasa bile okursam düzelir diyerek kendimi avutuyordum işte:) fakat daha önce bir iki kez başlayıp bıraktım. Devam ettirememe sebebim aceleci davranmam ve zaten bildiğim şeyleri anlattığını düşünmemdi. Son denememde zorda olsa ilerlemeye, ilerletmeye çalıştım ve zaten bildiğimi sandığım o metinleri idrak ederek okumaya gayret ettim. Açık konuşmak gerekirse ilk iki denememde okuyamama sebebim aslında “sadece okumuş” olmamdı. Okuma eylemini çoğu zaman yanlış algılıyoruz “okumak” İrade Terbiyesin’de de çokça geçtiği üzere derin bir tefekkür ve idrak gerektirir. Bu hususta bende her cümleyi derin bir tefekkür ile okuyup acele etmemeye, her cümlenin üzerine kendi çapımda notlar alıp sizlere sorduğum kimi sorular ile kendi fikrimi müspet ölçüde aydınlatmaya çalıştım. Bu kitaptan sadece irade terbiyesi değil.. -“Elalem” ne der? safsatası -Cehalet ve sebepleri -Tembellik ve nefse düşkünlük -Mutlu hayat için vermemiz gereken çaba -Toplumca kabul görmüş normların geçersizliği -Erkeklik ve kadınlığın kalıpların dışına çıkıp toplum görüşlerinin değişmesi gerekti görüşü -Tefekkür -Dilin gücü -Eğitim sistemindeki aksaklıklar -Ve dahi beden sağlığı, uyku problemi gibi daha nice konulara değinilmiş. Farklı bakış açılarından bakıp, düşünme açısını genişletici ve sorgulatıcı bir anlatım yöntemi kullanılmış. Bazı görüşlere katılmasam dahi bu beni memnun etti çünkü her zaman için aynı görüşlerden değil farklı görüşlerden de bir şeyler öğrenebilmeliyiz. Ben alabileceğim faydayı en üst düzeyde alıp, hayatımı rayına
2020 39. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2020 18:40
Herkese merhaba. Birçok okur, bu kitabı neden kesinlikle okumamız gerektiğiyle ilgili görüşlerini ayrıntılı biçimde belirtmiş, ben bu yazımda aksi yönde eleştirilere yer vereceğim. Öncelikle kitabı Flipper Yayınlarından okudum. Bugüne değin okumakta bu kadar zorlandığım başka bir çeviri olmadığını üzülerek söylemeliyim. Anlamsız, eksik cümleler ve anlatım bozuklukları da cabası. Kitap 208 sayfa ve beş bölümden oluşuyor. Anladığım kadarıyla ilk bölümde yazar şunu ifade etmek istemiş: Bak canım, sen yirmi dört saatinin üçte birini entelektüel olmaya harcıyorsun ancak hiçbir halt etmiyorsun. Her şeyi öğreneyim derken aslında hiçbir şey öğrenmiyorsun. Bir şey hakkında her şeyi bilmeye odaklanmak yerine her şey hakkında bir şey öğrenmeye çalışarak zaman kaybediyorsun. Çoğu yerde eleştirmekle kalıp, öneri sunamıyor. "Evet. Ama nasıl?" sorusunun cevabını bulabilmek adına kitabın son sayfasına kadar büyük bir dikkat ve titizlikle okudum ama cevabı hakkında pek tatmin olmuş sayılmam. Dönemin şartlarına göre anlaşılabilir olsa da kadınlardan nefret ettiğini düşündürecek kadar aşağılayıcı üslubu beni rahatsız etti. Böyle düşünmemin kadın olmamla ilgisi yok çünkü bir erkek olsaydım da rahatsız olacağıma eminim. İradesi zayıf biri olmamama rağmen iradesiz insanlara karşı kullanılan üsluptan da hoşlandığımı söyleyemeyeceğim. "Evet doğru söylüyor, böyle yapmak lazım" dediğim kısımlar bir elin parmaklarını geçemeyecek kadar azdı. Fikirlerin büyük çoğunluğu bildiğimiz şeyler, uygulama noktasında da bu kitabın motive edici bir yanını bulamadım. Yani ki, kitabın sonunda Ali Fuat Başgil'in dediği gibi "Ah bu kitap on sekiz yirmi yaşlarımdayken elime geçmeliydi" falan demedim. Hülasa, bu kitap beni kesinlikle tedavi eder, tedx konuşmaları kadar motive eder gibi bir yaklaşımınız
İrade TerbiyesiJules Payot · Flipper Yayıncılık · 202038,4bin okunma
Herkesin bildiği
2022 13. kitabı
Okunma: 06 Mart 2022 15:28
Jules Payot , Fransız pedagog ve Fransızca öğretmenidir.Rektörlük de yapmıştır. Sosyolog Emile Durkheim e karşı pedogoloji ile alakalı bir öğretmenlik yapabilme şansını kaybetmiştir. İrade Terbiyesi adlı kitabı Vatikan tarafından kara listede yer almıştır.Bu eser, 32 den fazla dile çevrilmiş bir eserdir.O dönem için Vatikan tarafından 13 yasaklı kitaptan biri idi.Nedeni ise, ailelerin bu kitabı okuduktan sonra ayinlere katılmayı reddetmesidir.Neden reddettiklerini kitabı okudum ama anlamadım.Anlayanlar aydınlatırsa sevinirim. İrade Terbiyesi, Éducation de la Volonté adında 1895 yılında Fransızca olarak yazılmış olup, Payot un ilk eseridir.1926 da kitabı ilk olarak ülkemizde İbrahim Ethem çevirmiştir. Kitabın çok fazla çeviri yayını var.Ben Kırmızı Kedi den okudum ve beğendim.Kitap şunu belirtmek gerekir ki çok ağır.Arka arkaya okuyamıyosun.Kafan almıyor yani kısaca.40 50 sayfadan sonra beyin, bugünlük yeter Emre diyor.Bana müsade diyor.Bende peki sana daha fazla zulüm yapmayım, zaten kafaya girmiyorsa boş okumanında anlamı yok diyorum ve kenara çekiliyorum.Ağır bir dili olmasına rağmen kitabın verdiği mesajlar bi o kadar basit ama. Eee peki Payot bizlere neler söylüyor : İnsan kendini geliştirmeli, farkındalık özelliği sürekli açık olmalı,okumalı,çabalamalı,dikkatli olmalı,kendi üzerinde yoğunlaşmalı ve düzenli olmalı der. Kitabın genel anlattıkları peki neler derseniz : İsteksizlik genel bi irade düşmanı der bize Payot.Çaba harcamadan birşeyler elde etmek insanın en büyük isteğidir ama bu imkansızdır der.Eğitim, irade için önemlidir der.Eğitim sistemi genelde tek tip birey yetiştirir ve üniversite çağına gelen birey yalnızlaşır der.Çevre seçimi bu nedenle çok önemlidir der.Boş işlerle uğraşan bir bireyin oluşma nedeni çevredir der.Sabırlı birey irade eğitimi konusunda 1-0 önde
İrade TerbiyesiJules Payot · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202038,4bin okunma
Karakterimizi Değiştirebilir miyiz?
2023 8. kitabı
Okunma: 11 Mart 2023 14:18
Bu kitaba çok doğru bir zamanda denk geldim,depremden sonra günlerim bomboş geçiyordu.Her şey birden anlamını yitirmişti.Ölümün var oluşu hem yaptığımız işlere daha anlamlı bakmamızı sağlıyordu hem de her şeyin çok anlamsız ,boş bir çabadan ibaret olduğunu gösteriyordu.Bu düşünceler zihnimde sürekli dolaşırken bu kitap beni düştüğüm hengâmeden çıkmamı sağladı. Peki irade eğitimine nasıl başlamalıyız ya da ne yaparak? Bunun ilk adımı insanın kendi içine dönüp bakmasıdır yani inzivaya çekilmesidir. Bunu her gün en az on beş dakika yapmalıyız. Ben ne istiyorum ve şuan ne yapıyorum? Şuan yaptıklarım bana ne katıyor ne katmıyor muhakemesini günün belirli bir saatinde her gün yapmalıyız. Esasında bunu yaparken irade için de ilk adımı atmış oluyoruz. Zor bir şey değil her gün herkesten uzak oturup düşünmek bunları yapa yapa içimizde dönen düşünceleri ve duyguların farkına vararak ona göre bir yol haritası çizmiş oluyoruz. İrade eğitimin en önemli noktalarından biri sürekli tetikte olmaktır.Hele ki 21.yüzyılda bu kadar çok uyaran varken.Sadece yaptığımız işe odaklanıp o işi en kısa sürede bitirebilmektir.Ve yaptığımız işi entelektüel bir görev görerek yapmalıyız. Peki bu görevi nasıl yapmalıyız? Yazarımız az ama her gün sadece sınavlardan önce değil;tatillerde, bayramlarda vs her gün yapmaktır.Her gün kelimesi genelde insanın canını sıkar.Ne yani her gün mü? Sorusuna içten içe maruz kalırız evet her gün fakat bunu bir zorunluluk olarak görerek değil hayatımızın bir parçası olduğunu görerek yola çıkmalıyız.Bu yüzden herkes kendine uygun entelektüel hedefler koymalıdır.Yazar mı olmak istiyorsun o zaman ona göre davran ya da bilim insanı o zaman ona göre yaşa.Örneğin,bilim insanı olmak istiyorsun "her gün masada sekiz saat ders kitabı çalış" bu ifade süreklilik
İrade EğitimiJules Payot · İş Bankası Kültür Yayınları · 202138,4bin okunma
2022 6. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2022 06:18
1900 lü yılların başında yayınlanmış olan bu kitap, Fransız yazarın o dönemdeki Fransız halkının yaşadığı sorunları temel alarak, bu sorunların hepsini tembellik ve iradeyle alakalı zeminlere oturtup, çözümüne ilişkin tezler sunmuştur. Kitabı okurken en çok içerlediğim nokta ise 1900 lü yılların Fransa'sında var olan yozlaşmaların, günümüz Türkiye'sinde de ayyuka çıkmış olmasıdır. Batıya ve kültürüne o kadar çok öykünmüş durumdayız ki yuvarlak hesap yüz yıl önceki hallerini, arızalarıyla beraber günümüzde yaşamak zorunda kalıyoruz. Durumumuz tıpkı altımızda off road aracı olup asfalt pistte, o pistin araçlarıyla yarışmak gibi. Kendimize ait zemini korumak yerine ait olmadığımız yollara özenip çırak çıkıyoruz. Ve ne kadar çabalarsak çabalayalım o yola sonradan girdik, biz o yolda ilerledikçe aynı miktarda ilerleyen rakipleri yakalama şansımız mucizelerle sınırlıdır. Kitaba, insanların karakterlerinin değiştirilemez olduğu düşüncesine karşı, iradenin gücünün neler yapabileceğiyle başlıyoruz.Her şeye yüzeysel bakan ve görünüşe aldanan insanlar yetiştiren, kişileri ezbere iten eğitim sisteminden ve sıyrılma yöntemlerinden bahsederek devam ediyoruz. Bu yöntemlerin başında ise karar verme, fikir oluşturma, harekete geçme en son rütbe olarakta alışkanlığa dönüştürme geliyor. Kişi bir olayı alışkanlığa dönüştürdüyse artık ortaya bir irade koyabilmiş ve o defteri kapatmış, kazanım sağlamıştır. Kitabın okunurluğu kaçmasın diye kitapta olmayan bir örnekle bunu açmam gerekirse;namaz kılmaya karar vermek, sonra namaz hakkında fikir sahibi olup kavramak, namaz kılmaya başlayarak harekete geçmek ve bunu sürekli yapıp alışkanlık edinmek. Bu aşamalar tamamlanıp alışkanlık kazanıldığında tembellik aşılmış irade terbiyesinde bir mevkiye gelinmiş demektir. Alışkanlıkların küçümsenmemesi
İrade TerbiyesiJules Payot · Ediz Yayınevi · 201838,4bin okunma
Kitapta geçen bu cümle beni aşırı rahatsız etti.
Puan vermedi·208 syf.·
2023 3. kitabı
'...Kadınlar ve çocuklar neredeyse hiç düşünmezler. Kuklalardır, bir şekilde karmaşık ve bilinçlidirler ama hareketlerinde istemsiz arzular ve dış etkiler hakimdir...' Kaç kez okusam da bu cümlede elle tutulur hiçbir anlam bulamıyorum. Gerçi incelemeleri okuduğumda yayınevinin basımı yüzünden birçoğu kişi bu durumdan muzdarip. Özetlersek; İrade terbiyesinde en büyük görev sebattir. Sabrı bilen, sabrını güçlü kılabilen birey başarılı olma yolunda çok büyük adımlar atmış olur. İrade terbiyesinin en büyük düşmanı isteksizliktir.Beynimi parlatacağım diye ne kadar aşırı çalışırsanız, o kadar köreltirsiniz. Sabır eşittir sebat. Kitaptan istifade etmek isteyenler başka yayınevinden alıp okusalar daha çok verim alırlar. İyi okumalar dilerim :)
İrade TerbiyesiJules Payot · Flipper Yayıncılık · 202038,4bin okunma
18 YAŞINDA OKUSAM ASTRONOT OLURDUM DEDİĞİM KİTAP
2024 63. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2024 20:47
Fransız pedagog Jules Payot’un 1894 yılında yazdığı etkisinin ise Cemil Meriç’in “disiplin içinde çalışmayı bu kitaptan öğrendim." şeklinde ifade edilmiş kitabı diye sanılan aslında 1926 senesinde, İbrahim ethem (Dr. Ethem Bakar) tarafından Terbiye-i İrade olduğunu belirteyim. Şunu söyleyebilirim ki Cemil Meriç’ten sebep hüsnü zan ile bakıp öncesinde Ethem Bakar’ın kitabını okuduğumda terbiye-i irade batıyı fazlasıyla öven sanki tüm olay batıda çözülebilecekmiş gibi hissettirmesi. İslami noktada temel bir muvazeneye sahip olmayanların Ethem Bakar’dan değil Jules Payot’tan okumasından yanayım.Kitabımız üniversite öğrencilerinin nasıl ders çalışacağını ve ilim öğrenebileceğini gayet güzel bir dille anlatıyor. İçerisinde uyuşukluk, kötü arkadaş çevresi ,şehvet,cinsel dürtü ,İrade terbiyesi tefekkürden bahsedilmektedir. Bilhassa öz disiplinden uzak genç arkadaşlar sözüm size 200 sayfa deyip geçmeyin lütfen .
2024 60. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2024 21:41
Veeee düşündüğümden çok daha erken vardım hedefime 60 eser planlanmıştım ve ona ulaşmanın keyfini yaşıyorum...Şimdi hedefi elimden geldiğince geçme zamanı:-))) Eser aslında çok faydalı bir konuya, içeriğe sahip bazı bölümler çok güzelken bazı bölümler beni yordu, sıktı ama ne olursa olsun ben ne kazandığımla ilgilenirim bir eserde en çok... Özeti aslında eserin sonlarında da ifade edildiği cümleleri olduğu gibi yazmak istiyorum bi kaç cümleyle dile getirmek istiyorum hiç tarzım olmasa da... Bu kitaptan çıkan sonuç: karakterimizi yeniden biçimlendirebileceğimiz, kendi irademizi terbiye edebileceğimiz, zamanla ve doğamızın kanunlarını öğrendikçe de kendimizin en üst seviyede efendimiz olabileceğimizdir. Öyle işte...çok yoruldum biraz dinlenmeliyim... .........Herkese keyifli okumalar dilerim.........
İrade TerbiyesiJules Payot · Kapra Yayıncılık · 202138,4bin okunma

Jules PayotYazar · 6 kitap
Payot 1859 yılında Chamonix'te doğdu. Eğitim ve akademik kariyeri hakkında çok az şey biliniyor; bununla birlikte bazı kaynaklar onu, örgün eğitimde lider bir figür olarak ortaya koymaktadır. 1907'de Aix-en-Provence'daki Aix-Marseille Üniversitesi'nde rektörlüğe atandı. Payot 1939'da öldü. En ünlü kitapları arasında 1909'da yayınlanmış olan ve sonradan birçok dile çevrilen Éducation de la volonté (İrade Terbiyesi) vardır.