Kimsecik 2

Adam Yayıncılıkl
Sıralamalar

Umutsuzluğa düşme
2021 38. kitabı
Yaşar Kemal'in Kimsecik üçlemesinin ikincisi Kale Kapısıdır. Bu romanında Yaşar Kemal, ilk kitabın devamı olarak Salman ile Mustafa arasındaki karmaşık bağ ve kan davasının karanlık gölgesi daha da büyür. “Kale Kapısı”, çocukluk masumiyetinin giderek yok olduğu, gerilimin derinleştiği bir iç çatışma romanıdır. “Kale Kapısı”, bir kapının ardında saklanan karanlığın, bir evin içindeki görünmez tehlikenin ve insan ruhunun iki uç arasındaki delici çatışmasının romanıdır. Özetini yapmayacağım okumanızı tavsiye ederim.
Korku
2021 1092. kitabı
Salman, İsmail ağayı öldürdükten sonra dağa çıkar. Geri dönerek Mustafa’ yı Zero’ yu, köyün çocuklarını öldüreceği söylentisi ise büyük korku salar. Zero’ ya gelen eşkıyalar para alırlar ancak Salman’ı öldürmezler. Mustafa’ nın hafif deliliğine insanın içi acır. Ama Sultanoğlu gibi insanın ‘ ulan çocuk, sana bütün bunları kim öğretti, ne güzel konuşuyorsun böyle’ diyesi gelir. : Bre çocuk, sen çok sıkışmışsın, bre çocuk sen çok bir can kaygısına düşmüşsün. Mustafa’ nın bu korkularına insanın yüreği acır, gözleri dolar. Kendi hayatımdaki korkularımı sorguladım okurken. Mustafa’ ya kıyamadım, ona acırken kendimi, kendime acır buldum. Mustafa da Sultanoğlu’ na sevgi ile bakıp kendi durumunu açıklar: ‘ Çok sıkıştım ağam, çok can kaygısına düşmüşüm. Bir an beni bırakmıyor ki o, nereye gitsem oraya geliyor. Toprakkalede, Anavarza kayalıklarında, denizin orada, kamışlıkta, nereye gidersem karşıma çıkıyor. O aşağıdaki köpek olmasa ben yandım. Beni o çoktaan öldürürdü ya, işte şu aşağıdaki köpekten korkuyor. Köpeğim bir geçse eline onun, Salman onu paramparça edecek.’
2017 241. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2017 11:58
Kimsecik üçlemesinin ikinci kitabı. Kitabı sıkılmadan okuyabilmek için büyük ustanın yazım tarzına hakim olmak ve daha öncesinde en az bir kaç eserini okumuş olmak gerektiğine inanıyorum. Aksi taktirde kitabı yarım bırakmak gibi istenmeyen bir durum ortaya çıkabilir. Kitabın arka kapak tanıtım yazısında üçleme psikolojik roman olarak tanıtılıyor. Gerçekten de öyle. Bir köyün toplu cinneti, korkuları, dedikoduları, söylemleri, çocukların ölüm korkusu öylesine ustaca işlenmiş, tasfirler öylesine güçlü ki insan kendini bir anda romanın içinde buluyor. Romanın konusunu arka kapak yazısından kısaca aktarayım: Kale Kapısında işlediği cinayetten sonra dağa kaçan ve bir daha hiç görünmeyen Salman'ın köye saldığı korku anlatılır. Romanın olay zincirinin önem kazandığı bir hikayesi vardır. Eserde kullanılan psikolojik öğelerin yeni anlatım olanakları getirdiği görülmektedir.
·492 syf.·
2021 52. kitabı
Hepimiz, bütün insanlar çılgıncasına korkuyu yaşıyoruz. Her an, her saniye, her şeyden korkuyoruz. İnsanoğlunun mayası korkuyla yoğrulmuş. Çok 'ölüm gördüm, çok yaralanma, çok donma, çok savaş ... Bir şey gördüm yalnız, bir şey vardır insanlıkta, bir tek bir şey o da korku...
2023 50. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2023 15:30
Yaşar Kemal Kimsecik uclemesinde korku temasını işlemiş. Korkuyu iliklerine kadar hisseden bir köy halkı var. Salman da neymiş ya hu! Senin etin budun ne ki bütün insanlar senden korksun! Açıkçası ben serinin ikinci kitabını hiç sevmedim. İlk kitapta İsmail Ağa'ya eyvallah diyerek çıkardı ama ikinci kitap tamamen farklı bir boyut. Gariban Mustafa'ya zaten çok üzüldüm. Çok severim yazari ama maalesef bu kitap okurken çok zorluyor. Hele de yazarla tanışma kitabi diyerek sakın başlamayın. Yani 50 sayfa boyunca ölüyü gömemedik gerisini siz düşünün. Ah Yaşar Kemal 50 sayfa anlatılır mi bu? Betimleme kralısın evet de koy mezara ne var? Sonrasında da gelen geçen kokuyor kokuyor diye uzunca bir süreç yaşattı bize. Eh ne zaman olaylar olacak , ne şekilde çıkacağız şu durumdan diye diye epey bir sıkıldım açıkçası. Kitap çok durağan ve yoğun bir betimleme var. Bilmiyorum kitap üstüne çok düşündüm lâkin bana hitap etmedi. Serinin ilk kitabı daha güzeldi. Ikinci eh diyebilirim. Üçüncü insallah mart ayında okunacak. #parlakmeltemkitapligi #yaşarkemal #keşfet #kimsecik
2020 64. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2020 14:59
Bir üçlemenin ikinci kitabı. Fakat her kitabın kendi başına bir bütün olduğu söyleniyor. Ben de bu nedenle elimde bulunan ikinci kitabını okudum. Psikolojik yönü oldukça ağır basan bu kitapta insanın yüreğine salınan korkunun yaptıkları, yaptırdıkları güzel bir şekilde okuyucuya yansıtılmış.
Kale KapısıYaşar Kemal · Toros Yayınları · 1991811 okunma
Puan vermedi·492 syf.·
2025 708. kitabı
"Ben eşkıyayım, bilirim, öylesi çığlıkları atan bir kişi hiçbir zaman iflah olmaz.Böylesi çığlıkları atan kişi kurşunu can damarından yemiştir." Yaşar Kemal "Kimsecik, "dağları bekleyen" korkunun yıkıcı gücünün, üç kitaplık dev efeanesidir. Korku insanın benliğini parçalarken, bu insanlık durumundan büyük bir trajedi doğar. Ama çocuklar korkuya yenik düşmez, üstüne yürürler... "Kale Kapısı, Yaşar Kemal'in 1985'te yayımlanan romanıdır. Toros Yayınları'ndan çıkan kitap yazarın Kimsecik üçlemesinin ikinci kısmıdır. Yarı otobiyografik özellik gösteren Kale Kapısı 1986'da Orhan Kemal Roman Armağanı almıştır.Romanda, işlediği cinayetten sonra dağa çıkan Salman'ın saldığı korku anlatılır." Üçlünün ikinci kitabı Kale Kapısı 'nın kahramanları, iyilik ile kötülüğün buluştuğu tek avuçtaki iki insandır. İşlediği cinayetten sonra dağa çıkan Salman'ın saldığı korku kalpleri karartır. Ancak korkunun hükürn sürdüğu yerde cesaret uyanırsa yaşam sürer, sürecektir." "Dünyada her şeyi yapacaksın, kadınların sevdasını küçük düşürmeyeceksin." Yaşar Kemal
Edebiyat & Roman
2022 224. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2022 06:10
Yaşar Kemal’in Kimsecik Üçlemesinin ikinci kitabı olan "Kale Kapısı", ilk kez 1985 yılında yayımlanmıştır. Bu roman, yazarın çocukluk anılarından esinlenerek oluşturduğu yarı otobiyografik bir eserdir ve 1986 yılında Orhan Kemal Roman Ödülü'ne layık görülmüştür. "Kale Kapısı", iyilik ve kötülüğün iç içe geçtiği bir ortamda, çocukların korkuya karşı verdikleri mücadeleyi anlatır. Romanın merkezinde, işlediği cinayetten sonra dağa çıkan Salman'ın yarattığı korku atmosferi yer alır. Ancak bu korkunun hüküm sürdüğü yerde cesaretin uyanışı ve yaşamın devamı vurgulanır. Roman, çocukların gözünden anlatılan olaylarla, çocuk psikolojisinin derinliklerine iner ve onların korkuya karşı gösterdikleri direnci işler. Yaşar Kemal, bu romanda da kendine has lirik diliyle doğa tasvirlerine ve insan ruhunun derinliklerine odaklanır. Özellikle çocuk karakterlerin iç dünyasını yansıtarak, korku ve cesaret temalarını işler.
2023 42. kitabı
Okunma: 18 Ağustos 2023 22:14
Kimsecik serisinin 2. kitabı da bitti. Yaşar Kemal beni düşlerde ve dağlarda gezdiriyor. Bazı yerde fazlaca Türk filmi ağlaklığı olsa da toplumcu gerçekçileri seviyoruz. Her yıl Yaşar Kemal'den bir seri okumalı.
2020 17. kitabı
Üçlemenin ikinci kitabı olan Kale Kapısı ilk kitap olan Yağmurcuk Kuşu'na nazaran daha sıkıcı, pek akıcı değil gibi yorumlar alsa da gerçek bir Yaşar Kemal okuyucusunun bu hisse kapılmayacağını düşünüyorum. Serinin ikinci kitabı olan Kale Kapısı bence yine bir Yaşar Kemal harikası. Otobiyografik roman olduğundan yazarı tanımak için bir fırsat. Anadolu'da bir köyde geçen olaylar küçük Mustafa'mın korkularının aslında herkesin korkusu olduğunu ve bir toplumu etkileyecek kadar büyük olduğunu gözler önüne seriyor. Betimlemeler yine bana Anadolu kokusu, getirecek kadar büyük ustalıkla işlenmiş. Son kitabı okumak için sabırsızlanıyorum.

Yaşar KemalYazar · 74 kitap
Yaşar Kemal (d. Kemal Sadık Gökçeli,] 1923; Gökçedam, Osmaniye), Kürt asıllı Türk romancı, senaryo ve öykü yazarı. Türk edebiyatının en önde gelen kalemlerinden biridir. İlk öykü kitabı Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü ile ilk romanı İnce Memed, Cumhuriyet'te tefrika edildi. İnce Memed, yaklaşık kırk dile çevrilerek yayımlandı ve kitaplarının yurtdışındaki baskısı yüz kırktan fazladır. Yaşar Kemal pek çok yapıtında Anadolu'nun efsane ve masallarından yararlanmıştır. PEN Yazarlar Derneği üyesidir. Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazardır. Çocukluğu Yaşar Kemal, Nigâr Hanım ile çiftçi Sadık Efendi'nin oğlu olarak aslen Van-Erciş yolu üzerinde ve Van Gölü'ne yakın Muradiye ilçesine bağlı Ernis (bugün Ünseli) köyünden olan bir aileden dünyaya geldi. Kendi anlatımına göre bir Türkmen köyünde tek Kürt ailenin çocuğu olarak doğup büyüyen Yaşar Kemal, evde sadece Kürtçe köyde ise Türkçe konuşurdu. Ailesi, Birinci Dünya Savaşı'ndan dolayı Adana'nın Osmaniye ilçesine bağlı Hemite (bugün Gökçedam) köyüne yerleşti. Beş yaşındayken, babasının camide öldürülüşüne tanık oldu. Orta okul döneminde çeşitli işlerde çalıştı. Kuzucuoğlu Pamuk Üretme Çiftliği'nde ırgat kâtipliği (1941), Adana Halkevi Ramazanoğlu kitaplığında memurluk (1942), Zirai Mücadele'de ırgatbaşlığı, daha sonra Kadirli'nin Bahçe köyünde öğretmen vekilliği (1941-42), pamuk tarlalarında, batozlarda ırgatlık, traktör sürücülüğü, çeltik tarlalarında kontrolörlük yaptı. Sanat hayatı 1978 yılındaki yaptığı bir söyleşide sanat çalışmalarına ilkokula başlamadan önce şiirle işe koyulduğunu ve okula başladığında "yaşlı halk şairleriyle çakıştığını" anımsadığını belirtti. İlkokulun son sınıfındayken arkadaşı Aşık Mecit, çok iyi saz çalarken kendisi annesinden ötürü sazı "berbat" çalmaktaydı. Bunun nedenini şu sözlerle dile getirdi: "Benim saz çalamamamın sebebi var, anam aşık olacağım da diyar diyar dolaşacağım diye saza, aşıklığa düşman olmuştu. Onun tek çocuğuydum ve gözünden ayırmıyordu beni. Okulda, düğünlerde bayramlarda beni hep Aşık Mecitle çakıştırırlardı. Aşık Mecitle Kadirlide bir kahvede bir gece sabaha kadar çakıştığımı şimdi iyice anımsıyorum." Ortaokuldan ayrıldıktan sonra folklor derlemelerine başladı ve 1940-1941 yılları arasında Çukurovadan ile Toroslardan derlediği ağıtları içeren ilk kitabı olan Ağıtlar, Adana Halkevi tarafından 1943 yılında yayınladı. 1944 yılında ilk hikâyesi Pis Hikâye'yi yayınladı. Bunu, Kayseri'de askerlik yaparken yazmıştı. Bebek, Dükkâncı, Memet ile Memet öyküleri 1950'lerde yayımlandı. Kemal Sadık Göğceli adı ile çeşitli yayımlarda yazarken Yaşar Kemal adını Cumhuriyet gazetesine girince kullanmaya başladı. 1952 yılında yayımlanan ilk öykü kitabı olan Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü burada tefrika edildi. 1947'de İnce Memed'i yazdı fakat yarım bıraktı ve 1953-54’te bitirdi. Romanı yazma nedeni eşkiya olan ve dağda vurulan amcasının oğlunun vurulması olduğunu 1987 yılındaki bir söyleşisinde belirtti. Ayrıca aynı söyleşide, çocukluğunun eşkiyalığın içinde geçtiğini, dayısının "en büyük" eşkiyalardan biri olduğunu, o çevrede 1936'lara kadar beş yüze yakın eşkiya bulunduğunu ve bunlardan birinin de Kurtuluş Savaşı'nda Kadirli'yi ilk örgütleyenlerden olan Karamüftüoğlu ailesinden ünlü Remzi Bey olduğunu söyledi. Remzi Bey'in kendisine, ilk İnce Memed hikayesinde "Çakırdikeni" diye yer alan diken hikâyesini anlattı ve Yaşar Kemal'le "eşkıyalığın felsefesini" yaptı. Yaşar Kemal'in dünyada ilk kez yayımlanan seri, Bebek öyküsüdür ve önce Fransızcaya, sonra İngilizceye, İtalyancaya, Rusçaya, Romenceye ve diğer dillere çevrildi. Siyaset 17 yaşından bu yana sosyalist politikanın içindedir. 1961 Anayasası'ndan sonra kurulan Türkiye İşçi Partisi'ne 1962'de katıldı. Emekçi sınıfının tamamen yönetime gelmesini isteyen Kemal, TİP'te sekiz yıl çalıştı ve yöneticilerden biriydi. 1987'deki bir söyleşisinde Türkiye'de bir Marksist partiye ihtiyaç olduğunu belirtmiştir. Aynı söyleşideki "Nasıl bir sol modelden yanasınız?" sorusuna, şu cevabı vermiştir: "Her ülke sosyalist modelini kendisi kurar. Sovyetlerin 70 yıldır yaşama geçmiş modelini kabul edemeyiz. Yüzde yüz bağımsızlıktır sosyalizm. Kişi bağımsızlığı, ülke bağımsızlığı, politik bağımsızlık, ekonomik bağımsızlık, özellikle de kültürel bağımsızlık... Sosyalizmin başka bir anlamı yok benim için. Bu çağa gelinceye kadar kültürler birbirlerini beslemişlerdir, yok etmemişlerdir. Oysa çağımızda, kültürler kültürleri yok etmek için, bilinçli olarak kullanılmışlardır, emperyalistler tarafından. Benim için dünya bin çiçekli bir kültür bahçesidir; bir çiçeğin bile yok olmasını, dünya için büyük bir kayıp sayarım." TİP'ten ayrılan yazar, nedenini partinin niteliğini yitirmesine, bürokratların eline geçmesine ve emekçilerden kopmasına bağladı. Sovyetler Birliği çökmesinin, sosyalizmin de çökmesi değil, tam tersine dünya sosyalizminin zaferi olduğunu 1993'teki bir söyleşisinde dile getirmiştir. Temalar « Halka kim zulmediyorsa, etmişse, halkı kim eziyor, ezmişse, onu kim sömürmüş, sömürüyorsa, feodalite mi, burjuvazi mi... Halkın mutluluğunun önüne kim geçiyorsa ben sanatımla ve bütün hayatımla onun karşısındayım. [...] Ben etle kemik nasıl biribirinden ayrılmazsa, sanatımın halktan ayrılmamasını isterim. Bu çağda halktan kopmuş bir sanata inanmıyorum. » Yaşar Kemal'im edebi çalışmalarında halka dönük bir düşünce hakim oldu ve bunu, bir yerde politik düşünce ile birleştirerek yürüttü. Yapıtlarıda halk şiirinde, epopelerde olduğu gibi insan değerlerinden kopmamaya çalıştı. Yaşar Kemal, siyasi görüşü ile sanatının paralel olduğunu, "halk ve doğa"ya inandığını, sanatının proletaryanın çıkarlarının emrinde olduğunu dile getirmiştir.