Yazarım okuduğum ilk hikayesi..Kitap Kasımpatları, Sabah Kahvaltısı, Öldürme, Yılan, Kaçış, Dünyayı Düzene Koyanlar olmak üzere 6 adet öyküden oluşuyor.Betimlemelerdeki ustalığına diyecek yok; ancak hayatınızda derin değişikliklere yol açabilecek hikayelerden oluşuyor diyeceğiniz kadar da etkileyici bir eserdir diyemiyorum. Şayet betimlemeye ağırlık veren eserleri okumaktan hoşnut olan bir okuyucuysanız sakın kaçırmayın derim.
Steinbeck'i ilk defa okuyacak iseniz ilk seçiminiz bu kitap olmasın. Kitaplarla ve sevgiyle kalın..
KasımpatlarıJohn Steinbeck · Adam Yayınları · 1992805 okunma
Kitap, klasik John Steinbeck betimlemelerinden oluşan içinde kısa hikayeler bulunduran akıcı ve sürükleyici bir dille yazılmıştır.
Kitaptaki karakterler genelde çiftlikte yaşayan insanlardan oluşuyor. Ve hikayeler günlük hayatı yansıtıyor.
Hikayelerin konusu sıradandı. Hiç biri için muhteşemdi, harika yazmış diyemedim. Ben yazarın betimlemelerini ve günlük yaşantıyı anlayış şeklini sevdiğim için beğendim.
6 kısa hikâye, 6 güzel yolculuk.
Şüphesiz John Steinbeck tarafından yazılan eserlerin kötü olma ihtimali çok düşük. Bu 6 hikâyede de olduğu gibi.
Ama kitabın benim için en güzel yanı, Kasımpatı Çiçeğini favori çiçeğim olarak bana aşılamasıdır muhakkak. :) Tüm okuyacaklara güzel yolculuklar dilerim. (:
Tanıştırayım bunlar kasımpatları. Evet çelenklere takılanlardan. Bu da Steinbeckin pek bilinmeyen 6 öyküsünden oluşan kitabı. sınav döneminde okuduğumdan mıdır nedir her öykünün sonuna geldiğimde "ben şimdi ne okudum, somebody help me" falan olmuştum ama yine de insanın damağında bambaşka bir tat bırakıyor. Steinbeck anlaması zor ama bir o kadar da çarpıcı, keşfedilmemiş nadide bir eser bırakmış bizlere ama ne yazık kıymeti bilinmemiş. Keşke bir yerlerde bulsam da kütüphaneme katsam bu güzelliği.. Öyle bildiğimiz öyküler gibi değil anlatılanlar. Hikayelerin daha can alıcı bir sonla bitmesini bekliyor insan, sanki böyle hikaye havada kalmış gibi geliyor ama bence yazar olayı değil de durumu anlatmak için sonları bilerek böyle yazmış. Oluşturulan karakterler üzerinden haklı-haksızı; doğru-yanlışı; güzel-çirkini sorgulatmayı amaçlamış.. Sonuç olarak bu kitabı elinize aldığınızda sıradan bir kitap okumayacağınızın bilincinde olarak başlayın okumaya. Eğer yazarla daha önce tanışmamışsanız yazara karşı bir önyargıyla yaklaşmamak adına bu kitabı elinizden bırakıp başka bir kitapla okumaya başlayın. Keyifle okuyun güzel okur.
Kitaptaki Öyküler
1. Kasımpatları
2. Sabah Kahvaltısı
3. Öldürme
4. Yılan
5. Kaçış
6. Dünyayı Düzene Koyanlar
KasımpatlarıJohn Steinbeck · Adam Yayınları · 1992805 okunma
Kitap 6 tane öyküden oluşmakta. Karakterler oldukça gerçekçi, öyküler ise sert ve hüzünlüydü. Öykü isimlerini ve puanlarını sırasıyla yazarsam belki bir fikir edinebilirsiniz. Kasımpatları (9), Sabah Kahvaltısı(8), Öldürme(9), Yılan(6), Kaçış(7), Dünyayı Düzene Koyanlar(10).
KasımpatlarıJohn Steinbeck · Adam Yayınları · 1992805 okunma
John Steinbeck'in bu eserinde toplam altı tane kısa hikaye yer almaktadır. Her hikaye güzel tasvir edilmiş, okuyucuyu hikayenin içine çeken unsurlar içermektedir.
KasımpatlarıJohn Steinbeck · Adam Yayınları · 1992805 okunma
Kısa ve hoş bir hikaye okusanız güzel, okumasanız da önemsiz. Betimlemeler, anlatım vesaire de güzel. Steinbeck okudunuz Fareler ve İnsanlar, Gazap Üzümleri vs. bunu okuyabilirsiniz. (Önerim) Ama Steinbeck'i ilk defa okuyacak iseniz ilk seçiminiz bu kitap olmasın.
6 kısa hikayeden oluşan çok güzel bir kitaptı. Hikayeler hakkındaki görüşlerimi tek tek yazmak istedim.
Kitapta en sevdiğim hikaye olan "Dünyayı Düzene Koyanlar" ile başlayalım. Hem ırkçılığa hem linç kültürüne hem de medyanın kitleleri yönlendirme gücüne aynı anda değinmeyi başaran muhteşem bir kısa hikaye olmuş.
"Kasımpatları" hikayesine gelirsek, daha çok bireysel bir tema işlenmiş. Hiç kimse tarafından değil takdir edilmek, fark bile edilmeyen, kasımpatlarına tutkuyla bağlı bir kadının bir gün bu hobisi biri tarafından fark edilince sevinçten havalara uçması ama o takdirin bile aslında yalan olması. Kadının bunu fark ettiğinde acısını gizleme çabası... Bu da çok etkileyici bir kısa hikayeydi.
"Sabah Kahvaltısı" hikayesinden bir şey anlamadım. Sanırım yazarın yaşadığı bir anı.
"Öldürme" hikayesi kesinlikle çok vurucuydu. Jelka'nın hikayenin sonundaki soğuk kanlılığı çok etkileyici hatta biraz da rahatsız ediciydi. "Kocasının karısı olma" görevini hayatının en önemli önceliği haline getiren, ne yaşarsa yaşasın bu vazifesinden vazgeçmeyen (belki de vazgeçemeyen), döneminin Amerikan kültürüne ayak uyduramamış bir kadındı Jelka.
"Yılan" hikayesi ise genel olarak rahatsız ediciydi. Çok karanlık bir atmosfere ve çözemediğim metaforlara sahip ilginç bir hikayeydi.
"Kaçış" hikayesi çok ama çok trajikti. Ergenlikle yetişkinlik arasında sıkışıp kalmış 19 yaşındaki Pepé karakterinin ailesiyle olan sevgi dolu bağına tanık olduktan sonra annesinin "başına bela açma" der demez bir şekilde belaya bulaşıp trajik bir sona süratle koşmasını okumak üzücüydü.
KasımpatlarıJohn Steinbeck · Adam Yayınları · 1992805 okunma
Steinbeck için sağlıklı atıştırmalık vakti ....
Zaman ve mekanların aşağı yukarı aynı olduğu 6 küçük hikaye ..
Monterey'den aşağı doğru San Francisco'dan Los Angeles'a kadar uzanıyor öyküler ..
En çarpıcısı sanırım '' Öldürme '' idi
Kitabı bu aralar gündem de olan kasımpatı furyasına kapılarak okudum :)
6 hikayeden oluşuyor. ( Kasımpatları, Sabah Kahvaltısı, Öldürme, Yılan, Kaçış ve Dünyayı Düzene Koyanlar)
Hikayeler çok güzel ilerleyip sonu gelişigüzel bitiyormuş hissi verdi. Anlatım tarzı, yalınlık, betimlemeler güzeldi ama duyguları yansıtma ve okuru kitabın sonuna hazırlama pekte güzel değildi.
"Doğanın bu gibi kaçınılmaz olaylarından kendilerine bir eğlence payı çıkarmaya uğraşanlardan tiksinirdi. Eğlence adamı değildi o, bilim adamıydı. Bilgi uğruna binlerce hayvanı öldürebilirdi, ama eğlence olsun diye tek bir böcek bile öldüremezdi. "
John Steinbeck, (27 Şubat 1902 - 20 Aralık 1968) ABD'li yazar.
27 Şubat 1902'de Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaleti Salinas kentinde doğdu. 20 Aralık 1968'de New York'ta yaşamını yitirdi. 1940 Pulitzer Ödülü ve 1962 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi gerçekçi roman-öykü yazarı.
Bir ırgat ailesinin çocuğudur. Babası Prusyalı, annesi ise İrlandalı göçmen bir aileye mensuptur. Yaşıtları gibi o da küçük yaşlarda çiftçilik yaptı. 1920-1926 arasında aralıklarla Stanford Üniversitesi'ne devam etti. Öğrenimini sürdürebilmek için duvarcılık, boyacılık, kapıcılık, eczacılık gibi işlerde çalıştı. Okulu bitiremedi. Öğrencilik yıllarında başladığı yazmayı sürdürdü. Irgatlık ve işçilik yaparken edindiği deneyimler, eserlerinde işçilerin yaşamlarını gerçekçi bir dile anlatmasına büyük katkı sağladı. İlk romanlarından başlayarak hep işçileri, yaşam koşullarını, ilişkilerini anlattı. İlk kitabı " Altın Kupa " (1929). 1936'da yayınlanan "Bitmeyen Kavga"da tarım işçilerinin grevi ve bu greve önderlik eden iki Marksisti anlattı. Amerikan çalışma sistemine keskin eleştiriler yöneltti. Üçüncü kitabı "Fareler ve İnsanlar" 1937'de yayınlandı. Bu kez iki göçmen işçi arasındaki garip ve karmaşık ilişkinin öyküsünü anlatıyordu. Kendisine "Pulitzer Ödülü" getiren ünlü romanı "Gazap Üzümleri" 1940'ta sinemaya aktarıldı. II. Dünya Savaşı yıllarında daha çok ideolojik eserler verdi. İzleyen yıllarda politikadan uzak, eğlendirici yanı ağır basan duygusal öğelerin de yer aldığı eserler ve senaryolar yazdı.1962'de edebiyata katkılarından dolayı Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.