Kendini Bilmek

Michel Foucault

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
165 syf.
10/10 puan verdi
Kendi yaşamlarımızın şairleri olmayı istiyoruz.
Toplumsal ve iktidari ahlak normlarının dışında bireyin kendini tanımak suretiyle benlik etiğini kurması muhakkak toplumsal moralden üstün bir noktada durmaktadır. İnsan, kendini keşfederek gelişmesi gereken yönü de bulacağı için bu noktada kendi hayatının şairi olmaya başlayacak, hayatı da şiirselleştirme (sanatlaştırma) yoluyla özcü yaklaşımdan çıkararak aşkın bir duruşu ortaya koyar. Kendini aşması meselesi de ancak yaşamını sanat eserine çevirebilen insan için geçerli olabilir diyebiliriz Foucault'a göre... Kitapta önce Freud ve Rousseau'da benlik-iktidar modelleri ele alınarak, ben-lik hakkındaki görüşlerine yer verilmiş ve bu görüşler bağlamında Foucault görüşünü aktarmıştır. Ben ve iktidar ilişkisinde Nietzsche'ci bir yaklaşıma sahip olan Foucault, sonunda durumu bu bakış açısına bağlayarak, Freud ve Rousseau'nun da bahsettiği toplumsal ahlak ve iktidar bütünlemeciliğinden koparak kendini yolunu çizen benliğin önemi hususunda benzeşen analizler sunmaktadır. Ancak Rousseau'da ne kadar çok ortak nokta varsa Freud'da bir o kadar karşı karşıya gelme durumu olmuş. Özellikle özne-iktidar ilişkisinde bilginin etkinliği konusunda farklılaşmaktadırlar. Platon ve Sokrates'in etik anlayışına da çokça atıfta bulunduğu bu kitabında kendini bilmenin kökeni noktasında da eleştiriler sunmuştur. Bu noktada bir çok alıntı da paylaşarak size bunları göstermek isterdim ancak kolaycı olmaktan çok kitabın okunarak bu satırların bulunmasından yanayım. Kitap her yönüyle muazzam bir baş yapıt. İlgilisine şiddetle tavsiye ediyorum. Keyifli okumalar.
Kendini Bilmek
Kendini BilmekMichel Foucault · OM Yayınevi · 1999604 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Delfi tapınağının üzerindeki ‘’kendini bil’’ ibaresinin imgelediği bilgi , bu keşfin , bu zanaatin bilgisiydi. ‘’kendini bilmek’’ bir tefekkürden ziyade bir ‘’eylem’’ ve bir ‘’teknik’’ti. insanın kendini bilmesi , tanıması , hayat boyu süren ‘’sonsuz’’ bir yolculuktu, varılacak bir yer , -benliğin özü yoktu , önemli olan yolculuğun kendisiydi.
Kendini Bilmek
Kendini Bilmek
Kendini Bilmek
Kendini BilmekMichel Foucault · OM Yayınevi · 1999604 okunma
215 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Düşünce Sistemleri Tarihi Profesörü olan M. Foucault, bu kitapta (seminer notlarıdır), kendini bilmeye de sistemler üzerinden bakar. "Kendimizi kelimelerimizin ve yaptıklarımızın formalitesi üzerinden tanımlarız. İnsan doğamız kendi kendimizi analiz ederek keşfedilecek gizli bir gerçeklik değildir, kim olduğumuzu kamusal olarak tanımlamak için kullandığımız usullerin toplamıdır." diyor (s:166) Buradan Foucault'ya göre insan doğası diye bir şey olmadığı anlaşılır. Yalnızca bizden önceki nesillerden geriye kalan dilsel ve kurumsal kalıntılar vardır ve her yeni nesil bunları yeni baştan yüklenip insan olma hâlini nasıl algıladıklarını açıklamak içın kategoriler yaratırlar. Foucault'nun dikkatini çeken, kullanılmayan bu sistemlerin önceki nesiller için ne anlama geldiğinden ziyade nasıl bir yol izledikleri olduğundan, kendi yöntemini bir arkeoloğunkine benzetir. Arkeolog da toprak altından çıkardığı eski kalıntıları eskiden hangi soyut değerleri karşıladıkları açısından değil, pratikteki kullanımlarına göre sınıflandırır. ... Kendilikle ilgili psikoloji yanında okunması gerekenler listesine koyulmalı. Keyifle ve düşünceyle.
Kendini Bilmek
Kendini BilmekMichel Foucault · Profil Kitap Yayınları · 2019604 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.