Düşünce Sistemleri Tarihi Profesörü olan M. Foucault, bu kitapta (seminer notlarıdır), kendini bilmeye de sistemler üzerinden bakar.
"Kendimizi kelimelerimizin ve yaptıklarımızın formalitesi üzerinden tanımlarız. İnsan doğamız kendi kendimizi analiz ederek keşfedilecek gizli bir gerçeklik değildir, kim olduğumuzu kamusal olarak tanımlamak için kullandığımız usullerin toplamıdır." diyor (s:166)
Buradan Foucault'ya göre insan doğası diye bir şey olmadığı anlaşılır. Yalnızca bizden önceki nesillerden geriye kalan dilsel ve kurumsal kalıntılar vardır ve her yeni nesil bunları yeni baştan yüklenip insan olma hâlini nasıl algıladıklarını açıklamak içın kategoriler yaratırlar.
Foucault'nun dikkatini çeken, kullanılmayan bu sistemlerin önceki nesiller için ne anlama geldiğinden ziyade nasıl bir yol izledikleri olduğundan, kendi yöntemini bir arkeoloğunkine benzetir. Arkeolog da toprak altından çıkardığı eski kalıntıları eskiden hangi soyut değerleri karşıladıkları açısından değil, pratikteki kullanımlarına göre sınıflandırır.
...
Kendilikle ilgili psikoloji yanında okunması gerekenler listesine koyulmalı.
Keyifle ve düşünceyle.