Tasarımcı:
2000
Metis Yayınları
Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:

Hayatımız görmek ve görümek üzerine kurulu.
2024 111. kitabı
Elif ŞafakElif Şafak MahremMahrem kitabında Toplumsal olarak dışlanmış bir genç kadının travmalarla dolu hayatını ve ruh durumunu bizlere anlatırken, Toplumsal olarak dış görünüşe ne kadar önem verdiğimizi, Ruha Kalbe yapılan haksızlığı bir kere daha sorgulatıyor. Neden hayatlarımız sadece görmek ve görünmek üzerine kurulu? Anlamak üzerine değil diye düşünmeden edemiyor insan. Masallarla büyüyen nesiller olarak Bizler ne kadar şanslıyız Aslında bilmeden Hayal dünyamızı beslemiş, hayallerimiz de hayatlarımıza Yön vermiş. İnsan bunu zamanla anlıyor. Elif Şafak'ın masalımsı anlatımı kitaba akıcılık kazandırırken, kaleminin tarzının dışında yazması, konu bütünlüğünü yakalamada zorlanılsada ben severek okudum. Keyifli okumalar.
2022 84. kitabı
Okunma: 25 Eylül 2022 23:44
Elif Şafak bu sefer farklı tarzda yazmış. Kitabı hem sevdim, hem sevmedim. Kitapta cinsel istismara uğrayan bir kızın hayatını nasıl etkilediği en dikkat çekici yanı. Yer yer okumakta zorluk çektim, bazı bölümler su gibi aktı. Psikllojik, fantastik, değişik bir kitap. Bazı yerlerde kurgu bütünlüğü kayboluyor gibi olsada anlamak konusunda çok sıkıntı yaşamadım. Kitabı önerir miyim bilemedim. Sevdiğim çok güzel yerler olsada bağlantı kuramadığım yerlerde oldu. Kitabın büyük bir bölümünü yolculukta okudum. Onun etkiside olabilir. Yinede kötü kitap yoktur, vaktinde önce okunan kitaplar vardır.
2019 13. kitabı
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, kitabı gündeme gelmeden önce satın almış, okunma sırasına koymuştum. Gündemde olduğu için değil sırası geldiği için okudum. Pedofili ifadeleri iddiasıyla linç etme kampanyasını kesinlikle doğru bulmuyorum. Dikkatle ve bu gözle okuduğum halde, pedofiliyi övücü, özendirici bir ifade olmadığı gibi, tam tersine tiksindirici şekilde, buna maruz kalanın tüm hayatını etkileyecek bir travma olayına dönüşmesi anlatılıyor. Son derece nitelikli, düşgücü yüksek, kaliteli bir kitap. Çok beğendim.
Seyirlik Dünya...
2023 18. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2023 21:01
Elif Şafak'ın, toplumda çok sık karşılaştığımız psikolojik durumu ve yaşanan olayı fantastik kurgularla anlatan bir şaheseri "MAHREM"... Küçükken bir kez olsun masal dinlemiş ya da bir masal kitabını elimize alıp okumuşuzdur. Ve tabi masalların hayali olduğunu ve gerçek olmadıklarını da çok iyi biliriz. Ama normal bir kitaba göre daha fazla etkileyip akılda kalırdı... Elif Şafak, Mahrem'i masalsı bir şekilde kaleme almış. Romanda masalın içinde masal, olayın içinde olay ve bu olayların ve anlatıların tabii bir de arka planı var. Tek kelimeyle mükemmel. Romanda en çok işlenen tema görmek ve görülmeye dair kurgusal hikayeler.. Hayran olduğum bir diğer nokta, dilimizde, davranışlarımızda, alışkanlıklarımızda, düşüncelerimizde kısacası günlük hayatımızda çok sık görme ve görülmeye dayalı kelime, deyim, atasözü kullanıyoruz. Bunu, romanı okuduğunuzda, romanın karakteri olan Be-Ce’nin hazırladığı Nazar Sözlük’te de anlayabilirsiniz. Toplum olarak göz dediğimiz görmeye yarayan organa o kadar farklı anlamlar yüklüyoruz ki görmek ve görülmek bizim için istemsiz bir şekilde büyük önem kazanmış gibi oluyor. Görmek ve görülmek davranışlarımızda kendine yer edinmiş.. Mahrem' de bu, çok güzel bir şekilde dile getirilmiş... Ve mahremiyet... Bakmaya ısrarcı olmaktan, sırf seyirlik diye seyrine bakılacak sûret değildir mahrem... Dış görünüş mesela, bizim için ne kadar önemlidir? Maalesef ki dış görünüşe bakarak ön yargıda çok bulunuyoruz, ama nasıl bir kalbe sahip olduğunu bilmiyoruz ya da bilmek istemiyoruz. Yazarın da dediği gibi hayatımızı görmek ve görülmek üzerine kurmuşuz sanki. Kalbin güzelliğine, insanın içinin nasıl olduğuna, daha doğrusu görmenin ötesini görmeye alışkın değil bizim toplum ne yazık ki... Ne de
2014 5. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2014 23:34
Anlaşılması zor bir kitap.Yazar, alışılmış üslubunun dışında farklı bir anlatım tarzı denemiş.Yarım bırakmak çok istesem de başladığım kitabı bitirmeden bırakmadığım için okumuştum. Mahremiyet üzerine farklı dönemlerden fantastik hikayelere flashback yaparak kafa karıştırıcı bir anlatım yolunu seçmiş. Kitaba kötü diyemem ancak beklentimi karşılamadı.
·229 syf.·
2021 7. kitabı
Yazarın diğer kitaplarını severek okumustum ama bu kitabı bitirmekte çok zorlandım.Konular arasında bağlantı çok zayıf ve fazla uzatılmış . Okurken farklı farklı kitaplar okuyormuş hissine kapıldım.Kitabın konusu istismara uğrayan bir kız çocuğunun yaşadığı travmaları .Bunu sonucunda çok şişman bir kadına dônüşen kahramanımız ve sevgilisinin gôrünüşlerinden dolayı gizli yaşadıkları zorluklar ve aşk.
mahrem
2011 10. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2011 12:45
Derler ki, aşk da unutulurmuş her şey gibi. Hem de yaşayıp bittikten, soğuyup küllendikten sonra değil, tam da doludizgin devam ederken unutulurmuş aşk.
2023 4. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2023 21:29
Kitaba ilk başladığımda çok olmasa da zorlandım. Farklı bir yazım diline,anlatımına,betimlemesine ve akışına sahip. Eğer birkaç ağır roman okunmadıysa,atasözü ve deyimlere hakim değilseniz kitap biraz yorucu olabilir. Okurken 'ne oluyor ya' dediğim yerler çok oldu,anlam veremediğim,yetişemediğim olaylar oldu ammavelakin beynime işleyen;duygularıma tercüman olan bir kitaptı. Kitabın ortalarına kadar olay konusunu çok anlamlandıramasam da sonuca vardığımda 'şaka yapıyorsun' oldum açıkcası. İçim dışım birbirine karıştı,okuduğuma da pişman olmadığım bir kitaptı. Zaten karakterlerin iç dünyası farklı ama hoş bir biçimde yansıtılmış,işlemiş içime. Okunması gereken kitaplar arasına olduğunu düşünüyorum.
2021 79. kitabı
Öyle güzel ki uçmak... Öyle güzel ki tüyden hafif, uçurtmadan serseri, buhardan oynak, toz zerresinden kıvrak, kar tanesinden savruk olabilmek gökkubbede. Niyetim daha, daha da yükseklere çıkmak. (...) Niyetim gökyüzünde fersah fersah yükselip güneşin gölgesine değerek, bembeyaz bulutların üzerine çıkıp bağdaş kurmak ve bir de oradan bakmak dünyaya. Çünkü bilmek istiyorum aşağıda olup biten her şey görülüyor mu buradan bakıldığında? Merak ediyorum arka bahçelerde sırlanmış sırlar, işlenmiş kabahatler, yarım kalmış oyunlar kaydediliyor mu satır satır, kelime kelime? Bilmek istiyorum bir mahremiyeti var mı
2015 1. kitabı
Okunma: 23 Mart 2015 20:34
Ilk ceyreginde merakimin yukselisi, ikinci ceyreginde kitaba , karakterlere asinaliktan devam eden merak, ucuncu ceyrekte son 20 sayfaya kadar "acaba bu kitabi bitirebilecek miyim? " ic savasi ve beni darmaduman eden son 20 sayfa... Yillar gecti , tum kitabin, merakımın, sıkılmışlığımın o son 20 sayafadaki çözülümünü unutamıyorum. Bugün psikolojiye bu kadar meraklıysam sebeplerimden biri bu kitap diyebilirim. "İnsanı anlamak"konusuna meraklı herkesin okumasını tavsiye ederim.
Psikoloji

Elif ŞafakYazar · 29 kitap
Elif Şafak (d. 25 Ekim 1971, Strazburg) Türk romancı. İlk romanının yayımladığı 1997'den beri peş peşe eserler vermekte olan ve geniş bir okur kesimince tanınan sanatçı, 2009'da yayımlanan Aşk adlı romanı ile Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eserinin yazarı ünvanına sahip olmuştur. Ayrıca kitapları otuzdan fazla dile çevrilmiştir. 25 Ekim 1971 günü, babasının o sırada doktora yapmakta olduğu Strazburg'da dünyaya geldi. Babası sosyal psikolog ve akademisyen Nuri Bilgin, annesi diplomat Şafak Atayman'dır. Doğumundan kısa bir süre sonra anne ve babası ayrıldı, annesi tarafından büyütüldü. Soyadı olarak annesinin adını kullandı. Ortaokulu annesinin görev yaptığı Madrid'de, liseyi Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde tamamladıktan sonra, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını aynı üniversitede Kadın Çalışmaları Bölümünde yaptı. "Bektaşi ve Mevlevi Düşüncesinde Döngüsel Evren ve Kadınsılık Anlayışı" üzerine master tezinin ardından; ODTÜ Siyaset Bilimi bölümünde doktorasını tamamladı. Doktora tezi, "Türk Modernleşmesinin Kadın Prototipleri ve Marjinaliteye Tahammül Sınırları" başlığını taşıyordu. Elif Şafak'ın İslamiyet, kadın ve mistisizm hakkındaki yüksek lisans tezi Sosyal Bilimler Derneği tarafından ödüllendirildi. Yüksek lisans çalışması sırasında Kem Gözlere Anadolu (1994) adlı öykü kitabını ve ilk romanı Pinhan'ı (1997) yayımladı. Bu eserle Kombassan Vakfı tarafından verilen 1998 Mevlana Büyük Ödülü'nü kazandı. Doktorasının ardından İstanbul'a taşındı ve Şehrin Aynaları'nı (1999) yazdı. Bir süre İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde "Türkiye ve Kültürel Kimlikler", "Kadın ve Edebiyat" konularında dersler verdi. 2000 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü'nü kazanan Mahrem romanı ile geniş okur kesimi tarafından tanındı. Bunu iki yıl ara ile yayımlanan Bit Palas (2002) ve İngilizce olarak yazdığı Araf (2004) adlı kitapları izledi. Sanatçılara verilen bir bursla doktora sonrası çalışması için ABD'ye giden Şafak, çeşitli üniversitelerde dersler vermiştir. 2003-2004 akademik yılı boyunca Michigan Üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak bulundu ve ders verdi. Ardından Arizona Üniversitesi Yakın Doğu Araştırmaları bölümünde yardımcı doçent olarak görev yaptı. "Edebiyat ve Sürgün", "Bellek ve Politika", "Müslüman Dünya'da Cinsellik ve Toplumsal Cinsiyet" konulu dersler verdi. Şafak, 2004 yılında beş yazarın (Murathan Mungan, Faruk Ulay, Elif Şafak, Celil Oker, Pınar Kür) ortak kaleme aldığı bir roman projesinde yer aldı, bu roman Beşpeşe adıyla yayımlandı. 2005'te Med Cezir adlı kitabında kadın, kimlik, kültürel bölünme, dil ve edebiyat hakkında yazılarını bir araya getirdi. Aynı yıl Referans Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can Sağlık ile Berlin'de evlendi. 2006'da yayımlanan "Baba ve Piç" adlı romanını İngilizce olarak kaleme aldı. Türk-Ermeni ilişkilerini inceleyen bu roman nedeniyle hakkında Türklüğe hakaret ettiği gerekçesi ile dava açıldıysa da, suçun yasal unsurlarının oluşmadığı ve delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat etti. Aynı yıl Şehrazat Zelda isimli kızı dünyaya geldi. Doğum sonrası yaşadığı depresyonu, İngilizce olarak kaleme aldığı Siyah Süt adlı otobiyografik romanda anlattı. İki yıl sonra oğlu Emir Zahir'i dünyaya getirerek ikinci kez anne oldu. 2009 yılının Mart ayında yayımlanan AŞK isimli roman, Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eseri ünvanına sahip olmuştur. 2009 yılı sonunda, sekiz romanı ve ilk deneme kitabı Med Cezir'den seçilmiş paragrafları bir araya getirdiği Kağıt Helva adlı kitabını yayımladı. 2010 Kasım ayında Firarperest adlı deneme türündeki ikinci eseri piyasaya çıktı. Eserin içindeki illüstrasyonlar M. K. Perker'e aittir. 2011 yılında Doğan Kitaptan "İskender" isimli eseri piyasaya çıkmıştır. Kitabın kapak resminde, makyajla erkek haline gelen Elif Şafak'ın kendi fotoğrafı vardır. Sanatçı, Türkiye'de çeşitli günlük ve aylık yayınlarda yazmaya devam etmektedir. 1 Mayıs 2009 tarihinden bu yana Habertürk gazetesinde ve aynı gazetenin "HT PAZAR" adlı ekinde yazılarını yayınlamayı sürdürür. Bu gazetede yayımlanan deneme türündeki yazılarından oluşan bir seçki, M.K Perker illüstrasyonlarıyla birlikte 2012 yılında Şemspare adıyla yayımlandı.