2022 17. kitabı
Okunma: 27 Mart 2022 13:03
Hayatı çok erken terk eden ve zamanında çok az ilgi gören kadının romanı ... Aslında ölümün yolları (todesarten) adlı üçlemesinin ilk kitabı olarak kalmış. Ölümünden iki yıl önce yayınlanmış. Herhangi bir olay kurgusundan ziyade yazarın iç sesi ile kendi öyküsünün bütünleştiği bireysel kurgunun romanı. Olayların nerede başlayıp nerede bittigini anlamak zor. Hayal ile gerçeklik arasında gidip geliyor okuyucu. Bazı yerlerde şiirsel temalar ile karşılaştığımız gibi bazı kelimeler İnsanın içini acıtıyor. Beni içine çeken ve sayfayı çevirmeye zorlayan Satırlar ile akıp gitti. Bir kurgu beklemeden kitaba girmek gerek; hikayeden çok deneyim oldu benim için . Bachmann' ın kaleminde içselleştirilmiş acı , ataerkillik, kadın-erkek ilişkileri , savaş sonrası yıkıntılar ve suçluluk mevcut . Birinci bölümde Ivan ve Malina arasında gel_gitleri yaşayan anlatıcı ikinci bölümde kitabı bambaşka boyutlara taşıdı. Benim favorim babasının elindeki korku ve istismarla boğuşurken ki iç halimi oldu. Okuyucuya daha da derinlere inilmesi gerektiğinin hissini veriyor. Hareketli, duygusal , bazen de yorucu (duygusal yorgunluk) bir okuma oldu .Marina'yı okurken kendi yazarımız Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar eserinin Kokusu geldi burnuma ; Sizde benim gibi inişli çıkışlı yolların zor yolculukların insanıysanız tam size göre bir serüven. Yolumuzu hep iyi kitaplar aydınlatsın sevgili kitap dostlarım.
MalinaIngeborg Bachmann · Can Yayınları · 2000905 okunma
2021 38. kitabı
“ Çok gizli bir köşede, bir kadının ne olduğu yeniden tasarımlanıyor.” Epey geri dönüşlü okumalar yaptıran, çetrefilli bir kitap Malina. Romandan çok anlatıya yakın duruyor ama genel anlamla
MalinaIngeborg Bachmann · Can Yayınları · 2000905 okunma
2023 50. kitabı
Ingeborg Bachmann - Malina 10/10
Ingeborg Bachmann
Ingeborg Bachmann
(1926-1973) en önemli Avusturyalı kadın yazarlarından, felsefe, psikoloji ve Alman filolojisi üzerine çalışmlarını yoğunlaştırmış ve ikinci dünya
MalinaIngeborg Bachmann · Yapı Kredi Yayınları · 2025905 okunma
Ruhun güzel yarınıdır, o hiçbir zaman gelmeyen.
2024 135. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2024 18:27
İçsel parçalanmışlık, ruhsal ve fiziksel çöküş hikayesi **Artık yanlış ayırımların yapılmadığı, yanlış yere korkulmadığı ve acı çekilmediği, insanın anlamsız bir biçimde kendi düşüncelerine gömülüp
İÇİMDEKİ SONSUZ EVREN;
2024 103. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2024 09:51
" Faşizm, insanlar arasındaki ilişkilerde başlar,iki insan arasındaki ilişkide başlar...Ve anlatmak istedim ki, savaş ve barış yoktur, hep savaş vardır..." diyor Bachmann... Kuşkusuz bunu
MalinaIngeborg Bachmann · Yapı Kredi Yayınları · 2025905 okunma
3 bölümde: Anlatıcı, İvan, Malina!
2026 18. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2026 14:22
1- Anlatıcı ve İvan’ın asla gerçek bir "biz" olamaması, sadece iki ayrı yalnızlık olarak kalmaları. Anlatıcı (ben) için İvan, içinde umut ve mutluluğun olduğu, dış dünya ile kurmaya
·312 syf.·
2020 46. kitabı
Hakkında pek fikrim yoktu Malina'yı okumaya başladığımda. Ahmet Cemal'in kapsamlı önsözünü okuyunca merakım arttı, kitabı okudukça da gördüm ki, kendime hoş bir sürpriz yapmışım. Kitap; sizi içine çeken bir ilk bölümden, sabır göstermeniz gereken ikinci bölümden ve romanın toparlandığı, bana da büyük haz veren üçüncü bölümden oluşuyor. Malina, anlatıcının iç monologları üzerinden ilerleyen bir roman, kendini bütünüyle aşka verdiğin, kendini onda bulduğun ve onsuz düşünmediğin, özgün ve karamsar diyebileceğimiz bir aşk anlatısı. Bu nedenle pek çok kişiye 'sıkıcı' geleceğini tahmin ediyorum. Benim de bütünüyle romanın içinde kalmam pek kolay olmadı ama zoru severim :) Yazarın hayatını biraz araştırınca, hikayenin yazarın hayatıyla örtüştüğünü gözlemledikçe daha değerli bir okuma oldu benim için. Oldukça özgün bir metindi, ben çok sevdim fakat romanda olay beklentisi olan okuyuculardan ziyade, duygu okuması seven, sabırlı okuyuculara öneririm. Kitap yorumlarımı paylaştığım YouTube kanalım: youtube.com/klasikokur
Puan vermedi·312 syf.·
2018 39. kitabı
Gerçek savaş: İnsanın manevi yıkımı. Toplum: Akla gelebilecek en korkunç arena. Nerede değilsem orada iyi olacakmışım gibi gelir. Savaş, insanın iki dudağı arasında. Barış palavra, savaş hep var.
2024 22. kitabı
Okuması çok zor bir kitaptı haliyle üzerine bir şeyler de yazmak çok zor.Bu yüzden gerek kitabı okurken gerekse bitirdikten sonra yazarı Ingeborg Bachmann ve kitabı hakkında geniş çaplı bir araştırma
Edebiyat & Roman
2024 148. kitabı
Yaşamak, okumuş olduğun bir sayfayı okumak demektir, ya da sen hiçbir şeyi unutmadığın için, seninle okuduğum hiçbir şeyi unutma­mak demektir... ~~~Kitaplar mı? Evet, çok okurum, hep çok okudum.
1001KitapOkumalarım

Ingeborg BachmannYazar · 11 kitap
Ingeborg Bachmann 20. yüzyılın en önemli Avusturyalı kadın yazarlarındandır. Avusturya’nın Klagenfurt kentinde doğdu. 1945-1950 yılları arasında Innsbruck, Graz ve Viyana Üniversitelerinde felsefe, psikoloji ve Alman filolojisi okudu. Çalışmalarında özellikle Heidegger ve Wittgenstein üzerinde yoğunlaştı. Heidegger’in varoluşçuluk felsefesi üzerine yazdığı tezle doktorasını verdi. İlk şiirleri 1948/49 yıllarında yayımlandı. 1959/60 yıllarında doçent unvanıyla Frankfurt Üniversitesi’nde şiir konulu dersler verdi. 1964’te Georg Büchner Ödülü’nü aldı. Aralarında Fransa, İngiltere, İtalya ve A.B.D.’nin de bulunduğu pek çok ülkeye yolculuk etti. 1965’ten itibaren Roma’da yaşamaya başladı. 1973’te çıktığı Polonya yolculuğunda Auschwitz ve Birkenau toplama kamplarını gördü. Aynı yıl Roma’daki evinde çıkan yangında ağır yaralanarak hayatını kaybetti.