Mary Stuart

Orijinal Adı:
Mary Stuart - Marie Stuart

2023 1. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2023 12:48
Daha ilk doğduğu andan itibaren İskoçya kraliçesi olan Mary Stuart ın dramatik hayatını anlatıyor, Mary her zaman tutkunun esiri olmuştur ve üst üste yaptığı hatalar idam edilmesine yol açmıştır idam kararını veren aynı kan bağı olan kuzeni Elizabeth Tudor dur Mary yaptığı hatalardan ve kaybettiği savaştan sonra Elizabeth te sığınmış ondan yardım istemiştir ama Elizabeth onu sırtından vurmuştur arkasından çeşitli komplolar düzenleyen Elizabeth gerçek amacına ulaşmıştır. Bir kraliçe olarak dünyaya gelen Mary başı dik bir şekilde kraliçe olarak idam sehpasına oturmuştur. Gerçekten harika bir biyografi kitabıydı okumanızı tavsiye ederim :)
2021 76. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2021 18:12
Oldukça keyifle okuduğum bir biyografi eseri. Zweig kitapları her zaman akıcı olmuştur zaten, eserde yer yer söylenilenlere kanıt olarak kaynaklar da gösterilmiş. Kitabı roman olarak beklemeyin, roman tadında bir biyografi olarak kabul edebiliriz. İki kraliçenin hem kadınlık hem de taht ve saygınlık uğruna yaptıkları, entrikaları ve rekabetleri gerçekten çok hoş bir şekilde anlatılmış. Tarihi kişiliklere ilgi duyanların kesinlikle okuması gereken bir kitap.
2026 7. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2026 23:57
Mary daha doğduğu anda kaderi belirlenmiştir. Babası ölür, kendisi henüz altı günlükken İskoçya Kraliçesi olur. Bu, onun hayatındaki ilk büyük talihsizliktir. Çünkü Mary hiçbir zaman “normal” bir insan gibi yaşamaz; hep başkalarının beklentileriyle çevrili olur. Mary Stuart daha beş yaşındayken, İskoçya’daki karışıklıklar ve İngiltere tehdidi yüzünden bir gemiye bindirilerek Fransa’ya gönderilir. Bu kaçış onun kaderindeki ilk büyük kopuştur. Çocuk yaşta ülkesinden ayrılır ve bir daha asla gerçek anlamda ait hissedemez. Fransa sarayı onu korur, kollar, süsler. Zweig’e göre Mary burada “fazla narin” yetiştirilir. Siyasetin sertliğini değil, duyguların cazibesini öğrenir. Mary çocukluğunu Fransa’da geçirmiştir.Zweig burada özellikle şunu vurgular: Mary fazla zarif, fazla duygusal ve fazla romantik yetiştirilmiştir. Fransa sarayı ona siyaseti değil, aşkı, estetiği ve duyguları öğretir. Bu da ileride onun en büyük zaafı olacaktır. Fransa’da iyi bir eğitim almış, saray yaşamını öğrenmiş ve Fransız Kralı II.Fronçois ile evlenerek kısa bir süre Fransa Kraliçesi olmuştur. Kısa süreliğine Fransa Kraliçesi olur. Ama Zweig’e göre bu dönem Mary’nin en mutlu ve en korunmuş olduğu zamandır. Kocasının ölümüyle bu korunaklı hayat biter. Mary artık tek başınadır. Mary İskoçya’ya döndüğünde ülke büyük bir değişim içindedir. Halkın ve soyluların çoğu Protestan olmuştur, Mary ise Katoliktir. Bu durum onu daha baştan zor bir konuma sokmuştur. Ama asıl sorun din değildir. Asıl sorun, Mary’nin siyaseten sert olamaması, sürekli uzlaşmaya çalışmasıdır. Zweig burada Mary’yi çok net eleştirir: Mary bir hükümdar gibi değil, bir kadın gibi davranır. İnsanları kazanmak ister, korkutmak istemez. Üstelik İngiltere Kraliçesi I. Elizabeth’in de taht üzerindeki haklarını tehdit eden bir figürdür. Bu
bebek kraliçe
2022 29. kitabı
Henüz bebek ilken İskoçya kraliçesi olan mary stuart’ın heyecanlı hayatı ve sonu dram ile biten bir yaşam öyküsü. Hayatı boyunca yaptığı hataların bedelini idam ile ödedi ancak asil ve başı dik bir şekilde hayata veda etti. Çok etkileyici ve akıcı bir kitap. Türk halılarının İngiliz ve İskoç saraylarının eşsiz parçası olarak bahsedilmesi ayrı bir gurur kaynağıydı
2023 2. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2023 12:16
Tarih ile ilgilenen her okura kesinlikle tavsiyemdir fakat tarih ile ilgilenmiyorsaniz hatta pek sevmiyorsanız bile sizi alıp götürecek ve aynı zamanda öğretecek bir roman.Stefan Zweig yorumu ile mutlaka okumalısınız.
Tarih
2025 41. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2025 15:08
6 günlükken, evet 6 günlükken İskoçya Kraliçesi olan Mary Stuart'ın bebek-çocuk-genç bir kız olamadan içine düştüğü entrikalar, aşklar & sarsıcı olayların anlatıldığı kitap 22 bölümden (Kronolojik sıralamayla verilmiş) & 528 sayfadan oluşuyor. Edebiyata düşkünlüğü hayatının çoğu alanını kapsarken taht oyunlarına da ayak uydurmaya çalıştığı 44 yıllık bir yaşamı olmuş Kraliçe Mary'nin. Zweig'ın biyografi eserlerinden okuduklarım olmuştu & onları da çok sevmiştim, sadece olayları, yaşanılan anın psikolojisini değil can alıcı detaylarla süslediği betimlemelerini de yoğun tuttuğu için bu türdeki eserleri fazla sayfalı olsa da bence çok daha keyifli bir okuma sunuyor. Mary Stuart haricinde Dünün Dünyası & Amerigo'yu da öneririm. Yeni okuma hedefim, Zweig'dan Marie Antoinette :) İyi okumalar -.-
2022 25. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2022 01:30
İki kraliçe, iki kuzen, iki komşu ülke monarşisi.. Farklı zaafların esiri olan fakat aynı asil kandan gelen iki kadının bazen açıkça savaşını bazen “kızkardeşlik” örtüsü altına gizlenmiş rekabetlerini, kazananların ve mağlup olanların tarih sahnesinde yargılanma biçimlerini eşsiz bir biyografi anlatısıyla sunuyor bize Zweig. Kraliçe Mary çekiciliği, gençlik hataları ve dişiliği ile ön planda iken Kraliçe Elizabeth kararsızlığı, dişilikten uzaklığı ve talihin çoğu zaman yanında olması ile anılır. Mary doğduğu gün kaderin cilvesi ile büyük ünvanların sahibi olurken Elizabeth’in zirveye tırmanması zorlu bir sürecin sonunda gerçekleşir. Bu iki kadının kaderi akrabalık bağları ile aynı tahtın varisleri olarak birbirine bağlanmışken birinin hükümdarlığının yükselişi ile diğerinin yıkıma uğraması ile son bulur. Trajik olansa komplolar, hatalar ve birinin aşka birinin güce yönelik tutkularının sebep olduğu bir idamın iki uç tarafı olmalarıdır. Binbir kararsızlık yahut cesaretsizlik sonucu verilen idam emrinin sahibi Elizabeth olurken, bu kararı kitap boyunca aceleciliği ile tanındığından büyük bir vakarla karşılamasına şaşırdığımız Mary ise idam edilen taraf olur. Biyografinin ilk başlarından bildiğimiz bir durum olsa da, idam sahnesi etkileyiciliğinden hiç bir şey kaybetmiyor. Tarih; geçmiş zaferlerin tarihi iken mağluplar hep yargılanmaktayken dahi, Mary insanlığa hataları ve arzularıyla da olsa sanırım hep daha yakın gelecek. Elizabeth ise İngiliz soğukluğunu iliklerine kadar yaşayan ve yaşatan biri olarak.. Kitabı #martıyayınları’ndan okurken tereddütteyim fakat gayet iyi çevrildiğini düşünüyorum. Ayrıca #Satranç yazarı Zweig maharetini burada da göstererek bu iki kadın arasındaki hamleleri bir satranç ustası gibi aktarmış okurlara. Keyifle okudum, keyifle okumanızı
Biyografi
2022 16. kitabı
Politika bir insanın içindeki ihtiras fırtınasını en üst noktaya taşıdığı zaman, bütün ahlaki ve yasal kaygılar buharlaşır, namusa ve onura duyulan en son saygı yok olur ve alçakça işlenen bir cinayet bile mükemmel bir kahramanlık eylemi olarak sunulur.
Siyaset & Politika
2022 20. kitabı
Okunma: 12 Temmuz 2022 13:44
Stefan Zweig 'ın o kadar mükemmel bir anlatımı var ki biyografilerin zaman zaman okuru sıkan önemsiz ayrıntılarını bile bu kitapta bize önemli hatıralarmış gibi aktarmayı başarıyor. Tarihi mektupların sıkça kullanılmış olması beni çok etkiledi. Zweig 'ın psikolojik tahlillerini bu kez tarihi şahsiyetler üzerinden okumak da ayrıca keyifli geldi bana. Mary Stuart'ın hayatı başlı başına büyük bir hikaye iken bunu Zweig 'ın sesinden dinlemek ayrıcalığını yaşamak istiyorsanız bu kitabı mutlaka okuyun derim...
Mary StuartStefan Zweig · Martı Yayınları · 0940 okunma
Kraliçe bile olsan aşka hükmedemezsin …
2023 93. kitabı
Okunma: 30 Ağustos 2023 10:33
Mary Stuart . Dünya tarihinde belki başka hiçbir kadın edebiyata bu kadar konu olmamıştır, dramlarda , romanlarda , biyografilerde ve tartışmalarda böylesine konu edilmemiştir. Şansı ve gücü, pırıl pırıl bir gökyüzünde beliren bir sabah yıldızı gibi çevresine ışık saçarak çok kolay bir şekilde ve hızla yükselmiştir. Kraliçe olarak doğmuştur, henüz daha çocukken kutsanıp ikinci defa kraliçe olmuştur. Ama bu hızlı yükseliş gibi düşüşü de çok ani ve çok hızlı olmuştur. Bir kraliçe olsa da o da her kadın gibi aşka boyun eğdi. Zweıg’ın dediği gibi “Kendini aşk ateşiyle yakanlar, bütün hayatlarını da yakmış olurlar.” Mary Stuart aşkını hiçbir tehlikeden ve ölümden korkmadan kahramanca yaşadı. Duygularının varacağı en son aşamaya kadar, kendi kendisini bitirip yok edinceye kadar aşkını yaşamasını bildi. Belki aşık olmak için seçtiği adam çok yanlış kişiydi ama kendisi onu doğru aşkla sevmesini de bildi. Kendisi vaktiyle brokar bir kumaşın üzerine şu cümleyi kendi elleri ile işlemişti “SONUM BAŞLANGICIM OLACAK” sanki kendisi adına kehanette bulunmuşçasına bir cümle. I Elizabeth tarafından idama mahkum edilince kutsanmış kraliçe olarak başını cellat kütüğünün üstüne koyarken takındığı tutum ve davranışları bütün dünya ve kendisinden sonra gelen kuşaklarca hep konuşuldu . 3 koca , 3 ülke, 1, oğul ve sonunda 1 kelle kaybeden bu kraliçenin biyografisini Zweig tarihi belgelerden faydalanarak ve kendi yorumunu da katarak çok güzel bir iş çıkarmış .
Mary StuartStefan Zweig · Can Yayınları · 2019940 okunma

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.