Monte Cristo

Alexandre Dumas

Puan vermedi·95 syf.·
2021 20. kitabı
En yakın arkadaşının ihanetine uğrayan bir adamın,hapse girmesine ve hapisten kaçtıktan sonra da arkadaşından intikam almak için elinden gelen her şeyi yapmasını konu alır.ana karakterin, hapisten kaçtıktan sonra intikamını bir hazinenin sayesinde alması ile, bu dünyada paranın ne önemli bir güç olduğunu hatırlatan ve sanki insanı biraz maddiyatçılığa şartlayan roman.Çeviride yapılan hatalardan dolayı timaş yayınları tarafından basılanını tavsiye etmem.
Monte CristoAlexandre Dumas · Gugukkuşu Yayınları · 200037,1bin okunma
2009 7. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2009 20:39
Öncelikle kitap bir harika demek istiyorum ve herkese tavsiye ediyorum.İnanın kitabı okurken kendimi bir sinema salonunda sinema seyreder gibi hissettim desem mübalağa etmiş olmam.Çünkü karekterlerin isimleri kimler olduğu aklınızdan silinmiyor ve bu da herhalde çok fazla konuşma metni olduğundandır ya da etkileyici bir üslup ve karakter kirliliğinden uzak olması olarak da sayabiliriz.Bekle ve ümit et parolasından yola çıkan roman hayatınızın ne kadar çok sürprizlerle dolu olduğunu size hatırlatacaktır.Yineliyorum; lütfen bu kitabı okuyun yoksa çok şeyden mahrum kalırsınız.
Monte CristoAlexandre Dumas · Gugukkuşu Yayınları · 200037,1bin okunma
Yazgının Eli
2025 71. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2025 00:49
Anlatacaklarım yetersiz kalacak — bunu en başa koyuyorum, çünkü kelimeler gerçekten de bu eserin ağırlığını taşımaya yetmiyor. Bu eser mi demeliyim bilemiyorum — “başyapıt” kelimesi bile onun gücünü anlatmaya yetmiyor. Sanki başyapıtın da ötesinde, edebiyatın sınırlarını aşan, insan ruhunun en derin katmanlarına kazınmış bir şey bu. Ne şekilde adlandırırsam adlandırayım, kelimeler hep eksik kalıyor. Bu kitabı anlatmak kolay değil; her cümlesi insanın içine işler, her sayfası sanki başka bir dünyanın kapısını aralar. Okurken hissettiklerimi burada dile getirebileceğimi sanmıyorum — çünkü bu yalnızca bir okuma deneyimi değil, bir tür yüzleşme; insanın kendine tuttuğu aynalardan biri. Kitabın yaşattığı duyguları, zihinde açtığı sorgulamaları, kalpte bıraktığı yankıyı tarif etmeye çalışmak neredeyse imkânsız. Belki de bu yüzden bazı kitaplar anlatılmak için değil; sessizce, derinden hissedilmek için yazılır. Bir atasözü vardır: “Etme, bulursun; inleme, ölürsün!” (s.928) Özet — can alıcı nabız: Roman, bir haksızlığın kıvılcımıyla başlar; oradan intikam, öfke, varlık ve yokluğun sınırlarında dolaşan bir dönüşüme sürüklenir. Bu dönüşüm ne sadece bir intikam hikâyesidir ne de yalnızca bir macera; insan ruhunun hem zedelendiği hem de yeniden biçimlendiği bir laboratuvar gibidir. Her sayfada akıl oyunları, tahmin edilemez düğümler ve birden açılan yeni karakterler vardır; geçmişleri birbirine dokunur — tıpkı bir çorap söküğü gibi: bir düğümü çekersiniz, geçmişten gelen onlarca ip bir anda çözülür ve hepsi, şaşırtıcı bir ustalıkla, tek bir noktada toplanır. Kitap, “yok artık” dedirtecek türden bir kurguya sahip; akıl oyunlarıyla örülü, tahmin edilemez olaylarla dolu bir hikâye; heyecan ve merak duygusunu son ana kadar diri tutuyor. İntikam ve metaforik derinlik: İntikam burada
Monte Cristo KontuAlexandre Dumas · İthaki Yayınları · 201037,1bin okunma
Oysa herkes öldürür sevdiğini...
2021 86. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2021 23:08
Edmond iyi çocuktu ama fena bir kusuru vardı. İnsanlara fazla güveniyordu. Sırf seviyor diye onları tanıdığını zannediyordu. Eğer geriye dönüp söyleyebilsem söylerdim. Edmond derdim, her ihanet sevgiyle başlar. Monte Cristo Kontu (2 Cilt Takım): okumayı sürekli ertelediğime pişman eden bir eser hatta tam bir başyapıt! Siz hiç intikam aldınız mı? Ya da intikam duygusunu gerçekten iliklerinize kadar hissetiniz mi? Ben hiç almadım ama kitabı okurken yapılanlar bana yapılmış gibi intikam duygusuyla doldum taştım. Sadece bir intikam hikâyesi olmayan, aynı zamanda aşk, merhamet, vefa borcu gibi birçok duyguyu hissettiren; âdeta yaşatan bu eseri herkesin okumasını isterdim. Kitabı okuduğum sırada; sinema, tiyatro ve diziye uyarlandığını öğrendim. Ezel dizisi ve Monte Cristo Kontu karakterleri şu şekilde; Edmond = Ömer Monte Cristo Kontu = Ezel Rahip Faria = Ramiz Dayı Mercedes = Eyşan Fernand = Cengiz Danglers = Ali Baptistin = Tefo (Ah be Tefo'm...) Romanı okumadım âdeta bir film gibi izledim ve iliklerime kadar hissetim. Ve nedense en sevdiğim roman karakteri olan Rodion Romanoviç Raskolnikov Suç ve Ceza ile Edmond Dantes'in yollarının kesişmesini isterdim. Zira ikiside hapishaneye mahkum edildi ancak Raskolnikov gerçek bir suçluydu, Edmond ise masumdu. Ne gariptir ki hikâyenin sonunda Raskolnikov aşk ile yeniden doğdu ancak Edmond'ı henüz hikâyenin başında aşkı öldürdü. Kötülüklere karşı, farklı yöntemlerle adaleti sağlamayı yeğlemiş iki güzel insanın bizlere sunacağı müthiş bir psikanaliz olacağına inanıyorum:) Ah Edmond... Vay senin hayallerin, vay senin vaatlerin, vay senin şu giden gençliğin... Ve seninle beraber yeniden yeşeren ümidin adı Monte Cristo Kontu, vesselam... "Mesele ölmek değil yeğen.
Monte Cristo Kontu (2 Cilt Takım)Alexandre Dumas · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202537,1bin okunma
Ezel in İlham Kaynağı(*spoiler)
2021 51. kitabı
Önce her incelememde olduğu gibi kitabın yazarında biraz bahsetmek istiyorum. Alexandre Dumas , Fransız bir yazar.1805-1870 arasında yaşamıştır.Macera kitaplarında tam bir üstad.Eserlerinin 200 den fazla filmi yapılmıştır.Tiyatro ve gezi ile de ilgilenmiştir.100.000 sayfayı geçer onun tüm eserlerinin toplamının sayfa sayısı.Paris te Tarih Tiyatrosununda kurucusudur.Kendi adıyla aynı isimden oğlu vardır. Alexandre Dumas (fils) gayri meşru bir çocuktur.Çok iyi bir tiyatro ve roman yazarıdır.Onun adının sonuna babası ile karıştırmasın diye fils yani oğul kelimesi de konularak ifade edilir.Babasına da pere yani baba denilir.Meşhur klasik roman Kamelyalı Kadın oğluna aittir. Monte Cristo kitabı ile ilgili genel anlamda birkaç şey söylemek istiyorum.Eser 1844 de yazılmıştır.Romandaki olaylar 1815 te başlar.Anlatıcı her yerdedir.Her şeyi bilir.Tepedelendi Ali Paşa nın adını romanda sık sık görürüz.Kendisi Osmanlı Devletine isyan eden bir validir.İsyanın neticesinde Yunanlar bağımsız olmuş ve Rumların bu isyan çok işine yaramıştır.Yazarın Türklükle ilgili birçok düşüncesinin olduğunu ve Türk tarihini çok araştırdığını düşünüyorum.Doğuyu çok güzel yorumlar.Doğu Batı ayrımını çok başarılı yapar.Analizleri çok kuvvetlidir.Ayrıca Türk mallarınında zenginlerin evlerindeki eşyalarda sürekli tercih edilen mallar olduğunu sık sık görürüz. Teodor Kasap ve Ahmet Mithat Efendi çevirisinde dilimize kazandırma anlamında katkına bulunan kişilerdir.İntikam konusunda akla gelecek ilk eser olabilir.Ezel dizisi de bu eserden esinlenerek çıkmıştır.Benzer kişiler; Ömer : Edmond Dantes Ezel : Monte Cristo Kontu Cengiz : Fernand Eyşan : Mercedes Ramiz : Farya Ali : Caderousse Tefo : Baptistin Filmiyle ilgili(2002 yapımı) 35 milyon dolara cekilmiştir. 75 milyon dolar kazanmıştır. Imdb : 7.7 Edmond : Jim Caviezel : Hz İsa nın Çilesinden
"Her felaketin iki ilacı vardır:Zaman ve sessizlik."
2025 7. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2025 22:22
Monte Cristo Kontu hakkında çok şey söylemek istiyorum ama aynı zamanda okuyacak olanların heyecanını kaçırmamak için hiçbir şey söylemek istemiyorum.Yine de okurken heyecan duymanızı engelleyecek şekilde fazla spoiler vermeden genel hatlarıyla anlatmaya çalışacağım. 1552 sayfayı su gibi içiren akıcı anlatımından, kitabın aksiyon filmlerine taş çıkartan heyecanından, bana birkaç gün verilse de kitabı hiç bırakmadan okuyup bitirsem dedirten sürükleyiciliğinden bahsedeyim en iyisi. Monte Cristo Kontu'nun en sevdiğim kitaplar arasındaki, Edmond Dantes'in de en sevdiğim kitap karakterleri arasındaki yerini aldığından bahsedeyim. Kitap kurtlarının bildiği bir his vardır; bazı kitap karakterlerini gerçek hayattaki insanlardan daha çok seversiniz ya bazen. İşte Edmond Dantes de öyle oldu. Edmond Dantes diğer adıyla Monte Cristo Kontu en sevdiğim kitap karakterlerinden Sefiller'deki Jean Valjean'ın, Martin Eden'in ve Jane Eyre'nin yanındaki yerini aldı, hatta baş köşeye oturdu diyebilirim. O asil Monte Cristo Kontu'na da bu yakışırdı. Bu kitapta iyi kalpli ve dürüst Edmond Dantes'in intikam kelimesinin karşısına adını altın harflerle yazdıran Monte Cristo Kontu'na dönüşme sürecini okuyoruz. "Altın gibi bir yüreğe sahip olan Dantès bütün bu insanları dostu sanıyordu... Zavallı Edmond!.." s:297 Durum böyleyken... Edmond kimseden kötülük beklemez ve herkese güvenirken, güvendikleri onu sırtından bıçaklar... Sonra ne mi olur? Güvendiklerinden ağır bir darbe yiyen bir insan ya ölür ya da bunu onlara ödetmek için güçlenir, tıpkı Monte Cristo Kontu gibi... "İyiliğe, insancıllığa, minnettarlığa elveda... Yüreği çiçeklendiren tüm duygulara elveda!.. İyileri ödüllendirmek için Tanrı'nın görevini üstlenmiştim... Şimdi kötüleri cezalandırmam için intikam tanrısı yerini bana
Monte Cristo Kontu (2 Cilt Takım)Alexandre Dumas · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202037,1bin okunma
İntikam Acının İlacı Olur mu?
Puan vermedi·1552 syf.·
2026 16. kitabı
Yalnızlığın En Sessiz Hâli ;Edmond Dantès Kitabımız Monte Cristo Kontu (2 Cilt Takım) Ve bu kitapta yalnızlık bir duygu değil, bir insanın adı gibidir: Edmond Dantès. Edmond, henüz 19 yaşında… Denizlere umutlarını bırakmış, kaptanlığa giden yolda yürüyen tertemiz bir genç. Kalbi ise yalnızca tek bir isimle çarpar: Mercédès. Onunla kavuşacağı günü hayal ederek yaşar, geleceğini bu hayallerin sıcaklığıyla ayakta tutar. Ama mutluluk, her zaman sessizce izlenir. Ve bazen kıskançlık, en ağır zincirlerden daha acımasızdır. Bir iftira… Bir gecede yıkılan bir hayat… Ve Edmond, daha ne olduğunu bile anlayamadan kendini karanlık, soğuk, umutsuz bir hücrede bulur. Günler geçer, aylar yıllara karışır. Yalnızlık, artık bir misafir değil; kemiklerine kadar işleyen bir kader olur. Tam her şey bitti sanırken, yan hücreden gelen bir ses… Edmond’un karanlığına ışık olan o ses, Abbé Faria’ya aittir. O, Edmond’un yalnızca aklını değil, yaralı ruhunu da iyileştirir. Umudu yeniden öğretir ama aynı zamanda acının şekil değiştirmesine de neden olur. O andan sonra Edmond yaşamaz; bekler… Ve bekleyişinin adı artık intikamdır. Burada duruyorum. Çünkü bazı acılar anlatılmaz, okunur. Bana “yalnızlık nedir?” diye sorsalar, tek bir isim söylerim: Edmond. Bu kitap, kalbime sessizce dokunan, ruhumda derin izler bırakan nadir eserlerden biri oldu. Okuduktan sonra filmini izlediğimde, içimde yarım kalan tüm duygular yerli yerine oturdu. Size de tavsiyem şudur: Önce okuyun… Sonra izleyin… Ve bir insanın yalnızlıkla nasıl yeniden doğduğuna tanıklık edin. Kitap sanki fısıldar: “Hayat, ölümün bekleme odasında verilen kısa bir moladan ibarettir.” Ben de bu satırları şöyle bitiriyorum: Daima kitaplarla, daima sevgiyle kalın :))
Tüm insani bilgeliğin ifadesi; Beklemek ve umut etmek !
2025 11. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2025 14:01
Kitap daha doğrusu serüven... Edmond Dantes'in denizcilikte olan yeteneği ile çok genç yaşta terfi alıp gemi kaptanlığına kadar yükselmesi ve düğün gününde başına gelen olayların sonucunda hapse düşmesiyle başlıyor. Her bölümünde ayrı bir gerilimin ve ayrı bir heyecanın yaşandığı olaylar dizisi, ana karakterlerden yan karakterlere kadar her birinin hikayesinin sürükleyici olması ve karakterlerin birbirleriyle ve Monte Cristo Kontuyla(Edmond Dantes) bağlarını görmek, olay ve kişi örgüsünün çok mükemmel bir şekilde kurgulandığını gösteriyor. Ana karakterin kendi ruh dünyasındaki çözümlemeleri ve düşmanları olarak gördüğü kişilerin makam ve para uğruna neler yapabileceklerini apaçık gözler önüne sermesi okuyucuyu daha çok meraka sevk ediyor. Kitapta ceza olan ölümlerin yanında sevdikleri için ölümü göze alanların da bir hayli fazla olduğunu görmek, Monte Cristo Kontu' nun gerçek dostlarını nasıl sahiplenip onlar için neler yapabileceğine şahit olmak, dost ve düşman iki zıt arasındaki derinliği apaçık ortaya koyuyor. Kitabın ebat olarak fazla olduğunu düşünenler için keşke bu kadar daha olsaydı diyorum :) Her bölümünde ayrı bir gerilip meraklandığım keşke bitmeseydi dediğim kitaplardan.
2018 78. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2018 17:40
Daha önce hiç intikam aldınız mı? Sizi üzen veya canınızı yakan bir insanı, aynı şekilde üzmek veya canını yakmak istediniz mi? Eminim ki, intikam alma fırsatını elde edememiş olsanız bile kesinlikle intikam almak istemişsinizdir. Çünkü intikam çok güçlü bir duygudur ve içerisinde ihanete uğramışlık hissini barındırır. Pek tabii hiç kimse de ihanete uğramış olmak istemez. İşte Alexandre Dumas Pere'nin müthiş bir intikam öyküsünü işlediği ve yazımını 1844 yılında tamamladığı Monte Cristo Kontu'nda, Edmond Dantes isimli 19 yaşındaki bir denizcinin, yakınları tarafından kıskanılması ve sonucunda onların ihanetine uğraması konu alınır. ------Kitabı sevdirecek kadar spoiler vardır. Asla kitabı okumanıza engel teşkil etmeyecektir.------ Edmond Dantes'e ihanet eden yakınları, aynı gemide beraber çalıştığı muhasebeci iş arkadaşı Danglars, komşusu Caderousse ve Dantes'in nişanlısı Mercedes'e aşık olan Fernand'dır. Bu kişiler Dantes'i kıskanır ve onun başına hiç ummadığı bir çorap örerler. Çünkü Edmond Dantes, geleceği parlak olan bir gençtir ve nişanlısı Mercedes ile güzel bir hayata adım atacaktır. Bu da onun kıskanılması için yeterli bir sebeptir. Danglars, Caderousse ve Fernand, birlikte bir mektup yazarak Edmond Dantes'i bir casus gibi ihbar ederler ve evlilik gününde Dantes'i tutuklatarak İf Şatosu'na gönderilmesine sebep olurlar. Dantes haksız bir şekilde İf Şatosu'nda tam 14 yıl tutuklu kalır. Geçen 14 yılda umutları tükenip artık intihar etmeyi düşünen Dantes, hücresinin duvarından gelen tıkırtılarla hayata tutunmaya başlar. Yan hücre komşusu İf Şatosu'ndan kaçma planları yaparken kazdığı tünel tesadüfen Dantes'in odasına çıkar. Kaçma planı yaparak Dantes'in hücresine gelen kişi Rahip Faria'dır. (Rahip Faria efsane bir karakterdir ve kitaplarda karşılaşıp hayranı
Adaletsizlik Karşısında Bir Denizcinin İsyanı
Bir denizcinin haksız yere ihanet edilmesi ve esaret hayatıyla başlayan intikam arayışı... Bu, okurlarını sürükleyici bir maceraya ve derin bir intikam duygusunun karanlık dehlizlerine götüren Monte Kristo Kontu'nun hikayesi. Romanın kahramanı Edmond Dantes, masum bir ruha sahip genç bir denizcidir. Ancak, haset ve ihanet kurbanı haline gelerek haksız yere esaret hayatına mahkum edilir. Yıllar süren esaret boyunca Dantes, sadece intikamını değil, aynı zamanda bilgi ve becerilerini de geliştirmeye odaklanır. Esaretten kurtulduktan sonra Monte Kristo Kontu kimliğine bürünen Dantes, intikamını planlamaya başlar. Hikaye boyunca okur, Dantes'in intikamını alırken yaşadığı ikilemleri, vicdan azaplarını ve pişmanlıklarını da tanık olur. Yazar, intikamın yıkıcı gücünü ve masum insanları da nasıl etkileyebileceğini gözler önüne seriyor. Monte Kristo Kontu, sadece intikam üzerine kurulu bir roman değil. Aynı zamanda aşk, dostluk, ihanet, merhamet ve affetme gibi evrensel temaları da işliyor. Dantes'in yaşadığı zorluklar ve seçimler, okurları da kendi hayatlarını sorgulamaya ve değerlerini gözden geçirmeye itiyor. Yazarın sürükleyici anlatımı ve etkileyici karakterleri, Monte Kristo Kontu'nu her yaştan okur için keyifli bir okuma deneyimi haline getiriyor. Roman, okurlarını sayfalara bağlayan gizemli bir atmosfer ve nefes kesici bir macera sunuyor. Eserde yer alan bazı önemli temalar şunlardır: İntikamın Yıkıcı Gücü Roman, intikamın sadece intikam alan kişiye değil, etrafındakilere de zarar verebileceğini gösteriyor. Dantes'in intikam peşinde koşarken ne kadar acımasız hale geldiğini ve masum insanları da nasıl tehlikeye attığını görüyoruz. Adalet ve Hakkaniyet: Monte Kristo Kontu, adalet sisteminin kusurlarını ve masum insanların nasıl haksız yere cezalandırılabileceğini
Monte Cristo KontuAlexandre Dumas · İthaki Yayınları · 201037,1bin okunma

Alexandre DumasYazar · 36 kitap
Alexandre Dumas Pére... Fransız yazar. Monte Kristo Kontu, Üç Silahşörler, Siyah Lale ve Demir Maske gibi tarihi romanlarıyla tanınır. Üçyüze yakın macera romanı yazmıştır. 19. yüzyılın en verimli ve en sevilen Fransız yazarlarındandır. Önce oyunları daha sonra da tarihsel romanlarıyla büyük ün kazanmıştır. Özellikle, Kardinal Richeliey dönemindeki gözüpek kahramanı anlattığı romantik tarzda yazdığı Üç Silahşörler (1844) ve Monte Kristo Kontu (1845) en tanınmış yapıtlarındandır. Dumas'nın renki, açık yürekli, kimi zaman pek inandırıcı olmayan bir üslupla kendi olağanüstü yaşamındaki olayları aktardığı Anılar (1852-54) adlı yapıtı romantik dönem Fransız edebiyat yaşamına ışık tutar. Dumas, geçimini sağlamak amacıyla genç yaşta Paris'e gitmiştir. Avukat olmayı planlamış ama geleceğin Fransa Kralı Orléans dükü Louis-Phlippe'nin hizmetine girmiştir. Sonra da şansını tiyatroda denemeye karar vermiştir. Yazdığı oyunlar döneminde olduça ilgi görmüştür. III. Henry ve Sarayı (1829) adlı oyununda Dumas, Fransız Rönesansının gösterişli bir tablosunu çizmiştir. Napoléon Bonaparte (1831) yeni ölen imparatorun efsaneleşmesini sağlamıştır. Dumas, oyun yazarken tarihsel romanla da ilgilenmeye başlamış ve renkli bir tarihsel fonla, genellikle 16. ve 17. yüzyılda geçen heyecanlı öyküler yazmayı hedeflemiştir. Kalıcılığını da oyunlarıyla değil, bu tarihsel romanlarıyla sağlamıştır. Romanlarındaki kahramanlarında iyi-kötü ayrımı oldukça belirgindir. Victor Hugo gibi romantik akımın başlıca yazarlarındandır. Dumas başarı kazandıkça kendini pahalı zevklere vermiş ve borçlarını ödeyebilmek için daha fazla yazmaya başlamıştır. Aynı zamanda gazeteciliğe de başlamış, gezi kitapları yazarak para kazanmaya çalışmış ama başarılı olamamıştır. Alexandre Dumas'nın eserlerini, özellikle de "Üç Silahşörler"'i yazarken tarihi oldukça saptırdığı, olaylara fazlasıyla hayâl gücünü kattığı söylenir. Bu söylentiler kulağına kadar gelince Dumas, "Tarihe tecavüz ettiğimi söylediler ama çok güzel çocuklar doğdu" demişti. Alexandre Dumas 1870'te, Dieppe yakınlarında ölmüştür.