Türk Edebiyatı

Mürebbiye

Hüseyin Rahmi Gürpınar

2023 10. kitabı
Okunma: 07 Mart 2023 23:43
Kabuğumdan çıkıp da sonunda kitabı elime alıp bitirebildim! Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın esprili anlatımına yer veren bu eser, geçmişte yaptığı mesleğini gizlemek için Paris'ten İstanbul'a gelip bir konağa mürebbiye olarak yerleşen Matmazel Anjel'i ve bununla beraber hayatlarının tamamen değiştiği konak sakinlerini anlatır. Oldukça beğendiğimi söyleyebilirim.Anlatımın samimiliği,yazarın nüktedanlığı hoşuma gitti.Acıklı durumlar bile eğlenceli bir dille anlatılmış.Son bölüm ise şaşırtıcı cinsten.Beklenmeyen sonları severim:) Okumanızı tavsiye ederim.
2023 Okuma Raporları
2024 75. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2024 23:01
Mürebbiye, Hüseyin Rahmi Gürpınar'dan okuduğum dördüncü kitap oldu. Her kitabında bol nüktedanlı, güldüren, güldürürken düşündüren ve dönemin günlük konuşma kalıbını eğlenceli bir şekilde bizlere sunan tarzını seviyorum. Öyle derin psikolojik analize girmeden, dönemin insanlarının yaşayış tarzını, batıl inançlarını iğneleyici bir dille aktarmayı başarıyor ve bizlere ders çıkarttırmayı başarıyor. Akıcı, rahat okunabilir tarzı, anlaşılır bir dil, yer yer olaylardan kopmalar olsa da, okumasını en sevdiğim Türk yazardır. Mürebbiye; Ülkesi Fransa'da aradığını bulamayıp yolu bir şekilde Türkiye'ye düşen ve Dehri Efendi'nin yalısında mürebbiyelik yapmaya başlayan Anjelin öyküsünü anlatır. Anjelin gelişiyle yalının erkekleri birbirine girerler. İkiyüzlü aile ahlakı eleştirilir.
2023 25. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2023 11:35
Hüseyin Rahminin neredeyse tüm eserleri -klişe olacak ama- okurken hem tebessüm ettirir hem de durup düşündürür. Bu eserinde de bir mürebbiye ve onun rüzgarına kapılan, kendilerini acı ve gülünç hale sokan bir ev halkı erkekleri anlatılır. Ayrıca okura bazı kavramlar ve durumlar anlatılırken dünya klasiklerine hatta adını daha evvel duymadığım farklı eserlere atıfta bulunulmuş, bazı yazarlar vs diyaloglara dahil edilmiş ve bu hoş olmuş. Okuyun okutturun saygılar
Edebiyat & Roman
2024 8. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2024 23:35
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın anlatımı bana hep çok eğlenceli gelmiştir. Mürebbiyemiz iffetsiz bir Fransız kadın olmasına rağmen, batılı olan iyidir, anlayışının hakim olduğu, tutucu ailenin yalısında rahatına bakar. Erkekleri parmağında oynatır, en küçüğünden en büyüğüne hepsini baştan çıkarır. Türk filmi tadında, eğlenceli bir aile komedisi. Hüseyin Rahmi'yi okuyun pişman olmazsınız :)
Mürebbiye...
2024 1. kitabı
okurken bir diziden veyahut bir filmden daha sürükleyici olan, yemek yerken dahi okuduğum ve gerek kelime dağırcığımı gerek bilgilerimi geliştiren oldukça güzel bir kitap. Çoğu yerinde ağzım açık okuduğum Hüseyin Rahmi'nin okuduğum ilk kitabı. Orijinal metni değil günümüz Türkçesi ile çevrilmiş metnini okudum. Tavsiyemdir okuyun. Oldukça sürükleyicidir, pişman olmazsınız.
2023 38. kitabı
Okunma: 20 Ağustos 2023 14:30
İlk kez bir Hüseyin Rahmi Gürpınar okudum. Ve nüktedanlığına, verdiği edebi derslere hayran oldum. Botanikle ilgili bilgilerini de gözler önüne serdiği kitabında Fransız hayranlığı da gözümden kaçmadı. Fransız bir mürebbiyenin bir evin nasıl altını üstüne getirdiğine tanık oluyoruz kitapta. Ve bazı satırlarda şaşırırken bazılarında gülmekten kendimi alamadım. Sonu ise çok şalırtıcıydı, tavsiye ederim.
2023 11. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2023 00:00
Gerçektende bir aile komedisi. İffetsiz bir Fransız kadının bir şekilde yolunu bulup İstanbula gelmesi, sonrasın da kendini masum bir Fransız kadını olarak gösterip bir konağa mürebbiye olarak işe girmesiyle olaylar baş gösteriyor. Çocuklara Fransızca öğretmek kızımıza yetmeyince başka işlere başvuruyor. Konağın tüm erkekleri teker teker Anjel'in eline düşüyor ve komedi de burada başlıyor. Kim onun gerçek aşkı, o masanın altında kim var, Anjel hepsine birden ihanet mi etti? Daha birçok sorunun cevabı sizi okumaya itecek. İyi okumalar dilerim.
Edebiyat & Roman
2025 69. kitabı
Hüseyin Rahmi Gürpınar / Mürebbiye İnsan şartlarını değiştirse de zihniyetini değiştirmezse neyse odur. Gürpınar #Mürebbiye kitabıyla hayatını değiştirmek için bir fırsat yakalayan ama yine özüne dönen bir kadının yaşadıklarını ve yaşattıklarını anlatıyor. Fransa’da yaşayan Anjel, annesinden miras gibi aldığı fahişelikle yaşamını sürdürüyordu. Tüccar bir adamla beklenenden uzun süren ilişkisi sayesinde fırsat olarak gördüğü İstanbul’a onunla kısa bir süreliğine gelir. Aldatırken adama yakalanıp beş parasız kapı dışına atılır. Saygın bir Fransız ailesinin kapısını çalıp kendini namuslu ve mağdur olarak gösterir. Mürebbiyelik yapmak amacıyla geldiğini söyleyip bir hikaye uydurur. Ailenin yardımıyla, saygın ve zengin biri olan Dehri Efendi’nin çocuklarına eğitim vermek için mürebbiye olarak işe başlar. Hem daha fazla kazanır hem de eğlenirim düşüncesiyle mürebbiye olarak başladığı işinde evdeki tüm erkeklerin kalplerini kazanmayı hedefler. Aşkın insanları nasıl kör ettiğini ve nasıl birbirine düşürdüğünü anlatan trajikomik bir konusu var. Adamların saflığına mı ya da kadının şeytanlığına mı daha çok sinir olduğumu bilemiyorum. Konu Anjel gibi karakterler olunca finalde pek süpriz olmuyor. Yeşilçam tadında, akıcı ve güzel bir eserdi. Keyifli okumalar…
MürebbiyeHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202511,2bin okunma
Baş Belası Mürebbiye
·164 syf.·
2026 14. kitabı
Mürebbiye, Türk yazar Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın 1897 yılında yayımlanan romanı. Osmanlı’nın son dönemlerinde geçen romanda Batılılaşma çabalarının toplum üzerindeki etkisi görülüyor. Fransız bir hayat kadını olan Anjel, varlıklı bir ailenin yanında mürebbiye olarak çalışmaya başlar. Anjel, zamanla cazibesini kullanarak ailedeki tüm erkekleri baştan çıkarır ve birbirlerine düşürür. Kitap, dönemin toplumsal ve kültürel yapısını iyi resmetmiş. Güldürürken düşündüren bir anlatımı var. Keyifle okudum. Klasik Türk edebiyatını sevenlere tavsiye ederim. Mürebbiye Hüseyin Rahmi Gürpınar
2023 26. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2023 03:13
Mürebbiye, benim okuduğum ilk Hüseyin Rahmi eseri. Başlangıç kitabı olarak iyi bir seçim yaptığımı düşünüyorum. Dili çok akıcı, kurgusu çok sürükleydi. Neşeli kalemi, okuru kendisine bağlayan cinsten. Okurken bol bol kahkaha atacaksınız :) Eser, Mürebbiyemiz Anjel’in hayat hikayesiyle başlıyor. Gayrimeşru bir çocuk olan Anjel, annesinin yolundan giderek, kendi yurdunda (Fransa) fahişelik yaptığı sıralarda gebe kalıyor ve Fransa’da başlayan hikayesinin, Dehri Efendilerin konağına gidişindeki kırılma burada başlıyor. Sevgili Anjelimiz bin bir takla atarak Dehri efendi beylere kendisinin iyi bir ailede yetişmiş, namus timsali, iyi eğitimli bir genç kadın olduğuna ikna ediyor ve konakta iki küçük çocuğa eğitim vermek üzere hop diye mürebbiye oluveriyor. Fakat alışmışın kudurmuştan beter olduğunu bir kez daha bize kanıtlamak istercesine o da asla durmuyor ve konakta bulunan tüm erkekleri, konağa hanım olmak bolluk içinde yaşamak, eski hayatını yeniye taşımak arzusuyla gözüne kestiriyor ve hepsi birbiriyle akraba olan bu erkekleri hiç gocunmadan parmağında oynatıveriyor. Dehri efendi, konağın sahibi. Hepsine sözü geçiyor. Sanırsınız ki dünya iyisi, dünya bilgesi, ahlaksızlığa, terbiyesizliğe, cahilliğe asla tahammülü yok. Tavsiye üstüne tavsiye veriyor herkese. Fakat gelin görün ki, kim neyi çok konuşuyorsa, onda konuştuğu şeyin noksanlığına bakın demişler. Çok da iyi söylemişler. Varın gerisini siz okuyup öğrenin. Bu hikayenin sonu nereye varır ?

Hüseyin Rahmi GürpınarYazar · 100 kitap
17 Ağustos 1864 tarihinde İstanbul'da doğdu. Hünkâr yaveri Mehmet Sait Paşa'nın oğlu olan Hüseyin Rahmi, üç yaşında iken annesinin ölümü üzerine, Girit'te bulunan babasının yanına gönderildi. İlkokula başladı ancak babasının evlenmesi üzerine altı yaşında tekrar İstanbul'a anneannesinin yanına gönderildi ve eğitimine burada devam etti. Yakubağa Mektebi, Mahmudiye Rüşdiyesi ve idadide okuyan Hüseyin Rahmi, tarihçi Abdurrahman Şeref Bey'in himayesiyle Mekteb-i Mülkiye'ye girdi (1878). Okulun ikinci sınıfında iken ciddi bir hastalık geçiren Hüseyin Rahmi buradaki öğrenimini yarıda bıraktı (1880). Kısa bir süre, Adliye Nezareti Ceza Kalemi'nde memur, Ticaret Mahkemesi'nde Azâ Mülazımı olarak çalışan Hüseyin Rahmi hayatını kalemiyle kazanmaya çalıştı. 1887'de Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yazmaya başlayan Hüseyin Rahmi, ardından İkdam ve Sabah gazetelerinde mütercim ve muharrir olarak çalıştı. II. Meşrutiyet döneminde 37 sayı süren Boşboğaz ve Güllâbi adlı bir gazete çıkardı. İbrahim Hilmi Bey ile birlikte çıkardığı Millet gazetesi de uzun ömürlü olmadı. 1925-1927 yılları arasında yayımlanan Türk Kadın Yolu adlı derginin yazarları arasındaydı. Sonraki çalışmalarını İkdam, Söz, Zaman, Vakit, Son Posta, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerine neşretti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 5. ve 6. dönemlerde Kütahya milletvekili olan Hüseyin Rahmi, ömrünün son otuz bir yılını geçirdiği Heybeliada'daki köşkünde 8 Mart 1944 tarihinde öldü ve oradaki Abbas Paşa Mezarlığı'na defnedildi. Edebiyat hayatı Hüseyin Rahmi Gürpınar; İstanbul halkının toplumsal, töresel yaşantılarını, aile geçimsizliklerini, batıl inançlarını, yaşadığı çağdaki Türk toplumunun geçirmekte olduğu krizleri hümuristik bir mizah dehasıyla anlatır. Servet-i Fünûncuların yaşıtı olduğu halde, ayrı bir sanat görüşünü sürdürür. Romanlarındaki kahramanların çoğu 19. yy sonu İstanbul'un canlı, renkli insan, hayat manzaralarıdır. Eserlerinde Anadolu yoktur. Mizahı, güldürücü olduğu kadar, gülünç yönlerimizin yansıtılması, hicvedilmesi için gerekli bir araçtır. Hüseyin Rahmi, seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuşturur ve olayları gülünçlü, acıklı yönleriyle belirtir. Kuvvetli bir gözlem gücü vardır. Realist, natüralist bir görüşle "toplum için sanat" yapar. Ertem Eğilmez tarafından 1976 yılında çekilen Süt Kardeşler sinema filminin konusu Hüseyin Rahmi'nin Gulyabani (1913) isimli romanından uyarlanmıştır. Bağımsız sanatçılardan biri olarak da anılır. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın romanları ve öyküleri yeni nesiller tarafından da kolayca anlaşılabilmesi için 1960 sonrasında içinde Mustafa Nihat Özön'ün de yer aldığı bir edebî kurulca sadeleştirilmişti. Bu sadeleştirme kimilerince yerinde bulunurken kimileri de özgün dilin dokunulmadan bırakılması gerektiğini savunmuşlardı. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Hüseyin_R...