Nefes Almak İçin

George Orwell

Boğulmamak İçin Kitap İncelemesi ve Yorumu
2021 41. kitabı
Okunma: 19 Temmuz 2021 16:53
Herkese merhaba ve iyi bayramlar! Bu seferki incelemem biraz uzun olacak çünkü bu zamana kadar hiç Orwell incelemesi paylaşmadım ve biraz yorum yapmak, incelemek istiyorum. George Orwell’in diline
2024 84. kitabı
Okunma: 08 Kasım 2024 10:38
George Orwell’in en bilinen eserlerinden biri olan “Hayvan Çiftliği” kadar popüler olmasa da derin bir toplumsal eleştiri sunan bir romanıdır. Kitap, Orwell’in 1930’lardaki Londra ve Paris deneyimlerinden yola çıkarak yazdığı, yoksulluğun, sınıf ayrımlarının ve toplumsal eşitsizliklerin çarpıcı bir tasvirini içerir. Romanın ana karakteri George Bowling, hayatını sıradan bir şekilde sürdürmeye çalışan bir sigortacı olarak karşımıza çıkar. Orta yaş krizinin etkisiyle geçmişini, çocukluğunu ve gençliğini yeniden düşünmeye başlar ve kendi içsel sıkışmışlığına çözüm arar. Kitabın ana teması, bireyin modern dünyadaki kaybolmuşluğudur. Orwell, Bowling’in içsel yolculuğuyla birlikte, sıradan insanların baskıcı toplumsal sistemler altında nasıl ezildiğini ve kimlik arayışına girdiğini gösterir. Orwell’in özgün dili ve gözlem gücü, kitabı akıcı ve düşündürücü kılar. Eğer toplumsal eleştirilerle dolu, düşündürücü bir roman arıyorsanız, “Boğulmamak İçin” kesinlikle ilginizi çekebilir. Keyifli okumalar..
Yoksulluğun Gölgesinde Bir Yaşam Boğulmamak İçin
2024 104. kitabı
"Boğulmamak İçin", Orwell'in en etkileyici eserlerinden biri bence. Yazarın kendi deneyimlerinden ve gözlemlerinden yola çıkarak kaleme aldığı bu eser, kapitalist sistemin karanlık yüzünü ve bireyin bu sistemin içinde nasıl ezildiğini çarpıcı bir şekilde anlatıyor. Orwell, yoksulluğun sadece maddi bir sorun olmadığını, aynı zamanda zihinsel ve ruhsal bir çöküşe de yol açtığını çok güzel dile getiriyor. Yoksulluğun insan onurunu nasıl yaraladığını ve bireyi nasıl aşağıladığını okuduğunuzda adeta içiniz sızlıyor. Emperyalizm ve sömürgecilik gibi konularda da Orwell'in keskin bakış açısı karşısında etkilenmemek mümkün değil. Sömürünün sadece sömürülen ülkeler için değil, sömürgeci güçler için de yıkıcı olduğunu savunan Orwell, bu sistemin ahlaki ve siyasi açıdan birçok olumsuz sonuç doğurduğunun altını çiziyor. Ancak Orwell sadece karanlık bir tablo çizmekle kalmıyor. Aynı zamanda umutlu bir mesaj da veriyor. Bireylerin bu sistemin içinde boğulmadan yaşayabilmeleri için dayanışma ve birlikte mücadele şarttır diyor. Bu dayanışma ve mücadelenin temelinde ise eşitlik ve adalet ilkeleri yatmaktadır. günümüzde de geçerliliğini korumakta olan önemli bir eser. Kapitalist sistemin yarattığı sorunlara ve bireyin bu sistemin içinde nasıl boğulduğuna dair çarpıcı bir bakış açısı sunuyor. Orwell'in umutlu mesajı ise, okuyucuyu düşünmeye ve harekete geçmeye teşvik ediyor. Eğer kapitalist sistemin eleştirisi ve umutlu bir mesaj içeren bir eser okumak istiyorsanız tam size göre. Orwell'in ustalıklı kaleminden çıkan bu eser, okuru derinden etkileyecek ve düşünmeye sevk edecektir.
2025 118. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2025 13:48
“Koca bir dünyada, boğulmamak için kendime küçük bir yer arıyorum...” George Bowling’in hikâyesinde kendimi buldum. Tıpkı onun gibi, ben de zaman zaman geçmişin sessizliğine, çocukluğun güvenli kıyılarına kaçmak istiyorum. Ama şehir büyüyor. Sesler çoğalıyor. Biz susuyoruz… Ve Orwell, kelimeleriyle yine yüzüme soğuk bir su gibi çarpıyor: "Masumiyet bir hayaldi. Hayal kırıklığı ise artık gerçek." Bu kitap bir kaçış değil, bir yüzleşme. Belki de insanın kendisiyle boğulmadan kurabileceği tek köprü. Boğulmamak İçin, yalnızca bir adamın krizini anlatmıyor; hepimizin içinde sessizce büyüyen o "kaçma isteği"nin romanı. “Kaçmak istedim... Ama nereye?” Orwell’in bu kitabı, sadece George Bowling’in değil, modern hayatın boğuculuğunda kendi sesini arayan herkesin hikâyesi. Taksitler, dişler, savaşlar… Ve bir adamın çocukluğuna, huzura, sükûna sığınma arzusu... Ama bazen kaçtığımız yer, kaçtığımızdan farksız olabiliyor. Sessiz ama derin. Gürültüsüz ama yankılı bir roman. Tıpkı bazı duygular gibi... Şiddetle tavsiye
Savaşın Travmaları ve İyileşme Yolculuğu
2024 95. kitabı
Orwell'ın "Boğulmamak İçin"i, 30'ların kasvetli atmosferine ve sıradan bir adamın bu kaos içinde boğulmamak için verdiği mücadeleye dalan etkileyici bir kitap. Hikaye, Orwell'ın Londra'daki bunaltıcı hayatından ve savaşın gölgesinde ezilen ruh halinden başlıyor. Kendini geçmişe, savaş öncesinin masum hayallerine ve huzurlu çocukluk günlerine atıyor. Anılar, sadece geçmişi değil, toplumdaki eşitsizlikleri, yoksulluğu ve emperyalizmin karanlık etkilerini de gözler önüne seriyor. Orwell, ustalıkla karanlık bir tablo çiziyor: 1. Dünya Savaşı'nın travmaları, işçi sınıfının sömürüsü, totaliter rejimlerin tehlikeleri... Yine de umut ışıkları da var: Dayanışma, cesaret ve özgürlük arayışı. Orwell bu inancını okura da aşılamaya çalışıyor. "Boğulmamak İçin" sadece kişisel bir anıdan öte, 20. yüzyılın ilk yarısına keskin bir bakış açısı sunuyor. Savaş karşıtı mesajlar, emperyalizm ve totaliter rejimlere eleştiriler, işçi sınıfının hakları için savunuculuk... Orwell okuru sorgulamaya, içinde yaşadığı dünyayı sorgulamaya teşvik ediyor. Dili sade ve akıcı, karmaşık fikirleri basitçe ifade ediyor. Anılar, günlük dil, şiirsel betimlemeler ve ironiyle harmanlanarak derinlik ve duygusallık katıyor. "Boğulmamak İçin", Orwell hayranları ve tarih, siyaset, edebiyatla ilgilenen herkes için etkileyici bir okuma. 20. yüzyılın karanlık dehlizlerinde bir yolculuğa çıkarıyor, umudun ve direnişin önemini vurguluyor. Orwell'ın kalemi zihinlerde iz bırakacak, tartışmalara konu olacak bir eser yaratmış.
2023 14. kitabı
Okunma: 28 Mayıs 2023 22:23
Boğulmamak İçin yazardan okuduğum üçüncü kitap. İlk olarak -herkes tarafından oldukça bilinen ve kült eserler olan-
Hayvan Çiftliği
Hayvan Çiftliği
ve
1984
1984
idi. Her iki kitapta anlattıklarıyla, dönemi ele alış şekliyle
2023 8. kitabı
Okunma: 08 Mart 2023 17:55
Boğulmaya iten çok şey var hayatımızda. Yalnızca bir kısmımız bu sıkıntılara kulaç atabiliyoruz. Çırpınan boğulmuyordu. Belki de bu son çırpınışlardı. Güzeldin , farklı bir pencereden gösterdin savaşın iç yüzünü. Boğulmayalım..
2021 37. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2021 20:09
George Bowling, küçük bir kasaba olan Binfield’de 1890’larda doğmuş ve subay olarak Birinci Dünya Savaşı'na katılmıştır. Yeşillikler içerisindeki kasabada mütevazı bir hayat sürerken savaş döneminde babası ve annesini kaybeder. Savaş bittiğinde sigorta müfettişi olarak iş bulur ve Londra’nın banliyösünde 45 yaşında haftalığı yedi pound kazanan iki çocuklu bir aile babası olarak hayatına devam eder. Bu romanda modern hayatın içine sıkışmış, sıradan bir bireyin geçmişini sık sık anımsamasıyla, savaşın insanlar ve ekonomi üzerindeki etkisini, zamanın her şeyi nasıl değiştirdiği anlatılıyor. George Bowling tüm bunları geride bırakmak için sonunda nostaljiye, çocukluk günlerine sığınıyor ama maalesef hayat onları da yutmuş. Kitap İkinci Dünya Savaşı dönemini anlatıyor ve karakterimiz Bowling geçmişe özlem duyuyor. Peki bizler de yüzyıllar öncesinden birisine sorsak o da insanların ve zamanın çok değiştiğini ve geçmişte nasıl olduğunu anlatacak, tıpkı George Bowling gibi. Yüzyıllardır acaba hep kötüye mi gidiyoruz, yoksa insanın bitmeyen memnuniyetsizliği mi?
Rahat Bir Nefes İçinGeorge Orwell · İthaki Yayınları · 202110,6bin okunma
Boğulmuş İnsanların Dünyası
2025 407. kitabı
“Boğulmamak İçin”, Orwell’in kaleminde bireysel hayat ile toplumsal çalkantıların nasıl iç içe geçtiğini gösteren güçlü bir eser. George Bowling’in geçmişe duyduğu özlem, aslında değişen dünyanın elinden kayıp giden huzuruna tutunma çabasıdır. Roman, hızla yaklaşan savaşın gölgesinde sıradan bir insanın kaygılarını aktarırken, bugüne de ışık tutuyor: Geçmişin güvenli limanına sığınmak isteyen ama geleceğin karanlığından kaçamayan bir insanın hikâyesi… Orwell’i sadece politik bir yazar olarak değil, insan ruhunun inceliklerini de kavrayan bir romancı olarak görmek isteyenler için çok değerli bir kitap.
2024 38. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2024 07:23
"Radyonun gürültüsüyle iç içe olarak çevreye verilen mesaj yemeğin önemli olmadığını, rahatlığın önemli olmadığını demeye getirir; sadece şıklığın, ışıltının ve modern görünüşün önemi vardır. Bu günlerde her şey, Hitler'in size ayırdığı merminin bile görüntüsü şık ve moderndir." (s.32.) George Orwell Boğulmamak İçin isimli romanında, I. Dünya Savaşı yıllarını ve II. Dünya Savaşı'na giden süreci ana karakter George Bowling'in perspektifinden yansıtıyor. Bu hikâyede ailesiyle birlikte sakin bir yaşamı olan sigorta pazarlamacısının çocukluktan yetişkinliğe kadar yaşadıklarını ve devrin siyasi atmosferini sohbet havasında keyifle okuyabilirsiniz. Romanda genel hatlarıyla savaş yıllarının siviller üzerinde yarattığı etki, Almanya, Rusya ve İngiltere'deki yönetim sistemlerinin eksiklikleri, George Bowling'in gözünden toplumsal ve ekonomik meseleler işleniyor. Yazarın 1984 ve Hayvan Çiftliği eserleri daha fazla okura ulaşmış durumda olsa da ben Orwell'in eserlerini okumaya Boğulmamak İçin romanıyla başladım. Yazarın dilini ve üslubunun çok sevdim ilerleyen aylarda çok okunan diğer kitaplarını okumayı düşünüyorum. Savaş psikolojisinin insanlar üzerindeki tesirini, özgürlüğün ve yaşamın değerinin önemini Boğulmamak İçin'le tecrübe edebilirsiniz. Romanı merak edenlere şimdiden keyifli okumalar.
Edebiyat & Roman

George OrwellYazar · 77 kitap
1903'te Hindistan'ın Bengal eyaletinin Montihari kentinde doğdu. Ailesiyle birlikte İngiltere'ye döndükten sonra, öğrenimini Eton College'de tamamladı. Gerçek adı Eric Arthur olan Orwell, 1922-27 yılları arasında Hindistan İmparatorluk Polisi olarak görev yaptı. Ancak, İmparatorluk yönetiminin içyüzünü görünce istifa etti. 1950'de yayımladığı Bir Fili Vurmak adlı kitabı, sömürge memurlarının davranışlarını eleştiren makalelerin derlemesidir. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru yazdığı Hayvan Çiftliği, Stalin rejimine karşı sert bir taşlamadır. Orwell'in en çok tanınan yapıtlarından Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, bilim-kurgu türünün klasik örneklerinden biri olmanın yanı sıra, modern dünyayı protesto eden bir romandır. Burma Günleri ise, Orwell'in Burma'daki (bugünkü Myanmar) İngiliz sömürgeciliğini dile getirdiği ilk kitabıdır. Orwell, 1950'de Londra'da öldü.