A Biography

Virginia Woolf

2021 65. kitabı
İlk kez bir Virginia Woolf kitabı okuyorum ve galiba sonda olacak. Virginia'nın hayat öyküsüne, yaşama bakış açısına az çok hakimdim. Kendileri eşcinsel ve 59 yaşında intihar eden İngiliz bir yazar. Bu denli Sarsıcı bir hayat öyküsüne sahip Virginia'nın eserlerinde bu yaşantısını ne denli işlediğini görmek için bir eserini okumak istedim ve olay örgüsü beni cezbeden Orlando kitabını tercih ettim. Kitap otuzuna kadar erkek otuzundan sonra ise yaşam serüvenine kadın olarak devam eden Orlando'nun hayatını ele alıyor. Kahramanımızın hem erkek hem de kadın rollerini aynı bedende yaşıyor olması ona her iki cinsi karşılaştırarak tahlil etme fırsatını verdiğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Tahlillerden ve cinsiyet karşılaştırmalarından uzak bir anlatım tercih edilmiş. Kitapta aşırı ve lüzumsuz birçok betimlemelere yer verilmiş. Bir adamın Göz altı torbaları hakkında bile neredeyse bir sayfa betimleme yapılmış. Bolca fakat lüzumsuz, kişiye herhangi bir şey katmayacak monologlara girişilmiş. Yazarın sıklıkla konuyu bölüp araya girerek "Sevgili okuyucu sen okudun ama ben burada şunu kastettim aslında anladın mı şimdi?" gibisinden söylemlere girişmesi okuyucuya kendisini gerizekalı hissettiriyor.
OrlandoVirginia Woolf · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20192,118 okunma
“Başka bir ben istiyorum.”
2022 67. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2022 14:16
Virginia Woolf’un yakın arkadaşı biseksüel yazar Vita Sackville-West için yazdığı
Orlando
, bir nevi sahte bir biyografi. Ama bir biyografiye göre fazlasıyla fantastik, fazlasıyla eğlenceli. Zaten
OrlandoVirginia Woolf · İletişim Yayınları · 20212,118 okunma
·260 syf.·
2018 141. kitabı
Buram buram Virginia Woolf... Böyle diyerek başlamam en uygunuydu. Kendisi "yaşam öyküsü" olarak adlandırmış bu eseri. Kim üç buçuk yüzyıl yaşar ki yaşam öyküsü olsun deriz biz de.
·260 syf.·
2025 9012. kitabı
Selamm! Şimdi edebiyat dünyasının en kafa açan, en "yok artık" dedirten klasiklerinden birine, Virginia Woolf’un Orlando’sunu inceleyelim … Hazırsanız bu 400 yıllık tuhaf yolculuğu iki paragrafta özetlemeye çalışayım :) Orlando dediğimiz karakter, 16. yüzyılda yakışıklı, soylu bir İngiliz genci olarak mevzuya giriyor ama hikaye ilerledikçe işler iyice fantastik bir hal alıyor elbette … Adamımız yüzyıllarca yaşıyor, yaşlanmıyor ve bir sabah İstanbul’da elçilik yaparken çat diye kadın olarak uyanıyor! Woolf burada aslında "Erkeklik nedir, kadınlık nedir?" diye sormak için zamanı ve biyolojiyi oyun hamuru gibi eğip bükmüşş… ;) 16. yüzyıldan başlayıp 1920’lere kadar uzanan bu macerada Orlando; aşkı, sanatı ve kendi kimliğini ararken aslında tek bir bedende bütün insanlığı temsil ediyor. İngiliz asaletinden Bursa’daki Çingene obalarına kadar uzanan, her satırı zeka fışkıran tam bir "sahte biyografi"ydi bu . ;) Kimler okusuna gelince, "Ben klasiklerden sıkılırım" diyenleri bile ters köşe yapacak kadar eğlenceli ve akıcı ama alt metni bayağı ağır, o yüzden +16 yaş sınırı ideal olur diye düşünüyorum . Toplumsal cinsiyet rollerine, aşka ve zamana farklı bir gözle bakmak isteyenler bu kitaba bayılır. Ama uyarayım; eğer "Mantık hatası ararım, her şey gerçekçi olsun" diyen biriyseniz bu fantastik kurgu sizi biraz gerebilir. Virginia Woolf bu kitabı aslında sevgilisi Vita’ya bir aşk mektubu gibi yazmış, yani içinde çok ince duygular ve derin bir ruh hali var; buna hazırlıklı olanlar direkt başlayabilirler :))… vesselam. Sevgiyle kalın…
2024 45. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2024 00:00
“Orlando metafordur, dönüşümdür, sanattır.” #jeanettewinterson #sanatbaşkaldırır Sanat Başkaldırır’da Orlando ve Dalgalar üzerine iki bölüm yer alıyor. Dalgalar’ı okumuştum, Winterson da Woolf’un
·240 syf.·
2020 4. kitabı
Kitabın başları ve sonları biraz sıkıcı gelebilir fakat ilerledikçe taşlar yerine oturuyor ve bir süre sonra üsluba ve absürt olaylara bile alışıyorsunuz. Kendine Ait Bir Oda’da olduğu gibi akıcı değildi ve kadın erkek ilişkilerinden belli başlı yerlerde bahsediyordu, ana teması değil. Genellikle dönemsel İngiltere ve İngiliz edebiyatı eleştirilmiş, toplum yapısı incelenmiş. Son 20 sayfada bıkkınlık gelebilir ancak olaylar sonlara doğru güzel bağlanıyor ve anlatanan karmaşalar tek bir amaçta toplanıyor. Genel olarak okurken zevk alacağınız bir dönem eleştirisi.
OrlandoVirginia Woolf · Aylak Adam Yayınları · 20182,118 okunma
2020 126. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2020 17:43
1928 yılında yayımlanan Orlando, Virginia Woolf’un diğer kitaplarına benzemez.Günlüğünde Orlando’yu hangi dürtüyle hangi amaçla yazdığını şöyle ifade eder Woolf: “Evet ama Orlando son derece açık,
2026 37. kitabı
Ah bence Virginia Woolf’un en oyunbaz metniydi. Gerçekten büyülendim. Daha önce okuduğum Dalgalar, Deniz Feneri ve Kendine Ait Bir Oda’ya göre çok daha anlaşılır, çok daha sade bir metin. Ve Woolf’un dili burada şaşırtacak derecede akıcı. Metinde çok büyük bir tezat var aslında: Anlatım çok sakin, çok dingin ama anlatımın altında içten içe kabaran coşkulu bir dil de var. Hele ki son bölümlerde bu duygu iyice doruk noktasına ulaşıyor ve o bölümlerde hakikaten çok duygulandım. Bununla birlikte romandan etkilenmemin nedenlerinden biri de Vita Sackville-West. Woolf ile aralarında çok yakın bir bağ var. Hatta roman yazıldıktan sonra Vita’ya “Bu sana yazılmış en uzun aşk mektubumdur” dediği söylenir. Haliyle bu bilgi romanı okurken beni benden alıyor. Kitap bir şekilde Türkiye’ye de uzanıyor: İstanbul, tabii o zamanki adıyla Konstantinopolis… Hatta Bursa’nın ulu dağlarının içinden bize selam veriyor. Bu küçük motifler romanın evrensel bir dünyaya açıldığını da gösteriyor. Ah çok duygulu, çok içli, çok ince… Yaşadığı dönemin çok çok üstünde bir ruh. Bu kadar hassas bir yüreğin cebine taş bağlayıp kendini nehre atmasını da çok görmüyorum. Üstelik bir kez de değil. Ah edebiyatımızın annesi… Ne yazsan okurum.
OrlandoVirginia Woolf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20262,118 okunma
2021 9. kitabı
Okunma: 27 Mart 2021 23:59
Şubat ayının başından beri elimde süründü defalarca okumayı bırakıp sonra haksızlık etmek istemeyip tekrar tekrar döndüm, kendimi okumaya zorladım ve sonunda bitirdim ama ben de bittim. Virginia
Orlando İnceleme
Kitabın konusu cok ilgimi çektiği için almıştım. Dili ve olay örgüsü fazla yoğun geldiği için yarıda bıraktım. Kendinizi kaptıramazsanız okumanın eziyete döneceği bir eser bence. Ama bir şans daha vericem kendisine
1000k

Virginia WoolfYazar · 55 kitap
Virginia Woolf, İngiliz feminist, yazar, romancı ve eleştirmendir. 1882'de Londra'da dünyaya gelen Virginia Woolf, Victoria devri'nin tanınmış yazarlarından Sir Leslie Stephen'ın kızıydı. Annesi ve babası daha önce başkalarıyla evlenmişler, dul kaldıktan sonra ise bir araya gelmişlerdi. Her ikisinin de ilk eşlerinden çocukları vardı. Sir Leslie Stephen'ın ilk eşi, ünlü romancı William Makepeace Thackeray'nın kızıydı. Thackeray'nın eşi akıl hastası olduğundan, Leslie Stephen'ın bu kadından olan kızı Laura, anneannesine çekmiş, yirmi yaşında bir akıl hastahanesine kapatılmıştı. Virginia'nın annesi Julia Duckworth ile Leslie Stephen'ın beş çocukları oldu. Yaş sırasıyla Vanessa, Julian, Thoby, Virginia ve Adrian. Virginia on üç yaşındayken annesi ansızın ölmüştür. Woolf, o yıllarda kadınların ikinci planda kalması nedeni ile okula gönderilememiş fakat babası yardımı ile kendini geliştirmiştir. Kızkardeşi Vanessa Bell daha küçük bir yaşta iken bir ressam olmaya, Virginia Woolf ise bir yazar olmaya karar verir. Kendisini babasının kütüphanesinde geliştiren Virginia Woolf, 1895'de bir gazetede kısa hikâyelerini yayınlatır. Özellikle, Viktorya tarzı yaşamaya karşı olan Virginia Woolf, yazılarında da bundan bahseder. Bloomsbury Grubu 1904'te babasının ölümünden sonra kardeşleriyle Bloomsbury'ye taşınması ise hayatında ciddi bir dönüm noktası olmuştur. Bloomsbury grubu içinde birçok ünlü edebiyatçıyı barındıran ve cinsel konulardaki özgürlükçü tavırlarıyla tanınan bir grup entelektüelden oluşuyordu. Grupta bulunan birçok kişi eşcinsel ya da biseksüeldi. İnsanlar onları etik bir grup olarak görüyorlardı. Grupta John Maynard Keynes, E. M. Forster, Roger Fry, Duncan Grant ve Lytton Strachey gibi ünlü kişiler vardı. Woolf, 1909'da bir süreliğine Lytton Strachey ile nişanlanmıştır. Evliliği Virginia Woolf 1912 yılında Leonard Woolf ile evlenmiştir. Evlilikleri cinsel açıdan yeterli olmasa da, Virginia Woolf için çok önemli olmuştur. Leonard Woolf eşi için bir basımevi kurmuştu ve bu da Virginia Woolf'un yazdığı kitapları yayımlatması için bir fırsat olmuştu. Ölümü Perde Arası romanını yazdığı sıralarda artık kendini yeterince yetenekli hissetmiyor, yeteneğini kaybettiğini düşünüyordu. Her gün savaş korkusu ve yeteneğini kaybetmenin vermiş olduğu stres, dehşet ve korku sonucu ruhsal bunalıma girmiş, 28 Mart 1941'de içinde bulunduğu duruma daha fazla dayanamayıp evlerinin yakınlarında bulunan Ouse nehrine ceplerine taşlar doldurarak atlayıp intihar etmiştir. Virginia Woolf, geride iki intihar mektubu bırakmıştır. Birisi kardeşi Vanessa Bell'e diğeri ise kocası Leonard Woolf'a. "Sevgilim, yine çıldırmak üzere olduğumu hissediyorum. O korkunç yeniden yaşayamayacağımı hissediyorum. Ve ben bu kez iyileşemeyeceğim. Sesler duymaya başladım. Odaklanamıyorum. Bu yüzden yapılacak en iyi şey olarak gördüğüm şeyi yapıyorum. Sen bana olabilecek en büyük mutluluğu verdin. Benim için her şey oldun. Bu korkunç hastalık beni bulmadan önce birlikte bizim kadar mutlu olabilecek iki insan daha düşünemezdim. Artık savaşacak gücüm kalmadı. Hayatını mahvettiğimin farkındayım ve ben olmazsam, rahatça çalışabileceğini de biliyorum. Bunu sen de göreceksin. Görüyorsun ya, bunu düzgün yazmayı bile beceremiyorum. Söylemek istediğim şey şu ki, yaşadığım tüm mutluluğu sana borçluyum. Bana karşı daima sabırlı ve çok iyiydin. Demek istediğim, bunları herkes biliyor. Eğer biri beni kurtarabilseydi, o kişi sen olurdun. Artık benim için her şey bitti. Sadece sana bir iyilik yapabilirim. Hayatını daha fazla mahvedemem. Bizim kadar mutlu olabilecek iki insan daha düşünemiyorum."