Bu kitabı alıp okuma nedenim arka kapakta yer alan şu yazıdır. “Hepimiz Gogol’un Palto’sundan çıktık.” - Fyodor Dostoyevski Özellikle Dostoyevski gibi birinin bu sözleri sarf etmesi okuma isteğimi daha da arttırdı. Her şeyi tek bir cümleyle özetlemiş. Okuduktan sonra da ne demek istediğini çok iyi anladım. . Palto, dokuzuncu dereceden bir memur olan Akakiy Akakiyeviç’in hayatını anlatıyor. Hayattan ziyade nasıl biri olduğunu anlatıyor demek daha doğru olur. Silik bir karakter olduğu için herkes tarafından dalgaya alınan biri. “Peki nedir bu kitabı farklı yapan?” diye soracak olursanız şu cevabı veririm: Ana karakterin bu kadar naif olması. Nikolay Gogol , gündelik hayatta pek rastlamadığımız bir karakter çizmiş okuyuculara. İçinde kötülük olmayan, saf ve en önemlisi elindekilerle mutlu olabilen biri… Üstelik insanın içine işleyen duyguları 54 sayfaya sığdırabilmiş. Zaten genelde sayfa sayısı az olan kitaplar insanda çok daha fazla etki bırakıyor. İşte Palto onlardan biri oldu. Etkileyici, sarsıcı, hüzünlendirici…
2023 57. kitabı
Bir roman düşünün sanki okudukça veya benim gibi dinledikçe –sesli kitap olduğu için- bizim ülkemizi mi anlatıyor acaba diye düşündüren. Eski Rus edebiyat romanlarını her zaman sevmişimdir. Yine sınıf çatışmalarını anlatan, alt sınıftaki bir memurun yaşadıklarını anlatan bir roman yazmış Nikolay Gogol . Okumanızı kesinlikle önereceğim bir öykü anlatım eseri yaratmış resmen Nikolay Gogol . Kitapta en sevdiğim söz ise şuydu; "Gelin görün ki şu hayatta her daim başkalarının gözünde o kadar mühim olmayan şeyleri yeterince mühim sayan insanlar vardır.” Hiç kimse kendisine verdiği değerden daha üstün değildir bunu sakın unutmayalım. Bir sonraki incelemede görüşmek üzere. Keyifli okumalar.
1000k
2022 73. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2022 10:16
Çarlık Rusya döneminde, bir devlet dairesinde, 9. dereceden yaşlıca bir memurun,kısa bir süreçte başından geçenlerin kısa bir öyküsü..60 sayfaya sığdırılmış bu öykü, o dönemde ciddi bir tepki alacak olmasına rağmen, Rus insanını ( aslında tüm insanları), devlet dairelerindeki kıdem sistemini hiç çekinmeden eleştirmiş. Eğitim, makam, mevki, zenginlikle elde edildiği zannedilen üstünlük duygusunun, ne kadar acımasız, ne kadar aşağılık ve mide bulandırıcı olabileceğinden, çok güzel, kinayeli bir anlatımla bahsetmiş.Her bir cümlesi üzerine hem kendimizi hem dünyadaki sistemi uzun uzun sorgulamamız gerek. Acı bir şekilde farkediliyor ki, ne kadar zaman ne geçse de ,insanlığın ne kadar ilerlediğini zannetsek de, hâlâ aynı ilkellikle,güç ile, para ile üstün olduğunu zannetme yanılgısı aynı.. Yazıldığı dönem diğer Rus yazarlara ilham olmuş, yol göstermiş bir eser, Dostoyevski’nin "Hepimiz Gogol'un Palto'sundan çıktık." dediği.. O paltodan tüm insanlığın, kendimizin de çıkabilmesini ümit ediyorum. Storytel’den, Murat Eken’in seslendirmesinden dinledim. Çok güzel seslendirilmiş. Mutlaka tavsiye ediyorum.
·56 syf.·
2021 131. kitabı
"Hepimiz Gogol'un Palto'sundan çıktık." -Dostoyevski Daha önce okumuştum ama bazı kitapları tekrar tekrar okumak kesinlikle çok değerli olabiliyor hele de şaheserse.
2023 85. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2023 21:57
Gogol'un "Palto" eseri, döneminin Rus toplumunu ve bürokrasisini ustaca ele aldığı, trajikomik bir hikaye sunan önemli bir eserdir. Romanın ana karakteri Akakiy Akakiyeviç'in, devlet dairelerindeki değersiz ve adeta göz ardı edilen memuriyeti üzerinden dönemin toplumsal yapısını ve insan psikolojisini derinlemesine inceler. Kitap, Akakiy Akakiyeviç'in palto umuduyla verdiği mücadeleyi ve sonrasındaki trajik sonu vurgular. Gogol'un kitaptaki hiciv yeteneği, karakterlerin derinliği ve eserin dönemsel yansımaları çok çarpıcı. Kitap toplumun bireylere nasıl etki ettiği, bürokrasi içindeki insanın nasıl değersizleştirildigi ve bu durumun insan psikolojisi üzerindeki etkilerini çok güze bir sekilde anlatılmış kitapta. Ayrıca, Gogol'un dili ve anlatımıyla eserin vurguladığı ironi ve trajedi arasındaki dengede çok okunasi.
2020 13. kitabı
Okunma: 15 Nisan 2020 21:16
NIKOLAY GOGOL/PALTO HER ŞEYİNİN OLDUĞU ANCAK HİÇBİR ŞEYE SAHİP DEĞİLMİŞ GİBİ YAŞAYANLARIN YÜZÜNE TOKAT GİBİ ÇARPACAK BİR ESER! YORUM AĞIRLIKLIDIR ANCAK HAFİF SPOİLER İÇERİR! Bir palto için nelerden feragat edebilirsin? Bir aşka tutulmuş gibi onu almak için mücadele edebilir misin? Hepimiz Gogol'un Palto'sundan çıktık derken abartmıyordu Dostoyevski. 60 sayfalık bir eserde ;yalnızlık,fakirlik,baskı ve ünvanı başını döndürmüş insanlar bu kadar güzel anlatılamazdı.Sistemin bizi ; geçmişte yaşadıklarımızı,zulümleri,baskıları unutup hayatımıza ''egoist'' bir insan olarak dönüştürmeye çalıştığı günlerde her şeye rağmen insanlık onurunu korumaya çalışan insanlar olarak kalmaya devam etmek ya da o sözde ünvanı başını döndürmüş bir grup insana dönüşmek. Gogol sonradan bir ünvana sahip olduğu zaman veya kendi altından(!) bir insanla birlikte olduğunda; insanın nasıl bir yaratığa dönüşebileceğini açık bir şekilde belirtmiş. Unutmamalıdırlar ki :biz son nefesimizi paltosuz bir şekilde verebiliriz ve kaybedecek çok da şeyimiz yoktur aslında ama umursamadıkları bizler bir gün hayalet gibi onları ele geçirip haklarımız olan paltoyu geri alabiliriz ve emin olun ki sadece paltoları alınmış olmaz,hayaletimiz de başlarına bela olur...
2022 10. kitabı
İşinin aşığı ve "sıradan insan" olan Akakiy Akakiyeviç, ve kendisi kadar iyi çalışmayan ama "üstün insan" olan patronu ve iş arkadaşları arasindaki 'sınıfsal ayrımcılığı' çok iyi anlatan, Gogol'un 60 sayfalık uzun hikayesi(!) Hikayenin en çarpıcı yanı, fantastik bir sonla bitmesi... Çok zor sartlarda ve uzun süre sahip olmak istediği paltoya kavuşan Akakiy'den mutlusu yoktur. Ama bu mutluluk sadece bir gün sürmüş ve adeta aşk yaşadığı paltosunu o gece hırsızlara kaptırmıştır. Başvurduğu tüm kapılardan kovulmuş, "mühim insanlar" tarafından iyice azarlanmıştır. O gece kahrından ve soğuğun da etkisinden hayatını kaybeden Akakiy Akakiyeviç’in ruhu, ancak kendisini sıkı biçimde azarlayan “mühim adam”ın paltosunu aldığı zaman huzura kavuşmuştur. #NikolayVasilyevicGogol #palto #akakiyakakiyevic
2020 24. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2020 19:55
3. dereceden bir memur olarak hikaye boyunca güldüm sayılır. Paltodan ne hikaye çıkacak diye düşünerek başladım; bitince, çıktığını görüp yeteneği kutladım. :) +Ne zmn Rus yazar okusam Türkleri dinliyormuş gibi oluyorum. Karşı kıyı, kültür yakın ondan heralde. #seslikitap #storytel
2020 28. kitabı
Gogol'un Palto'su içinde sistem eleştirisi barındıran, baş karakterin yalnızlığını ve çaresizliğini derinden hissettiren kısa bir hikaye. Normalde ezilip dalga geçilen yoksul bir memurun zar zor yeni bir palto aldıktan sonra insanlar tarafından kısa süre de olsa hürmet görmesiyle dış görünüşe göre yargılayan şekilci insanların sığlığını da göstermiş yazar. Hayatta bu insanlarla çok karşılaşırız. Güzel giyinirsen saygı görürsün. Paltonun başına gelenlerden sonra Akaki için ne kadar önemli olduğunu umursamayıp kahkaha atabilecek kadar acımasızdırlar. Yardım talep ettiği kişilerin Akaki'nin bu isteğini önemsememesi de bu tip insanlardan bir kez daha nefret ettirmiştir bana.
Storytel Uygulama Tanıtımı - Palto Kitap İncelemesi
2020 4. kitabı
Merhaba bugün size bir kitap dinleme uygulaması olan Storytel’den bahsedeceğim. Evden çıkmadığımız bu karantina günlerinde vaktimizin çoğunu kitap okumak ya da film izlemekle geçiriyoruz. Ancak salt kitap okumak bir süre sonra insanda bir değişiklik isteği uyandırabiliyor. Stroytel’de seslendirilen kitaplar tam da bu değişiklik istencine hitaben; balkonda ya da pencerenin önünde, gökyüzündeki eşsiz bulutların altında, kulağımıza çalınan ve bizi içine çeken hikayeler barındırıyor. Oldukça güzel diksiyonlarla seslendirilmiş kitapların, anne babalarımızın zamanlarına özgü radyo dizilerini anımsatması da işin nostaljik kısmı. Benim bu uygulamadaki ilk deneyimim Gogol’un Palto adlı kısa hikayesini dinleyerek oldu. Dinlemesi oldukça keyifli bu bir saatlik bu kısa hikayeyi okuması da eminim keyifli olacaktır. Nikolay V. Gogol’un yazdığı Palto adlı uzun hikaye formatındaki bu kitap bana dinlerken zaten sevdiğim Rus Edebiyatına özlemimi anımsattı. Akaki Akakiyeviç adlı bir devlet memurunun yaşadığı geçim sıkıntısı ve karakteristik özelliklerini dinlerken çokça empati kurma fırsatım odu. Storytel, 14 günlük ücretsiz denemesini karantina günlerine özel 30 güne çıkarmasıyla daha çok dinleyiciye ulaşmayı hedeflemekte olup, okurların sevdiği yazarlarla buluşmasını sağlamakta. Yazının orijinali pdrogrencisi.com/storytel sitesinde yayımlanmıştır.

Nikolay GogolYazar · 73 kitap
Nikolay Vasilyeviç Gogol (Rusça: Николай Васильевич Гоголь) (31 Mart 1809 - 4 Mart 1852), Ukrayna asıllı Rus roman ve oyun yazarı. En çok tanınan eserleri Palto, Bir Delinin Hatıra Defteri ve Ölü Canlar’dır. Gogol orta hâlli toprak sahibi bir ailenin çocuğu olarak Ukrayna’da Soroçinski köyünde dünyaya gelir. Gogol’ün çocukluğu köy hayatı ile ve yoğun Kazak kültürü etkisinde geçer. Bu hayatın etkisi ileride yazacağı eserlere de yansıyacaktır. Gogol, gençlik yıllarında şiir ve edebiyata ilgi duyar. 1828'de Petersburg’a gider. Orada memur olmayı ve bir şekilde geçinmeyi umar ancak işler umduğu gibi gitmez. Gogol, Petersburg’dan Almanya’ya gider ancak orada da parası bitene kadar kalabilir. Tekrar Petersburg’a dönüp iş arayan Gogol bu sefer çok düşük bir maaşla da olsa devlet memuru olarak çalışmaya başlar. Bu görevden de bir sene sonra ayrılır. 1809 yılında günümüz Ukrayna topraklarında yer alan Veliki Soroçintsi’de doğmuştur. Gogol, 1836’da Puşkin’in çıkardığı Sovremennik adlı dergide, yergili öykülerinin en neşelilerinden biri olan Araba’yı ve eğlenceli ve iğneleyici bir üslûpla yazılmış gerçeküstücü öyküsü Burun’u yayınlar. Yazar, yazı sanatında büyük ölçüde Puşkin’in etkisi altındadır. Öyle ki, onun eleştirileri ve telkinleri olmadan yazamayacağını düşünür. Yazarın Puşkin’le olan arkadaşlığı, onu aldığı acımasız eleştirilerden de koruyan en büyük güçtür. Gogol’un ilk ciddi ve dikkat çeken eserleri Ukrayna hayatı ile, halk deyişleri ile süslü halk hikâyeleridir. Gogol 1831 – 1832 yıllarında yazdığı bu hikâyeleri, Dilanka Yakınlarındaki Çiftlikte Akşam Toplantıları adlı kitapta toplar. Bu öyküler Rus edebiyat dünyasında Gogol’ün bir anda parlamasına yol açar. 1835 yılında Mirgorod ve Arabeski adlı eserlerini de yayımladı. Bu kitaplarında da halk hikâyeleri, özellikle Kazak geçmişi işlenmiştir. Hikâyelerinde günlük hayatı ve bayağı kişilikleri zaman zaman mizahi zaman zaman öfkeye varan bir şekilde yeriyordu. Eski Zaman Beyleri, Arabeski bu yergi kitaplarının ilkleridir. Arabeski kitabındaki hikâyelerinden biri olan Bir Delinin Hatıra Defteri bir memurun rutin hayatını ve işi yüzünden nasıl sıkıldığını anlatır. Hikayenin sonunda memur akıl hastanesine yatırılır. Portre adlı eseri ise dünyanın kötülüklerden kurtulamayacağı vurgusu ile sonlanır. Büyük komedisi Müfettiş adlı eseri ile bürokrasiyi alay derecesinde yeren Gogol, eserinin sahnelenmesi ile tüm şimşekleri üzerine çeker. Tepkiler yüzünden Rusya’dan ayrılmak zorunda kalır. Roma’da Puşkin’in tavsiyesi ile en büyük eseri olan Ölü Canlar’ı yazarken Puşkin’in öldüğü haberini alır. Bu haber onun için “Rusya’dan gelebilecek en kötü haber”dir. O zamana kadar Puşkin’i düşünmeden dikkate almadan hiçbir şey yazmayan Gogol için bu haber gerçekten bir yıkım olmuştur. Puşkin’in ölümünün yıkıcı etkisine karşın 1842 yılında iki önemli eseri olan Ölü Canlar’ın 1. cildi ve uzun hikâyesi Palto’yu bitirir ve yayınlar. Ölü Canlar dönemin Rusya’sının çürümüşlüğünü gerçekçi bir biçimde gözler önüne sererken Palto’da sıradan insanların yaşadıkları acılar, maruz kaldıkları haksızlıklar, ve yaşadıkları yoksulluk tüm gerçeklikleriyle, okuyucuyu sarsacak bir ustalıkla gözler önüne serilmektedir. Bu eser de dönemin en büyük eserlerinden biri olarak nitelendirilecektir. Rus edebiyatına sıradan insanların gerçekçi bir girişi olarak da nitelendirilebilir Palto. Öyle ki Dostoyevski hikâyeye hitaben “Hepimiz Gogol’ün Palto’sundan çıktık.” diyecektir. Ancak öykü yayınlaması ile soylu kesimin tepkisini tekrar Gogol üzerine çeker. Dönem aydınlar üzerinde büyük baskıların uygulandığı karanlık I.Nikola dönemidir. Gogol düzen savunucuları tarafından Rus insanını aşağılamakla onun kötü yönlerini göstermekle, halkına ihanetle suçlanır. Ancak onun yapmak istediği halkını aşağılamak değil onu bu hale sokan yozlaşmış düzeni tüm gerçekliği ile gözler önüne sermektir. Maruz kaldığı bu suçlamalar yazarın ruhsal sağlığına da ciddi zararlar vermiştir. Puşkin’in ölümünden sonra Gogol’ün popülaritesi daha da artar. Bu ilgi Gogol’da bir öncülük hissi yaratır ve kendine toplumu değiştirmek, insanlara yol göstermek gibi misyonlar edinir. Bu dönemde eski yaratıcılığını kaybettiği söylenebilir. Dine karşı ilgisi artar ve daha önce eleştirdiği kiliseyi dahi övmeye başlar. Bu davranış hayranlarının tepkisini çeker ancak o bu tepkilere dinsel yorumlar katar ve Tanrı’nın gönlünü almak için ona daha da yakınlaşır. 1848’de kutsal toprakları ziyaret etmek için Filistin'e gider. Moskova’ya geri dönen Gogol, orada Matvey Konstantinovski adlı gerici bir rahibin etkisi ile 1852 yılında Ölü Canlar romanının ikinci bölümünün el yazmalarını yakarak imha eder. Bu davranışından 10 gün sonra 42 yaşında Moskova’da ölür. Eserleri İki Soylu Kişinin Öyküsü Masallar Müfettiş Palto Ölü Canlar Burun Bir Delinin Hatıra Defteri Portre Eski Zaman Beyleri Taras Bulba Fayton Kumarbazlar Dava Evlenme Petersburg Hikayeleri Dikanka Yakınlarındaki Bir Çiftlikte Akşam Toplantıları