Sahaf Mendel

Stefan Zweig

2022 9. kitabı
Dünyada tüm insanlar birbirine güvense polise, mahkemelere, hapishanelere, Ve hatta….. paraya gerek kalmaz. Herkes başkalarının yardımına koşan karşılığında ise ihtiyacından fazlasını istemeyen bir insan olarak yaşasa karmaşık ekonomimiz için daha iyi olmaz mı? Bu sözler zaten yazarımızın ne kadar güzel düşünceli olduğunu bizlere anlatıyor. Merhabalar yine büyük yazar stefan Zweig güzel insan yine güzel ve düşündürücü bir eser yazmış bizlere de okumak kalıyor okuyalım lütfen! Keyifli okumalar
2022 19. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2022 19:17
Zweig bu derlemede yer alan iki novellasinda kitaplara ,edebiyata ve sanata bağlılıklarını saplantı haline getirmiş insanların hikâyelerini anlatır.Het iki yapıtın da arka planında 1. Dünya Savaşı , değişen kültürel hayat , yozlaşmış Avrupa , ekonomik bunalım ve yoksunluklar vardır .Ancak Zweig 'ın katekterleri bütün dikkatlerini öyle mutlak bir coşkunlukla kendi ilgi alanlarına yöneltmişlerdir ki savaşın ve vahim sonuçlarının farkına bile varmazlar . Sahaf Mendel , eşsiz belleği ve bilgisiyle Viyanalı entellektüellerin gözbebeği sahaf jakob Mendel'in trajik hikayesidir . Sadece kitapların dünyasında var olabilen bu adamın başına savaş sırasında talihsiz bir olay gelir . Sonrasında ne Mendel eski Mendel 'dir artık ne de Viyana eski Viyana . Görülmeyen koleksiyon'da , Zweig bizi hiperenflasyonun hüküm sürdüğü 1920 'lerin Almanya' sına götürür .Yeni zenginlerin sanat eserlerine gösterdiği yoğun ilgi yüzünden dükkanı tamtakır kalan saygın bir antikacı , sanat koleksiyonundan bir kaç değerli parçayı ucuza kapatmak umuduyla eski bir müşterisini ziyaret eder . Ancak hiç beklemediği bir tabloyla karşılaşır.Unutulmayacak bir insan ise yazarın mutlu yaşamın formülünün servet yerine dost biriktirmek olduğuna işaret ettiği, yüreklerimizi ısıtan bir öyküsüdür. Keyifli okumalar dilerim..
·59 syf.·
2024 69. kitabı
Herkese merhabalar. Zweig'ın kalemine hepimiz artık az çok hakimiz ve birçok kitabını da okumuşuzdur ama ben bu kitabı için yazmak istedim. Yeni bitirdim ve en sevdiklerim arasına girdi kesinlikle. Okumayanlar için içeriğine çok girmeden kısaca görüşlerimi belirtmek isterim. İçinde iki hikaye birde yaşanmış bir olaydan bahsedilmiş. Ben kitap okumayı seven biri olarak Mendel gibi bir insanla karşılaşmayı çok isterdim. Bu karakter beni çok etkiledi. Ama özellikle ikinci kısımdaki hikayeden bahsetmek istiyorum. Antikacı bir adamın gözünden anlatılıyor. Yaşadığı garip bir olayı anlatıyor içeriye çok değinmek istemiyorum ama çok güzeldi. O duyguyu o kadar yerinde vermiş ki okurken orada hissettirdi bana gerçekten bayıldım. Duygulara hitap ettiğini söyleyebilir miyiz? Evet. Sondaki olayda çok kısa bir bölüm verilmesine karşın belkide kitaptaki en etkileyici kısım olabilir. Ben okurken insanlığın gelmiş olduğu yeri düşündüm. Dürüst, çalışkan ve bununla mutlu olmuş bir adamdan bahsediliyor. Herkes tarafından sevilmiş, herkese yardım eden iyi birinden. Hepimiz okurken belkide öyle olmayı düşündük ya da öyle birilerini etrafımızda görebilmeyi. Zweig'ın Satranç'tan sonra beni en etkileyen kitabı bu oldu. Sanırım bu kadar. Şimdiden okuyanlar için teşekkürler. Kendinize iyi bakın. ^^
Sahaf Mendel, Asıl adıyla Jacob Mendel
2023 2. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2023 00:00
Kitaptan birazcık bahsetmek gerekirse. Kitap başlığının asıl çevirisi, Kitap Mendel'dir ama İş Bankası Kültür Yayınları çevirmeni Sahaf Mendel olarak çevirmeyi uygun görmüştür. Kitap içerisinde yazara ait 3 farklı hikaye bulunmaktadır. Bu hikayelerden ilki, kitaba ismini veren Sahaf Mendel'dir. Bu hikayenin ana konusu Viyana'da yaşayan Jacob Mendel isimli sahafın trajik hayatıdır. Sahaf, bırakın o zamanki kitapların bütün detaylarını bilmeyi, en eski kitapların bile her bir detayını bilen biri. Bu yüzden kitap antikacısı olarak da anılmaktadır. Hikaye sahafın gözünden değil, sahaf ile daha önce bir kez karşılaşmış ve yıllar sonra bir kafede aklına düşen biri tarafından anlatılmaktadır. İkinci hikaye ise Görülmeyen Koleksiyon'dur. Almanya'daki enflasyon dönemini anlatan kısa bir hikayedir. Bu hikaye Almanya'da yaşayan bir gazinin, görülmeyen koleksiyonunu konu almaktadır. Hikayeyi çok kendine has ve güzel buldum açıkçası. Üçüncü hikaye ise diğer hikayelere göre çok daha kısadır. Hikayenin ismi ise Unutulmayacak Bir İnsan'dır. Bu hikayede ise paranın gücüne aldırmadan ve düşman edinmeden yaşayan bir adam anlatılmaktadır. Stefan Zweig'ın en sevdiğim eseri diyemem ama hikayeler birbirinden bağımsız olmasına rağmen kitap içerisinde bir bütünlük oluşturmuş gibiydiler bu yüzden sevdim kitabı. Zweig eserleri pek sevilmeyecek gibi değil zaten, kendiliğinden okunup gidiyor gibiler...
2026 144. kitabı
Viyana’nın kendine has, kahve kokulu atmosferinde, Gluck Kahvesi’nin bir köşesinde zamana meydan okuyan bir figür belirir zihnimizde: Jakob Mendel. Stefan Zweig, Sahaf Mendel ile bize sadece bir kitap tutkununun hikâyesini anlatmaz; aslında bir devrin, bir kültürün ve hepsinden önemlisi "saf bilginin" trajedisini sunuyor. Mendel, kâğıtların ve mürekkebin dünyasında yaşayan, hafızası kütüphane raflarından daha düzenli bir münzevidir. Ancak Zweig’ın ustalıkla işlediği bu sükûnet, I. Dünya Savaşı’nın hoyrat eliyle paramparça olur. Mendel’in "casus" yaftasıyla toplama kampına gönderilmesi, aslında insanlığın ortak hafızasının ve kültürel birikiminin tutuklanması olarak gördüm. Zweig, bireyin trajedisi üzerinden bir imparatorluğun ve bir kıtanın çöküşünü resmeder. Mendel serbest kalıp eski masasına döndüğünde, artık ne o kafe eski kafedir ne de Mendel eski Mendel. Kitapların dünyasında kaybolan parlak zihin, gerçek dünyanın gaddarlığı karşısında yenik düştü. Mendel’in ölümünü, nezaketin ve derinliğin kaba kuvvet tarafından tasfiyesi olarak anlamlandırdım.
Puan vermedi
Bir insan sadece kitaplarla yaşayabilir mi? Peki dünya yanarken bunu fark etmeyebilir mi? Sahaf Mendel, ikisi novella biri kısa hikâye olmak üzere üç eserden oluşuyor. Hepsinin ortak bir kalbi var: hatırlamak, kaybetmek ve insanın tutkularına sığınışı… İlk hikâyede Yahudi asıllı, kaliteli bir sahaf olan Jakob Mendel’i tanıyoruz. Sade bir yaşam sürüyor ama zihni başlı başına bir kütüphane. Öyle güçlü bir hafızası var ki kütüphanelerde, arşivlerde bulunamayan kitaplar bile onda iz bırakmış. Fakat savaşın yıkıcılığı yalnızca dış dünyayı değil, onun küçük ve güvenli evrenini de sarsıyor. Zweig, hatırlamak ve unutulmak arasındaki o ince çizgiyi çok dokunaklı bir şekilde anlatıyor. İkinci hikâyede savaşın ekonomik ve insani yıkımını çarpıcı biçimde gözler önüne seriyor. Değerin, sanatın ve onurun nasıl sessizce kaybolduğunu okuyoruz. Üçüncü hikâyede gerçek bir olaydan ilham alıyor. Güvenin ve erdemin paradan daha kıymetli olduğu bir düzeni anlatıyor. İnsanların korkmadan yaşadığı, birbirine zarar vermediği neredeyse ütopya gibi bir dünya… Zweig insanlığın savaşla yaşadığı büyük kırılmayı anlatırken, aslında bize unutulan değerleri hüzünle hatırlatıyor.Kısacık olmasına rağmen etkisi uzun süre zihnimde kaldı; gerçekten çok etkileyici bir kitaptı. Tam anlamıyla bir Zweig kitabıydı ve ben çok severek okudum.Kesinlikle gönülden tavsiyemdir.
2023 4. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2023 19:23
. Selaam,, . Zweig okumayı sever misiniz? Kısacık hikâyelerinde bizi nasıl da etkilemeyi başarıyor hep hayret ediyorum.. . Kitapta üç hikaye var aslında novella diye geçiyor. ilki, kitaba ismini veren ve beni de en çok etkileyen oldu. Kitaplara bağlı hem de öyle böyle değil hiçbir şeyi gözü görmeyecek kadar bağlı bir sahafin hikayesi. Başına savaş sirasinda kötü bir olay geliyor sonra zaten her şey değişiyor... Kitapta ki son hikaye de inanılmaz etkileyiciydi ,,mutlu yaşamın formülünü yazar tokat gibi yüzümüze çarpmıştı helal olsun,, Hikayeler çok kısa olduğu için çok da bir şey yazmak istemiyorum,siz bence okuyun yaa :)) . . . . "...çünkü anılar insanları birbirine bağlar ve sevgiyle anilanlar iki kat daha fazla." . Kitapla Kalın
2021 79. kitabı
Okunma: 24 Kasım 2021 23:36
Klasik zweig kitabı yaa vallahi 3 tane güzel hikayeden oluşuyor çok da bir şey yazmaya gerek yok bir kahve molasında okunabilir. İyi okumalar dilerim.
2023 53. kitabı
Okunma: 19 Mart 2023 18:22
Şimdiye kadar okuyup da beğenmediğim tek bir Zweig novellası yoktur. Sadece her seferinde bu daha iyi diyorum. O kadar. Bu kitapta üç öykü var. İlk ikisi Stefan Zweig'in novella dediği türden, üçüncüsü ise bana göre herkese hayatın anlamını sorgulatacak, kısa ama çok etkili bir öyküsü. İlk öykü kitaba adını veren Sahaf Mendel ya da Kitap Mendel'dir. Bir adamın hayatta yemekten içmekten bile ileri tuttuğu kitap tutkusunu anlatır. Ama bu tutkusu klâsik kitap tutkusu değildir. Kitapların her şeyine aşıktır o. Ciltlerine, sayfalarına. Bu bana çok abartılacak bir şey gibi gelmiyor. Ama bir savaşın ortasında kör kalması bu tutkusunun derecesini çok iyi anlattı, zaten bu yaklaşımı sonu oldu. Kafedeki temizlikçi teyze benim için öykünün baş kahramanıydı. Fedakarlık ve vefa asla küçümsemeyeceğim çok değerli iki haslettir benim için. O yüzden o teyzeden aldığım dersi aldım koydum kalbime. İkinci öykü Görülmeyen Koleksiyon. Çok çok derin bir hikâye. Yine fedakârlık ve vefa örneğini orada da vermiş Zweig. Belki ana tema değil evet ama bolca vardı. Ana tema savaşın kararttığı insan hayatı ve elimizden aldığı zevklerimizdir belki. Üçüncü öykü ise Unutulmayacak Bir İnsan. Hayatta bazı insanların tek bir hareketle bize öğrettiğini yıllarca okullarda öğretemiyorlar. Yaşadığını öğretebilir insan. İnandığını, amel ettiğini... Onun dışında sadece ağızdan çıkmış birer cümle olur söylenenler. Zweig'in bu hikâyesi Ütopya'dır. Asla öyle bir dünya hayal edemiyorum. Belki tek bir kişi bunu başarabilir evet ama herkes değil. Herkesin yapabileceği şeyler de var tabii ki. Bütün bütün ümitsiz değilim. Sonuçta sonucu ne olursa olsun dürüst kalmak parayla değil öyle değil mi? Yalanlarla dünya yeterince kirlendi. Hepimiz kirlettik. Sonuçlarına katlanarak dürüst olmak zamanı geldi de geçiyor bile...
2024 2. kitabı
"Jakop mendel dünyada kendi halinde sahaf ve antika kitapcisidir. Kütüphanelerde, arşivlerde, sahaflarda aradığını bulamayan herkes "Kitap sihirbazi " olarak bilinen mendel de bulur. Eşsiz hafızası onu kitapseverler ve koleksiyoncular için vazgeçilmez yapar. Fakat savaş döneminde ingiltereden sipariş ettiği dergiler basını belaya sokar. Kendinin yahudi ve rus olması onu şifreli konuşan bir casus katagorisine sokar. Dunyada kitaplar dışında hiçbirşeyle ilgilenmeyen zavallı mendel, casusluktan tutuklanır 2 yıl toplama kampında kalır suçsuzluğu ispatlanır fakat döndüğünde, verem hastası, sakal ve giysi yığınından başka birşey değildir. Kafede başka birine satılınca ise yaramaz adam kovulur kisa zaman sonrada ölür " Yazar savaşın parlak beyinleri nasıl yok ettiğini ustaca anlatmış. Kendide yahudi olduğu için bazı yaşadığı zorlukları mendel üzerinden anlatmış. Zaten yazarda yaşadığı zorluğa dayanamayip ıntihar etmişti.

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.