Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
172 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Kitabi ilk gördüğümde tabiki anlamına baktım Ve edebiyat alanında yazılmış en güzel sergüzeşt(macera) olduğunu söyleyebilirim. Osmanlı döneminde yaşanan tabakalaşmanın ve müslümanların gayri müslüman olan kadınları esir ederek onların her türlü hüviyetinden yoksun bırakarak esir edilişini anlatan kitap o dönemin toplumsal kuralı olan köleliğini yazar sami paşazade sezai edebiyat dilini en güzel şekilde tasvir ederek eleştirdiğini söyleyebilirim Anlatılan maceranın sürükleyici etkisinden kurtulamayacaginiz bir kitap okumanızı tavsiye ederim..
Sergüzeşt
SergüzeştSamipaşazade Sezai · Mutena Yayınları · 046,1bin okunma
Reklam
127 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Kitabın başındaki Sami Paşazade Sezai'nin hayatında Sergüzeşt romanı ile gözaltına alındığı (Hiç şaşırmadım...) ve bu romanın Türk edebiyatında romantizimden gerçekçiliğe geçiş akımının ilk örneği sayılmakta olduğu yazıyor. Sergüzeşt: Baştan gelen haller, macera. Dilber, 9 yaşlarında Rusya kumpanyasının Batum'dan gelen vapurunda Kafkasya’dan
Sergüzeşt
SergüzeştSamipaşazade Sezai · İskele Yayıncılık · 201646,1bin okunma
128 syf.
8/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Sergüzeşt - Dikkat spoiler içerebilir!
Sergüzeşt, Türk romanında gerçekçilik akımının ilk örneği sayılır. Sergüzeşt macera serüven anlamına gelmektedir. Türk klasiklerinin efsane 100 temel eserinden biridir. İçerisinde aşk konusu çok hassas işlenmiş. Her zaman nostalji diyen biri olarak bu eseri çok seveceğinizi umuyorum. Keyifli okumalar diler, böyle güzel bir mecrayı bizlere sunduğu için 1K ekibine teşekkür ederim.
Sergüzeşt
SergüzeştSamipaşazade Sezai · Bilge Kültür Sanat · 201646,1bin okunma
134 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Sevgili Ayça'nın incelemesini okuduktan ( https://1000kitap.com/Aycovski/incelemeleri ) sonra merak ederek okuduğum Sergüzeşt, edebiyat tarihimizin romantizm akımından gerçeklik akımına geçişin ve tanzimat dönemi edebiyatı esintilerini taşısa da servet-i fünun dönemi edebiyatı eseri olarak kabul ediliyor. Okuduğunuzda fark edeceğiniz gibi özgürlükçülüğü savunan, dönemine göre oldukça güzel ve gerçekçi bir kurguya sahip. Kitapta: Uzun ve bol betimlemelerle dolu, duygusal ve derin cümleler okuyacaksınız. Yazıldığı dönemin toplumsal dinamiklerini başarıyla yansıtan ve o dönem dilini dikkate alarak okumanız gereken Sergüzeşt, sınıfsal farklılıklara rağmen yaşanan bir aşkın öyküsü. Türk klasikleri okumayı seviyorsanız pişman olmayacağınız ve okumanız gereken bir kitap. İyi okumalar.
Sergüzeşt
SergüzeştSamipaşazade Sezai · Bordo Siyah Yayınları · 201246,1bin okunma
Reklam
120 syf.
8/10 puan verdi
İÇERİK BİLGİSİ ah Sergüzeşt... okumak için sürekli ertelediğim, okumaya başlayınca da elimden bırakamadığım nadide bir eser. Konu olarak bir tahminim yoktu açıkçası, o yüzden bir beklenti içerisinde başlamadım kitaba. ama isim itibariyle ''serüven, macera'' anlamları taşıyan Sergüzeşt kelimesi, kitap için çok uygun bir başlık olmuş. konu olarak, hürriyeti ele alan yazarımız bunu esir-efendi ilişkisiyle anlatmayı tercih etmiş. olay örgüsü hızlı değil, yavaş ilerliyor, betimlemeler fazla, paragraflar uzun. anlam bakımından da çok yoğun. anlamak için sakin kafaya ihtiyacımız olacak yerler var. alıntı olarak paylaşacağımız çok güzel cümleler var... kitabı anlatmak, anlamak kadar ustalık istiyor. bu arada söylemeden de geçemeyeceğim, Türkçenin kullanım biçimi, kendine hayran bırakıyor. okurken kendimi 1800'lerde hissetmemi sağladı. kısaca dostlar, okuyun. ayırdığınız vakit için pişman olmayacağınızı düşünüyorum. sonlara doğru gözyaşlarınıza hakim olun... kitapla kalın.
Sergüzeşt
SergüzeştSamipaşazade Sezai · Bilge Kültür Sanat · 201646,1bin okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Sami Paşazade Sezai bir cariyenin hayatını anlatarak esir alım satımını, bunun ne kadar vicdansızca ve insafsızca yapıldığını anlatıyor. Kitabın konusu gelecek olursak; Kafkasya'da yaşayan ve çok güzel bir kız olan Dilber'in vatanından ayrılıp esircilerin eline düşüp İstanbul'a getirilmesi ve bir aileye köle olarak satılması ile başlıyor. Dilber'in gördüğü eziyet ve aşağılanma karşısında daha fazla dayanamayıp kaçması ve satıldığı diğer evde büyüyerek düştüğü aşk hikayesi anlatılıyor. Romanda her ne kadar esir ticaretinin korkunçluğunu anlatılsa da aşka derince yer verilmiştir. Öncelikle eski dönemde insan ticaretinin olması kesinlikle çok can sıkıcı bir durum. Kitapta geçen Dilber karakteri ise 9 yaşında bir esir hayatı sürmüştür. O kadar çok işkence görüyor ki fiziki ve psikolojik yönden üzüntüyü, çaresizliği derinden hissediyorsunuz. Bu yönüyle bile kitaptan; esaretin her türlüsü her yaşı etkiler mesajını alabilirsiniz. Sami Paşazade Sezai, Sergüzeşt'te ele aldığı kölelik ve özgürlük temaları nedeniyle, yazıldığı dönemde hükümet tarafından gizlice göz altında tutulmasına ve Paris'e gitmesine neden olduğunu düşünürsek yazarın gerçekleri söylediğini anlayabiliriz Sergüzeşt macera serüven anlamına gelmektedir. İçerisinde aşk konusu çok hassas işlenmiş. Duygu yoğunluğu fazla olan ama insanı yormayan bir kitaptı, okumanızı tavsiye ederim. Keyifli okumalar :)
Sergüzeşt
SergüzeştSamipaşazade Sezai · Bilge Kültür Sanat · 201646,1bin okunma
128 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Birisine derinden duyulan sevgi neler yaptırabilir bir insana? Sorusunun cevabını gayet güzel vermiş Sami Paşazade Sezai bey. - Spoiler olan bir inceleme olacak baştan uyarayım - Kitabın temel konusu esaret olsada imkansız bir aşkın yaşatacağı tüm sorunları da çok güzel işlemiş olaylara yazar. Hayatı boyunca satılan, eziyet edilen, bir insan olarak duygu ve düşünlerine önem verilmeyen bir esirin dramı anlatılıyor. Yazar, insanın hayvan gibi alınıp satılamayacağını, esir dahi olsa her insanın duygu ve düşüncelerinin olduğunu en önemlisi bir kalbe sahip olduğunu vurguluyor. Kafkasya'da yaşayan ve çok güzel bir kız olan Dilber'in esircilerin eline düşüp İstanbul'a getirilmesi ve bir aileye satılması ile başlıyor her şey. Dilber'in gördüğü eziyet ve aşağılanma karşısında daha fazla dayanamayıp kaçması, daha sonra başka bir aileye satılması ve o ailenin oğluna aşık olması ile bambaşka bir hal alarak gelişiyor olaylar. Ve malesef ki kötü bir şekilde son buluyor her şey... Kitabın son cümlesini paylaşarak incelemeyi bitiriyor, sonrasını ise size bırakıyor ve keyifli okumalar diliyorum (: " Üzerinde, hüzün saçan ayın donuk ışığından başka bir renk olmayan o yüzde, bütün elem ve acıların dindiği, bütün sevda ve emellerinin söndüğü görünüyordu. Acaba Nil'in bu ürkütücü, bu öldürücü girdap ve taşkın suları zavallı Dilber'i, bu talihsiz esiri nereye götürüyor? Nihayet Hürriyetine! "
Sergüzeşt
SergüzeştSamipaşazade Sezai · Bilge Kültür Sanat · 201646,1bin okunma
144 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
21 saatte okudu
Gönül aşka karşı daima çocuktur.
Kitabın dili ağır değildi. Aksine olabildiğinde anlaşılır bir Türkçe vardı. Bugünün okuyucusunu zorlayan husus çok uzun betimlemeli cümleleridir. Bir sayfaya yakın bir cümle mevcuttu kitapta. Yine de bunu dönemi için değerlendirdiğimde çok büyük bir kusur gibi görmedim, ayrıca bence o cümleler bile bir sanat ürünüydü. Ve yine o cümleler bile
Sergüzeşt
SergüzeştSamipaşazade Sezai · Kurgan Edebiyat · 201346,1bin okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.