2023 41. kitabı
Her konuda felsefeden ve felsefecilerden yardım alabileceğimiz söylenir. Peki aşk konusunda da böyle midir ? Platon'un yazdığı Şölen isimli kitap işte bu sorumuza cevap veren türden. Tragedya yazarı olan Agathon yazdığı şiirle ödüle almaya layık görülür. Bunun üzerine Agathon bir şölen vermeye karar verir. Şölene büyük üstad Sokrates , Aristophanes, Aristodemos gibi siyaset ve iş insanları katılır. Ve başlarlar aşk kavramının kendileri açısından ne anlama geldiğini anlatmaya. Herkesin kendine göre bir aşk tanımı vardır ve hepsi birbirinden kıymetli ve değerlidir. Günümüzdeki aşkları sorgulamamızı sağlayan bu kitabı okurken gerçekten keyif aldım. Umarım kitabı okuyacak olanlar da kendileri açısından gereken anlamları çıkarabilirler.
1000k
Aşk iyiliktir, güzeldir.
2021 75. kitabı
Okunma: 05 Kasım 2021 09:45
Platon herkesin hayatında yer alan 'aşk' konusunu işlemiş. Yani evet aşk felsefesi okuyacaksınız bu kitapta. Kitapta Atinali şair Agathon ilk tragedyasında birincilik kazanır ve evinde şölen verir șarap eşliğinde. Kimler var bu sofrada? Aristophanes, Apollodoros, Sokrates ve Alkibiades. Ne tartışıyorlar? Aşk ne olabilir? Aşk ölümlü ölümsüz bir şey mi, tanrı mıdır? Aşkın insanlığa olan yararı nedir? Güzel nedir çirkin nedir? İnsanların arzuların aşkta ki etkisi, ahlak, sanat, bilim, siyaset ve felsefe ile ilişkisi. Aşk olunca haliyle Eros'da olmaz olur mu? Eros'un tüm tanrılardan önce tasarladığını söyler Aristotales. Hatta Phaidrod :I"Eros yüce bir tanrıdır; ne tanrılar ne de insanlar arasında eşi benzeri vardır. Her bakımdan böyledir bu, hiç değilse soyu bakımından.Çünkü tanrıların en eskisi olması saygın kılar onu," demiş.!" Eros yani her daim el üstünde. Ama iç açıcı konuşma Sokrates'in 'Diotima' adlı güzel kadından hissettiği sevgiyi dile getirmesi olmuş. Buarada son bölümde gerçek hikayede de anlatıldığı üzere Sokrates'e sevgi besleyen Alkibiades sevgisine karşılık bulamamıştır. Oldukça etkili cümleler içeriyor. Ee ne diyelim herkesin aşk ile mutlu olması dileğimle...
Puan vermedi·200 syf.·
2025 22. kitabı
Şölen, bir ziyafet ortamında geçen diyaloglar zinciri şeklinde kurgulanmıştır. Platon, farklı karakterlerin aynı kavramı — “aşk”ı (eros) — farklı açılardan ele almasını sağlar. Bu yöntem, eseri düz bir felsefi metin olmaktan çıkarır; dramatik, edebi ve hatta mizahi bir boyut kazandırır. Özellikle Aristophanes’in mitolojik hikâyesi ve Alkibiades’in sarhoş gelişi, felsefi ciddiyete mizah ve insan sıcaklığı katarken, okura düşüncenin sadece soyut bir tartışma değil, yaşanmış bir deneyim olduğunu hissettirir. 2. Felsefi Katmanlar Eser, aşkı salt bireysel duygu olmaktan çıkarıp kozmik ve metafizik bir ilke olarak ele alır. • İlk katman: Bedenî aşk (cinsel arzu, güzelliğe duyulan çekim). • İkinci katman: Ruhsal aşk (erdem, dostluk, kalıcı bağlar). • En yüksek katman: Bilgelik ve “mutlak güzellik”e ulaşma arzusu. Platon’un ünlü “Eros Merdiveni” düşüncesi, aşkın sadece haz için değil, insanı ölümsüzlüğe (çocuk, sanat, bilgi, erdem, felsefe yoluyla) ulaştıran yaratıcı bir güç olduğunu gösterir. 3. Karakterlerin Rolü • Phaidros: Aşkın insanı yiğitliğe götüren bir motivasyon olduğunu söyler. Bu, aşkı etik ve politik düzleme taşır. • Pausanias: İki tür aşk ayrımı yaparak ahlaki bir çerçeve çizer. • Eryksimakhos: Aşkı evrensel uyum yasasına dönüştürür, böylece bilimi felsefeyle buluşturur. • Aristophanes: Eserin en çok hatırlanan bölümü olan “yarım elma” mitiyle aşkı eksiklik ve tamamlanma ihtiyacı olarak yorumlar. Bu, daha çok psikolojik bir açıklamadır. • Agathon: Aşkı genç, güzel ve şiirsel bir ideal olarak betimler; retorik açıdan parlak ama içerik bakımından yüzeysel bulunabilir. • Sokrates (Diotima aracılığıyla): Diyaloğun zirvesini oluşturur; aşkı insanı ölümsüzlüğe götüren yaratıcı güç olarak tanımlar. • Alkibiades: Felsefi tartışmayı keserek Sokrates’in
ŞölenPlaton (Eflatun) · Alfa Yayıncılık · 20215,2bin okunma
İKİ ADAM, ÇIPLAK İKİ TANE YA DA İ*BNE Mİ BUNLAR?
Puan vermedi
“Bir zamanlar, başka şeylerin yanı sıra hikaye anlatıcılığında da maharetli ve yetenekli olan Diotima adında Mantineialı bir kadından bir hikaye dinlemiştim. Hatta bir keresinde veba salgınından önce Atinalılara kurbanlar kesmelerini salık vererek hastalığın on yıl gecikmesini sağlamıştı. Aşkla ilgili şeyleri o öğretti bana. Şimdi onun anlattığı hikayeyi elimden geldiğince size anlatmaya çalışacağım.” Asıl adı Symposion olan bu metnin isminin anlamı; birkaç kıllı erkeğin bir araya gelerek alkol içip eğlendikleri etkinlik. Günümüzdeki karşılığı ise: Sıra Gecesi. Bir evde toplanıp (agathos’un evi), karakterlerimiz bal şarabı içip- o dönem ballı Cak Danyel yoktu- aşk üzerine bir dizi sohbet ederler. Çemberin bir ucundan sırasıyla aşk hakkında neler söyleyebileceklerini bizlere anlatırlar. Biz okurlarda, şölene hizmet eden köleler gibi uzaktan izleriz. Antik Yunan köleci bir toplumdu evet. O dönemde yaşamak isteyen romantiklere bir sorum olacak: Sokrates kendi öğrencilerini yakışıklı bulduğunda sevişmek istiyordu. Siz buna razı olur muydunuz? Metnin sonunda karşımıza çıkan Alcibiades Sokrates’e sana bu güzel bedenimi vereyim, sen de bana bilgeliği ver diyordu. Sokrates bilgeliği verecek miydi? Şşş. Spoiler olmasın. Birkaç sıkıcı konuşmadan sonra Aristofanes dinleyicilerine oldukça ünlenmiş, filmlere de konu olan bir mit anlatır. Mite göre insan ırkı başlangıçta üç cinsiyete ayrılmıştı: eril,dişil ve iki cinsiyetin özelliklerini taşıyan androjen cinsiyet. Dört kolları, dört bacakları ve biri önde diğeri arkada olmak üzere iki cinsel organları bulunuyordu. Bu tuhaf yaratıklar bir süre sonra küffarlığa düşerek Zeus’a başkaldırırlar. Zeus da bunları ikiye böler. Somun ekmek gibi keser adeta. Bu yüzden insan ırkı hep öteki yarısını aramaya başlar. Hep bir yanımız buruk ve
Felsefe-Düşünce
2023 16. kitabı
Okunma: 17 Kasım 2023 22:18
Sokrat'ı çok nadir yaptığı temizlenip süslenerek sempozyuma gider orada 1-Phaidros: Eros güzelce yaşamak isteyenlere yardımcı olur yani o iyi bir yaşamın kaynağıdır. Buradan iyi bir yaşamın erotik olan olduğunu anlıyoruz. Erotik içinse sevgi ve cinselliğin bir arada bulunması gerekli. Aşk çirkin şeylerden utanıp güzel şeylere düşkünlüğü en güzel sağlayabilendir. İnsanların erdemi ve mutluluğu elde etmelerinde en etkili tanrıdır. 2-Pausanias: Yapılan bir edim kendiliğinden güzel yahut çirkin değildir, yapılışları nasılsa öyledir yani burada önemli olan eylemin güzelliği çirkinliğidir. Güzel sevmek yani Eros bir eylemdir ama dikkat çirkini sevmek Erosa girmemekte. Geçici olan peşinde koşmak adi ve çirkinken kalıcının peşinde koşmaktır asıl güzel olan. Tek seferde çabucak yakalamak da çirkin görülmüştür çünkü zaman doğru bir mihenk kabul edilir ve aradan zamanın geçmesine müsaade etmeli güzeli güzelce sevmek istiyorsak. Birini sırf erdem için memnun etmemek her bakımdan güzeldir. 3-Eryksimakhos: Aşk yalnızca insanların ruhlarınd agüzel kişilere yer etmez, diğer varlıkların tamamında bulunur insani ve ilahi bütün işlere nüfuz eden evrensel b ir tanrıdır o. Kendine benzemeyene aşık olunur. Hekim ise aşkın güzelini çirkininden ayırt edebilendir. Zıt şeylerin uyuşması ahengi aşktır. Aşk göksel ve yersel olmak üzere ikiye ayrılır. Bütün mutlulukları bize veren Aşk'tır. 4-Arsitophanes: İnsanların üç cinsiyetli olduğu ve ortadan ikiye ayrıldığını anlatan hikayeyi anlatıyor burada, şu an için gereksiz, geçiyorum. 5-Agathon: Eros-Aşk ne tür bir varlık olduğundan bahseden yani bir "varlık" olarak tartışan ilk kişi. Aşk tanrıların en iyileri ve en güzelleri olduğu için en mutlusudur. Benzer benzeri yanına çeker. Yumuşak bir ruhta mesken tutar sertte değil, kırılgan değil esnektir
Güzel…
2024 280. kitabı
Okunma: 15 Mayıs 2024 10:32
Symposion'un konusu Eros, Sevgi-Tanrı ve onun insan­ lar arasında doğurduğu sevgidir. Hazır bulunanların her biri Sevgiye Yunanca deyimiyle bir "epainos" veya "enkomion" yani bir övgü söylemek zorundadır. Ama övülen sevginin hep erkekten erkeğe sevgi olduğu da biz yirminci asır okur­ larının dikkatini nasıl çekmesin? Eflatun bu çeşit sevgiyi mi övmek istedi, bir sapıklık saydığımız sevgiyi mi? Hayır, ter­ sine. Yunan toplumunun ta derinlerine kök salmış bu sev­ giye düşmandır Eflatun. Kanunlar'da zararlı diye açık açık yerer onu. Şölen'i sonuna kadar okursanız, Eflatun'un çıkış noktasını Atina toplumundaki geleneklerden aldığı halde, sevgi kavramını hangi yola yöneltmek istediğini anlarsınız. Ama kadınla erkeğin apayrı çevrelerde, apayrı birer ömür sürdükleri ilkçağ dünyasında, cinsel birleşmeler bir yana, sevgi duygusunun aynı cinsten insanlar arasında doğup geliştiğine de şaşmamalı. Symposion'a Şölen dedik Türkçe.
Hayata Dair
2400 Sene Önceki Şölenler
2024 62. kitabı
Okunma: 28 Eylül 2024 01:35
Platon (Eflatun)'un kitabına ismini verdiği "Şölen" kelimesi Yunancada "birlikte içmek" anlamına gelen "Symposion" kelimesinden gelmektedir. Şölenler, o dönemde Yunan erkeklerinin sosyalleşme geleneklerindendir. Bir grup erkek yemek yer, şarap içer, şiirler şarkılar söyler, politika ve sanat hakkında uzun uzun konuşurlardı. Şölen - Dostluk'de Platon kendisinden hiç bahsetmemektedir, muhtemeldir ki Sokrates dahil tüm konuşmacıların söylemleri Platon'a aittir. Belki de böyle bir şölen hiç olmadı eser kurgudur. Platon'un kendisini eserlerinde hiç ortaya koymaması bilgece alçak gönüllüktür. 2400 sene önce akıllı, mantıklı, sorgulayan insanların yaşadığı bir dönemden araştırmayan, düşünmeyen, sorgulamayan bir döneme nasıl gelmişiz çok şaşırtıcı. Uzak bir gelecekte insanlık belki teknoloji olarak çok ileri gidebilir ancak beyin gelişimi olarak tıpkı H. G. Wells'in Zaman Makinesi kitabında olduğu gibi öngörülen ilerleme gerçekleşmeyebilir. Platon aşk, sevgi, güzellik, dostluk konularını Sokrates ve arkadaşları arasında geçen diyaloglar şeklinde ele almıştır. Tüm konuşmacılar düşüncelerini açıkladıktan sonra sahneye yine en son Sokrates çıkıp konuyu güzel şekilde bağlamaktadır. Platon Devlet kitabında da hiç ortalıkta yoktu kendisi yerine yine Sokrates'i ön plana çıkarmıştı. Platon hocası Sokrates'e büyük saygı duyan bir filozoftur. Sokrates iki tür ölümsüzlük olduğunu açıklamış: -Fiziksel ölümsüzlük -Ruhsal ölümsüzlük Fiziksel ölümsüzlük için, sevgi gereklidir. Bu sevgi ölümsüzlük sevgisidir. Ölümlü tüm varlıklar bunun için çiftleşip doğurmak isterler. Sonunda kendisine ait yavruları olur
Şölen - DostlukPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20195,2bin okunma
Felsefe Nedir?
2023 68. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2023 13:16
Her ne kadar okullarda öğretilirken sadece kimin ne düşündüğünü ezberlememiz istenen sonrasında kağıtlarda başkalarının düşüncelerini aklımızda tutup cevaplara yazmamız gereken bir şey olarak günümüzde çürütülse de felsefe kendin düşünmektir. Aklındaki o beyaz sayfalara kendine ait yazılar doldurmaktır. Kendine ait olan ruhunu, bedenini ve yaşamını birleştirip yeni bir şekil yeni bir küme oluşturmaktır. Felsefeye dair okuduğum bu ikinci kitapta anlıyorum ki gerçekten felsefe budur. Sonucu belli olmadan ve belki de net bir cevabı olup olmamasını umursamadan kendine ait sözlerinle ve zihninle düşünüp bir yola çıkmaktır. Jaspers'ın dediği gibi felsefe biraz da yolda olmaktır. Kitapta Sokratesin arkadaşları ile muhabbeti yer alıyor. Hep beraber "Güzellik nedir?" ve "Dostluk nedir?" konularını ele alıyorlar. Konuşmaların çoğu beklediğimiz gibi bir sonuca pek de çıkmıyor. Ancak zaten amaç ve önemli olan üstüne konuşmak, konuşabilmek. İlk kitaplarım olduğu için adapte olmakta bazı yerlerde zorlanıp, söylenenleri anlamaya çalıştığım için birazcık da yavaş okusam da çok zevk aldım.
2023 19. kitabı
Sokrates’in Savunması ve Devlet adlı eserleriyle adını sıkça duyduğumuz Platon, son zamanlarında Diyaloglar adlı bir eseri de bırakmıştır bizlere. Sokrates’i konuşturarak düşüncelerini ifade etmiştir. Diyalogların hemen hepsi bir karara bağlanmamış olarak son bulmuştur. Zaten, diyaloglarda anlatılmak istenen, yani verilmek istenen mesaj bu ‘irdeleme’ işidir. Bu diyaloglardan biri de, Şölen diyaloğudur. Sokrates'in bu konuşmada, aşk ve güzellik konuları üzerine felsefi düşüncelerini dile getirmesi ve arkadaşlarının da bu konuda fikirlerini beyan etmeleri anlatılır. Sevgiyi, dostluğu farklı bakış açılarından fark edebilmek ve kendi bakış açımızdan, kendi dünyamızdan sevginin, dostluğun ne olduğunu sorgulatmayı düşündürecek tarzda bir solukta okuduğum bu eseri umarım sizler de okur ve keyif alırsınız. Sevgiler…
2025 51. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2025 01:12
Şölen, Platon’un; aşkı (Eros’u) anlattığı felsefe kitabı... Platon aşkı, kitabında klasik bir felsefe diliyle değil, bir gece sohbeti üzerinden anlatır. Bir masanın etrafında toplanan insanlar, bir ziyafet ve şarap eşliğinde sırayla aşk hakkında konuşur. Her konuşan, aslında hem kendini anlatır hem de aşkın başka bir yönünü gösterir bize. Kitapta aşk önce bedenle başlayan, arzuya dayalı bir duygu olarak ele alınır. Gece ilerledikçe ve konuşmalar sürdükçe bu anlayış değişir ve aşkın daha yüce, daha düşünsel bir hale doğru ilerlediği görülür. En sonunda aşk insanı daha iyiye ulaştıran bir istek olarak tanımlanır. Platon, kitabı Sokrates’in anlatımı ile bitirir. Bu bölümde aşk insanın içindeki eksikliği tamamlama çabası olarak anlatılır ve bana göre kitabın en düşündürücü kısmı da burasıdır. Kitap incelemesinden bağımsız olarak; Kitabı üniversite yıllarımda alıp okumuştum yıllar önce, baba evimdeki kitaplığı karıştırırken elime geçti. Tekrar okumak istedim. Belli ki o zaman felsefe çok da ilgimi çekmemiş. Şimdi okuduğumda farklı bir tat aldım. Ve bu beni farklı felsefe kitaplarına da yöneltti. Ara ara eski okuduğum kitapları tekrar okuyorum. Bazılarından ilk okuduğum zamanda aldığım keyfi alamazken bazılarından daha fazla keyif alabiliyorum ya da daha farklı noktalar dikkatimi çekebiliyor… Platon (Eflatun)
Felsefe
ŞölenPlaton (Eflatun) · Bordo Siyah Yayınları · 20135,2bin okunma

Platon (Eflatun)Yazar · 59 kitap
Antik/klasik Yunan Filozofu, Matematikçi, Felsefi Diyaloglar Yazarı ve Batı Dünyasındaki İlk Yüksek Öğretim Kurumu Olan Atina Akademisinin Kurucusu Eski Yunan filozofu (Atina İ.Ö. 428-ay.y.İ.Ö. 348/347). Soylu bir ailenin oğlu olan Eflatun (ya da Platon), parlak bir Öğrenim görerek, sanatın her dalında kendini gösterdi (çok genç yaşta şiirler, trajediler yazdı); Kratilos'tan bilim dersleri aldı. Sokrates'le tanışınca (İ.Ö. 407) felsefeye yönelip, gerek beden, gerek kafa yapısı bakımından siyasete yatkın olmadığından, o karışık yıllarda siyasetten uzak kaldı. Demokrasiyi küçümserken, Otuzlar Meclisi'yle iktidara gelen dostlarının yönetimini daha da beter buldu. Sokrates'in Ölümünden sonra Megara'da Eukleides'in yanına çekildi; sonra yolculuklar yaparak Kyrene'de matematikçi Theodoros'la tanıştı. Mısır'a bir yolculuk yapıp, İtalya'ya giderek Tarento ve Lokroi'deki pyhthagorasçı çevrelerle ilişki kurdu. İ.Ö. 388'e doğru Dionysos'un kaynı Dion tarafından, Syrasos'u pek etkileyemedi. Atina'ya dönerek, Akademi Gymnasionu'nda Yunanistan'ın dört bir yanından gelen Öğrencilere ders verdi. İ.Ö. 367 ve İ.Ö. 361'de iki kez daha Sicilya'ya gittiyse de, Genç Dionysos'u da etkilemeyi başaramadı ve felsefe ile tiranlığı bağdaştırmaktan vazgeçti. Atina'ya dönüp, Akademi'de ders vermeyi sürdürerek, söylentiye göre bir şölen sırasında öldürüldü. Eflatun'un bütün yapıtları günümüze kalmıştır: Felsefe ve felsefeyle bağlantılı konularda yazılmış 26 diyalog. Karşılıklı konuşmalar biçiminde yazıldıkları için bunlara "diyalog" denirse de, tümünü diyalog diye adlandırmak belki doğru olmaz; çünkü, sözgelimi Sokrates'in mahkemede yaptığı konuşmayı içeren Savunma ve daha birkaç yapıtı, temelde monologdur. Gene de, tarihsel kişilere dayansın ya da dayanmasın, bütün yapıtlarını kişilerin ağzından yapılan konuşmalar biçiminde yazdığı için, tümü bu anlamda tiyatrovaridir. Birkaçı dışında, diyalogların tümünde, Sokrates odak kişidir. Platon olan isminin neden Türkçede "Eflatun" olduğu: - Arapçada [p] sesi yoktur. Yabancı dillerden alınan [p] Arapçada daima [f] oluyor. - Arapçada [o] sesi de yok. Bu da daima [u]ya dönüşüyor. - Arapçada kelime başında çift sessizi telaffuz etmek imkânsız. Türkçe ispor veya siteyşın gibi, ya başına ya arasına mutlaka bir sesli katıyorlar. Dolayısıyla filozofun Arapça adı "Felâtûn" veya "Eflâtûn". Türkçeye Arapçadan Eflatun olarak aktarılmış.