Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tao Te King

Lao Tzu

Tao Te King Hakkında

Tao Te King konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.

Hakkında

Tao Te Khing Taocu Felsefe'nin temel bir yapıtı olmasının yanı sıra Çin dini açısından da etkili oldu.Zhou Hanedanı döneminde kaleme alınan yapıt, Çin Budacılığını da etkilemiştir.Birinci Bin yılda Çin'e gelen Budacılık, Taocu kavramlar, anlayışlar aracılığıyla yorumlanmıştır. Tao Te King, Çin sanatında da etkili olmuş, Çinli ozanlar, ressamlar, kaligrafi, bahçe düzenleme sanatı ile uğraşanlara esin kaynağı olmuştur. Yapıtın etkisi Doğu Asya ile sınırlı kalmamış bütün dünya dillerine çevrilerek en çok okunan kitaplardan biri olmuştur.
Yazar:
Lao Tzu
Lao Tzu
Çevirmen:
Levent Özşar
Levent Özşar
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 53 dk.Sayfa Sayısı: 102Basım Tarihi: 1 Haziran 2010İlk Yayın Tarihi: 401Yayınevi: Biblos Kitabevi Yayınları
ISBN: 9786055960063Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 52.8
Erkek% 47.2
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Lao Tzu
Lao TzuYazar · 14 kitap
Lao Zi, (Çince 老子,okunuşu Laotsı). Kimi kaynaklarda adı Lao Tsu, Lao Tse, Laotze veya Laozi)olarak da geçer. Lao Çince 'yaşlı', Zi da 'hoca', 'bilge' demektir. Tao Te Ching kitabının yazarı bilge Laozidir. Taoizmin kurucusu kabul edilen, önemli bir Çin filozofudur. Laozi Çin efsanelerine göre milattan önce 6. yüzyılda Chǔ Devletinin Ku ilinde (Kǔ Xian), yani günümüzdeki Henan eyaletinin Lüyi kasabasında doğmuştur. Akademisyenler ise, Çin'in Yüz Düşünce Okulu ve Savaşan Beylikler Dönemi olan MÖ 4. yüzyılda yaşamış olabileceğini söylerler. Hakkında pek çok efsane vardır. Bir rivayete göre Zhou Hanedanlığının imparatorluk kütüphanesinde arşivciydi; 80 yaşına geldiğinde insanların doğal güzelliklerin ve iyiliğin yolundan gitmemesinden yorulmuş ve üzülmüş olarak Çin'i terk etti. Hangu sınır kapısından geçerken muhafız Yin Xi, Laozi'dan gitmeden önce öğretilerini kaleme almasını istedi ve o da Tao Te Ching kitabını yazdı. Bazılarına göre ise Laozi Çin'in efsanevi sarı imparatoru Huang-di'ydi. Başka bir görüşe göre ise Tao Te Ching hepsi de Laozi takma ismini kullanan farklı yazarın kaleme aldığı metinlerden oluşur. Çin'in ünlü tarihçilerinden Sima Qian MÖ 100 yılında yazdığı Shiji (şı-ci) adlı eserinde Laozi'nın biyografisini şu şekilde yazmıştır: "Lao-Tzu Chou devletinin Ku mıntıkasında Li-hsiangg'da Chü-jen köyünde doğmuştur. Kendi adı Erh, aile adı Li, müstear adı Tan'dır. Chou sülalesi imparatorluğunun tarihçisi ve kütüphane muhafızıdır." Buna göre onun asıl adı Li Tan (Lao-Tan)'dır. Lao-Tzu, ona verilmiş bir lakaptır; "İhtiyar Bilge" anlamına gelir. Çin sözlü geleneğinde MÖ 604 diye bilinen doğum yılı, Shiji'de kayıtlı değildir. Bu, tarihin daha sonraları belirlendiğini göstermektedir. Bununla beraber bu belge onun yaşadığını gösteren en iyi kanıt olarak kabul edilmektedir. Mitolojiye göre, Laozi'nın annesi nurdan gebe kalmış, 80 yıl sonra ak saçlı, ak sakallı bir çocuk doğurmuş. İşte Laozi, yani ihtiyar çocuk lakabı buradan gelmektedir. Bu efsane daha ileriye götürülerek doğum tarihi MÖ 1321 yılına kadar çıkarılmış ve kutsal bir kişi olarak gösterilmiştir. O zaman Lao-chun adını almıştır. Bazı araştırmacılara göre, bu gibi uydurma hikayelerin çoğu Budizm'den sonra Budist hikayelerine rağbet için yazılmıştır.