Özel Boy

Ve Perde İndi

Agatha Christie

2022 53. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2022 00:00
Herkese merhaba. Ve Perde İndi, Hercule Poirot karakterinin son kitabı olarak geçiyor. Bunu bilmeden okumaya başladığım için biraz üzgünüm açıkçası. Kitaptaki olay çok iyiydi ama Hercule Poirot'un son kitabını okuduğumu bilmek kötü hissettirdi. Agatha Christie'nin çok kitabı olduğu için sırasını bilmiyorum ve sıraya göre de okumuyorum. Ondan böyle bir sıkıntı oldu maalesef. Yine de kitaptaki olaydan dolayı iyi ki okumuşum diyorum. Kitap Hercule Poirot'un eski dostu Yüzbaşı Hastings'i yanına çağırmasıyla başlıyor. Poirot romatizma ağrılarından dolayı kımıldayamaz hale gelmiştir. O yüzden bir olayı çözmek için eski dostundan yardım ister. Eski dostu onun gözü kulağı olacaktır ve her şeyi haber verecektir. Poirot çeşitli cinayetlerin sorumlusu olan, adını X olarak tanımladığı bir katilin peşindedir. Bu katilin tekrar harekete geçeceğini ve birini öldüreceğini düşünür. Muhtemel cinayeti önlemek için Poirot ve eski dostu Hastings hızla harekete geçer ve katili bulmaya çalışırlar. Yine harika bir Agatha Christie eseri okudum. Başlarda karakterlerin çokluğundan dolayı biraz kafam karıştı ama sonra kimin kim olduğunu öğrendikçe bu karışıklıktan kurtuldum. Kitaba iyi bir şekilde odaklandım ve sonuna kadar da merakla okudum. Sonu çok iyiydi. Hercule Poirot'un mektubunu okurken biraz duygulandım ve yaptığı bir şeyden dolayı da çok şaşırdım. Spoiler vermemek için kendimi zor tutuyorum. En iyisi siz alın ve hemen okuyun. Eğer polisiye kitapları seviyorsanız eminim bu kitabı da severek okuyacaksınız. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Sevgilerimle.
2024 50. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2024 18:08
Ve Perde İndi, Agatha Christie'nin kaleme aldığı son Hercule Poirot romanıdır. Romanın mekanı ilk Hercule Poirot romanı olan Ölüm Sessiz Geldi romanının mekanı olan Styles Köşkü'dür. Agatha Christie, 85 yaşındayken yazdığı bu eserde, tam 55 yıl aranın ardından Hercule Poirot’a, yine karakterin hayat bulduğu Styles Köşkü’nde veda eder. Kitabın yayımlanmasından kısa süre sonra kendisi de ardında onlarca hikâye bırakarak okuyucularına veda eder.
·200 syf.·
2021 28. kitabı
“Geçmişteki bir olayı yeniden yaşadığı veya bir heyecanı tekrar hissettiği zaman hayretle karışık ani bir sızı duymayan var midır? "Ben bunu daha önce de yapmıştım." Neden bu sözler insanı daima derinden sarsar? Işte ben de trende oturmuş, o dümdüz uzanan Essex kırlarini seyrederken kendi kendime soruyordum.” Hercule Poirot, artık yaşlanmış ve romatizma nedeniyle Styles Köşküne tanışmıştır ve bu malikane de, yıllar önce kalmış, o sırada cinayet olaylarına şahitlik etmiştir. Malikanenin yeni sahipleri burayı pansiyon gibi işletmektedirler ve her şey bunlarla ilgili aslında. Eksi dostu Hasting’i yanına çağırır. Poirot suçlunun kimliğini bildiği halde dostuna onun ismini söylemez ve onu X olarak tanımlar. Çeşitli cinayetlerin sorumlusu olan X, tekrar harekete geçecektir. Olayları, hasting’in anlatımıyla dinliyoruz. Poirot’un ölmesine çok üzüldüm, sanki yakınımı kaybetmiş gibi... 'Öyle kızmıştım ki, başına bir şey vurup onu gebertebilirdim!' dediğini kim bilir kaç defa duydun? Aslında bu sözler doğrudur. Öyle anlarda insanın belleği çok berraktır. O adamı veya kadını öldürmeyi ister. Ama bunu yapmaz. Çünkü bunu yapabilmek için iradenin isteğin emrine girmesi gerekir. Küçük çocuklarda bu fren henüz mükemmel bir şekilde çalışır halde değildir. Kendisine öfkelendiği için, "Doğru otur, yoksa başına bir şey vurup seni öldürürüm, diyen küçük bir çocuğu hatırlıyorum. Gerçekten de böyle yapmıştı. Bir dakika sonra da kendisinin tekrar canlanıp ayağa kalkmaması karşısında dehşete düşmüştü. Çünkü aslında kendisini gerçekten çok seviyordu.. Dediğim gibi hepimiz de aslında katil adaylarıyız. X.'in sanatı ise şuradaydı: O, cinayet isteğini uyandırmıyor, yalnızca buna olan normal ve uygun karşı koymayı ortadan kaldırıyordu. Uzun uzun çalışmalar sonunda mükemmel bir hale soktuğu bir
Polisiye
Ve Perde İndiAgatha Christie · Altın Kitaplar · 20202,304 okunma
İnsanın en büyük düşmanı kendi zaaflarıdır.
2021 36. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2021 01:14
Agatha Christie'den okuduğum üçüncü kitap. Aslında belki okumayı sonlarda isteyeceğim bir kitap olabilirdi. Eğer incelemeleri okumuş olsaydım.. Çünkü neredeyse herkes incelemesinde Agatha Christie'nin başkarekterimiz Hercule Porıot'u yazdığı son kitap olduğundan bahsetmiş. Şuan bu konu hakkında tek diyebileceğim şey eğer bende önceden yapılan incelemeleri okumuş olsaydım belki önceliğimi bu kitaba vermezdim. Ama şunu da diyorum ki iyiki okumamışım. Çünkü böyle güzel bir kitabı okumayı bilmeden de ertelenmiş olmak beni gerçekten üzen şeylerden bir olabilirdi :) İnceleme gelecek olursak.. Öncelikle kısaca kitabı neden - sayfa sayısına bakacak olursak- bana göre uzun bir sürede okuduğumdan bahsetmek istiyorum. Ben bu kitabı okumaya başladığımda ilk başlarında çok sıkıldım. Hatta bu sıkılma süreci kitabın son elli sayfasına kadar sürdü. Arada yarım bırakmayı bile düşündüm ama  - ki bu benim açımdan hiç hoş birşey değil. Bir kitabı yarım bırakamama fobim var galiba - neyseki son elli sayfa su gibi akıp gitti. Ve galiba bu kitap okumaya isteksiz olduğum dönemde bu kitaba başlamış olmamdan da kaynaklı. Sonuç olarak diyeceğim tek şey iyiki sonuna kadar okumuş olmam.. Kitapla ilgili düşüncelerim ise çok karışık gibi. Aslında kitaptan anladığım en iyi şey insanların zaaflarının onlara neler yaptırabileceği. Yani sizin zayıf noktalarınız başkası tarafından kullanılırsa işte bunun sonucu çok büyük felaketlere yol açabilir.  Belki hem başkasının hayatına hem de kendi hayatınıza mal olabilir. Ve bir de söylenen herşeyin doğru mu olduğu? Gerçekten bunu bu kitap sayesinde oturup düşündüm. Ya şuana kadar bana söylenen herşey bana bunları söyleyen kişinin benim nasıl bilmemi istiyorsa ona göre söylemiş olup aslında bana yalan söylemesiyse? Bu beni o kişinin kuklası olmaktan başka bir
Kitap Yorumu
2020 76. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2020 13:34
Style Köşkü, Bay Poirot, Yüzbaşı Hastings, Albay Lutrell, Doktor Franklin, X,... Bay Poirot'un yüzbaşı Hastings'i Style köşküne çağırır. Olanları anlatır ancak X'i bildiği halde bunu yüzbaşıya söylemez ve kendine yardım etmesini ister...
2022 32. kitabı
Agatha Christe yine mükemmelliğini konuşturmuş. Yazarın diğer kitaplarını da okudum ve bence bu ayrı bir seviyeydi. Başları biraz sıkıcı gibi ama sabrın sonu selamettir. Okuyan herkesin etkisi altında kalacağı ve seriye son noktayı koyacak bir kitap. İşi zirvede bırakıyor. Yani daha bunun üzerine herhangi bir kitaptan etkilenebileceğimi sanmıyorum. Yani kısacası ne kadar övsekte boş, kimse okumadan kitabın gerçek değerini anlayamaz. Ortada gerçek bir katil var mı yada ona katil denilebilir mi? Ve Perde İndi Agatha Christie
Özet
2020 24. kitabı
Yine bir Agatha Christie kitabı ve yine Hercule Poirot'nun o müthiş zekası ve gri hücreleri. Bu yazarın herhangi bir kitabını elinize aldığınızda asla bırakmamak ve hiçbir detayı kaçırmamak istiyorsunuz. Ama yine de bu kitabı okuduğum için hala çok üzgünüm. Çünkü henüzz yeni bir Agatha Christie okuyucusuyum ve Hercule Poirot'a da daha yeni yeni alışmaya başlamıştım. Ama ne yazık ki bu kitap yazarın son kitaplarından bir tanesi ve Hercule Poirot'nun da öldüğü kitap. Ben ölüm sahnesini okuduğumda yıkılmıştım. Her ne kadar yeni yeni Hercule'e alışmaya başlasam da. Kitabın konusuna geleyim. Poirot hastalığı dolayısıyla Mısır'a gider fakat döndüğünde kendini iyi hissetmez ve artık pansiyon olan Styles köşkünde yeni uşağı ile 1 odada kalmaya başlar. Ve eski dostu Yüzbaşı Hasting'i de yanına çağırır. Pansiyonda aynı zamanda Hastings'in kızı Judith ve daha birçok kişi yer almaktadır. Poirot Hasting'e 5 ayrı cinayet vakası gösterir ve bunların her birinin de aynı katil tarafından işlendiğini söyler. Hasting katilin kim olduğunu sorduğunda Poirot cevap vermez ve onu X diye tanımlar. Ve Hastingden X'i bulmasını ister. Sorun şu ki X de bu pansiyonda kalmaktadır ve yakında yeni bir cinayet daha işlenecektir. Ben kitabı sadece bir günde okumuştum ve polisiye sevenlere şiddetle tavsiye ederim.
2021 5. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2021 12:57
Agatha Christe benim polisiye sevmemi sağlayan ve bu alanın en önemli ismidir. Çok fazla eserini okudum eksiklerim de var hâlâ. Okuyanları bilir eserlerinde Hercule Poirot adında kendine has özellikleri olan Belçikalı dedektif vardır. Olayların çözümleme becerisi ve zekasını çok iyidir. Katil hiçbir zaman tahmin ettiğiniz kişi çıkmaz bu da Agatha tarzıdır. Tesadüf eseri bu eseri geçti elime meğersem Hercule Poirot karakterinin son romanıymış, bu romanda Hercule Poirot'a son veriyor. Ayrica Agatha Christie de bu romandan kısa bir süre sonra vefat etmiş, nasıl hüzünlü bir tesadüf... Diger kitaplarının aksine çok yavaş başladı ama sonuna gelince aslında Agatha kitap boyunca bize ipuçları vermiş biz anlamamışız. Zekasina hayran kaldığım bir son oldu yine. Polisiye seven sevmeyen herkes bir kere de olsa Agatha Christie romanı okumalı diyorum.
2024 23. kitabı
Okunma: 24 Mart 2024 20:59
Agatha Christie her zaman şaşırtmayı başarıyor. Daha önce okuduğum kitaplarda yaptığım gibi katilin kim olduğunu hakkında tahminde bulundum. Bu kez tutturdum,diyecekken cinayet işleyecek kişi bir hata sonucu öldü. Hastings,Dr.Franklin,Judith,Hemşire Craven,Norton…Styles Köşkü… Zekice kurgulanmış bir eser, akıcı bir anlatım…
Polisiye
2020 78. kitabı
Kitabı Agatha'nın her Poirot kitabı mükemmeldir diye rastgele aldım. Meğer Poirot'un son kitabıymış. Halbuki daha okumadığım bir sürü kitabı vardı. Kitabın içeriğine gelirsek aslında her Agatha kitabı gibi son 50 sayfaya kadar pirinç tanesi gibi şüpheler sizin karşınıza sunuluyor. Bu prinç tanesi şüpheler eğer gözünüzden kaçarsa Agatha ablamız kaçırdığınız noktaları tek tek gözünüze sokuyor. Ama kitabı diğer kitaplardan ayıran nokta ise Agatha'nın Shakespeare'in Othello kitabından esinlenmesi. Ve Katil'in tamamen sıradışı bir yöntemine sahip olması. Bence çok iyi bir kitap ama gereksiz uzatılmış eğer daha kısa olsaydı belki de günümüzde çoğu insanın beğendiği efsane bir kitap olurdu. Oysaki diğer eserlerinin yanında birazcık geride kalıyor sebebi de çoğu kişinin kronolojik bir sırada okuyayım derken bu Poirot'un bu son kitabına zaman gelmiyor.

Agatha ChristieYazar · 163 kitap
Agatha Christie dünyanın en tanınmış polisiye romanları yazarıdır. Eserleri 45 dile çevrilmiş olan yazarın kitap satışları milyarları bulmuştur. Kutsal kitaplar (Kuran ve İncil) ile Shakespeare'dan sonra en çok satan yazardır. Agatha Miller, İngiltere'nin Torquay şehrinde 15 Eylül 1890'da doğmuştur. 1914 yılında Kraliyet Hava Kuvvetleri'nden Archibald Christie ile evlenmiştir. 1928 yılında boşanan çiftin Rosalind adında bir kızları vardır. Yarım yüzyıla aşkın süren yazarlık hayatında, 79 roman ve kısa hikâyelerden oluşan kitap yazmıştır. Ayrıca 25 Kasım 1952'de Londra'da perdelerini açan ve bugüne kadarki en uzun süreyle oynanan tiyatro eseri olan Fare Kapanı'nın da yer aldığı bir düzineden fazla oyuna imza atmıştır. Christie'nin 1920'de yayınlanan ilk kitabı "The Mysterious Affair Style (Ölüm Sessiz Geldi)", aynı zamanda meşhur kahramanı Belçikalı Dedektif Hercule Poirot'nun da yer aldığı ilk eseridir. Yazın dünyasının bilinen en ünlü karakterlerinden biri olan Hercule Poirot'yu yaratan Christie, bu kahramanını 33 romanı ve birçok kısa hikâyesinde kullanmıştır. Bir diğer kahramanı ise kadın karakter Miss Jane Marple'dır. Miss Marple'ı 1930 yılında yazdığı "The Murder at the Vicarage (Ölüm Çığlığı)" adlı romanıyla okurlarına tanıtmıştır. Her iki kahramanın da serüvenleri televizyon dizisi veya film olmuştur. 1974'de Doğu Ekspresinde Cinayet, 1957'de "Witness for the Prosecution (Beklenmeyen ?ahit)", 1978'de Nil'de Ölüm en başarılı olan filmlerindendir. Agatha Christie ayrıca Mary Westmacott takma adıyla altı adet duygusal roman da yazmıştır. Aynı zamanda ikinci eşi Sir Max Mallowanile katıldığı arkeolojik kazılarla ilgili kitaplar da yazmıştır. 1971 yılında İngiltere'nin en yüksek onur unvanı olan "Britanya İmparatorluğu Kadın Komutanı" nişanını almıştır. Agatha Christie 12 Ocak 1976'da ölmüştür.