Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
116 syf.
6/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Tam bir hayal kırıklığı... İnsan neyle yaşar, Anna Karenina, Kreutzer Sonat ve İvan İlyiç'in ölümünden sonra Tolstoy’dan okuduğum 5. kitap oldu. Diğer kitapları gibi derinlikli bir kitap değil. En nihayetinde hikaye kitabı 10-20 sayfa içinde ne kadar derinlikli olabilir ki diyebilirsiniz, elbetteki 1070 sayfalık Anna Karenina’yla 100 er sayfalık Kreutzer Sonat ve İvan İlyiç'in ölümüyle kıyaslamak doğru olmaz ama İnsan neyle yaşar'da da yaklaşık bu uzunlukta öyküler vardı ve o çok daha hoşuma gitmişti. Ben şahsen pek beğenemedim. Sanki yazılmış olmak için yazılmış gibi geldi bana. Yalnızca Tolstoy’u Tolstoy yapan o müthiş doğa tasvirleri için okunabilir.
Üç Ölüm
Üç ÖlümLev Tolstoy · İş Bankası Kültür Yayınları · 20215,4bin okunma
Onların durumunu bizimkiyle kıyaslamak imkansızdı. Onlar mutluydu, biz değildik.
Sayfa 216 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Fiiliyatımızın kaynağı, kendimizi zamanın merkezi, nedeni ve sonucu zannetmeye bilinçsizce meyilli olmamızdadır. Reflekslerimiz ve gururumuz, teşkil ettiğimiz et ve bilinç parçasını bir gezegene dönüştürür. Eğer dünyadaki konumumuzu doğru olarak anlayabilseydik; eğer "kıyaslamak", "yaşamak"tan ayrılmaz olsaydı, mevcudiyetimizin ufaklığının açığa çıkması bizi ezerdi. Ama yaşamak, kendi boyutlarına karşı körleşmektir...
Kendimize benzeyenleri arayıp bulmak isteriz. Bize benzemeyenler bizi tedirgin eder. Onlarla iletişim kurmak istemediğimiz gibi, bunu nasıl yapacağımızı bile bilemeyiz. Ne var ki kendi sürümüzün içindeki beraberlik aynılığın biteviye yinelenişidir, bitmeyen bir nöbetin tekrarıdır. Teklik düzenini empoze ederiz. Herkesin aynı biçimde düşünmesini ve davranmasını isteriz. Biraz bireysellik, benzersizlik gösterenlere tahammül edemeyiz. Canımız sıkılsa bile gruba boyun eğeriz. Aşma özlemi duyduğumuz sınırları aşmaya cüret edemeyiz. Aşmak isteyip de aşmaya cüret edemediğimiz bu sınırları da aslında kendimiz koyarız. Bireysel özellikleri kavramak için onları kıyaslamak gerekmez. Kıyaslama dar ufuklu bir benlik temeline dayalıdır, dünyayı ve deneyimlerini biriktirmeye ve düzenlemeye yönelik etnosantrik bencil bir girişimdir.
Yalanlamak ve reddetmek için okuma! İnanmak ve her şeyi kabullenmek için okuma! Konuşmak ve nutuk çekmek için okuma! Tartmak, kıyaslamak ve düşünmek için oku! (F. Bacon)
Kendinizi kıyaslamak zorunda olduğunuz tek kişi geçmişteki sizsiniz.
Reklam
“Bir acıya yapılacak en büyük haksızlık onu başka acılarla kıyaslamak. Baskıcı düzenlerin yaptığı kötülüklerden biri de bu: Acıları büyüklük sırasına sokmaya zorluyorlar.”
Sayfa 81 - İletişim Yayınları, 1.BaskıKitabı okudu
Yalanlamak ve reddetmek için okuma.İnanmak ve her şeyi kabul etmek için de okuma.Konuşmak ve nutuk çekmek için de okuma.Tartmak, kıyaslamak ve düşünmek için oku.
Sayfa 178 - ALFAKitabı okudu
Bir acıya yapılacak en büyük haksızlık onu başka acılarla kıyaslamak. Baskıcı düzenlerin yaptığı kötülüklerden biri de bu: Acıları büyüklük sırasına sokmaya zorluyorlar. İnsanın kendi acısından utanmayacağı bir dünya kurmak gerek.
Kendinizi kıyaslamak zorunda olduğunuz tek kişi geçmişteki sizsiniz.
Sigmund Freud
Sigmund Freud
Reklam
Edebiyatta her şey başka hayatları kendimizle kıyaslamak üzere kurulu.
Sayfa 101
Bir acıya yapılacak en büyük haksızlık onu başka acılarla kıyaslamak. Baskıcı düzenlerin yaptığı kötülüklerden biri de bu: Acıları büyüklük sırasına sokmaya zorluyorlar. İnsanın kendi acısından utanmayacağı bir dünya kurmak gerek.
Sayfa 81
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.