Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İhtiyarlar neden o kadar erken uyanır ki? Bir uzun gün daha yaşamak için mi?
Sahiplik meselesi
"Çünkü sen insansin ve insanlar her şeyi sınıflandırma, yaftalama ihtiyacı duyar derin bir şekilde." "Neden öyle şeyleri adlandırmak zorundayız ki?" "Çünkü adlandırdığımız şeyi sahipleniriz. Yanıltıcı ve tehlikeli olabilen bir sahiplik hissine kapılırız." Kadın lafi döndürüp dolaştırıp sahiplik meselesine getirmişti yine.
Reklam
Bize kötü bir şey dedi bu...
"Ben kötü birisi değilim! Çok çalışıyorum, çocuklarımı seviyorum. Peki o zaman neden pazar günlerimin yarısını cehenneme nasıl gideceğimi dinleyerek geçireyim ki?" HOMER SIMPSON
"Neden gitti?" "... gitti işte. Herkesin gittiği gibi."
56 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
Yalın Tutku Üzerine
"Bana, 'Benimle ilgili kitap yazamayacaksın,' demişti." yazıyor Ernaux, 2022 Nobel Edebiyat Ödülü alan kitabının son sayfasında. Ernaux'un A.sı diyor bunu ve belki de hiç bilmiyor bile; bir kadında aşka benzeyen yıllık bir tutkunun açtığı derinliklerden çıkanları. Her kadının okuması gereken bu kitabın yayımlandıktan yıllar sonra Nobel'e layık görünmesinin temel sebebi belki de son yıllarda yaşanan aşk gibi görünen can yangınlarının temel nedenlerinin tartışmaları olabilir. Konu her ne olursa olsun bazen derdimiz kişisel değildir sadece o kişinin bizde yaratığını durumun nedenini kendi bedenimizde aramamızdır çünkü her insan bazen kendinden hiç beklemediği sınır aşımları yapabilir ve buna neden olan şey sadece "Yalın (bir) Tutku" dur.
Yalın Tutku
Yalın Tutku
Annie Ernaux
Annie Ernaux
Yalın Tutku
Yalın TutkuAnnie Ernaux · Can Yayınları · 20223,943 okunma
Günaydınn✿
"Topraktan yaratıldık neden çiçek açmayalım"...
Reklam
Panik atak ve devamında panik bozukluğunun neden­leri araştırıldığında, genetik geçişlerin ve aile içi ilişkilerin, yaşam biçiminin bu sorun üzerinde ciddi etkileri olduğu görülüyor. Örneğin panik sorunu yaşayanların ailelerinde de bu sorunun görülme sıklığı çok yüksek. Bazı hormon­ların düzeyindeki değişimlerin de bu sorunu tetiklediği gö­rülüyor. Mesela, beyindeki sinir hücreleri arasında ciddi bir iletişim görevi olan serotonin seviyesindeki değişiklik­lerin de panik bozukluğuna neden olduğu bazı araştırmacılar tarafından ortaya konulmuş. Bunların yanı sıra üst benlik tarafından aşırı bastırılan dürtüler de panik atağın yaşanmasına neden olan etkenler arasında bunuyor. Yine aileden öğrenilen davranış modelleri kişinin hayata yaklaşımını belirlediği için böyle bir atağın gelmesine ve yerleş­mesine olanak tanıyor. Bedeninse kimi zaman nedensiz olarak ortaya çıkan kalp çarpıntısı, terleme, bitkinlik gibi bazı belirtileri yanlış yorumlayarak tehlikeli görmesi de panik atağı başlatabiliyor.
Sayfa 14 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları | 1. Baskı - 2007
Alamanya yolcusu kalmasın
Daha iyi yaşamak varken neden yoksulluk çekeyim burada?
Sayfa 91 - Kızıl Panda Yayınları, Ocak 2021, İstanbulKitabı okuyor
Neden hep ya düşersemi düşünüyoruz bilmiyorum sanırım bunun birçok sebebi var geçmiş deneyimler, hiç deneyimlememiş olmak, korkmak, ailenin oluşturduğu kalıplar bu uzarda uzar ama "peki ya canımın içi ya uçarsan?" cümlesi beni çok etkiledi.bugünün sözüde bu olsun. uçabilmek dileğiyle.
İnsan Neden Korkar..!
Korkmaya neden olan üç sebep vardır; 1-)Cehalet 2-) Acizlik 3-) Aşağılık psikolojisi
Reklam
_ Neden insanların acılarıyla ilgilenmeyi seviyorsun? + Çünkü birilerinin ilgilenmesine ihtiyaç duyan yanımı iyileştiriyor.
Travma- dan çıkmanın anahtarı donma tepkisini (aslında belli bir zaman sınırlaması olan bu tepkiyi) kendisiyle bağlantılı olan korku- dan ayırmaktır. Korkudan hareketsizlik tepkisi veren hayvan- lar, bunu yaparken karşı saldırıya ya da yönü belli olmayan çılgınca bir kaçışa son derece hazırlardır. Hayvanların hayatta kalabilmeleri için savaş ya da kaç tepkisinin çaresizliği içinde (hayvan çökmeden ya da donmadan önce) kullanılmış olan bütün o enerji, söz konusu hayvan hareketsizlik tepkisinden çıktığında patlamaya hazır bir şekilde yeniden ortaya çıkar. Biz insanlar ise hareketsizlik tepkisinden çıkmaya başladığımızda genellikle ani ve bunaltıcı duygu dalgalarının akınına uğrarız. Bu dalgalanmalara anında müdahale edilmemiş olduğundan, enerji aşırı yoğun öfke ve dehşet duygusuyla birleşir. Korku ve hem kendine hem başkalarına dair şiddet korkusu, hare- ketsizlik tepkisini yeniden aktive eder, yayılmasına neden olur ve genellikle süresi belirsiz bir dondurulmuş dehşet biçimine sokar. İşte bu da travmanın kısır döngüsüdür.
Kar, güzel bir şey. Çok güzel yağıyor. Bu kadar güzel yağmasının bir anlamı olmalı. Bu ihtimal doğru ise, gazeteler neden bundan bahsetmiyor? Neden karın İstanbul'a felaket getirdiği söyleniyor? İkinci ihtimal ise karın anlamsız, felaket getiren bir şey olduğu. Ama eğer felaket ise neden bu kadar güzel yağıyor? Neden bir felaket gökyüzünden yeryüzüne tane tane, bu kadar düzenli ve biçimli halde insin ki?
Sayfa 115Kitabı okudu
Travma sonrası anksiyetede hareketsizlik tepkisi aslında içeriden korunuyor. Yoğun saldırganlık dürtüsü öyle korkutucudur ki, travmatize olmuş kişiler bunu dışarıya doğru ifade etmek yerine içeriye kendilerine yönlendirirler. Bu içeriye doğru patlayan öfke anksiyöz depresyona dönüşür ve çeşitli travma sonrası stres semptomlarının ortaya çıkmasına neden olur
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.