Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Usandık, Prebendalizm ve Nepotizm düzeninden
***** Herakleitos, <<Her şey akar» de­mektedir; ve <<Aynı nehire iki kere giremezsiniz». Hayal kırıklığına uğra­mış olarak, varolan toplumsal düzenin İlelebet süreceği inancına karşı koymuştur:《 Dar bir "bize böylesi verildi" görüşüyle yetiştirilmiş çocuklar gibi davranmamalıyız.》 *****
Sayfa 30 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Geleneksel toplumlarda nepotizm hep olmuştur. Ama bizde çok çok yaygınlaştı ve toplum artık bunu kaldırmıyor. Nipote biliyorsunuz "yeğen" demektir; çok da eski bir kavramdır ama 21'inci yüzyıl dönemecinde bu kavramla sistem yürümüyor.
Sayfa 167 - Kronik KitapKitabı okudu
Reklam
Geleneksel toplumlarda nepotizm hep olmuştur. Ama bizde çok çok yaygınlaştı ve toplum artık bunu kaldırmıyor.
Sayfa 167Kitabı okudu
Bütün önemli görevlere erkek kardeşleri ile kuzenlerini mi yerleştirmiş? Kuzey'de buna nepotizm yani akraba kayırıcılığı denirdi. Güney'de ise buna "Aile kurulu" deniliyordu. "Yatay çatlağı" geçer geçmez, nice kavramın tercüme edilmesi gerekiyordu. Dikkatimi çeken Clarence olmuştu: Rejime karşı çıkan bir Avrupalıya "ayrıcalıklı" deniliyordu; günün birinde bir yazısında Afrikalı bir ayrılıkçıdan söz ettiğinden, yayın müdürü, bir imla yanlışını düzeltircesine, ona danışmak gereğini bile duymadan "Afrikalı muhalif" diye değiştirmişti. Aynı düşünce sistemi içinde Kuzey'e yerleşen bir Güneyli işçiye "göçmen" deniliyordu da, Güney'e yerleşen bir Kuzeyli işçi "sürgün" diye tanımlanıyordu. Birbirine karıştırmayalım!
Türkiye idaresi ve demokrasisinin ana sorunu oturmamış ırsi soyluluk ve kalıplaşmış seçkin zümre değildir.Doğrudan nepotizm,hemşehricilik ve asıl tarikat ile kabile üyeliği ve aidiyetidir.
Sayfa 327 - Kronik KitapKitabı okudu
Özal (II)
ANAP, referandumda başarılı bir sonuç almıştı, ancak bu sonucun tamamını partisine kanalize etmesi mümkün değildi. O yüzden, seçimler öncesinde işini sağlama almak ve seçimi garantilemek için, büyük partinin lehine olmak üzere seçim sistemi üzerinde değişikliklere gitti. Bu bağlamda, çoğunluk partisini kayıran üst barajlar (kontenjan) öngörülmüş,
Sayfa 199Kitabı okudu
Reklam
Mobbing Bank Diyor ki;
Kayırmacı Yönetim Anlayışı Devlet Yıktırır 104 yıl önce biz Anadolu ve Türk ulusunun kaderini değiştirmek için Samsun'a neden çıktık? Tarihi her zaman kazananlar yazmıştır. Kötüler de iyiler gibi kazanabilir ve tarih yazarlar. Napolyon Bonapart’a göre: “Tarih, üzerinde anlaşmaya varılan bir masaldan başka nedir ki?” Gerçekten de
İkinci Adam YayınlarıKitabı okudu
Liyakatın gücü nepotizm ve para olursa..
Ağzımı açıp gözümü yumsam, suratınıza karşı topunuz çürümüşsünüz; içiniz yolsuzlukla, hırsızlıkla, rüşvetle dolu diye konuşsam öfkeden kudurmak yerine kem küm edip isabet buyurdunuz dersiniz. Neden? Çünkü ünlüyüm, çok param var.
Nasıl bir insan sigaranın ya da alkolün zararlı olduğunu bile bile vazgeçemez, bağımlı hale gelirse bazı insanlar, aileler, şirketler, toplumlar da onlara zarar veren tanımlama sistemlerine bağımlılık geliştirmişlerdir, bırakamazlar. Mesela ırkçılık, mesela etnosentrizm, yani aşiret merkezli olma, mesela nepotizm, yani akraba kayırma. Bütün bu tür bağnazlıklar sonuçta çatışma, savaş ve yoksulluk getirmiş ama toplumlar onlardan vazgeçememişlerdir. Her türlü ideolojik bağnazlık bir Tanımlama Sistemi Bağımlılığı'dır. Aşırı sağcısı, aşırı solcusu, yobaz dindarı hep birer Tanımlama Sistemi Bağımlılığı örneğidir.
Kelime oradan geliyor ama icra etmekten üstümüze yok!
Birisi papa olunca sülalesini kayırmaya başlıyor. Nepotizm (yeğencilik) kelimesi oradan geliyor. Bu yeğen, bazen papanın gayrimeşru oğlu da olabilir.
Sayfa 149 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Obez Devlet'e giden hastalıklı sürecin en önemli nedeni kötü ve yozlaşmış yönetimdir. Yolsuzluk, yozlaşma, iltimas, nepotizm, rant kollayıcılığı, israf, lüks, şatafat, kuralsızlık, kamu ihalelerinde istisna bolluğu Obez Devlet'e giden yola döşenmiş taşlardır.
Nepotizm
Acaba kan bağı akıldan daha mı güçlü?
Sayfa 42 - İthaki Yayınları. 1. Baskı. Haziran 2022. Çev: Zühre İlkgelen.
Çok uzakta…bir yer
Çağdaş devletlere kısa bir bakış bile, devletin bu kişisel özellikleriyle ilgili olarak birçok gözlemde bulunmamıza yeter. Gerçekten de, “karizmatik önderlik”, ‘nepotizm’, bazı önderlerin şahsına bağlı ‘siyasal müşteeicilik’, kişisel bağlarla bağlı kümeleri toptan iktidara getiren ‘ganimet sistemi’, üyeleri genellikle sivrilmiş siyasetçilerin yazgısını izleyen ve özel sekreterlikler gibi işleyen Fransız bakanlık ‘kabineleri’, ‘kişi putlaştırılması’, vs. hep kişisel bağların günümüzdeki örnekleridir. Bunlar ilk devletlerin yöneticilerini birleştiren hısımlık bağlarının çağdaş biçimleridir.
Sayfa 101 - İmge Yayınları. 1. Baskı. 1990
Liyakat, adalet, hak, hukuk, iltimas, torpil, nepotizm...
Müessesemize tam referansı olmayan, iyi tanımadığımız kimse giremez. Bunun için de prensipimiz gayet sağlam. Memurlarımızın yarısı, kendi akraba ve yakınlarımız olacak. Yarısı da dışardan güvendiğimiz yüksek insanların tavsiyelileri.
Sayfa 244 - Dergah YayınlarıKitabı okudu
129 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.