Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bence insan aklı, her bir insanın kendi gelişimi sırasında aklın kuşaklar boyunca yürüdüğü yoldan geçer, çeşitli felsefi kurumların temeli olan düşünceler aklın ayrılmaz parçalarını oluşturur; ama her insan bu felsefi kuramların varlığını bilmeden önce de az çok bilincindedir bunun. Bu düşünceler öylesine açık ve şaşırtıcı şekilde aklıma geliyordu ki, bu kadar büyük ve yararlı gerçekleri ilk kez benim bulduğumu düşünerek onları hayata uyarlamaya bile çalışıyordum.
"Aydın olmak için önce insan olmak lâzım. İnsan mukaddesi olandır. İnsan hırlaşmaz, konuşur, mâruz kalmaz, seçer."
Sayfa 54 - İletişim YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Mitos-logos tartışması, her çocuğun bir mağara adamı kadar bilgisiz doğduğuna dikkat çeker. Dünyanın her kuşakta Neanderthal'e geri dönmesini önleyen; sürmekte, süregitmekte olan mitostur; logosa dönüşmüş ama hâlâ mitos; düşüncelerimizi insanlığın gövdesinde birleşen hücreler gibi birleştiren ortak kültürün dev gövdesi. Birisinin böylece birleşmemiş olduğunu hissetmesi, birisinin mitosu kendi keyfince kabul ya da reddetmesi mitosun ne olduğunu anlamadığını gösterir. İçinde yaşadığı mitosu, dedi Phaedrus, kabul ya da reddeden yalnız bir tür insan vardır. Ve mitosu reddettiğinde, dedi Phaedrus, o insanın tanımı "deli"dir. Mitosun dışına çıkmak deli olmaktır... Aman Tanrım, bunları şu anda anlayıverdim. Bunları daha önce bilmiyordum. O biliyordu!
"Evet Liza, insan yaşamayı önce kendi öğrenmeli, sonra başkalarını suçlamalı!"
Sayfa 114Kitabı okudu
591 syf.
8/10 puan verdi
❝Heidegger, Tekniğe İlişkin Soruşturma'da Yunanca'daki aletheia kavramına ilgi çekici bir bakış fırlatır: Lethe sözcüğü Yunan dilinde 'unutuş' anlamına gelmektedir, alethes ise 'hakiki, doğru'. Anlaşılan o ki, hakiki bir Yunanlı olan
Platon (Eflatun)
Platon (Eflatun)
'a göre de alethes, esasında 'anımsanmış anlamına geliyordu; ve
Devlet
DevletPlaton (Eflatun) · Şûle Yayınları · 201026,7bin okunma
Bir yerlere varmak için önce kendine uğramalı insan. Çünkü insanın gideceği bütün yollar kendinden geçer...
Reklam
İnsan hayatının kutsallığı sosyal bir tasavvurdur. Doğayla iç içe yaşayan ilkel insan hemcinslerini öldürürken vicdan azabı yaşamıyordu. Teorik olarak benim vicdan azabı hissetmemem gerekiyor. Ama gelin görün ki hissediyorum. Sorulması gereken şu: Bunu hissetmemi sağlayan sebep ne? Medeniyete varan Bu evrim süreci, beyin hücrelerimizin içine bu tasavvuru mu yerleştirdi? Yoksa henüz özgür düşünen biri haline gelmeden önce, çocukluğum ve ergenliğim esnasında aldığım eğitimin bir neticesi mi bu? Veya bu saydıklarımin ikisi de buna yol açmış olabilir mi?
İnsanın önce ihtiyacı vardır. Sonra insan refaha erişir. Daha sonra refah boşluk ve anlamsızlığa, boşluk ve anlamsızlık isyana, isyan ise zahitlik(dünya malına önem vermeyen,manevi yaşama odaklanan) ve öznelcilikle sonuçlanır.
Çocukluğumdan bu yana en sevdiğim oyun top oynamak.. yıllar önce fanatik bir fenerli olarak hiçbir maçı kaçırmayıp, hatta topa böyle vurulur diyerek çok güzel şut çektiğim zamanlar olmuştu. İnsan ne de güzel deşarj oluyor...
İnsan mezar çukuruna girecek ve bütün düşünceleri yok olup gidecek. Bu karanlık köşede evrenin mutlu sessizliğini kısa bir süreliğine kesintiye uğratmış olan tedirgin bilinç huzura erecek. Madde kendisini artık tanımayacak. "Yıkılmaz anıtlar" ve "ölümsüz iş­ler", bizzat ölüm ve ondan daha güçlü olan aşk sanki daha önce yokmuş gibi olacak.
Reklam
“Bilgeliği ellerinde tutanlar, onu her gelen serseme öylece sunamazlar. İnsanın onu alabilmek için hazırlanmış olması gerekir. Yoksa ona yararından çok zararı dokunur. Ayrıca, bilgeliğin o duru sularında yalpa vuran bir sersem suyu bulandırınca, herkese de zararı dokunur. Demek ki bilgiyi arayan insan önce sınanmalı, buna layık olup olmadığı anlaşılmalıdır.”
Sayfa 123 - Ayrıntı Yayınları, İngilizceden Çeviren: Belkıs Çorakçı DişbudakKitabı okuyor
《 kitap alıntılar 》 “Çevremizdeki insanları ve yaşadığımız çağı anlamak için, rehber kitap!” Aşk, aklın hükümsüzleştiği bir deneyim Unutmayın ki insan irrasyonel bir varlıktır Romantiktir, duygularıyla hareket eder İnsan doğduğunda hayata aklıyla/zekâsıyla/rasyonelliğiyle değil, içgüdüleriyle katılır İnsanın en eski dili, duyguları, arzuları ve itkileridir Aklı sonradan icat etmiştir Rasyonelliği, sonradan edinmiştir Aşk, insanın akıldan/zekâdan/rasyonellikten çok önce tanıdığı bir duygu, bir deneyim, bir ihtiyaç, bir arzu, bir itki Bu yüzden sevilmeye duyulan ihtiyaç, çoğu zaman yemeden, içmeden, paradan, unvanlardan, şöhretten çok daha elzemdir Filozoflar, sanatkârlar, yazarlar, bilimadamları, âlimler, mucitler, dehalar, kâşifler Onlar bile aşk karşısında en sıradan insandan daha güçlü ve bilge değillerdir Aşk hepimizi eşitler Zengini de ölür fakiri de, âlimi de ölür cahili d
“Seven insan ,önce kendinden geçmeyi ,sonra kendini bulmayı özler…”
396 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Harry Potter Bir Çocuk Kitabı Değil*spoiler içerir*
Harry Potter'ın filmini liseye geçtiğim yaz yani yaklaşık 8 sene önce izlemiştim. İlk iki kitabını da 2 yıl önce okumuştum. Heyecanlı olmasına rağmen 2.kitabı kitabı bitirirken çok zorlanmıştım. Bunun sebebi de benim kitap okuma alışkanlığımın zayıflamış olmasıydı. Bu yüzden 2 yıldır 3.kitabı okumaya cesaret edemiyordum. En sonunda bu yıl
Harry Potter ve Azkaban Tutsağı
Harry Potter ve Azkaban TutsağıJ. K. Rowling (Robert Galbraith) · Yapı Kredi Yayınları Yayınları · 202234,2bin okunma
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.