Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Önsöz yerine Niyet
Sözünü ettiğim Tanpınar derslerinin birinde Beş Şehir'i okuyan bir öğrencim bana aynen şöyle demişti: "Ne kadar da muhafazakar bir adam bu hocam.Sürekli Süleymaniye'den, Mimar Sinan'dan, Dede Efendi'den, Itri'den söz ediyor." İşte, tam o anda kafamda bir Şimşek çakmıştı. "İşte." dedim kendi kendime bizi Tanpınar okumaya tenezzül ettirmeyen, tenezzül etsek bile onu anlamamıza engel olan tam da bu.Biz hep Tanpınar'ın neden söz ettiğine odaklandık ama sözünü ettiği şeye hangi tavırla yaklaştığını hep göz ardı ettik.
Sayfa 12
Türk Tarihi Üzerinde Toplamalar: Kitabın tam adı Türk Tarihi Üzerinde Toplamalar-Birinci Bölüm: En Eski Zamanlardan Başlayarak Apar Sülâlesinin Düşmesi Tarihi Olan Milâdî 552'ye Kadar şeklindedir. Kitabın hazırlanma ve yayımlanma macerasını önsözün sonunda Atsız şöyle anlatır: "Bu kitabı 1933'te yazmağa başlamıştım. Malatya Orta
Reklam
Öyleyse ne kadar istersen oku. Dinle bak, eğer çok istiyorsan büyük evin yanındaki arsaya bir kitaplık yaptırır ve içini de Adem'den günümüze dek yazılmış bütün romanlarla doldururum.
Sayfa 83 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Türk Tarihi Üzerinde Toplamalar: Kitabın tam adı Türk Tarihi Üzerinde Toplamalar-Birinci Bölüm: En Eski Zamanlardan Başlayarak Apar Sülâlesinin Düşmesi Tarihi Olan Milâdî 552'ye Kadar şeklindedir. Kitabın hazırlanma ve yayımlanma macerasını önsözün sonunda Atsız şöyle anlatır: "Bu kitabı 1933'te yazmağa başlamıştım. Malatya Orta
Türk kamuoyunu ilmî ve fikrî bakımdan besleyecek Türkoloji ağırlıklı bir dergi çıkarabilirdi. Çok geçmeden teşebbüse geçer, arkadaşlarıyla toplanır; aralarında para toplarlar ve 15 Mayıs 1931'de Atsız Mecmua'nın ilk sayısını çıkarırlar. Kapakta aylı bir bozkurt resmi, "Atsız Mecmua" adının altında "Aylık Fikir
Makbule Bilge'nin Dünyası... Önsöz'den...
"...Oğuz Atay,toplumla uyuşmayan bir birey tipinin istenmediği bir dönemde geldi yazın dünyamıza. Tepkilere karşın yerleşti..." "Yalnızlık ve başarısızlık ortak yazısıdır öykü kahramanlarının.Bu kişiler aydın olsalar da olmasalar da 'genellikle bir isyan halinde'dirler..."
Sayfa 8 - İletişimKitabı okudu
Reklam
Önsöz.den
Ahlaklı kitap ya da ahlaksız kitap diye bir şey yoktur. Kitaplar ya iyi yazılmıştır ya da kötü. Mesele bundan ibarettir.
Cioran'dan inciler
(Cioran'dan "Valery'den Seçmeler" için önsöz yazması istenir.) Büyük şairi itin g.tüne sokan bu önsöz, doğal olarak, yayınevi tarafından Cioran'a ısmarlanmış olmasına karşın kitabın önünde ya da sonunda kullanılmamıştır.
Sayfa 119Kitabı okudu
Önsöz
Jakoben geçmişle aralarına mesafe koymaya can atan Fransız liberallerinin Devrim'den bugüne dair çıkarılacak tek bir ders bulunmadığını ilan ettikleri günlerin,Pekin'deki öğrencilerin ya da Moskova'daki Kongre'nin yeni seçilmiş üyelerinin 1789 ile 1989 arasında doğrudan bağ kurdukları günlere tesadüf etmesi,tarihin aydınlatıcı ironilerinden birisidir.
Önsöz'den " biz" lere..
Hayatın sırrını akılla değil gönülle çözenlere... Adaleti cesaretin çocuğu olarak sunanlara... Müellim değil muallim olanlara... İstikbali yıldızlarda arayanlara... Bir iğnenin ucunda dans edebilenlere ... Ve nefsi için değil nesli için nefes alanlara...
Sayfa 25
Reklam
Önsöz den '
"Karınları tok hatiplerin, konferansçıların, ahlakçıların teorik sözleri bir para etmez. Sefilliğin felsefesini açlıkla kıvrananların, nefesleri kokan ağızlarından dinlemelidir. "
Sayfa 8 - Gürpınar 'ın- Ben Deli Miyim- kitabından bir alıntıKitabı okudu
Troçki'nin kitaba yazmış olduğu Önsöz'den
Sömürge halklarının özgürlük kavgası, ara aşamaların üzerinden atlayarak, zorunlu olarak emperyalizme karşı bir kavga biçimine dönüşüyor ve böylece de ana ülkelerdeki proletaryanın mücadelesiyle birleşiyor. Sömürge ayaklanmaları ve savaşları, sırası gelince kapitalist dünyanın temellerini her zaman olduğundan çok sarsacak ve onun yeniden canlanış mucizesini her zaman olduğundan çok daha az olanaklı kılacaktır
Öyleyse ne kadar istersen oku. Dinle bak, eğer çok istiyorsan büyük evin yanındaki arsaya bir kitaplık yap­tırır ve içini de Adem'den günümüze dek yazılmış bütün romanlarda doldururum.
Sayfa 83
Önsöz'den:
Eğitimdeki en önemli öğreti, özellikle gençlere değişebilme yetisi kazandırmadır. En önemli amacı; karşılaşılan yeni durumlara doğayı tahrip etmeden, ahlak kurallarını ve evrensel yasaları çiğnemeden, başka birinin emeğini sömürmeden, en başarılı şekilde uyum sağlayan ve kendini yeni koşullar içinde geliştirebilen insan ve toplum oluşturabilmektir.
Bu 'önsöz'ü, Atay'ın Günlük'ünü günlük bir gazetede yayımladığımız sıralarda yazdığım 'önsöz'den bir parça ile bitirmek istiyorum: O, ömrü boyunca hep "acele etmiş"tir; bu yüzden de hep "geç kalmış" tir. Sürekli bir panik vardır hayatında: Bir kitap okur, bir komedi seyreder, yorulur. Birileriyle birlikte olur, derdini anlatamaz, telaşlanır ve incinir. Küçük dertler, bir yerlere ödenmesi gereken paralar, bazi şeylerin tamir masraflar hiç eksik olmaz ve bu panik duygusuna katkıda bulunurlar. Ve hep acele edilir. Bu acele içinde ölümden mi kaçılıyordur, yoksa kovalanıyor mudur ölüm, orası pek belli değildir. Öyle bir kaçma-kovalamaca oyunu işte.
Sayfa 11 - Ömer Madra Şubat 1984
799 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.