Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Orda bir köy var, uzakta O köy bizim köyümüzdür. Gezmesek de, tozmasak da O köy bizim köyümüzdür.
Orda bir köy var uzakta, O köy bizim köyümüzdür. Gezmesek de, tozmasak da O köy bizim köyümüzdür. Orda bir ev var uzakta, O ev bizim evimizdir. Yatmasak da, kalkmasak da O ev bizim evimizdir.
Reklam
Örneğin, “Türkiye neden bu hallere düştü?” sorusunun yanıtını vermek için kurban edilen bir şiir vardır: Orda bir köy var uzakta, O köy bizim köyümüzdür Gezmesek de, tozmasak da O köy bizim köyümüzdür. Şiirden anlam çıkararak varılan siyasi sonuç şudur: “Ülkenin köylerine, kırsalına öyle uzaktan bakarsan, gidip ilgilenmezsen olacağı budur zaten!”
Evet , o şiir.
Orda bir köy var uzakta, O köy bizim köyümüzdür. Gezmesek de, tozmasak da O köy bizim köyümüzdür. ~ Ahmet Kutsi Tecer
Kan var bütün kelimelerin altında Bir gül al eline sözgelimi Kan var bütün kelimelerin altında Beş dakka tut bir aynanın önünde Kan var bütün kelimelerin altında Sonra kes o aynadan bir tutam Beyaz bir tülbent içinde Koy iç cebine Bütün bir ömür kokar o ayna Kan var bütün kelimelerin altında İşte o kandır senin gülüşün Sızmıştır hayatın derinlerine Siyahtır orda kırmızıdır Daldan dala atlar Sever çocuklara anlatılan masalları Ama iş savunmaya gelince Yalnız alevi savurur Ve güneşin solmaz çekirdeğini Yalnız doruklarda Umulmadık bir gün olabilir bugün Kan var bütün kelimelerin altında..
Türkiye'nin halini anlamak için kurban edilen bir şiir vardır: Orda bir köy var uzakta, O köy bizim köyümüzdür Gezmesek de, tozmasak da O köy bizim köyümüzdür. Şiirden anlam çıkararak varılan siyasi sonuç şudur: "Ülkenin köylerine, kırsalına öyle uzaktan bakarsan, gidip ilgilenmezsen olacağı budur zaten!"
Reklam
Orda, bir köy var uzakta…
İnsan hayatını değiştirebilir mi? Bir iş ya da bir başarı hiç bilemeyeceğimiz bir yere taşır mı bizi? Kendimizden kaçmak için bir yer daha mı var?
Sayfa 101Kitabı okudu
Orda bir köy var uzakta, O köy bizim köyümüzdür. Gezmesek de, tozmasak da O köy bizim köyümüzdür.
Sayfa 95 - Bilge Kültür SanatKitabı okudu
Shakespeare, Moliere
_İnsan nasıl canını kurtarmak için kaçarsa bir ayıdan, ben de öyle kaçıyorum karım olduğunu iddia eden o karıdan. Ben artık kendimin değilim. Ben bir eşeğim. Bir kadının kocasıyım. Üstümde hak iddia eden kadına aitim. Siz nasıl atınız üstünde hak iddia ediyorsanız o da benim üstümde öyle. Bir hayvana sahip çıkar gibi istiyor beni. Hani beni bir
Ulusçu hareketlerin en çok ihtiyaç duydukları şey de yarattıkları sembollerin ve kurguladıkları anlam dağarcıklarının muhataplar tarafından içselleştirilmesi yani vatandaşların kendilerini bir ulus olarak tahayyül edebilmelerini sağlayacak kültürü benimsemeleridir. Bu çerçevede, bize göre, edebî metinlerin mahareti Anderson’ın tasvir ettiği tarzda bir tahayyül imkânı sağlamasında saklıdır ve Türkiye tecrübesinde ulusçu hareket bundan farklı veçheleriyle geniş çapta istifade etmiştir. “Orda bir köy var uzakta”9 şeklinde bir mısranın tam da uluslaşma/ulus-devletleşme sürecinde telif edilmiş olmasının tarihsel açısan bir tesadüf olarak değerlendirilemeyeceği kanaatindeyiz
Reklam
Orda bir köy var uzakta, O köy bizim köyümüzdür. Gezmesek de, tozmasak da O köy bizim köyümüzdür.
Orda Bir Köy Var Uzakta
Orda bir köy var uzakta, O köy bizim köyümüzdür. Gezmesek de, tozmasak da O köy bizim köyümüzdür. Orda bir ev var uzakta, O ev bizim evimizdir. Yatmasak da, kalkmasak da O ev bizim evimizdir. Orda bir ses var uzakta, O ses bizim sesimizdir. Duymasak da, tınmasak da O ses bizim sesimizdir. Orda bir dağ var uzakta, O dağ bizim dağımızdır. inmesek de, çıkmasak da O dağ bizim dağımızdır. Orda bir yol var uzakta, O yol bizim yolumuzdur. Dönmesek de, varmasak da O yol bizim yolumuzdur.
Sayfa 95
Türkiye'nin çoktan beri bir köy sorunu olageldi, hala da var. Altı yüz yıllık Osmanlı devleti köyden vergi dedi aldı, asker demiş tüketesiye almış; ama köye şu diyecek hizmet götür­ medi. Yalnızca, olup bitenlerin "kitaptaki yeri"ni gösteren bir hoca yolladı, o da çoğalan mollalar şehirde barınmadığı için. Köy kendi halinde, sert
Orda bir köy var, uzakta O köy bizim köyümüzdür Gezmesek de, tozmasak da O köy bizim köyümüzdür Ahmet Kutsi Tecer, Halk Şairleri Bayramı' ndan bir yıl sonra, kendi şiirlerini kitap olarak yayımladı. Şiirler isimli kitabının en önemli eseri, hepimizin adeta marş gibi ezbere bildiği bu şiirdi. Baba ocağına olan hasretini anlatmıştı. O köy, Erzincan Kemaliye' nin Apçağa Köyü' ydü.
Sayfa 209 - Sia KitapKitabı okudu
139 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.